Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2001. (IV.25.) önkormányzati rendelete

A helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről

Hatályos: 2001. 04. 25- 2016. 06. 30

Gyöngyös Város Képviselőtestületének

a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló

16/2001. (IV.25.) önkormányzati rendelete



A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (továbbiakban: Ötv.) 50. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (továbbiakban: Ve.) előírásainak és a végrehajtásáról rendelkező 29/2000. (X.27.) BM. számú rendelet (továbbiakban: Bme.) szabályainak helyi végrehajtására a Képviselő-testület a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről az alábbi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések

1. §

(1) A helyi népszavazás és népi kezdeményezés az önkormányzati jogok gyakorlásának kivételes formája, az állampolgároknak, illetve az állampolgárok helyi közösségének olyan alkotmányos joga, amely közvetlen részvételt biztosít a hatalom gyakorlásában.


(2) A helyi népszavazás és népi kezdeményezés indítványozása érdekében minden állampolgár jogosult - közterületen is - aláírásokat gyűjteni, illetőleg aláírásgyűjtés céljából szervező munkát végezni.


(3) Az aláírásgyűjtésben, az aláírásgyűjtés szervezésében résztvevő, illetőleg a helyi népi kezdeményezést, helyi népszavazást támogató - e rendelet előírásai szerint eljáró - állampolgárok az (1) bekezdésben meghatározott alkotmányos jogukat gyakorolják.


(4) Nem gyűjthető aláírás az 1997. évi C. törvény 48. § (2) bekezdésébe foglalt esetekben, valamint az országgyűlési képviselők, illetve a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának napján, valamint az azt megelőző és követő 41 napon belül.


(5) E rendelet 4. §-a, 5. §-a, valamint  5/A. §-a alkalmazásában településrész: az olyan elkülönült, legalább 300 lakosú lakott településrész, amely feltételei alapján képes az önkormányzati jogok gyakorlására, az Ötv. 8. § (4) bekezdésében meghatározott feladatok teljesítésére a szolgáltatások színvonalának csökkentése nélkül.[1]


2. §

(1) A helyi népszavazásban és népi kezdeményezésben való részvételre a helyi önkormányzati választásokon választójoggal rendelkező állampolgárok jogosultak.


(2) A helyi népszavazás és népi kezdeményezés állampolgári kezdeményezése esetében a választójogosultsági feltételnek a kezdeményezés időpontjában kell fennállni.


3. §


(1) A helyi népszavazás tárgya lehet - e rendeletben meghatározott kivétellel - a Képviselőtestület hatáskörébe tartozó kérdés.


(2) A döntéshozatal céljából elrendelt helyi népszavazás eredménye a Képviselő-testületre kötelező.


(3) A véleménynyilvánító helyi népszavazás az állampolgárok közreműködését biztosítja a Képviselőtestület döntéseinek meghozatalában.


(4) A helyi népi kezdeményezés a Képviselőtestület hatáskörébe tartozó döntések meghozatalára irányul.


A helyi népszavazásról


4. §


(1) A Képviselő-testület helyi népszavazást köteles kiírni az alábbi kérdésekben:


a.) a községegyesítésnek és a községegyesítés megszüntetésének kezdeményezése,

b.) új község alakításának kezdeményezése,

c.) lakott területrész átadása, átvétele, cseréje

d.) társult képviselőtestület alakítása, közös képviselőtestületből való kiválás.


Az a.)-d.) pontban foglalt esetekben a helyi népszavazásban az érintett településrész, község választópolgárai vehetnek részt.


(2) A Képviselőtestület helyi népszavazást rendelhet el:


a.) a Képviselőtestület hatáskörébe tartozó ügyben,

b.) önkormányzati rendelet megerősítésére.


(3) Nem rendelhető el helyi népszavazás:


a.) költségvetésről való döntésre,

b.) a helyi adónemeket, illetőleg mértéküket megállapító rendeletek

c.) a Képviselőtestület hatáskörébe tartozó szervezeti, működési, személyi kérdésekben:  a Képviselőtestület feloszlásának kimondásáról.


5. §


(1) A helyi népszavazást a polgármesternél kezdeményezheti:


 a.) a települési képviselők legalább egynegyede,

 b.) a Képviselőtestület bizottsága,

 c.) a helyi társadalmi szervezet vezető testülete,

 d.) a népszavazásban érintett településrész, település választópolgárainak     25 %-a.


(2) A Képviselőtestület köteles kitűzni a helyi népszavazást, ha az (1) bekezdés d.) pontjában meghatározott számú választópolgár kezdeményezte. Mérlegelheti  népszavazás kitűzését, ha  népszavazásban érintett településrész, település választópolgárainak legalább 10 %-a kezdeményezte.



