Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2006. (VI.19.) önkormányzati rendelete

A távhőszolgáltatásról, hatósági díjának megállapításáról és a díjalkalmazás feléteteleiről

Hatályos: 2006. 07. 01- 2019. 03. 31

Gyöngyös Város Képviselő-testületének

a távhőszolgáltatásról, hatósági díjának megállapításáról és

a díjalkalmazás feltételeiről szóló 28/2006. (VI.19.) önkormányzati rendelete



Gyöngyös város Képviselő-testülete a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény (továbbiakban: Tszt.) 60. §-a (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a törvény egyes rendelkezéseinek, valamint a Tszt. végrehajtásáról szóló 157/2005. (VIII.15.) Kormányrendelet (továbbiakban: Tszt. vhr.) és az annak 3. számú mellékletét képező Távhőszolgáltatási Közüzemi Szabályzat (a továbbiakban: TKSZ.) végrehajtására az 1990. évi LXXXVII. törvényben kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya


  1. §


A rendelet hatálya kiterjed a Gyöngyös város területén lévő felhasználási helyeket távhővel ellátó Városgondozási Részvénytársaságra és a távhőszolgáltatást is végző más gazdálkodó szervezetekre (a továbbiakban együtt: távhőszolgáltató), a távhőszolgáltatást igénybevevő felhasználókra és díjfizetőkre, a távhőszolgáltatási célra hőt termelő létesítményekre, valamint a távhőszolgáltatáshoz szükséges eszközökre és ezek tulajdonosaira.


Értelmező rendelkezések


2. §


1.      Lakóépület: E rendelet alkalmazásában lakóépület a vegyes (részben lakás, részben egyéb) célra használt épület is.


2.      Fűtési hőcserélő blokk: A primer hőhordozóból a fűtési melegvizet előállító, azt szállító és szabályozó készülékek (fűtési hőcserélők, keringtető szivattyú, szabályozó és szakaszoló szerelvények és az ezeket összekötő csővezetékek) együttműködő rendszere.


3.      Hőfogadó: A hőközpontból kiadott szekunder fűtővizet a fogyasztói helyen (pl.: lakóépületben) fogadó, elosztó és átalakítás nélkül továbbító technológiai berendezés.


4.      Hőhordozó közeg: A fűtési és használati melegvíz szolgáltatás nyújtásához szükséges hőenergia továbbítására szolgáló közeg, amely lehet gőz, forró víz, illetőleg melegvíz.


5.      Távhőrendszer: A szolgáltatói és fogyasztói berendezések összessége.


6.      Kezelés: A rendelet alkalmazása szempontjából a fogyasztói illetve szolgáltatói berendezés üzemeltetése, fenntartása, felújítása (tulajdonosi jogok gyakorlása).


7.      Főmérő: A hőközpontról ellátott valamennyi Felhasználó összes – fűtési és használati melegvíz – hőfelhasználását (GJ), illetve összes használati melegvíz-fogyasztását (m3) mérő berendezés.


8.      Almérő: A hőközpontról ellátott fogyasztói közösség egy részének hőfelhasználását illetve használati melegvíz fogyasztását mérő berendezés. Pl.: egy fűtési hőcserélő blokkról vagy egy hőfogadóról ellátott fogyasztói közösség mérése.


9.      Üzemi Felhasználó: Az épület, létesítmény, ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója, aki a hőközpontját maga üzemelteti.


10.    Fűtött légtérfogat: A fűtött légtérfogatot a fűtött helyiség alapterületének és átlagos magasságának (max. 3,0 m) szorzataként kell meghatározni. A fűtött helyiség alapterületének megállapításánál a padlószint feletti 1 m magasságban a belső falsíkok között mért területet, továbbá a beépített bútorok által elfoglalt területrészt kell számításba venni. Az éléskamra (kamraszekrény) valamint a lakás (helyiség) légterének közművezetékeket védő burkolat mögötti része a fűtött térfogat megállapításánál nem vehető számításba. Ha a távhőellátásban részesülő lakás fürdőszobájában az előírt hőmérsékletet a műszaki tervek alapján kiegészítő fűtéssel (pl.: villamos hősugárzó) biztosítják, a lakás fűtött légtérfogatának megállapításánál a kiegészítő fűtéssel ellátott fürdőszoba légtérfogatának 60%-át kell számításba venni.


11.    Fűtött helyiség: A rendelet alkalmazása szempontjából fűtött az a helyiség, amelyben fűtőtest vagy egyéb hőleadó berendezés vagy a szomszédos helyiségekből átáramló hő biztosítja az előírt hőmérsékletet.


12.    Közös helyiség: Lakóépületben a közös használatra szolgáló helyiség (pl.: mosókonyha, szárítóhelyiség, gyermekkocsi- és kerékpártároló helyiség, közös pince, illetve padlástérség) valamint a közös használatra szolgáló terület (pl.: lépcsőház, kapualj, zárt folyosó).


13.    Nem lakás céljára szolgáló helyiség: Általában az üzlet, műhely, rendelő, iroda, barkácsműhely, klubszoba, gondnoki iroda a hozzá tartozó helyiségekkel akkor is, ha azt eredetileg lakás céljára építették, garázs valamint a lakások rendeltetésszerű használatához nem szükséges egyéb célra hasznosított helyiségek.


14.    A hőközpont alkotórészének minősülnek a hőközponthoz tartozó technológiai berendezések: a jelző-, ellenőrző-, tágulási-, biztonsági vezetékek és a zárt tágulási tartály.


15.    A felhasználó és a távhőszolgáltató közötti jogviszonyban külön-külön felhasználónak kell tekinteni azt a felhasználót, amelynek távhővel való ellátása több különböző felhasználási helyen valósul meg.


Előzetes tájékoztatás, igénybejelentés


3. §


Az előzetes tájékoztatást kérő kérelmének tartalmaznia kell a tervezett felhasználási hely címét, rendeltetését (lakó-, vegyes-, vagy egyéb épület), célját, vételezés megkezdésének tervezett időpontját, a vételezni kívánt legnagyobb hőteljesítményt és a tervezett éves hőigényt, valamint a TKSZ. 2.1.3. pontjában foglaltaknak megfelelően a távhőmennyiség mérésének tervezett helyét.


A közüzemi szerződés tartalma


4. §


(1) A távhőszolgáltatási közüzemi szerződésnek a TKSZ. 9. és 10. pontjaiban foglaltakon túl tartalmaznia kell annak a személynek a nevét, címét és elérhetőségét, akivel a távhőszolgáltató a felhasználó megbízottjaként az üzemvitellel, a fűtési célú távhőszolgáltatás megkezdésével, befejezésével, az épület belső átlaghőmérsékletével (fűtési igényével) összefüggő kapcsolatot tarthatja.


(2) A szolgáltatás igénybevételével létrejött közüzemi szerződésre e rendelet, továbbá a távhőszolgáltató üzletszabályzatának rendelkezései vonatkoznak.


Bekapcsolás


5. §


(1) A távhőszolgáltatónak a Tszt. 54. § (4)-(5) bekezdése szerinti üzembe-helyezési– és bekapcsolási eljárásban való közreműködéséért díj az egyéb felhasználó számára sem számolható fel.


(2) A Tszt. 54. § (5) bekezdése szerinti bekapcsolás során a távhőszolgáltató a hőközponti mérőeszközök esetében a hőmennyiségmérő-kör elemeit (integrátor, vízmérő és hőérzékelő pár) és a használati melegvíz felhasználást mérő hőközponti vízmérőt a mérőeszköz e célra kialakított helyén illetéktelen beavatkozás, leszerelés megakadályozása céljából zárjeggyel köteles ellátni.


(3) A mérőműszerek szükséges adatinak és a zárjegyek számainak feltüntetésével a távhőszolgáltató jegyzőkönyvet köteles kiállítani.


(4) A (2)-(3) bekezdés épületrészenkénti mérés esetén az épületrészek hőmennyiségmérőire is vonatkozik.


Vételezés


6. §


A távhőszolgáltató – a TKSZ 12.1 pontjában foglaltak alkalmazásával –a szolgáltatói berendezések üzletszabályzatban meghatározott csatlakozási feltételei szerinti, az adott területre vonatkozó, a külső hőmérséklet változását követő primer előremenő hőhordozó közeg hőmérséklet-változásának (menetrendnek) megfelelően olyan mennyiségű távhőt köteles szolgáltatni, amennyi a felhasználói berendezések üzemképes és biztonságos állapota mellett a felhasználó igénye szerint a közüzemi szerződésben rögzített szolgáltatási célok kielégítéséhez szükséges.


