Gyöngyös Város Képviselő-testületének 13/2012.(III.30.) önkormányzati rendelete

Az épített és a természeti környezet helyi védelméről

Hatályos: 2015. 07. 01- 2018. 03. 31

Gyöngyös Város Képviselő-testületének

13/2012.(III.30.) önkormányzati rendelete

az épített és a természeti környezet helyi védelméről

 

Gyöngyös Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999. (VIII. 13.) FVM rendeletben biztosított felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.

 

A helyi védelem tárgyai

 

1. §

 

(1) A helyi védelem – a mellékletben felsoroltak szerint – a következőkre terjed ki:

 

a)      A városszerkezeti jelentőségű területekre, ahol a terület szerkezete, úthálózata és beépítésének jellege maradandó történeti érték.

b)      Jellemző beépítési vonalakra, ahol az utcavonal helyi sajátosságú térfalakat alkot.

c)      Egyedi épületekre, amelyek helyi értéket képviselnek, jellegük kifejezi a város múltjának sajátságát, kultúráját, hagyományait.

d)     Jellegzetes, egyedi értéket képviselő kis architektúrális elemekre (tetőfelépítmények, kapuzatok, kapuk, portálok, épületszobrász munkák, egyebek).

e)     Azokra a – helyzetüket tekintve – jól körülhatárolható területekre, melyeken olyan jellegzetes, több egyedből, elemből álló növény-csoportosulás, természeti képződmény-együttes (sziklák, kövek, kőzetek, barlangok, vízfolyások), illetve felhagyott, a természet részévé vált mesterséges képződmény (kőbánya, bányató, víztározó, várrom, egyéb) található, amely együttesében sajátos helyi értékkel bír.

f)      Jellegzetes, egyedi értéket képviselő természeti emlékekre (fák, kövek), romemlékekre, síremlékekre és emlékművekre.

 

(2) A helyi védelem tárgyát képező védett ingatlanok (épületek, épületrészek), utcakép, területek, növényzetek, helyi természetvédelmi területek jegyzéke e rendelet mellékletét képezi.

 

A helyi védelem személyi hatálya

2. §

 

(1)   A rendelet személyi hatálya a helyi védelem alá vont területek, építészeti és természeti értékek tulajdonosaira (kezelőire) és használóira (üzemeltetőre, bérlőre) terjed ki.

 

(2)   A személyi hatály alá eső tulajdonosok és használók e rendelet szabályai szerint önkormányzati támogatást igényelhetnek a fenntartási kötelezettségek teljesítésére.

 

A védelem módjának részletes előírásai

3. §

 

(1)   A városszerkezeti jelentőségű területen (VJ) a városszerkezet védendő történelmi örökség, ezért az úthálózat, a telekosztások és a beépítési mód jellegzetességeit meg kell őrizni. Új épület csak a településszerkezet, településkép építészeti hagyományaihoz (telekméret és -forma, tömeg- és homlokzatképzés, anyag- és színhasználat stb.) igazodóan helyezhető el.


(2)   Védett beépítési vonalú ingatlanokon az utcai homlokzat vonalán a történetileg kialakult beépítési vonal fenntartásáról átépítéskor, illetve új beépítés esetén is gondoskodni kell. Ennek érdekében:

 

 a)      Az utcaszakaszra jellemző beépítési mód és tetőalakítás (utcára merőleges vagy párhuzamos) megőrzendő, illetve helyreállítandó,

 b)      előkert nem létesíthető,

 c)      az utcaszakaszra jellemző homlokzatmagasság betartandó.

 

(3) A védett épület vagy épületrész történeti, városképi, építészeti jellemzői a hely sajátos karakterének kifejezői, a kultúra részei, ezért e jellemzőket meg kell őrizni. Ennek érdekében:

 

a)      A helyi védelem körébe tartozó épületeken, épületrészeken külső vagy belső felújítási, átalakítási, bővítési munkát, továbbá olyan beavatkozást, amely az épület külső arculatát megváltoztatja, az Önkormányzati Tervtanács (továbbiakban: ÖTT) javaslata alapján, az építésügyi hatóság engedélyével szabad végezni.