Falugyűlés rendje, működésének főbb szabályai területszervezési eljárásban

5/A. §[2]


(1) Új község alakításának,  illetve  településegyesítés  megszüntetésének (továbbiakban együtt: községalakítás) kezdeményezése esetén falugyűlést kell tartani a kezdeményezéssel érintett településrész választópolgárainak részvételével.


(2) A falugyűlés összehívásáról, annak helyéről, időpontjáról, napirendjéről az érintett településrész lakosságát – a falugyűlést megelőzően legalább 7 nappal –  hirdetmény útján, a Képviselőtestület tagjait, valamint az illetékes közigazgatási hivatalt írásban kell értesíteni. A falugyűlés összehívása, levezetése, személyi és tárgyi feltételeinek biztosítása a kezdeményező feladata és költsége.


(3) A falugyűlés akkor tekinthető eredményesen összehívottnak, ha az érintett településrész  felnőtt korú bejelentett lakosainak legalább egynegyede jelen van.


(4) A falugyűlés a jelenlévők több, mint felének támogatásával dönt a községalakítási kezdeményezés előkészítéséről, és legalább 3 tagú előkészítő bizottság megválasztásáról.


(5) Az előkészítő bizottságot az érintett településrészen lakó települési képviselők közül választják; ha nincs elég települési képviselő, vagy a megbízatást nem vállalják, akkor más, a falugyűlésen jelen lévő választópolgárok közül. A jelölt személyére javaslatot tehet a falugyűlésen jelenlévő bármely választópolgár, a jelölés elfogadásáról a jelöltnek a szavazás előtt nyilatkoznia kell.


(6) A falugyűlésről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelynek tartalmaznia kell a falugyűlésen   megjelentek   nevét   (jelenléti ív),   a    határozatképesség,   vagy – képtelenség tényét, a tárgyalt napirendi pontokat, a tanácskozás lényegét és a hozott határozatokat. A jegyzőkönyvet a falugyűlés által megválasztott jegyzőkönyvvezető és jegyzőkönyv-hitelesítő írja alá. A jegyzőkönyvet 8 napon belül meg kell küldeni az Önkormányzat Polgármestere, valamint a Közigazgatási Hivatal részére.


6. §


(1) A helyi népszavazás állampolgári kezdeményezését tartalmazó ívnek (a továbbiakban: aláírásgyűjtő ív) az alábbiakat kell tartalmaznia:


a.) a helyi népszavazásra javasolt kérdés (kérdések) pontos megfogalmazását az aláírásgyűjtő ív minden megkezdett oldalán,

b.) az állampolgár olvasható családi és utónevét,

c.) az állampolgár lakcímét,

d.) az állampolgár személyi azonosítóját,

e.)  az állampolgár sajátkezű aláírását,

f.) az aláírást gyűjtő polgár aláírását.


(2) Az aláírásgyűjtő ívek egy példányát az aláírásgyűjtés megkezdése előtt - hitelesítés céljából - be kell nyújtani a Helyi Választási Iroda vezetőjéhez (az Önkormányzat jegyzőjéhez).


(3) A Helyi Választási Iroda vezetője a jogszabályi feltételeknek megfelelő aláírásgyűjtő ívet a benyújtástól számított 15 napon belül hitelesíti, ezzel kapcsolatos döntésének tartalmaznia kell a népszavazás kötelező kiírásához szükséges aláírások számát. Meg kell tagadni az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, ha:

a.) a helyi népszavazásra javasolt kérdés nem tartozik a Képviselőtestület hatáskörébe,

b.) a kérdésben nem lehet helyi népszavazást tartani,

c.) ugyanabban a kérdésben egy éven belül már volt helyi népszavazás,

d.) az aláírásgyűjtő ív nem felel meg az (1) bekezdés a.)-f.) pontjaiban előírt követelményeknek.


(4) A Helyi Választási Iroda vezetőjének a népszavazás-kezdeményezés aláírásgyűjtő íveinek hitelesítésével kapcsolatos döntése ellen a közzétételtől számított 15 napon belül a Gyöngyösi Városi Bírósághoz lehet kifogást benyújtani.


(5) A jogorvoslati határidő eredménytelen elteltét követő napon, jogorvoslat esetén a Bíróság hitelesítő határozatot helybenhagyó döntésének kézbesítése napján a Helyi Választási Iroda vezetője hitelesítési záradékkal látja el az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát. Az aláírásgyűjtést a hitelesítési záradékkal ellátott aláírásgyűjtő ív másolatával lehet megkezdeni.