7. §


Ha a felhasználónak a hőhordozó közegre rendkívüli esemény bekövetkezése miatt szüksége van, a szolgáltató tényleges költségeinek megfizetése ellenében és a távhőszolgáltató közreműködésével azt a szükséges mértékben igénybe veheti.


8. §


(1) Szolgáltatói hőközpontból való hőellátás esetén, ha a hőfogadó állomáson szabályozásra nincs lehetőség a távhőszolgáltató a vételezni kívánt távhő mértékére, az annak változtatására, a fűtési célú távhő szolgáltatásának meg-kezdésére és a befejezésére vonatkozó igényeket a hőközpontban, valamennyi érintett felhasználóra kiterjedően azonos módon és mértékben elégíti ki.


(2) Szolgáltatói hőközpontból ellátott felhasználók az (1) bekezdésben foglaltakról a távhőszolgáltatóval kötött megállapodásban csak egységesen, a közösen kijelölt megbízottjuk útján rendelkezhetnek.


9. §


(1) Amennyiben a felhasználó a fűtési célú távhőszolgáltatás megkezdésével, befejezésével, a szolgáltatás mértékével kapcsolatos igényét nem adja meg, vagy szolgáltatói hőközpontból ellátott épületekben lévő hőfogadó állomáson szabályozásra nincs lehetőség és a felhasználók az előzőekről egyhangú megállapodásra nem jutnak, illetve erről egyhangúlag nem rendelkeznek, a távhőszolgáltató – ha a felhasználói berendezés állapota ezt lehetővé teszi – a következők szerint szolgáltat:


  1. a fűtési célú távhőszolgáltatást a fűtési időszakban a hőközponti fűtésszabályozó működtetésével folyamatosan teljesíti,
  2. a használati melegvíz-szolgáltatási célú távhőszolgáltatást folyamatosan teljesíti.


(2) Az (1) bekezdés a) pontja esetében a távhőszolgáltató annyi hőmennyiséget szolgáltat, amennyi az üzemképes felhasználói berendezések rendeltetésszerű működése mellett:


  1. lakószobákban, irodahelyiségekben átlagosan +22 °C,
  2. a lakószobának nem minősülő, illetőleg a nem lakás céljára szolgáló helyiségekben átlagosan a szabványban rögzített tervezői előírásokban meghatározott belső hőmérséklet eléréséhez szükséges.


(3) Az (1) bekezdés b) pontja esetében használati melegvíz-szolgáltatási célú távhőszolgáltatás keretében a távhőszolgáltató annyi hőmennyiséget szolgáltat, amennyi az üzemképes felhasználói berendezések rendeltetésszerű működése mellett, folyamatos vételezésnél, a kifolyóknál mérve, legalább +40 °C használati melegvíz-hőmérséklet eléréséhez szükséges.


Szüneteltetés, korlátozás


10. §


(1) A távhőszolgáltató a Tszt. 40. §-a szerint jogosult a távhőszolgáltatást szüneteltetni. A távhő vételezés szüneteltetését a felhasználó a tulajdonában, üzemeltetésében lévő felhasználói berendezések terv szerinti karbantartásának, felújításának idejére vagy váratlan meghibásodás miatt szükséges fenntartási munka elvégzése idejére jogosult igényelni.


(2) A terv szerinti fenntartási munkákat a tárgyév május 16. napja és szeptember 14. napja közötti időszakban, más megállapodás hiányában 8 napon belül kell elvégezni. A munkák megkezdésének és várható befejezésének időpontjáról a felhasználó és a távhőszolgáltató egymást legalább 8 nappal korábban köteles írásban tájékoztatni.


(3) A váratlan meghibásodásról, a meghibásodás okáról és a hiba kijavításának kezdetésről a felhasználó és a távhőszolgáltató egymást 8 órán belül kötelesek tájékoztatni és a hibát a műszakilag lehetséges legrövidebb időn belül, megszüntetni.


11. §


(1) A távhőtermelőnél vagy a távhőszolgáltató hőtermelő létesítményénél országos tüzelőanyag-hiány miatt fellépő termeléskiesésről, a korlátozás szükséges mértékéről és területi kiterjedéséről a távhőszolgáltató köteles haladéktalanul tájékoztatni Gyöngyös város jegyzőjét, továbbá a korlátozással érintett felhasználókat.


(2) A távhőszolgáltatás korlátozását környezetvédelmi okból – ha a korlátozás oka más eszközökkel nem szüntethető meg és az önkéntes korlátozás sem eredményes – Gyöngyös város jegyzője rendeli el. A korlátozás elrendeléséről a távhőszolgáltató értesíti a felhasználókat. A korlátozás végrehajtása a távhőszolgáltató feladata.


(3) A távhőszolgáltatás korlátozásának sorrendje és az egyes fokozatokba tartozó felhasználói csoportok:


1. fokozat:          egyéb felhasználók hőközpontjaiban a használati melegvíz-szolgáltatási célú távhőellátás felfüggesztése és a fűtési célú hőfelhasználás 50 %-os korlátozása,


2. fokozat:          a lakossági felhasználókat ellátó hőközpontokban a használati melegvíz szolgáltatási célú távhőszolgáltatás felfüggesztése,


3. fokozat:          a lakossági felhasználók fűtési célú távhőszolgáltatásának 20 %-os csökkentése.


(4) Nem, illetve csak végső esetben korlátozhatók az egészségügyi, szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatást ellátó intézmények.


(5) A távhőszolgáltató a korlátozási sorrendtervezetet úgy köteles elkészíteni, hogy a korlátozással elérhető legyen a közüzemi szerződések teljesítéséhez szükséges hőmennyiség legalább 50 %-os csökkentése.


(6) A távhőszolgáltatás körzetenkénti korlátozási sorrendjét e rendelet 3. sz. melléklete tartalmazza.


12. §


(1) A korlátozási fokozatba soroláshoz a távhőszolgáltató a felhasználóktól a hőfelhasználásuk sajátosságaira vonatkozó adatokat kérhet.


(2) A korlátozás – annak okától függően – lehet általános, amikor az minden felhasználó hőigényét érinti és lehet részleges, amely esetben a korlátozás csak a távhőszolgáltató által távhővel ellátott egyes területrészekre terjed ki.


(3) A felhasználókat a korlátozási sorrend szerinti fokozatba sorolásról annak módosulása esetén a távhőszolgáltató tájékoztatja.


Felhasználói berendezés működtetése, fenntartása, átalakítása


13. §


(1) A nem a távhőszolgáltató tulajdonában lévő szolgáltatói hőközpont fenntartása és üzemeltetése, más megállapodás hiányában, a hőközpont tulajdonosának faladata.


(2) A szolgáltatói hőközpontból kiinduló, a hőhordozó közeget az ellátott épületekbe továbbító távhővezetéknek (összekötő vezetéknek) az egyes épületeken átmenő szakaszai által az épületekből elfoglalt térrészlet után a távhőszolgáltatót fizetési kötelezettség nem terhelheti és a távhőszolgáltató sem számíthat fel az érintett felhasználók részére az ilyen vezetékek fenntartásáért és üzemeltetéséért költséget.


14. §


A felhasználó a távhővel ellátott felhasználási helyen a felhasználói berendezések átalakítását köteles a távhőszolgáltatónak előzetesen írásban bejelenteni. (Tszt. 54. § (6) bekezdés).


15. §


(1) A 14. § szerinti bejelentést meg kell tenni abban az esetben is, ha a felhasználó, díjfizető olyan építészeti vagy épületgépészeti átalakítást kíván végezni, amely a távhővel ellátott falhasználási hely díjfizetése alapját képező légtérfogatát, illetőleg a hőteljesítmény igényét növeli. A megnövekedett távhőigény kielégítéséről a felhasználónak a távhőszolgáltatóval előzetesen meg kell állapodnia.


(2) Az átalakításról arra jogosult által készített olyan tervet kell a távhőszolgálta-tóhoz benyújtani, amely figyelembe veszi az épületet ellátó hőközpont műszaki adottságait, tartalmazza az épület megváltozott hőszükségletével kapcsolatos számításokat. Az átalakítás befejezését írásban be kell jelenteni a távhőszolgáltatónak.


(3) A munkálatok elvégzése után a felhasználási hely ellátására érvényben lévő közüzemi szerződést a megnövekedett légtérfogatnak illetve hőteljesítmény igénynek megfelelően, épületrészenkénti díjszétosztás esetén a díjfizetőkre és a hődíj új szétosztási arányaira is kiterjedően módosítani kell.


