Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2009. (VII.1.) önkormányzati rendelete

A város-rehabilitációval és -fejlesztéssel kapcsolatos feladatok ellátásáról

Hatályos: 2009. 07. 01- 2016. 02. 25

Gyöngyös Város Képviselőtestülete

23/2009. (VII.1.) KT. számú rendelete

a város-rehabilitációval és –fejlesztéssel kapcsolatos

feladatok ellátásáról*


Gyöngyös Város Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális integrált, valamint a funkcióbővítő város-rehabilitáció, továbbá Gyöngyös város belterületi csapadékvíz-elvezetés I. ütemének végrehajtása érdekében, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése alapján, figyelemmel az Ötv. 8. § (1) bekezdésében foglaltakra a következő rendeletet alkotja:


1. §


A rendelet hatálya és célja


(1) E rendelet hatálya

-  Gyöngyös város közigazgatási területén, a hatályos Integrált Városfejlesztési Stratégiában megjelölt A2 és A5 akcióterületekre terjed ki, amelyeken az Önkormányzat szociális integrált, valamint funkcióbővítő város-rehabilitációt hajt végre, továbbá az északi városrészre, ahol a csapadékvíz gyűjtő–elvezető rendszer rehabilitációja, mint a belterületi csapadékvíz-elvezetés I. ütemének végrehajtása történik;

- kiterjed továbbá a fejlesztési feladatokban közreműködő szervezetekre, személyekre, valamint az akcióterületeken található ingatlanok tulajdonosaira, bérlőire, használóira;

- a projekt megvalósulását követően, az utánkövetési időszak végéig tart.


(2) E rendelet célja Gyöngyös Város közigazgatási területén elvégzendő rehabilitációs tevékenységek keretrendszerének megteremtése.


2. §


 Értelmező rendelkezések

E rendelet alkalmazása során


a.) rehabilitáció: a város körülhatárolt részének oly módon történő felújítása, amely során alkalmatlan épületek, épületrészek elbontásával, a közterületekről hiányzó közmű-hálózatok, útburkolat kiépítésével, épületek korszerűsítésével, a fejlesztési elképzeléseknek megfelelő közterületek, épületek és közösségi funkciók jönnek létre;

b.) rehabilitációs akcióterület: az Integrált Városfejlesztési Stratégiában város-rehabilitációs projekt megvalósítására kijelölt összefüggő terület (továbbiakban: akcióterület);

c.) szociális integrált rehabilitáció (A2) akcióterülete: az Integrált Városfejlesztési Stratégiában kijelölt, külön közszolgáltatási programokkal fejlesztendő terület;

d.) funkcióbővítő város-rehabilitáció (A5) akcióterülete: az Integrált Városfejlesztési Stratégiában kijelölt, többcélú fejlesztésre szánt városközponti terület;

e.) projekt koordináció: a projekt valamennyi szempont szerinti megtervezése, követése és műszaki jellegű ellenőrzése (különösen az előrehaladási jelentés elkészítése /PEJ/, kifizetési kérelem előkészítése, és mindazok motiválása, akik részt vesznek a projekt céljainak az előre meghatározott időben, költségkereteken belül és megfelelő minőségben történő megvalósításában.


3. §


(1) Az akcióterületeken ellátandó közszolgáltatási feladatok általában:

a.) településfejlesztés;

b.) településrendezés;

c.) épített és természeti környezet védelme;

d.) közösségi tér biztosítása;

e.) az egészséges életmód közösségi feltételeinek elősegítése;

f.) a lakosság önszerveződő közösségei tevékenységének támogatása, együttműködés a közösségekkel.


(2) A szociális integrált város-rehabilitációra kijelölt A2 jelű akcióterületen ellátandó közszolgáltatási feladatok:

a.) az (1) bekezdésben szereplő feladatok;

b.) gondoskodás a közbiztonság helyi feladatairól;

c.) közreműködés a helyi foglalkoztatás megoldásában;

d.) az óvodáról, az alapfokú nevelésről, oktatásról, az egészségügyi, a szociális ellátásról, valamint a gyermekjóléti és ifjúsági feladatokról való gondoskodás;

e.) közművelődési tevékenység;

f.) a nemzeti és etnikai kisebbségek jogai érvényesítésének a biztosítása


(3) Az akcióterületek fejlesztésének sorrendjét, valamint az ellátandó közszolgáltatási feladatok körét a Képviselő-testület határozatban állapítja meg.


