Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a magánszemélyek kommunális adójáról

Hatályos: 2023. 03. 01

Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.01.
a magánszemélyek kommunális adójáról
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. §-a szerint fizetési kötelezettséget megállapító, fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie. Ezen rendelkezés az önkormányzati adórendeletekre is vonatkozik, ami azt jelenti, hogy valamely adóév január 01. napján hatályba léptetni szándékozó új adónemet bevezető, vagy a hatályos szabályozást (pl. adómérték tekintetében) módosító adórendelet legkorábban a kihirdetést követő 30. napon léptethető hatályba (azaz legkésőbb 2022. december 2-ig kell kihirdetni a módosító rendeletet).
A fenti szabályoknak megfelelő rendelet-tervezet a Képviselő- testület 2022. november 23-i ülésére elkészült, a rendeletet azonban a Képviselő- testület nem alkotta meg, annak ellenére, hogy a Jegyző a testületi ülésen az alábbiakra hívta fel a figyelmet: a 2018-ban történt rendeletmódosítás nem felelt meg a jogalkotási követelményeknek, ugyanis a nem a 201-es alaprendeletet, hanem annak 2011. évi módosítását módosította. Igy hatályos rendelkezés a 2010-es alaprendelet a 2011-ben történt módosításával. Felhívta a Jegyző a figyelmet arra is, hogy 4 éven keresztül hatálytalan rendelet alapján került sor adómentesség megállapítására, melyből komoly problémák származhatnak a jövőben.
A Jegyző megbízása alapján a adóigazgatással foglalkozó hivatali ügyintéző véleménykéréssel fordult a Heves Vármegyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály felé. Kérte a hatóság véleményét a tekintetben, hogy a 2018-ban elfogadott kedvezmény megtartása milyen esetben lehetséges.
A Heves Vármegyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály HE/TFO/00215-2 /2023. számú véleményében az alábbiakat fogalmazta meg:
A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény. a 6. § a) pontjában arról rendelkezik, hogy az évközi módosítás naptári éven belül nem súlyosbíthatja az adóalanyok adóterheit.
Véleménye szerint annak nincs akadálya, hogy a hatályos rendeleti előírásnál kedvezőbb adómentességi szabályt tartalmazó önkormányzati rendeletet a képviselő-testület évközben elfogadjon.
A fentiek és az alapján, hogy a előző rendelet jogtechnikailag sem felel meg a jogszabályalkotásról szóló rendelkezéseknek, ezért új rendelet alkotása vált indokolttá.