Mérés


16. §


(1) Szolgáltató a szolgáltatott távhő mennyiségét a hőközpontban a primer oldalon beépített, az ellátott felhasználói közösség összes hőfelhasználását mérő hőmennyiségmérővel köteles mérni.


(2) A szolgáltatói hőközpontból ellátott felhasználói közösségek fűtési célú hőenergia felhasználását tovább kell mérni az épületek hőfogadóiban.


(3) Lakóépületet is ellátó hőközpontról ellátott felhasználói közösség által felhasznált összes használati melegvíz mennyiségének a mérése az oda beépített hidegvízmérővel, mint főmérővel történik.


(4) Az ellátott lakossági felhasználói közösség, lakossági Felhasználó igénye esetén, almérőkkel a használati melegvíz-mennyiség további mérésére van lehetőség Szolgáltatóval történő műszaki egyeztetést követően.


  1. az épületek hőfogadóiban,
  2. egyedi melegvíz-vételi helyeken.


(5) Az önálló hőközponttal nem rendelkező egyéb Felhasználó a használati melegvíz fogyasztását almérővel mérni köteles.


(6) a) Az (1), (2) bekezdés szerinti hőmennyiségmérő meghibásodása valamint a hitelesítés időtartama alatt a szolgáltatott távhő mennyiségét – egyéb megállapodás hiányában – a mért időszakra vonatkozó adatok valamint fűtés esetében a külső hőmérséklet és a fűtött napok számának korrekciója alapján kell meghatározni.


      b) Az (5) bekezdés szerinti melegvízmérő meghibásodása valamint a hitelesítés időtartama alatt a szolgáltatott melegvíz mennyiségét a 24. § (2) bekezdés c) pontban meghatározott előző elszámolási időszak átlag-fogyasztását alapul véve kell meghatározni.


17. §


(1) A Tszt. 48. § (2) bekezdésében szabályozott kötelezettség a távhőszolgáltatót a tulajdonában lévő szolgáltatói hőközpontból való távhőellátás esetén terheli. A hőmennyiség felhasználónkénti szabályozásának és mérésnek feltételeit a távhőszolgáltató 2010. június 30. napjáig a saját költségén – ide nem értve a nem szolgáltatói tulajdonú felhasználói berendezések ehhez szükséges átalakításának költségeit – köteles megvalósítani.


(2) A távhőszolgáltató az (1) bekezdésben foglaltakat a Tszt. 48. § (2) bekezdésé-ben előírt feltételeken túlmenően felhasználói hőközpont létesítésével abban az esetben valósítja meg, ha a felhasználó:


  1. vállalja, hogy az üzembehelyezéstől számított legalább hét évig nem mondja fel a közüzemi szerződést,


  1. vállalja, hogy amennyiben a közüzemi szerződés az üzembe helyezéstől számított hét éven belül a felhasználónak felróható okból megszűnne, vagy a felhasználó a közüzemi szerződést felmondja, a hőközpont felmondáskori nyilvántartási értékét a szerződés megszűnésétől számított 15 napon belül egy összegben megfizeti a távhőszolgáltatónak.


(3) A hőfogadó állomáson hiteles hőmennyiségmérést, illetőleg a költségmegosz-tást szolgáló egyéb mérőműszereket az alkalmazott mérőeszközökre vonatkozó beépítési követelmények betartásával, kell felszerelni.


(4) Épületrészenkénti mérés szerinti távhőszolgáltatás esetén a hőmennyiségmérőt az épületen belül elhelyezve, a mérőre vonatkozó beépítési követelmények betartásával, úgy kell felszerelni, hogy az adott épületrész egészének hőfelhasználását mérje.


A közüzemi szerződés felmondása


18. §


(1) A közüzemi szerződést a felhasználási hely egészére kiterjedően lehet felmondani. A felhasználási helyen a távhő igénybevételi lehetőségének végleges megszüntetése szükséges, továbbá ezzel egyidejűleg a korábbi fűtési célú távhőellátással azonos, összkomfortos komfortfokozatot biztosító hőellátást kell megvalósítani.


(2) A felhasználó a közüzemi szerződés felmondása iránti kezdeményezését írásban köteles a távhőszolgáltatónak bejelenteni. A távhőszolgáltató 15 napon belül köteles a felmondás feltételeiről, az előírt eljárásról a felhasználót írásban tájékoztatni. Felmondás esetén a távhőszolgáltató a Tszt. 38. § (2) bekezdésé-ben előírt feltételek meglétét jogosult vizsgálni.


(3) Amennyiben a felhasználási helyet magában foglaló ingatlannak több tulajdonosa van (társasház, szövetkezeti ingatlan, a Ptk. 139. §-a szerinti közös tulajdon) a felhasználó köteles biztosítani a Tszt. 38. § (2) bekezdés a) pontjában foglaltaknak megfelelő hozzájárulások meglétét és erről köteles a távhőszolgáltató részére felelős nyilatkozatot tenni.


(4) A Tszt. 38. § (2) bekezdés c) pontjában foglaltak a szolgáltató tulajdonában lévő felhasználói hőközpont megszüntetésének költségeire is vonatkoznak, ide nem értve a berendezések selejtezésével összefüggő, a szolgáltatónál jelentkező vagyoni veszteséget.


(5) A felmondás miatt szükséges munkálatokat, a tulajdonát képező hőközpontban a távhőszolgáltató végzi el.


19. §


(1) Ha a felhasználási helyen valamely épületrész távhőellátását kívánják megszüntetni, a közüzemi szerződés módosítására van szükség. Ebben az esetben a Tszt. 38. § (5) bekezdésében foglaltak az egyedi közüzemi szerződés módosítására is irányadóak.

A közüzemi szerződés módosítása iránti igényt a felhasználó (képviselője) írásban jelenti be a távhőszolgáltatónak. A távhőszolgáltató 15 napon belül köteles a módosítás feltételeiről, az előírt eljárásról a felhasználót írásban tájékoztatni. A távhőszolgáltató a Tszt. 38. § (5) bekezdésében előírt feltételek meglétét jogosult vizsgálni. A felhasználó képviselője köteles felelős nyilatkozatot tenni a Tszt. 38. § (5) bekezdés a) pontjában előírt tulajdonostársi hozzájárulások meglétéről.


(2) A szerződés (1) bekezdés szerinti módosítása iránti igény, más megállapodás hiányában, az épületrész (lakás, nem lakás céljára szolgáló helyiség) egészére, továbbá mind a fűtési célú, mind a használati melegvíz-szolgáltatási célú hőellátás megszüntetésére vonatkozik.


(3) A Tszt. 38.§ (5) bekezdés d) pontja szerinti költségviselési kötelezettség a szolgáltató tulajdonában lévő felhasználói hőközpont átalakításának költségeire is vonatkozik.


(4) Épületrész leválása esetén meg kell szüntetni az épületrészben a távhő igénybevételének lehetőségét. A hőleadó berendezéseket le kell választani az épület felhasználói rendszeréről és az átmenő vezetékeket hőszigeteléssel kell ellátni. Ezzel egyidőben az épület üzemben maradó felhasználói berendezésein – beleértve a hőközpontot is – az annak megfelelő működését biztosító, a leválasztás miatt szükséges átalakításokat, beszabályozásokat is el kell végezni. Az előzőek megvalósításához szükséges munkálatokat az ingatlantulajdonos tulajdonában lévő felhasználói berendezéseken a felhasználó köteles elvégeztetni. A távhőszolgáltató tulajdonát képező felhasználói hőközpontban a épületrész leválása miatt szükséges átalakítást a felhasználó költségére a távhőszolgáltató végzi el.


(5) A (4) bekezdésben foglalt munkálatokról a felhasználó arra jogosult által készített tervet és műszaki leírást köteles a távhőszolgáltató rendelkezésére bocsátani, amelynek az épület teljes fűtési rendszerére ki kell terjednie. Az épület üzemben maradó fűtési rendszerét – beleértve a hőközpontot is – érintően a tervnek tartalmaznia kell a megváltozott hőszükséglet mértékére vonatkozó számításokat, a leválasztás miatt szükséges átalakításokat, a beszabályozási tervet. Amennyiben a terv szerint az átalakítás jogszabályba, műszaki előírásba ütközik, vagy más felhasználó, díjfizető részére való szolgáltatást akadályozza, a távhőszolgáltató 15 napon belül köteles álláspontját a felhasználóval írásban közölni. A terv módosítása a felhasználó faladata.