b)      védett épület vagy épületrész nem bontható, azt új épület részeként is meg kell őrizni,

c)      a védett épületek, épületrészek szerkezetei, építészeti részletei, tartozékai megőrzendők, illetve hiányuk esetén pótlandók,

d)     a védett épületeket hagyományos építészeti tömegükben, tetőformájukban kell megtartani, érintetlenül hagyva a homlokzati nyílásrendet és a nyílások osztását, megőrizve a homlokzati tagozatokat, díszítéseket.

e)      homlokzat-felújítás, átalakítás csak a teljes épülethomlokzat figyelembevételével történhet,

f)       az épület homlokzatszínezéséhez az építési hatóság színezési terv készítését írja elő,

g)      a földszinti portál-kialakítás, ­-átalakítás csak az épület teljes homlokzatának egységes – tulajdonrész-határoktól független anyag- és színhasználat, nyílászáró geometria stb. – kezelésével engedélyezhető,

h)  cégér, cégtábla csak az épület architektúrájához, formavilágához illeszkedő módon és igényes kivitelben engedélyezhető,

i)       felújítás, átalakítás esetén az építésügyi hatóság az önkormányzat költségeire az épületről érték-elemző, építészeti állapotrögzítő tanulmány készítését írhatja elő. A tanulmánykészítési kötelezettséget a tulajdonos felújítást, átalakítást megelőzően, de legalább 3 hónapon belül köteles végrehajtani.

 

(4)     Védett épület, épületrész bontása csak a teljes műszaki és funkcionális avultság (rendeltetésszerű használatra való alkalmatlanság) beálltával, a védettség megszüntetését követően, az Önkormányzati Tervtanács javaslata alapján engedélyezhető. A Tervtanács véleményét az épület tulajdonosa által elkészíttetett, az épületre vonatkozó felmérési- és fotódokumentáció alapján alakítja ki.

 

(5) A Főépítész gondoskodik a (4) bekezdésben megjelölt dokumentációk megőrzéséről, valamint az értékes építészeti, szerkezeti elemek és tárgyak megmentéséről, elhelyezéséről, elsődlegesen muzeális értékeket kezelő szervezetek közreműködésével.  

 

(6) A védett, kis architektúrális elemek önmagukban, az épülettől függetlenül képviselnek helyi jelentőségű értéket, az őket hordozó épületnél magasabb és jelentősebb, kulturális, történeti és esztétikai színvonalon. Megőrzésük fontos, ennek érdekében:

 

a)      törekedni kell a védett épületrészek eredeti helyén történő megtartására;

b)      fennmaradásukat az épület átépítése vagy újjáépítése esetén is biztosítani kell, elsősorban “in situ”, azaz természetes helyén vagy helyzetében, de ha nem lehetséges, akkor áthelyezéssel (akár más épületre is!),

c)      a hozzá kapcsolódó épületszerkezetek felújítása, karbantartása esetén autentikus helyreállításukról, állagmegőrzésükről is gondoskodni kell,

d)     felújítás, átalakítás esetén az épülethez mért jelentőségéhez képest a tervezésnél és kivitelezésnél figyelembe kell venni.

 

(7) A természetes növény-egyedek csoportosulása, természeti és/vagy mesterséges képződményekkel való együttese, történeti és kultúr-környezeti szerepe mellett, vizuálisan oldja a város élettelen, mesterséges jellegét, illetve hosszantartó, igényes növény-kultúrát testesít meg. Védelmük – a természet általános védelmén túlmenően – feltétlenül fontos. Ennek érdekében a védelem alá helyezett egyedek esetében:

 

a)      folyamatos, szakszerű kezelésükről,

b)      az ártalmas környezeti hatásokkal szembeni védelmükről

 

a terület sajátságainak megfelelően kell gondoskodni.

 

(8) A védett növények kivágásához hatósági engedély szükséges, mely csak a növényzet biológiai pusztulása esetén adható ki. Pótlása azonos zöldfelületi értékű, fajtaazonos növényekkel kötelező, ezt az engedélyező határozatban elő kell írni.

 

(9) A védett természeti emlékek, fajtájuknál, koruknál, megjelenésüknél, elhelyezkedésüknél fogva ritkaságnak tekinthető helyi értékkel bírnak. A város környezeti minőségét jelentősen növelik, szakszerű kezelésükről és védelmükről gondoskodni kell. A védett síremlékek, romemlékek, emlékművek a település történelmének, kultúrájának és művészetének olyan sajátos kifejezői, amelyek mindenki számára a hozzátartozók, illetve a társadalom kiemelkedő személyiségei iránti kegyelet és emlékezés megtestesítőiként, a múlttal való közvetlen kapcsolatot őrzik. Jókarbantartásukról, gondozásukról, szükség esetén védelmükről gondoskodni kell.

