Gyöngyössolymos Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (VI. 11.) önkormányzati rendelete

a települési támogatások helyi szabályairól módosításáról

Hatályos: 2021. 06. 12- 2021. 10. 27

Gyöngyössolymos Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (VI. 11.) önkormányzati rendelete

a települési támogatások helyi szabályairól módosításáról

2021.06.12.

Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelet 1. §-ban kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján, Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Képviselő- testületének feladat- és hatáskörében eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés a) és g) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a települési támogatások helyi szabályairól szóló 5/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosításáról a következőket rendeli el:

1. § Ez a rendelet 2021. június 12-én lép hatályba.

(1) A jogosult részére – az e rendeletben meghatározott feltételek szerint – települési támogatás állapítható meg

a) eseti települési támogatás

b) rendkívüli települési támogatás

c) temetési támogatás

d) családalapítási támogatás

formájában.

(2) Az (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott település támogatás megállapítására Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Képviselő- testületének Szociális-, Kulturális-, Oktatási- és Sportbizottsága jogosult.

(3) Az (1) bekezdés c) és d) pontjában meghatározott település támogatás megállapítására Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Polgármestere jogosult.

A Rendelet 2. §-a az alábbiak szerint módosul:

2. § A Rendelet 4. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(1) Egyszemélyes háztartás esetén a 400 %-át (114.000 Ft), öregségi nyugdíjjogosultság esetén csak a saját jogon kapott nyugellátást kell figyelembe venni.

3. § A Rendelet 4. § (3) bekezdés c) pontja hatályát veszti.

4. § A Rendelet az alábbi 6. §-al egészül ki:

Temetési támogatás

5. § (1) Temetési támogatás állapítható meg jövedelmi helyzetre tekintet nélkül temetési költségek viseléséhez, amennyiben a kérelmező a becsatolt számlák alapján igazolja, hogy a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott.

(2) Temetési támogatásra jogosult az a bejelentett gyöngyössolymosi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személy, aki a bejelentett gyöngyössolymosi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező elhunyt temetési költségeit visel.

(3) A temetési támogatás összege maximum 50.000 Ft.

(4) A temetési támogatást a temetési költségek utólagos megtérítésére lehet kérelmezni.

(5) A kérelmet a halálesetet követő vagy a halotti anyakönyvi kivonat kiállításától számított 60 napon belül kell benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(6) A kérelmezőnek a kérelméhez csatolnia kell, a kérelmező (eltemettető) nevére -kiállított számla másolati példányát, valamint a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.

6. § A Rendelet az alábbi 6/A §-al egészül ki:

Családalapításai támogatás

6/A. § (1) Egyszeri támogatásban részesíthető az a gyöngyössolymosi állandó bejelentett lakóhelyű, a gyermeket saját háztartásában nevelő törvényes képviselő, akinek a gyermeke 2021. január 1-jén vagy azt követően született, és életvitelszerűen Gyöngyössolymoson lakik.

(2) A támogatást egy gyermek után csak az egyik szülője jogosult igénybe venni. Amennyiben mindkét szülő esetében fennállnak a jogosultsági feltételek, azonban a szülők külön élnek, úgy az a szülő jogosult a támogatást igénybe venni, akinél a gyermek elhelyezésre került.

(3) (3) A gyermek születéséhez kapcsolódó támogatás összege gyermekenként egyszeri 25.000,-Ft.

(4) A (1) bekezdésben megjelölt gyermek születéséhez kapcsolódó egyszeri támogatás igénybevételéhez kérelmet nem kell benyújtani, a jogosultak körét a védőnői nyilvántartás adatai alapján hivatalból történő eljárásban kell megállapítani.

7. § A Rendelet 7. §-a hatályát veszti.