(6) A (4) bekezdés szerinti munkálatok befejezését felhasználó köteles a távhőszolgáltatónak írásban bejelenteni, mellékelve a kivitelező nyilatkozatát arról, hogy az átalakítás a benyújtott terveknek megfelelően készült el. A távhőszolgáltató a bejelentést követő 8 munkanapon belül köteles a munka, terv szerinti megvalósítását, az összkomfortos komfortfokozatot biztosító hőellátás elkészültét a helyszínen ellenőrizni. Az ellenőrzés eredményét jegyzőkönyvben kell rögzíteni.


(7) A felhasználó illetőleg a díjfizető díjfizetési kötelezettsége abban az időpontban szűnik meg, amikor a felhasználó a távhőellátás bármilyen módon való igénybevételének lehetőségét a jogszabályi előírások betartásával teljes egészében megszüntette, továbbá a távhőszolgáltató és a felhasználó (képviselője) a közüzemi szerződést az épületrész leválásának megfelelően módosította.


(8) Épületrész leválása miatt keletkezett elégtelen szolgáltatás alapján a távhőszolgáltatóval szemben igény nem érvényesíthető. Az elégtelen szolgáltatás és az épületrész leválása közötti okozati összefüggést a távhőszolgáltatónak kell bizonyítania.


Díjmegállapítás és alkalmazás feltételei


20. §


Fogyasztóvédelem


(1) A távhőszolgáltatással összefüggő önkormányzati rendelettel kapcsolatos véleménynyilvánításba bevonandó:


  1. Fogyasztóvédelmi szervezet: Heves Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség Eger
  2. Valamennyi felhasználói érdekképviselet, mely az egyeztetési jogról szóló 1989. évi II. törvény alapján jött létre kifejezetten a felhasználók érdek-képviselete céljából.


(2) Szolgáltató köteles az (1) bekezdésben említett szervezeteket tájékoztatni azokról az adatokról és információkról, amelyek a fogyasztói érdekvédelem gyakorlásához szükségesek. Különösen köteles a fogyasztóvédelmi szervezetek véleményét kikérni a következőkben:


  1. az általános közüzemi szerződés tartalma,
  2. a szüneteltetés és korlátozás feltételei, illetve a korlátozási sorrend,
  3. üzletszabályzat tartalma.


(3) Szolgáltató köteles ügyfélszolgálati irodát működtetni, amelynek a hét egy munkanapján legalább 18 óráig nyitva kell tartania.


Távhőrendszer működtetése és fejlesztése


21. §


(1) A távhőszolgáltatásba új vagy többlet-teljesítmény igénnyel (új vagy növekvő távhőigénnyel) jelentkező felhasználási hely tulajdonosától, az igényének kielégítését szolgáló Szolgáltató vagyon létesítéséhez, bővítéséhez Szolgáltató csatlakozási díjat kérhet. A csatlakozási díj mértékét a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.


(2) Az (1) bekezdés szerinti igény kielégítéséhez szükséges szolgáltatói vagyon fejlesztése – a csatlakozási díj felhasználásával – Szolgáltató feladata.


(3) A csatlakozási díj a szolgáltatói vagyon részét képező – a hőközpontban és/vagy épületrészekben elhelyezendő – az elszámolás alapjául szolgáló hőmennyiségmérő felszerelésének költségét is magában foglalja, nem tartalmazza viszont az egyedi hőmennyiségmérők beszerzésének és felszerelésének költségét.


A szolgáltatott távhő elszámolása


22. §


(1) Felhasználó a távhőszolgáltatásért alapdíjat és hődíjat fizet.


(2) Az alapdíj éves díj:


Felhasználó az igénybevett szolgáltatás szerint a használatában álló helyiségek fűtött légtérfogata után fűtési alapdíjat (Ft/légm3/év) és/vagy használati melegvíz alapdíjat (Ft/légm3/év) fizet.


(3) Az alapdíj


  1. Szolgáltató saját hőtermelő létesítményének tüzelőanyag nélküli üzemelte-tési és fenntartási költségéből,


  1. Szolgáltató távhővezetékének és tartozékainak valamint az általa kezelt hőközpontoknak az üzemeltetési és fenntartási költségéből,


  1. az üzemeltetés és fenntartás során felhasznált víz díjából áll.


(4) A hődíjat a mért hőmennyiség (GJ) illetve a használati melegvíz mennyiség (m3) után kell fizetni.


(5) A hődíj


  1. Szolgáltató által a távhő előállításához felhasznált tüzelőanyag árából,


  1. a számítással meghatározott primer hálózati hőveszteségből,


  1. a hőszolgáltató által vásárolt hő díjából,


  1. az üzemeltetés és fenntartás során felhasznált víz hőtartalmának ellen-értékéből áll.


(6) Az (1) bekezdés szerinti díj a vízfelmelegítés-szolgáltatás költségeit tartalmaz-za. Melegvíz-szolgáltatás esetén a felhasznált használati melegvíz víz- és csatornadíja elkülönítetten a mindenkor érvényes víz- és csatornadíjakkal továbbszámlázásra kerül.


(7) Ha a lakóépület tulajdonosa, kezelője, használója a hőközpontját maga üzemelteti, akkor üzemi Felhasználónak minősül és az üzemi Felhasználókra vonatkozó alapdíjakkal kerül elszámolásra.


23. §


(1) A szolgáltatott távhő legmagasabb díját e rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.


(2) Szolgáltató köteles nyilvántartási és elszámolási rendszerét úgy kialakítani, hogy az, lehetővé tegye a díjak átláthatóságát és ellenőrizhetőségét.


(3) Az (1) bekezdés szerinti díjak megállapítására a távhőszolgáltató tesz javaslatot évenként egyszer.


(4) A földgáz hatósági árának változásakor az árak hatálybalépésével egyidejűleg a távhőszolgáltató a 1. sz. mellékletben szereplő hődíj mértékét az általa alkalmazott díjban automatikusan a következő képlettel változtatja meg:


        H1 = H0 x (1+G/100)

ahol:

H1 = új hődíj (Ft/GJ)


H0 = 1. sz. mellékletben szereplő hődíj (Ft/GJ)

G  = termelt hő előállításához felhasznált gáz árváltozásának százaléka


Az alkalmazott díjképletben csak a G értéke változó.


(5)    A Képviselő-testület felhatalmazza a Jegyzőt, hogy a R. 23. § (4) bekezdésében foglalt képlet alapján meghatározott hődíjat a földgáz hatósági árváltozásának hatályba lépésével egyidejűleg vezesse át a R. 1. sz. mellékletében. [1]


A díjak megállapítása, fizetési kötelezettségek


24. §


(1) Az üzemi és az önállóan mért egyéb Felhasználó 16. § (1), (2) bekezdés szerint megmért illetve meghatározott hőmennyiségnek megfelelő hődíjat havonta a tárgyhóban, az alapdíj 1/12 részét havonta a tárgyhóban fizeti meg.


(2) A lakossági és az önállóan nem mért egyéb Felhasználó


  1. az alapdíj 1/12 részét havonta előre, tárgyhó 10.-ig fizeti meg,


  1. a fűtési célra fordított hőmennyiség hődíját (továbbiakban: fűtési hődíj) – egyéb megállapodás hiányában – előre, tárgyhó 10.-ig fizeti meg.


A hőközpontról ellátott felhasználói közösség fűtési célú hőfelhasználása


b.a.)     a csak fűtési hőigényeket kiszolgáló hőközpont esetén 16. § (1) bekezdés szerint megmért hőmennyiség,


b.b.)     a használati melegvizet is előállító hőközpont esetén a 16. § (1) bekezdés szerint megmért hőmennyiség valamint a 16. § (3) bekezdés szerinti mérővel megállapított vízmennyiség és a melegvíz-készítés átlagos fajlagos hőfelhasználása szorzatának (0,215 GJ/m3) különbsége,


b.c.)     a fűtési célú hőfelhasználás a 16. § (2) bekezdés szerinti almérőkkel illetve a 16. § (1) bekezdése szerinti főmérő és az almérők különbségeként tovább bontható,


b.d.)     ha a hőközpontról (fűtési hőcserélő blokkról) ellátott valamennyi hőfogadóban almérő kerül beépítésre, akkor szekunder hálózati hőveszteségként a főmérő által mért érték és a hőfogadói almérők által mért értékek összegének különbségét fogyasztás-arányosan az elszámoláskor figyelembe kell venni,


b.e.)     Szolgáltató az egy-egy felhasználói közösségre vonatkozóan megmért vagy az előzőekben részletezett módon meghatározott fűtési célú hőfelhasználást – egyéb megállapodás hiányában – Felhasználók között az általuk használt helyiségek (lakás, közös helyiség, garázs, közület stb.) fűtött légtérfogatának arányában osztja szét úgy, hogy az eredeti rendeltetésük szerint használt közös helyiségek fűtött légtérfogata 60%-kal, a garázsok fűtött légtérfogata 50%-kal kerül figyelembe vételre.


c)   A használati melegvíz készítésére fordított hőmennyiség hődíját (továbbiakban: melegvíz hődíj), valamint a melegvíz víz-és csatornadíját az alábbiak szerint fizeti meg:


      c.a.)     Ha Felhasználó 16. § (4) bekezdés szerinti almérővel rendelkezik, akkor a használati melegvíz-készítés céljára felhasznált hőmennyiséget a mért melegvíz-mennyiség (m3) alapján kell elszámolni. Két elszámolási időszak között Felhasználó havonként az előző elszámolási időszak átlagfogyasztása alapján részfizetést teljesít.