7. §


(1) A helyi népszavazás kitűzésére irányuló állampolgári kezdeményezést az aláírásgyűjtő ív hitelesítését követő egy hónapon belül egyszer lehet benyújtani a polgármesterhez. A pótlólag benyújtott, a kezdeményezést kiegészítő aláírások érvénytelenek.


(2) A polgármester a kezdeményezésnek nem minősülő beadványt visszautasítja. Nem minősül kezdeményezésnek a beadvány, ha:

a.) nem az arra jogosultak nyújtották be (5. § (1) bek.),

b.) olyan tárgykörre vonatkozik, amelyben helyi népszavazás nem rendelhető el (4. § (2)-(3) bek.).


(3) A polgármester (2) bekezdés szerinti döntése önkormányzati jogkörben hozott hatósági határozatnak minősül, ellene a kézbesítésétől számított 15 napon belül a Képviselő-testülethez benyújtott fellebbezéssel lehet élni.


8. §


(1) Az aláírások ellenőrzéséről a Helyi Választási Bizottság gondoskodik. Az aláírások ellenőrzését a kezdeményezés benyújtásától számított 45 napon belül kell lefolytatni.


(2) Ha az aláírások ellenőrzése során alapos gyanú merül fel meghatározott aláírások eredetiségét illetően, és az ilyen aláírások érvényessége, vagy érvénytelensége befolyásolja a kezdeményezés érvényességét vagy érvénytelenségét, a Helyi Választási Bizottság a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, illetve a Helyi Választási Iroda vezetője útján a személyazonosságot is ellenőrizheti. Ilyen esetekben az aláírások ellenőrzésének a határideje 30 nappal meghosszabbodik.


(3) Az aláírások ellenőrzése során a kezdeményezést benyújtók képviselője jelen lehet.


(4) A Helyi Választási Bizottság elnöke az aláírások ellenőrzésének eredményéről haladéktalanul tájékoztatja a polgármestert.


(5) Az aláírásgyűjtő íveket az aláírások ellenőrzését, illetőleg a jogorvoslati eljárás befejezését követő 30 nap elteltével meg kell semmisíteni.


9. §


(1) A polgármester a helyi népszavazás elrendelésére irányuló kezdeményezést


       a) a Helyi Választási Bizottság elnökének tájékoztatása kézhezvételét követő,

       b) nem állampolgári kezdeményezés esetén a benyújtást követő


       legközelebbi ülésnapon köteles a Képviselőtestületnek bejelenteni.


(2) A helyi népszavazás elrendelésére irányuló kezdeményezésről a polgármester bejelentését követő 30 napon belül dönteni kell.


10. §


Ha a népszavazás elrendelésére irányuló állampolgári kezdeményezést késve nyújtották be, vagy az aláírások ellenőrzésének eredményeként a Helyi Választási Bizottság azt állapította meg, hogy az érvényes aláírások száma nem éri el a rendelet 5. § (1) bekezdésének d.) pontjában meghatározott számot, a kezdeményezést a polgármester elutasítja.

11. §


(1) A Képviselőtestület a népszavazás elrendeléséről határozatot hoz, mely tartalmazza:


a.) a népszavazásra bocsátandó kérdés megfogalmazását,

b.) a népszavazás időpontját.


(2) A Képviselőtestület a helyi népszavazás elrendelésével egyidejűleg kitűzi a népszavazás időpontját, az attól számított négy hónapon belüli időpontra.[3]


(3) A népszavazási kezdeményezés elutasításához, a népszavazás elrendeléséhez, illetve a népi kezdeményezés napirendre tűzéséhez a képviselők minősített többségű szavazata szükséges (kivéve az 5. § (1) bekezdés d.) pontjában foglalt esetet).


(4) A helyi népszavazás elrendeléséről és a helyi népszavazás időpontjáról szóló határozatot a helyben szokásos módon közzé kell tenni.


(5) A Képviselőtestület népszavazást elrendelő, valamint kötelezően elrendelendő népszavazás elrendelését elutasító határozata ellen a határozat közzétételétől számított 8 napon belül a Gyöngyösi Városi Bírósághoz lehet kifogást benyújtani.


12. §


(1) A Helyi Választási Iroda vezetője a helyi népszavazás kitűzését követő 15 napon belül összeállítja (vagy arra jogosult szervtől erre a határidőre megrendeli) a választójoggal rendelkező állampolgárok névjegyzékét.