 

(10) Az e §-ban foglalt részletes előírások betartásával kapcsolatos vitás kérdésekben a városi főépítész vagy az I. fokú építésügyi hatóság előterjesztése alapján a településfejlesztési ügyekben illetékes bizottság dönt.

 

A helyi védelem tárgyainak nyilvántartása

 

4. §

 

(1)    A helyi védelem alá helyezés vagy annak megszüntetése hivatalból, vagy a védelem alá helyezendő értéknek, illetve a védelem tárgyának a tulajdonosa, kezelője által előterjesztett javaslat alapján kezdeményezhető. Ennek során:

 

a)      a kezdeményezést indokolni kell, az indoklás fényképes és leíró részből áll,

b)      a kezdeményezést nyilvánosságra kell hozni és az érintett tulajdonost (tulajdonosokat) – amennyiben nem ő a kezdeményező – a kezdeményezésről külön értesíteni kell,

c)      a védelem alá helyezésre irányuló kezdeményezéstől a testületi döntésig terjedő időszakban az építményt védettnek kell tekinteni, és átmeneti szabályozásként a helyi védelemre vonatkozó előírásokat kell alkalmazni.


(2)    A védelemről vagy annak megszüntetéséről való döntés a Képviselő-testület joga.

 

(3)    A védetté nyilvánítást és a védelem megszüntetését a helyben szokásos módon közzé kell tenni, s erről külön írásban értesíteni kell:

 

a)      az ingatlan vagy természeti érték tulajdonosát, kezelőjét,

b)      az építésügyi hatóságot

c)      az illetékes földhivatalt

d)     a műemlékvédelmi- illetve természet- és tájvédelmi hatóságot.

 

(4)    A helyi védettségű értékekről a főépítész katasztert vezet, amelynek alátámasztó anyagát fényképes és leíró törzslapok képezik. A katasztert évente felül kell vizsgálni és annak alapján a jelen rendelet mellékletét – szükség esetén – módosítani kell.

 

(5)    A helyi védelem alá tartozó ingatlanokat, objektumokat, természeti értékeket a Helyi Építési Szabályzat függelékében, továbbá a Szabályozási Tervben fel kell tüntetni.

 

(6)    A védelem alatt álló területet, építményt, vagy természeti értéket az e célra rendszeresített, „Gyöngyös város védett értéke” szövegezésű táblával lehetőség szerint meg kell jelölni. A tábla elhelyezéséről és fenntartásáról a tulajdonos beleegyezésével az önkormányzat – pénzügyi lehetőségek függvényében – gondoskodik.

 

A helyi védelem tárgyai fenntartásának támogatása

5. §

[1]

 

5/A. §[2]

[3]

Helyi védelem alatt álló természeti értékek fenntartási terve

6. §

 

(1) A helyi védelem alá helyezett természeti értékek fenntartási tervét a 2. melléklet tartalmazza.

 

Záró rendelkezések

7. §

 

(1)   E rendelet 2012. április 2-án lép hatályba.


(2)   Hatályát veszti

a)      az épített és a természeti környezet helyi jelentőségű értékeinek védelméről szóló 32/1999. (X.25.) önkormányzati rendelet,

b)      az épített és a természeti környezet helyi jelentőségű értékeinek védelméről szóló 32/1999. (X.25.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 8/2000. (III.28.) önkormányzati rendelet,

c)      az épített és a természeti környezet helyi jelentőségű értékeinek védelméről szóló 32/1999. (X.25.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 24/2001. (VI.25.) önkormányzati rendelet,

d)     az épített és a természeti környezet helyi jelentőségű értékeinek védelméről szóló 32/1999. (X.25.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 22/2003. (IV.23.) önkormányzati rendelet,

e)      az épített és a természeti környezet helyi jelentőségű értékeinek védelméről szóló 32/1999. (X.25.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 49/2005. (X.24.) önkormányzati rendelet,

f)       az épített és a természeti környezet helyi jelentőségű értékeinek védelméről szóló 32/1999. (X.25.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 23/2007. (VI.29.) önkormányzati rendelet.

 

Gyöngyös, 2012. március 30.