                  Részfizetésként az elszámolási időszakban megfizetett és a mért fogyasztás szerinti melegvíz hődíj valamint víz-és csatornadíj különbözetét Szolgáltató legkésőbb az elszámolási időszakot követő második hónap számláiban jóváírja vagy pótterhelésként kiszámlázza.


c.b.)     Ha Felhasználó 16. § (4) bekezdés szerinti almérővel nem rendelkezik, akkor a használati melegvíz-készítés céljára felhasznált hőmennyiség megállapítása és elszámolása az ellátó hőközpontban beépített vízmérő figyelembevételével történik a következő módon:


A hőközponti vízmérő szerinti fogyasztást csökkenteni kell az épületenkénti, lakásonkénti vagy az egyéb Felhasználóknál felszerelt mérők fogyasztásával. A maradék mennyiség a mérővel nem rendelkező lakások fűtött alapterülete (m2) arányában kerül felosztásra. A fenti számítással megállapított fogyasztás nem lehet kevesebb a rendelet 2. sz. mellékletében megállapított átalány vízmennyiség 70 %-ánál (ez a mennyiség megközelítőleg megegyezik a vízmérővel ellátott Felhasználók átlagfogyasztásával) vagy nem lehet több az átalány vízmennyiségnél.


c.c.)     Ha az épületrészenkénti használati melegvíz felhasználás hiteles vízmennyiség-mérése az épület valamennyi épületrészében megvalósul, akkor a fajlagos hőfelhasználással (GJ/m3) számított hőmennyiség mellett a számlában fel kell tüntetni a használati melegvíz-készítés céljára felhasznált ivóvíz mennyiségét is. Más esetekben, a számlában csak a melegvíz-készítés céljára felhasznált hőmennyiséget és annak díját kell feltüntetni.


(3) Amennyiben a távhőszolgáltatási rendszerre új fogyasztási helyet kapcsolnak, úgy Felhasználó az alapdíjat a belépés napjától fizeti.


Díjvisszafizetés és pótdíj

25. §


(1)     Ha Szolgáltató a szolgáltatást folyamatosan 2 napot meghaladóan, Szolgáltatónak felróható okból szünetelteti – kivéve a Tszt. 40-41. § szerinti szüneteltetést – az alapdíj szüneteltetés időtartamával arányos részének kétszeresét fizeti vissza.


(2)     Ha Felhasználó a szerződésben lekötött hőteljesítményt egy-egy napon folyamatosan, 30 percnél hosszabb időtartamon keresztül túllépi, pótdíjat köteles fizetni. A pótdíj mértéke 0,10-1,00 MW teljesítmény között minden megkezdett 0,10 MW után 0,20 MW értéke, 0,01-0,10 MW teljesítmény között minden megkezdett 0,01 MW után 0,02 MW értéke, melyet annyiszor kell esetenként vételezett hőteljesítmény többlet után megfizetni, ahány napon a lekötött teljesítményt túllépte. A pótdíj megfizetése nem mentesít a szerződésszegés egyéb következményei alól.


(3)     Ha az üzemi Felhasználó a keringtetett melegvizet, nem a szerződésben meghatározott mennyiségben adja vissza, a vissza nem adott vízmennyiség után 100%-kal növelt összegű vízdíjat fizet.


(4)     Az a vízmennyiség, amelyet az üzemi Felhasználó nem a szerződésben meghatározott minőségű jellemzőkkel ad vissza, vissza nem adott vízmennyiségnek tekintendő.


(5)     Ha a fűtés-, vízfelmelegítés- vagy melegvíz-szolgáltatás kettő vagy több napon át – a felhasználói berendezés megfelelő állapota ellenére – csökkent mértékű és ezért


  1. valamely fűtött helyiségben az MNSZ-04-140-2: 1991 építésügyi ágazat szabvány 11. táblázatában előírt és a tényleges belső hőmérséklet különbsége 5 °C-nál kevesebb,


  1. a melegvíz hőmérséklete a kifolyónál mérve 35-39 °C,


Szolgáltatót a csökkent értékű szolgáltatás miatt a szerződésben meghatározott kötelezettség terheli.


(6)     Ha Szolgáltató a Felhasználónál elhelyezett elszámolási mérők ellenőrzése során a szolgáltatói illetve az állami hitelesítésű ólomzárat sérülten találja, akkor az eseményt jegyzőkönyvben rögzíti és az alábbiak szerint, számol el:


a)   Üzemi Felhasználónál illetve az épületek hőfogadóiban elhelyezett elszámolási mérő esetén az előző év azonos elszámolási időszakában mért hőmennyiség kétszeresének megfelelő hődíjat számítja fel.


b)   Melegvíz-mérő esetén az elszámolási időszakra Felhasználót mérővel nem rendelkező Felhasználóként veszi figyelembe és az így elszámolt használati melegvíz hődíjával megegyező pótdíjat számít fel.


Szolgáltató és Felhasználó jogai és kötelezettségei


26. §


Szolgáltató a 1. sz. melléklet szerinti díjakért az alábbiakban részletezett szolgáltatást nyújtja:


(1) Üzemi és önállóan mért egyéb Felhasználók esetén a szerződésben meghatározott hőteljesítménnyel a csatlakozási ponton rendelkezésre áll a felhasználói helyen fellépő hőigények kielégítése céljából.


(2) Lakossági és önállóan nem mért egyéb Felhasználók esetén – egyéb megállapodás hiányában – a csatlakozási pontnál a méretezési külső hőmérsékleten a szükséges csúcs-hőteljesítménnyel rendelkezésre áll Felhasználó fűtési és használati melegvíz igényeinek kielégítéséhez, az alábbiak szerint:


  1. A fűtési szolgáltatás a tárgyév szeptember 15. napja és a következő év május 15. napja között időben, a fűtési idényben folyamatosan történik.


  1. Szolgáltató a (2) bekezdés a) pontjában megjelölt időhatárok között akkor kezdi el, illetve akkor fejezi be a fűtésszolgáltatást, ha azt Felhasználó vagy a felhasználói közösség képviselője (több tulajdonos esetén) írásban kéri. Megállapodás hiányában – lakossági és önállóan nem mért egyéb felhasználói közösségeknél – Szolgáltató akkor kezdi el a fűtésszolgáltatást, ha a külső hőmérséklet napi középértéke – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint – előreláthatóan nem haladja meg a + 10 °C-ot illetőleg három egymást követő napon a + 12 °C-ot.


  1. Szolgáltató a hőközpont üzemeltetését az alábbiak szerint végzi:


c.a.)  A szekunder fűtővíz hőmérsékletét szabályozza a külső hőmérséklet függvényében úgy, hogy az emberi tartózkodás céljára szolgáló fűtött helyiségek belső hőmérséklete – amennyiben a felhasználói berendezés, a felhasználói hely állapota ezt lehetővé teszi – naponta 8.00 és 20.00 óra között átlagosan legalább + 22 °C legyen.


c.b.)  Időjárástól függően éjszakai fűtéscsökkentést, fűtés-leállítást alkalmaz.


c.c.)  A hőközponton belül a használati melegvíz előremenő vezetékben mért melegvíz hőmérsékletét olyan értéken tartja, hogy a melegvíz hőmérséklete a vételezési helyen – amennyiben a felhasználói berendezés állapota ezt lehetővé teszi – legalább + 40 °C legyen.


c.d.)  A hőközpontról ellátott szekunder fűtési rendszer(eke)t a hő-központban illetve a hőfogadókban légteleníti, az üzemelés során szükségszerűen elfolyt vizet megfelelő minőségű vízzel pótolja.


