Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (X.27.)

Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (X.27.) önkormányzati rendelete a helyi támogatásokról

Hatályos: 2021. 10. 28

Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (X.27.)

Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (X.27.) önkormányzati rendelete a helyi támogatásokról

2021.10.28.

Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése 4., 8. és 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Gyöngyössolymos Község közigazgatási területén – a személyi adat- és lakcímnyilvántartás alapján – lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen a községben lakó személyekre terjed ki.

2. § (1) A Gyöngyössolymos Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Önkormányzat) e rendeletben foglaltak szerint, a községben élők szociális biztonsága megőrzése érdekében szabályozza a jövedelemvizsgálathoz nem kötött, helyi támogatásokat (továbbiakban: támogatások).

(2) Az Önkormányzat e rendelet keretében az alábbi támogatásokat biztosítja:

a) a temetési támogatást,

b) a családalapítási támogatást.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott támogatásokra való jogosultságot átruházott hatáskörben Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Polgármestere (továbbiakban: Polgármester) állapítja meg.

3. § (1) A támogatások pénzbeli vagy természetbeni formában állapítandók meg.

(2) A temetési támogatást kérelemre vagy hivatalból induló önkormányzati hatósági eljárás keretében állapítja meg a Polgármester. A kérelmet a rendelet 1. mellékletében meghatározott formanyomtatványon, az abban megjelölt dokumentummal, nyilatkozattal együtt kell benyújtani. Indokolt esetben a hatáskörrel rendelkező szerv az előírt mellékleten túl, egyéb a kérelem elbírálásához szükséges mellékletek benyújtását is elrendelheti.

(3) A családalapítási támogatást hivatalból induló önkormányzati hatósági eljárás keretében állapítja meg a Polgármester.

4. § A támogatás iránti kérelem személyesen a Gyöngyössolymosi Közös Önkormányzati Hivatalban (továbbiakban: Hivatal), postai úton vagy elektronikusan az e-papír felületén nyújtható be.

5. § (1) Az 5. §-ban meghatározott kérelmeket érdemi döntés meghozatalára a Hivatal készíti elő.

(2) A támogatások és az ellátások megállapítása szempontjából a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai az irányadók. A házastársak és a közeli hozzátartozók akkor tekinthetők külön élőknek, ha lakcímük különböző.

6. § (1) A pénzbeli támogatást bankszámlára történő utalással, postai kiutalással vagy házipénztári kifizetéssel kell folyósítani a határozathozatalt követő 8 napon belül, a Hivatal által. Elsődlegesen a megállapított támogatást a kérelmező által megjelölt bankszámlára utalással kell teljesíteni.

(2) Sürgős szükség esetén - ha a támogatott életkörülményei ezt indokolják- a megítélt támogatás házipénztárból a döntéshozatalt követően azonnal kifizethető.

7. § A támogatás megállapítására irányuló önkormányzati hatósági eljárást meg kell szüntetni, ha az ügyfél a kérelmére indult eljárásban a hiánypótlásra való felhívásnak nem tett eleget, és az erre megállapított határidő meghosszabbítását sem kérte, illetve nyilatkozattételének elmaradása megakadályozta a tényállás tisztázását.

8. § Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában, vagy e rendelet megsértésével nyújtott támogatást meg kell szüntetni, továbbá a támogatást, vagy ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vevőt kötelezni kell annak visszafizetésére.

9. § (1) A Polgármester temetési támogatást állapít meg -jövedelmi helyzetre tekintet nélkül- annak a személynek, aki a bejelentett gyöngyössolymosi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, elhunyt személy temetési költségeit visel.

(2) A temetési támogatás összege 50.000 Ft.

(3) A temetési támogatást a temetési költségek utólagos megtérítésére lehet kérelmezni.

(4) A kérelmet a halálesetet követően, az eltemetésről szóló számla kiállításától számított 60 napon belül kell benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(5) A kérelmezőnek a kérelméhez csatolnia kell, a kérelmező (eltemettető) nevére -kiállított számla másolati példányát, valamint a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.

10. § (1) A Polgármester családalapítási támogatást állapít meg -jövedelmi helyzetre tekintet nélkül-. a gyermeket saját háztartásában nevelő törvényes képviselőnek, akinek a gyermeke 2021. január 1-jén vagy azt követően született, és a támogatott gyermek bejelentett gyöngyössolymosi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik.

(2) A támogatást egy gyermek után csak az egyik szülője jogosult egy alkalommal igénybe venni. Amennyiben mindkét szülő esetében fennállnak a jogosultsági feltételek, azonban a szülők külön élnek, úgy az a szülő jogosult a támogatást igénybe venni, akinél a gyermek elhelyezésre került.

(3) A gyermek születéséhez kapcsolódó támogatás összege gyermekenként egyszeri 25.000,-Ft.

(4) A (1) bekezdésben megjelölt gyermek születéséhez kapcsolódó egyszeri támogatás igénybevételéhez kérelmet nem kell benyújtani, a jogosultak körét a védőnői nyilvántartás adatai alapján hivatalból történő eljárásban kell megállapítani.

11. § Ez a rendelet 2021. október 28–án lép hatályba.
Gyöngyössolymos, 2021. október 27.

Asztalos Miklós
polgármester

dr. Behan Anett Éva
jegyző

1. melléklet

GYÖNGYÖSSOLYMOSI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL
3231 GYÖNGYÖSSOLYMOS, SZABADSÁG ÚT 139.
TEL.: 37/370389 E-MAIL: info@gyongyossolymos.hu
Kérelem temetési támogatás megállapításához

1. Személyes adatok

Név: __________________________________________

Születési név: __________________________________________

Születési hely, év, hónap, nap: __________________________________________

Anyja neve: __________________________________________

Családi állapota: __________________________________________

TAJ száma: __________________________________________

Lakóhely (bejelentett): __________________________________________

Tartózkodási hely (bejelentett): __________________________________________

Aláhúzással jelölje, ahol életvitelszerűen lakik!

Egyéb elérhetőség (cím, telefon): __________________________________________

2. A támogatás felvételének módja (kérjük a megfelelőt aláhúzni):

- Postai úton

- Bankszámlára utalás

- Bank neve:

- Számlaszám:

- Házi pénztárból kifizetve ___________________________________

3. A kérelmező által eltemetett hozzátartozó:

Név

Anyja neve

Születési hely, idő

Elhalálozás időpontja

Rokoni kapcsolat

4. A kérelem benyújtásával egyidejűleg másolatban csatolt számlák estén a

Szám

Számla sorszáma

Számla bruttó összege

Számla kiállításának időpontja

5. Nyilatkozatok

- Felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

- Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt adatok valódiságát ellenőrizheti.

- Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak az önkormányzati hatósági eljárás során történő felhasználásához.

Gyöngyössolymos, ___________év________________hónap_______nap

____________________________

kérelmező aláírása

A támogatás kedvező elbírálása esetén, az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 118. § (4) bek. és a 82. § (2) bek. b) pontja, 3) bek. a) pontja alapján fellebbezési jogomról lemondok:

Gyöngyössolymos, ___________év________________hónap_______nap

____________________________

kérelmező aláírása