(2) A névjegyzéket úgy kell összeállítani, hogy alkalmas legyen a település, a szavazókör és a választópolgár azonosítására. A névjegyzék tartalmazza a választópolgár:


a.) családi és utónevét (nők esetén a leánykori családi és utónevét is),

b.) személyi azonosítóját,

c.) lakcímét,

d.) névjegyzékbeli sorszámát,

e.) az azonos nevű és lakcímű választópolgárok születési idejét, ezek azonossága esetén egyéb természetes személyazonosító adatát.


13. §

(1) A helyi népszavazásra elkészített névjegyzéket a szavazás napja előtt 18 nappal - 8 napra - közszemlére kell tenni. A közszemlére tett névjegyzék a választópolgár személyi azonosítóját nem tartalmazhatja.


(2) A választópolgárokat a névjegyzékbe vételükről legkésőbb a szavazás napja előtti 16. napig értesítő megküldésével tájékoztatni kell.


(3) Az értesítő tartalmazza a választópolgár családi és utónevét, lakcímét, személyi azonosítóját, névjegyzékbeli sorszámát, a szavazás helyét és idejét, és a szavazással kapcsolatos egyéb tudnivalókat.


(4) Az értesítő kézbesítését a Helyi Választási Iroda vezetője ellenőrzi. Az a választópolgár, aki nem kapja meg az értesítőt, azt a Helyi Választási Iroda vezetőjétől igényelheti.


14. §


(1) A helyi népszavazáson a szavazás idejére és helyére, a szavazás megkezdésére és a szavazás módjára a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény VIII. fejezetében foglaltakat kell alkalmazni.


(2) A szavazás az önkormányzati képviselők választására kialakított szavazókörökben, a megválasztott szavazatszámláló bizottságok közreműködésével történik.


(3) Érvényesen szavazni csak a jegyző által készített, a szavazatszámláló bizottság bélyegzőjével ellátott szavazólapon lehet.


(4) A helyi népszavazás érvényességét és eredményét a szavazási jegyzőkönyv alapján a Helyi Választási Bizottság állapítja meg. A helyi népszavazás:


a.) érvényes, ha a választópolgárok több, mint fele szavazott, és

b) eredményes, ha a szavazatoknak több, mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.


(5) A helyi népszavazás költségei az Önkormányzatot terhelik.


15. §


A Helyi Választási Iroda vezetője a népszavazást kezdeményező aláírásgyűjtő ív benyújtásáról, a hitelesítésével kapcsolatos döntéséről, az aláírások ellenőrzésének eredményéről, a Képviselőtestületnek a népszavazás elrendelésével kapcsolatos döntéséről, vagy a polgármester elutasító döntéséről és a népszavazás eredményéről a Területi Választási Iroda vezetője útján tájékoztatja az Országos Választási Irodát.


16. §


(1) A helyi népszavazáson Gyöngyös városban az alábbi választási szervek működnek:

  • szavazatszámláló bizottságok
  • Helyi Választási Bizottság,
  • Helyi Választási Iroda.


(2) A Helyi Választási Bizottságba és a szavazatszámláló bizottságokba a kezdeményezést benyújtók egy közös megbízottat delegálhatnak.


Helyi népi kezdeményezés

17. §


(1) Népi kezdeményezés útján a Képviselőtestület elé terjeszthető minden olyan ügy, amelynek eldöntése a Képviselőtestület hatáskörébe tartozik. A helyi népi kezdeményezés során a rendelet 6-10. §-ában foglalt rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.



(2) A kezdeményezést a választópolgárok legalább 7 %-ának megfelelő számú választópolgár a polgármesternek nyújthatja be. A Képviselő-testület köteles megtárgyalni a népi kezdeményezést, ha azt a fenti számú választópolgár indítványozta.


(3) A Helyi Választási Iroda vezetője akkor tagadja meg az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, ha


a.) a kérdés nem tartozik a Képviselőtestület hatáskörébe,

b.) az aláírásgyűjtő ív nem felel meg a rendelet 6. § (1) bekezdésének a.)-f.) pontjában foglaltaknak.


Záró rendelkezés

18. §


Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba, egyidejűleg a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló 25/1992. (XI.26.) KT. számú rendelet hatályát veszti. Kihirdetéséről Gyöngyös Város Jegyzője gondoskodik.



Gyöngyös, 2001. április 25.





                                   Szabó Gyula sk.                                         Dr. Kömlei Károly sk.

                                    polgármester                                                            jegyző


      


[1]

Beiktatta a 34/2007.(X.19.)KT. sz. rendelet

[2]

Beiktatta a 34/2007.(X.19.)KT. sz. rendelet

[3]

Módosította a 34/2007.(X.19.)KT. sz. rendelet