4. §


A rehabilitáció forrásai


A rehabilitációs feladatok finanszírozásának forrásai:

   – az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében elnyert támogatás(ok),

– az akcióterületi terv megvalósítására szolgáló önkormányzati saját erő, amely az Önkormányzat éves költségvetésében elkülönítésre kerül,

– valamint az akcióterületi terv végrehajtásából közvetlenül származó bevételek (pl. ingatlan-értékesítés).


5. §


Az Önkormányzat és a Gyöngyös Városfejlesztési Kft. együttműködése


(1) A Képviselő-testület elfogadta az Integrált Városfejlesztési Stratégiát, kijelölte a város-rehabilitációs programok akcióterületeit, elfogadta a vonatkozó akcióterületi terveket, és gondoskodik a rehabilitációhoz szükséges önkormányzati források (pályázati önerő) biztosításáról.


(2) A Képviselő-testület, illetve annak bizottságai véleményezték az Integrált Városfejlesztési Stratégiát és az akcióterületi terveket, és szükség esetén kezdeményezik az Integrált Városfejlesztési Stratégia és/vagy az egyes az akcióterületi tervek módosítását.


(3) Az akcióterületekre vonatkozó város-rehabilitációs programok, valamint városfejlesztési projektek előkészítője és végrehajtója az Önkormányzat nevében és képviseletében eljárva, külön megállapodásban foglaltak szerint a Gyöngyös Városfejlesztési Korlátolt Felelősségű Társaság (továbbiakban: Gyöngyös Városfejlesztési Kft.). A Gyöngyös Városfejlesztési Kft. a projektek előkészítése és végrehajtása során ellátja a koordinációs és ellenőrzési feladatokat, valamint biztosítja a nyilvánosságra, kommunikáció-marketingre vonatkozó előírások érvényesítését. A Gyöngyös Városfejlesztési Kft. végrehajtó tevékenysége nem érinti az Önkormányzatnak az önkormányzati vagyonnal kapcsolatos tulajdonosi jogait, illetőleg az elnyert pályázati támogatások felhasználására vonatkozó döntési jogkörét.


(4) Az Önkormányzat és a Gyöngyös Városfejlesztési Kft. – az elfogadott akcióterületi terveknek megfelelően – a projektek végrehajtásával, koordinálásával és ellenőrzésével kapcsolatos feladatok ellátására keretszerződést (rehabilitációs szerződést) köt. Ebben bízza meg az Önkormányzat a Gyöngyös Városfejlesztési Kft-t a projektek teljes körű lebonyolításával, utánkövetésével és a támogatók által előírt kommunikáció-marketing tevékenység végzésével. Meghatározza a Gyöngyös Városfejlesztési Kft. által ellátandó feladatokat.


(5) A megvalósításra kerülő projektekkel kapcsolatos konkrét feladatokat az Önkormányzat és a Gyöngyös Városfejlesztési Kft. külön megállapodásokban szabályozzák az egyes projektek sajátosságaira tekintettel.


(6) Az egyes projektekre vonatkozó, az Önkormányzat és a Gyöngyös Városfejlesztési Kft. közötti külön megállapodásoknak legalább az alábbiakat kell tartalmaznia:

a.) a projekt és az akcióterület megnevezését;

b.) a projekt megvalósításának határidejét, ütemezését;

c.) az akcióterületen megvalósítandó fejlesztési célkitűzéseket;

d.) a projekt megvalósítása során ellátandó feladatokat, tevékenységeket;

e.) a projektek pénzügyi ütemezését.

            f.) a Gyöngyös Városfejlesztési Kft. díjazását.


(7) A Gyöngyös Városfejlesztési Kft. előkészítő és végrehajtó tevékenységének ellenőrzését Gyöngyös Város Polgármesteri Hivatalának a (4) bekezdés szerinti keretszerződésben kijelölt szervezeti egysége látja el. Az akcióterületi terv megvalósítása érdekében a Hivatal szervezeti egységeinek koordinációjáról a kijelölt szervezeti egység vezetője gondoskodik.


(8) A Gyöngyös Városfejlesztési Kft.  feladatainak megvalósítása során az akcióterületen található önkormányzati ingatlanok hasznosításában együttműködik az Önkormányzattal és az önkormányzati intézményekkel.


6. §


E rendelet 2009. július 1. napján lép hatályba. Kihirdetéséről Gyöngyös Város Jegyzője gondoskodik.




Gyöngyös, 2009. július 1.





                                  Hiesz György sk.                                        Dr. Kozma Katalin  sk.

                                     polgármester                                                     jegyző





* A Képviselőtestület a rendeletet 2009. június 30-i ülésén fogadta el.