Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

Gyöngyössolymos Község Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 27

Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.27.
Gyöngyössolymos Község Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban ÁHT) 24. §. (3) bekezdése szerint a jegyző által előkészített költségvetési rendelettervezetet a polgármester február 15-éig nyújtja be a Képviselő-testületnek. Fentiek alapján az önkormányzat korábbi döntései, előzetes kötelezettségvállalásai intézményvezetőkkel való egyeztetés figyelembevételével elkészült a 2024. évi költségvetésről szóló rendelettervezet.
A költségvetés hiányt nem tartalmaz, az előző évekhez hasonlóan hitelfelvétellel nem számolunk.
Hasonlóan az elmúlt esztendőkhöz, most is két alaptényezőt helyeztünk előtérbe, amelyek meghatározzák mozgásterünket és lehetőségeinket. Az egyik és legfontosabb az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szervek működtetése. A másik a már döntéssel rendelkező beruházások megvalósítása.
A 2024. évi működési kiadások elsődleges és kiemelt célja, hogy a lehető leghatékonyabban kezelve továbbra is biztosítsa az önkormányzat fenntartásában lévő, intézményrendszer, valamint a kötelező feladatok minél magasabb színvonalon történő ellátását a gazdaságosság, a hatékonyság és az eredményesség követelményeinek betartása mellett.
Beruházások esetében csak a korábbi évről áthúzódó, vállalt kötelezettségek kerültek betervezésre, a további fejlesztési irányokat, lehetőségként tartalmazza, melyhez a források a céltartalék előirányzaton kerülnek megtervezésre, és az év folyamán a likviditás függvényben dönthet a testület az egyes tételek megvalósításáról.
Miként az elmúlt években, most is igyekeztünk egy kiegyensúlyozott, feszített, ugyanakkor a kötelező és szabadon választott feladat ellátást, a működést, valamint a tervezett fejlesztéseket teljes mértékben biztosító költségvetési tervet összeállítani.
A 2024. év is szigorú odafigyelést, gazdálkodást igényel mind az intézményektől, mind a pedig a Képviselő-testülettől.
A 2024. év vonatkozásában is 4 költségvetés készül – Önkormányzat, Közös Önkormányzati Hivatal, Solymosy Óvoda és Gárdonyi Géza Művelődési Ház – bontásban.