(3) A felhasználói közösség megbízottja és Szolgáltató a (2) bekezdéstől eltérő szolgáltatásban is megállapodhat.


27. §


(1) A szolgáltatói berendezést Szolgáltató, a felhasználói berendezést annak tulajdonosa, kezelője üzemelteti, aki a fűtési és használati melegvíz igényének folyamatos és biztonságos kielégítése érdekében köteles az általa üzemeltetett berendezés állandó üzemképes állapotáról gondoskodni.


(2) Szolgáltató jogosult előzetes értesítés mellett a távhőrendszer üzembiztonsága érdekében a nem általa üzemeltetett felhasználói berendezést ellenőrizni és a megállapított hiányosságoknak meghatározott határidőn belül történő meg-szüntetésére Felhasználót felhívni.


(3) Ha a felhasználói berendezés hibája üzemzavart idézhet elő illetőleg a távhőrendszer üzembiztonságát vagy a szolgáltatás folyamatosságát veszélyezteti, Szolgáltató a hiba kijavításáig a szolgáltatást korlátozhatja illetőleg szüneteltetheti.


Szolgáltató berendezések létesítése, bővítése


28. §


(1) Szolgáltató előzetes írásbeli hozzájárulásával szabad


  1. új felhasználói berendezést – Szolgáltató által beszerzett és tulajdonát képező mérőeszköz kivételével – létesíteni,


  1. meglévő felhasználói berendezést áthelyezni, átalakítani vagy megszüntetni,


  1. az új, az áthelyezett az átalakított felhasználói berendezést üzembehelyezni.


(2) Az üzemi Felhasználóknál az (1) bekezdés csak a hőközpont és a kapcsolódó primer hálózat vonatkozásában alkalmazandó.


(3) Meglévő primer távhővezetékre új Felhasználó(k) rákapcsolása csak Szolgálta-tó hozzájárulásával lehetséges.


(4) Lakóépületet is ellátó meglévő fűtési hőcserélőblokk esetében a 16. § (2) bekezdés szerinti elszámolási mérő beépítését Szolgáltató saját költségén végzi el.


(5) A 16. § (4) bekezdés szerinti almérők beépítésének költségei Felhasználót terhelik.


Elszámolási mérőkkel kapcsolatos rendelkezések


29. §


(1) A 16. § (1)-(3) bekezdés szerinti mérők elszámolási mérők.


(2) Elszámolási mérő lehet minden olyan hőmennyiségmérő, vízmérő, amely a mérési feladat elvégzésre alkalmas és hiteles.


(3) Hiteles az az elszámolási mérő – amelyet a mérésügyi szervek hitelesítettek –, amelynek külföldi hitelesítését az Országos Mérésügyi Hivatal (továbbiakban: OMH) első belföldi hitelesítésként elfogadta.


(4) A 16. § (4) bekezdés szerinti vízmérő Felhasználó tulajdona.


(5) Az elszámolási mérő meghibásodása esetén, annak megjavíttatása a mérőre vonatkozó előírások szerinti időszakos illetve rendkívüli hitelesítése az elszámolási mérő tulajdonosának, kezelőjének a feladata. A javítás illetve a hitelesítés időtartama a 30 napot nem haladhatja meg. Szükség esetén az elszámolási mérő tulajdonosa, kezelője cseremérőről köteles gondoskodni.


(6) Ha a 16. § (4) bekezdés szerinti almérők vonatkozásában a méretlen időszak egybefüggően a 30 napot meghaladja, akkor a 30. nap után a mérési feltételek helyreállításáig Felhasználót almérővel nem rendelkező Felhasználónak kell tekinteni.


(7) Felhasználó illetve Szolgáltató köteles biztosítani az elszámolási mérők leolvasását, ellenőrzését.


(8) Amennyiben az ellenőrzés során Felhasználónál elhelyezett elszámolási mérőkön a szolgáltatói illetve az állami hitelesítésű ólomzár sérült, úgy a Felhasználó a tárgyi elszámolási időszakra a 25. § (6) bekezdés szerinti pótdíjat köteles fizetni.


(9) Az elszámolási mérők ki- és beszerelése Szolgáltató tudta nélkül nem történhet. A szolgáltatói ólomzárat csak Szolgáltató távolíthatja el.


(10) A felhasználói közösség megbízottja illetve Szolgáltató jogosult a másik fél tulajdonában lévő elszámolási mérő(k) rendkívüli hitelesítését kérni. Amennyiben a mérő az OMH jegyzőkönyve szerint nem biztosította az előírt pontosságot, úgy – a szállítás és hitelesítés költsége a tulajdonost, ellenkező esetben a rendkívüli hitelesítést kérő felet terheli – a számla utólagos korrekcióját Szolgáltató az OMH jegyzőkönyve alapján végzi el, legfeljebb az utolsó elszámolási időszakra.


Számlával kapcsolatos kifogások rendezése


30. §


(1) Szolgáltató a számla ellen emelt kifogást köteles megvizsgálni és annak eredményéről Felhasználót a kifogás vételétől számított 30 napon belül, tájékoztatni. Amennyiben a

kifogás alapos, úgy Szolgáltató a visszatérítést a megállapítástól számított 8 napon belül köteles teljesíteni. Ha utólagos térítés illeti meg a Szolgáltatót, jogosult kiszámlázni azt.


Szerződésszegés


31. §


(1) Ha a lakossági felhasználóval szemben a Tszt. 49. § (2) bekezdésének b)-e) pontjaiban leírt szerződésszegés miatt a távhőszolgáltatás felfüggeszthető lenne, a távhőszolgáltató csökkentett szolgáltatásként a felhasználási hely közüzemi szerződés szerinti fűtési célú hőellátásához szükséges hőmennyiség legalább 50 %-át köteles biztosítani. A használati melegvíz-szolgáltatás célú távhőszolgáltatás teljes mértékben megszüntethető.


(2) Az (1) bekezdésben foglaltak az adott felhasználási helyen közfeladatként oktatási-, egészségügyi-, szociális, valamint gyermekjóléti szolgáltatást folytató egyéb felhasználóra is vonatkoznak. Ebben az esetben a távhőszolgáltató köteles intézkedéseinek megtételéről előzetesen, 8 napon belül értesíteni az intézmény fenntartóját, illetve az intézmény működési engedélyét kiadó hatóságot.


(3) Az (1) és (2) bekezdésben foglaltak nem érintik a távhőszolgáltató jogosultságát a közüzemi szerződés felmondására a Tszt. 51. § (3) bekezdés b)-c) pontjaiban foglalt, valamint a (4) bekezdésben meghatározott esetekben.


(4) A távhőszolgáltató jogosult olyan műszaki megoldásokat alkalmazni, melyek az (1) bekezdés szerinti csökkentett szolgáltatást az épületrészben teszik lehetővé akkor, ha a szerződésszegést az egyes épületrészek díjfizetői követik el.


(5) Amennyiben a távhőszolgáltató a felhasználó szerződésszegése miatt a szolgáltatás felfüggesztésére vagy az (1)-(2) és (4) bekezdés szerinti csökken-tésére jogosult, az ennek végrehajtásához szükséges munkálatokat a felhasználói berendezéseken is jogosult elvégezni, az ingatlantulajdonos pedig ennek tűrésére köteles.


Szabálysértési rendelkezések


32. §[2]


…………………


Vegyes, záró és átmeneti rendelkezések


33. §


(1)     Felhasználó változásával kapcsolatos teendők:


  1. A felhasználói hely tulajdonosának, díjfizetőjének megváltoztatását – Szolgáltató által rendszeresített módon – a régi és az új tulajdonos együttesen kötelesek Szolgáltatónak bejelenteni.


  1. Az önkormányzati tulajdonú lakás és nem lakás célú helyiségek bérlői jogviszonyának megszűnését illetve az új bérleti jogviszony létrejöttét a bérbeadó köteles Szolgáltatónak 8 napon belül bejelenteni.


  1. Az ingatlanok forgalmazásával foglalkozó szervezetek a 33. § (1) bekezdés b) pontjában foglaltak szerint kötelesek eljárni.


  1. Szolgáltató a bejelentés napjától az új Felhasználó adatait köteles nyilvántartani.


  1. Mindaddig, amíg az e rendeletnek megfelelő felhasználói változás-bejelentés meg nem történik, a díjfizetési kötelezettség a régi tulajdonost illetve kezelőt terheli.


