Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési támogatásokról és a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 8/2021. (X. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 24

Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.24.
a települési támogatásokról és a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 8/2021. (X. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az Országgyűlés 2022. november 22. napján fogadta el a Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, így módosult a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) is. A Szoctv. az öregségi teljes nyugdíj mindenkori legkisebb összege helyett bevezette az ún. szociális vetítési alap fogalmát.
A szociális juttatások megállapításának alapja a Szoctv. módosítása előtt az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege, vagyis az öregségi nyugdíjminimum volt. Ez azt jelentette, hogy egyes szociális juttatások mértéke az öregségi nyugdíjminimumhoz igazodott. Az öregségi nyugdíjminimum összege – 2008 óta változatlanul – 28.500 forint, így a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összege a fenti számítás szerint 22.800 forint volt. Ezen a „viszonyítási alapon” változtat a törvény, ugyanis a jövőben a szociális juttatások mértékét a szociális vetítési alap összege fogja meghatározni. Ha ezek után emelkedne a nyugdíjminimum összege, akkor az a szociális juttatások összegét nem fogja érinteni, hiszen azok a szociális vetítési alaphoz viszonyulnak.
Az önkormányzati rendeleten a fenti rendelkezés alapján a szociális vetítési alap, mint fogalom átvezetése vált indokolttá.
Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szociális, Kulturális, Oktatási és Sportbizottsága 2023. január 24-i ülésén jelezte azon észrevételét, mely szerint az eseti és a rendkívüli települési támogatás esetében a szociális vetítési alap százalékos arányában meghatározott 1 főre jutó jövedelemhatárok alacsonynak bizonyulnak a nyugdíjak emelkedése folytán, ezért kérték, hogy mindkét támogatási forma esetén 50 - 50%-kal emelésre kerüljön a jövedelemhatárok százalékos mértéke.
A rendeleten átvezetésre kerülnek egyéb, indokolt változások is, mint az önkormányzati konyha megnevezése és a Szolgáltatástervezési Koncepció (a továbbiakban: a Koncepció) megalkotása 2023. szeptember 30. napjáig történő megalkotása.