  1. A felhasználói változásnál a díjak megosztását (fűtési hődíj, használati melegvíz hődíj, használati melegvíz víz- és csatornadíj) az új és régi Felhasználó által is elismert mérési adat alapján az elszámolási időszakon belül Szolgáltató végzi el.


  1. Szolgáltató jogosult jelen rendelet díjalkalmazási és díjfizetési feltételeit a rendelet hatálybelépésétől kezdődően, a már megkötött szerződések alapján teljesített szolgáltatásaira alkalmazni.


(2)     Az üresen álló lakások és helyiségek távhőszolgáltatási díját a tulajdonos, kezelő köteles fizetni.


Egyéb rendelkezések


34. §


(1) A Tszt. 6. § (2) bekezdése c) pontjában előírtak teljesítése érdekében Gyöngyös Város Önkormányzata kijelöli azokat a területeket, ahol területfejlesztési, környezetvédelmi és levegő- tisztaságvédelmi szempontok alapján célszerű a távhőszolgáltatás fejlesztése.


(2) A meglévő vagy létesítésre engedélyezett távhővezeték-hálózat nyomvonalának 200 m-es körzetében az épületek, létesítmények hőellátó-rendszerének megvalósulásakor vizsgálni kell a távhőszolgáltatással való hőenergia-ellátás lehetőségét.


(3) A (2) bekezdés szerinti körzetekben új létesítmények kialakításakor vagy meglévő energiaellátó rendszerek átalakításakor a levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 21/2001. (II.14.) Korm. rendelet előírásai szerint a helyi emisszióval nem járó rendszereket (különösen távhőt, villamos energiát, megújuló energiát, geometrikus energiát hasznosító berendezéseket) kell alkalmazni.


(4) A (2)-(3) bekezdésekben foglaltak mellett figyelemmel kell lenni az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet és az egyes építményekkel, építési munkákkal és építési tevékenysé-gekkel kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyezési eljárásról szóló 46/1997. (XII.29.) KTM rendelet, továbbá a Gyöngyös Városrendezési és Építési Keretszabályzatról szóló önkormányzati rendelet előírásaira is.


(5) A (2)-(4) bekezdésben meghatározott követelményeket az építésre, fennmara-dásra, használati-mód változtatásra, használatbavételi engedélyezésre irányuló építésügyi hatósági eljárás során az engedélyező hatóságoknak, környezetvé-delmi hatósági és szakhatósági jogkörében egyaránt érvényesíteniük kell.


Hatálybalépés


35. §


(1) A rendelet a kihirdetését követő hó 1. napján lép hatályba. A rendeletet a hatálybalépésekor fennálló távhőszolgáltatási jogviszonyokra is alkalmazni kell.


(2) A rendelet hatálybelépésével egyidejűleg a távhőszolgáltatásról, hatósági díjának megállapításáról és a díjalkalmazás feltételeiről szóló 21/1999. (VI.24.) KT. önkormányzati rendelet hatályát veszti.



Gyöngyös, 2006. június 19.


                          Hiesz György sk.                                     Dr. Kozma Katalin sk.

                            polgármester                                                       jegyző


A 22/2007.(VI.29.)KT. számú rendelet 2007. július 1-én lépett hatályba.

A 23/2008.(VI.23.)KT. számú rendelet 2008. július 1-én lépett hatályba.

A 10/2012.(III.30.) önkormányzati rendelet 2012. április 15-én lép hatályba.



  1. sz. melléklet[3]


A távhőszolgáltatás hatósági díjai 2007. július 1. és 2008. június 30. között


                                                                                              Mértékegység                  Díjak

1.      Üzemi Felhasználó


         Alapdíj                              fűtés és melegvíz                       Ft/lm3/év                    280,68

                                                   fűtés                                        Ft/lm3/év                    212,52

                                                   melegvíz                                  Ft/lm3/év                      68,16


         Hődíj mérés esetén:                                                              Ft/GJ                      2 936,00



  1. Lakossági és egyéb Felhasználó


  1. Hőközponti berendezés Fogyasztó tulajdonában


         Alapdíj                              fűtés és melegvíz                       Ft/lm3/év                    314,76

                                                   fűtés                                        Ft/lm3/év                    247,56

                                                   melegvíz                                  Ft/lm3/év                      67,20


Hődíj (lakossági):                                                                          Ft/GJ                      2 860,00

                                         melegvíz                                            Ft/m3                          615,00



Hődíj (egyéb):                                                                               Ft/GJ                      2 936,00

                                         melegvíz                                            Ft/m3                          631,50



  1. Hőközponti berendezés Szolgáltató tulajdonában


         Alapdíj                              fűtés és melegvíz                       Ft/lm3/év                    388,32

                                                   fűtés                                        Ft/lm3/év                    294,96

                                                   melegvíz                                  Ft/lm3/év                      93,36


Hődíj (lakossági):                                                                          Ft/GJ                      2 860,00

                                         melegvíz                                            Ft/m3                          615,00


Hődíj (egyéb):                                                                               Ft/GJ                      2 936,00

                                         melegvíz                                            Ft/m3                          631,50



3.      Csatlakozási és teljesítménydíj:                                           eFt/MW                  8 349,00


4.      Azoknál a Felhasználóknál, ahol a Felhasználókat ellátó hőközpont helyiségének használatáért Szolgáltató felújítási- és üzemeltetési hozzájárulást (bérleti díjat) fizet, ennek megfelelően az alapdíjat meg kell emelni.


A díjak az ÁFA-t nem tartalmazzák.


                                                                            1. sz. melléklet[4]


A távhőszolgáltatás hatósági díjai 2008. július 1.-étől


                                                                                              Mértékegység                  Díjak

1.      Üzemi Felhasználó


  1. Hőközponti berendezés a Fogyasztó tulajdonában és kezelésében


         Alapdíj                              fűtés és melegvíz                       Ft/lm3/év                    302,64

                                                   fűtés                                        Ft/lm3/év                    229,20

                                                   melegvíz                                  Ft/lm3/év                      73,44


         Hődíj mérés esetén:                                                             Ft/GJ                      3 362,00



2.  Lakossági és egyéb Felhasználó


  1. Hőközponti berendezés a Fogyasztó tulajdonában és Szolgáltató kezelésében


         Alapdíj                              fűtés és melegvíz                       Ft/lm3/év                    339,60

                                                   fűtés                                        Ft/lm3/év                    263,64

                                                   melegvíz                                  Ft/lm3/év                      75,96


Hődíj (lakossági):                                                                          Ft/GJ                      3 276,00

                                         melegvíz                                            Ft/m3                          704,40


 

Hődíj (egyéb):                                                                               Ft/GJ                      3 362,00

                                         melegvíz                                            Ft/m3                          722,70



  1. Hőközponti berendezés Szolgáltató tulajdonában és kezelésében


         Alapdíj                              fűtés és melegvíz                       Ft/lm3/év                    420,00

                                                   fűtés                                        Ft/lm3/év                    319,44

                                                   melegvíz                                  Ft/lm3/év                    100,56


Hődíj (lakossági):                                                                          Ft/GJ                      3 276,00

                                         melegvíz                                            Ft/m3                          704,40


Hődíj (egyéb):                                                                               Ft/GJ                      3 362,00

                                         melegvíz                                            Ft/m3                          722,70


3.      Csatlakozási és teljesítménydíj:                                           eFt/MW                  9 084,00


4.      Azoknál a Fogyasztóknál, ahol a Fogyasztókat ellátó hőközpont helyiségének használatáért Szolgáltató felújítási- és üzemeltetési hozzájárulást (bérleti díjat) fizet, ennek megfelelően az alapdíjat meg kell emelni.


5.   A földgáz hatósági árának változásakor a hődíjak módosulhatnak a rendelet 23. § (4) bekezdése alapján.


A díjak az ÁFA-t nem tartalmazzák.


1. sz. melléklet[5]


A távhőszolgáltatás hatósági díjai 2008. október 1-től


                                                                                  Mértékegység                         Díjak

1. Üzemi fogyasztó

           

1.1 Hőközponti berendezés a Fogyasztó tulajdonában és kezelésében

           

            Alapdíj:           fűtés és melegvíz                     Ft/lm3/év                                 302,64

                                   fűtés                                       Ft/lm3/év                                 229,20

                                   melegvíz                                 Ft/lm3/év                                   73,44


            Hődíj mérés esetén:                                         Ft/GJ                                   3 650,004



2. Lakossági és egyéb fogyasztó


            2.1 Hőközponti berendezés a Fogyasztó tulajdonában és Szolgáltató kezelésében


            Alapdíj:           fűtés és melegvíz                     Ft/lm3/év                                 339,60

                                   fűtés                                       Ft/lm3/év                                 263,64

                                   melegvíz                                 Ft/lm3/év                                   75,96


            Hődíj (lakossági):                                             Ft/GJ                                   3 564,004

                                   melegvíz                                  Ft/m3                                      766,204


            Hődíj (egyéb):                                                  Ft/GJ                                   3 650,004

                                   melegvíz                                  Ft/m3                                      784,804


2.2 Hőközponti berendezés a Szolgáltató tulajdonában és kezelésében


Alapdíj:           fűtés és melegvíz                                  Ft/lm3/év                                 420,00

                                   fűtés                                        Ft/lm3/év                                 319,44

                                   melegvíz                                  Ft/lm3/év                                 100,56


            Hődíj (lakossági):                                              Ft/GJ                                   3 564,004

                                   melegvíz                                   Ft/m3                                      766,204


            Hődíj (egyéb):                                                   Ft/GJ                                   3 650,004

                                   melegvíz                                   Ft/m3                                      784,804



3. Csatlakozási és teljesítménydíj:                                 eFt/MW                               9 084,00


4.  Azoknál a Fogyasztóknál, ahol a Fogyasztókat ellátó hőközpont helyiségének használatáért Szolgáltató felújítási- és üzemeltetési hozzájárulást (bérleti díjat) fizet, ennek megfelelően az alapdíjat meg kell emelni.


5. A földgázár hatósági árának változásakor a hődíjak módosulhatnak a rendelet 23. § (4) bekezdése alapján.


A díjak az ÁFA-t nem tartalmazzák.


2. sz. melléklet




A melegvíz hődíj havi átalányhoz tartozó havi vízmennyiség





A használati melegvíz megállapításához a lakás fűtött alapterülete alapján a következő táblázatban meghatározott alapterületi értékhez tartozó vízmennyiséget kell figyelembe venni:




                        lakás fűtött alapterülete                                       normatív 


                                        m2                                                          víz m3        


                                           −28                                                          4


                                    28,1−35                                                          6


                                    35,1−44                                                          7


                                    44,1−53                                                          9


                                    53,1−62                                                         11


                                    62,1−70                                                         13


                                    70,1−85                                                         15


                                   85,1−                                                              18





3. sz.    melléklet



A TÁVHŐSZOLGÁLTATÁS KORLÁTOZÁSA



Magasabb korlátozási fokozat alkalmazása esetén egyidejűleg az alacsonyabb korlátozási fokozatokba tartozó korlátozást is végre kell hajtani.


A korlátozás megvalósításának módja fokozatonként és a helyi adottságok figyelembevételével különböző lehet, pl.: primer tömegáram korlátozás, a melegvíz-szolgáltatási célú hőellátás kizárása, a fűtési szabályozók beállítása, stb.


A korlátozási tervet egyéb felhasználók esetén évente, a lakossági felhasználók esetében pedig háromévenként kell felülvizsgálni, és szükség szerint pontosítani.


Az egyes korlátozási fokozatokba tartozó felhasználói csoportok csúcshőigénye és a korlátozható hőteljesítmény (kiemelten feltüntetve):



Hkp. jele

Felhasználói hkp. címe

Mértékadó teljesítmény (kW)

Korlátozott teljesítmények (kW)


Fűtés

HMV

1. fokozat

2. fokozat

3. fokozat


8/A kazánház

Olimpia u. 8.

18

18

18

18


RK4

Róbert K. u. 21.

32

16

16

16


Modell ház

Koháry u. 24.

38

19

19

19


Szolgáltató ház

Mérges u. 13.

92

19

46

46

46


Óvoda-Bölcsőde

Jeruzsálem u. 3.

111

80

55

55

55


III. iskola

Jeruzsálem u. 1.

191

80

95

95

95


Óvoda-Bölcsőde

Visonta u. 2.

226

80

113

113

113


VI. iskola

Iskola u. 1.

194

80

97

97

97


A/4

Koháry u. 8.

142

142

142

113


A/5

Koháry u. 6.

93

93

93

74


A/6

Koháry u. 12.

148

95

243

148

118


A/7

Koháry u. 12.

81

70

151

81

65


A/8

Koháry u. 22.

216

148

364

216

173


A/9

Búza u. 3.

263

117

380

263

210


A/10

Búza u. 3.

270

117

387

270

216


A/12

Koháry u. 22.

318

238

556

318

254


M/1

Egri u. 5.

212

137

349

212

170


M/2

Mérges u. 2.

266

137

403

266

213


M/3

Mérges u. 4.

195

137

332

195

156


M/4

Mérges u. 6.

214

137

351

214

171


M/5A

Mérges u. 16.

136

117

253

136

109


M/5B

Mérges u. 10.

136

117

253

136

109


M/6

Mérges u. 24.

164

117

281

164

131


M/7A

Jeruzsálem u. 8.

246

152

398

246

197


M/7B

Jeruzsálem u. 10.

237

152

389

237

190


M/7C

Mérges u. 15.

317

152

469

317

254


M/7D

Bethlen G. u. 10/1.

275

235

510

275

220


M/8

Bethlen G. u. 8/1.

274

235

509

274

219


M/9

Bethlen G. u. 6/1.

288

235

523

288

230


M/10

Bethlen G. u. 4/1.

252

235

487

252

202


M/11A

Mérges u. 3.

158

117

275

158

126


M/11B

Mérges u. 9.

138

117

255

138

110


M/12

Jeruzsálem u. 6/1.

145

117

262

145

116


M/13

Jeruzsálem u. 4/1.

157

117

274

157

126

M/14

Jeruzsálem u. 2/1.

157

117

274

157

126

8/A1

Erőmű u. 4.

186

186

186

149

8/A2

Erőmű u. 10.

210

210

210

168

8/A3

Platán u. 30.

172

172

172

138

8/A4

Platán u. 24.

191

191

191

153

8/A5

Platán u. 18.

173

173

173

138

8/A6

Visonta u. 3.

166

166

166

133

8/A7

Iskola u. 2/2.

210

210

210

168

8/A8

Iskola u. 4.

118

117

235

118

94

8/A9

Iskola u. 10.

195

195

195

156

8/A10

Iskola u. 16.

122

117

239

122

98

8/A11

Jószerencsét u. 20/1.

123

117

240

123

98

8/A12

Jószerencsét u. 22/1.

131

117

248

131

105

8/A13

Jószerencsét u. 24/1.

214

214

214

171

8/A14

Platán u. 36.

210

210

210

168

RK1

Róbert K. u. 17/1.

91

90

181

91

73

RK2

Róbert K. u. 19.

97

90

187

97

78

RK3

Róbert K. u. 19/1.

143

143

143

114

RK5

Róbert k. u. 21.

124

95

219

124

99

P1.04

Pesti u. 5.

169

152

321

169

135

P2.04

Pesti u. 15.

166

152

318

166

133

P3.04

Pesti u. 25.

152

152

304

152

122

P3.10

Pesti u. 23.

164

152

316

164

131

P4.04

Pesti u. 33.

157

152

309

157

126

P4.10

Pesti u. 33.

148

152

300

148

118

Kazánház

Bugát Pál tér 4.

250

148

398

250

200

Összesen:

10482

5807

15507

10039

8123

16289

Csökkentés mértéke (%)

0

0

5

38

50















A távhőkorlátozási ütemterv egyes fokozataiban korlátozható hőteljesítmény a mértékadó teljesítmények alapján került meghatározásra.


A korlátozható hőteljesítmény a korlátozási időszak külső napi átlaghőmérsékletének függvényében változik, de arányaiban (%-ában) a rendeletben előírt mértékű.


A korlátozás magasabb fokozatának elrendelése esetén (2-3 fokozat), tekintettel az érintett felhasználói kör nagyságára a távhőszolgáltató a felhasználókat a tömegkommunikációs eszközök (rádió, televízió, napilapok) igénybevétele útján értesíti.

[1]

Beiktatta a 23/2008.(VI.23.)KT. sz. rendelet

[2]

Hatályon kívül helyezte a 10/2012.(III.30.) önkormányzati rendelet.

[3]

Módosította a 22/2007.(VI.29.)KT. sz. rendelet

[4]

Módosította a 23/2008. (VI.23.)KT. sz. rendelet

[5]

Módosítva a 28/2006.(VI.19.)KT. számú rendelet 23. § (5) bekezdése alapján. Érvényes 2008. október 1-től.