 

 

 

        

Faragó László s.k.                                          Dr. Kozma Katalin s.k.

   polgármester                                                           jegyző

 

 

  

 

 

 

 

A 16/2013.(X.25.) önkormányzati rendelet 2013. november 1-jén lép hatályba.

 

A 24/2015.(V.28.) önkormányzati rendelet 2015. május 29-én lép hatályba.

 

A 30/2015.(VI.26.) önkormányzati rendelet 2015. július 1-jén lép hatályba.


 

1. számú melléklet


            Gyöngyös Város közigazgatási területén lévő


HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉRTÉKEK

 

I. a.) A “Városszerkezeti jelentőségű” terület határai

-          Északon: a Csárda utca és folytatása az Észak-Kálváriapart lábánál tervezett forgalmi útig,

-          Nyugaton: az Észak-Kálváriapart lábánál tervezett forgalmi út és a Deák Ferenc utca nyugati oldalának teleksora,

-          Délen: a Puskin utca, attól dél felé a Nagy-patak menti pontházak, keleti oldalán letérve a Báthory I. utca és az Országút utca,

-          Keleten: az Országút utca, az Alkotmány utca a Zrínyi M. utcától kelet felé, a Koháry út és a Dózsa Gy. utca a Csárda utcáig.

 

I. b.) Védett beépítési vonalak

-          Jókai Mór utca a Báthory István utca - Bethlen Gábor utca csomópontjától a Széchenyi István utca bekötéséig,

-          Petőfi Sándor utca a Táncsics Mihály utca – Forrás utca csomópontjától a víztoronyig,

-          A Püspöki utca a 6-60. hsz-ig és a 17-93. hsz-ig a templom körüli teresedéssel,

-          A volt patakmeder ívét követve a Sziget utca – Bihari János utca és Menház utca a Berényi utcától a Menház utca 33-ig.

-          Mátrafüred: Parádi út, Béke út, Pálosvörösmarti út

-          Sástói 6906 hrsz-ú közterület (parkoló) körüli beépítés és a Farkas út mindkét oldala

-          Mátraházai 7173 hrsz-ú ingatlan (parkoló) körüli beépítés

 

II. Épületek, építészeti értékek:

Sor-szám

Cím

Hrsz.

Eredeti, korábbi funkciói

Jelenlegi használat-mód

Tulajdoni forma

             1. 

Bartók Béla utca 8.

4476

Lakóház

L

M

               2. 

Bartók Béla utca 13.

4438

Lakóház

L

M

                   3. 

Bartók Béla utca 20.

4467

Lakóház

L

M

                  4. 

Bartók Béla utca 23.

4446

Lakóház

L

M

                   5. 

Batthyány tér 2.

4449

Volt vízimalom, adventista imaház

I

E

             6. 

Csokonai Vitéz M. u. 7.

4366

Kapás lakóház

L

M

            7. 

Csomor Kálmán utca 5.

4518

Lakóház

L

M

            8. 

Deák Ferenc utca 14.

4746

Lakóház, XIX. sz. közepe

L

M

              9. 

Deák Ferenc utca 16.

4745

Lakóház, XIX. sz. eleje

L

M

              10. 

Deák Ferenc utca 18.

4744

Lakóház, XIX. sz. eleje

L

M

           11. 

Deák Ferenc utca 19.

4903/2

Lakóház, Borhy-féle kúria

L

M

             12. 

Deák Ferenc utca 20.

4743

Polgári lakóépület

L

M

               13. 

Deák Ferenc utca 27.

4979/1

Klasszicista lakóház, XIX. sz. első fele

L

M

             14. 

Deák Ferenc utca 32.

4698

Lakóház, XX. sz. eleje

L

M

           15. 

Deák Ferenc utca 34.

4697

Lakóház

L

M

          16. 

Deák Ferenc utca 50.

4625

Lakóház, 1855-ben az utca legutolsó háza

L

M

         17. 

Dózsa György utca  8.

1571/7

Lakóház, XVIII. sz. vége

L

M

         18. 

Dózsa György utca 10.

1571/9

Makovecz-ház

L

M

              19. 

Dózsa György utca 12.

1571/10

Makovecz-ház

L

M

          20. 

Dózsa György utca 22.

1213/6

Bugát Pál Kórház régi főépülete

I

Ö

           21. 

Dózsa György utca 32.

1256

Lakóház

L

M

        22.  

Dózsa György utca 50.

1265

Lakóház

L

M

             23. 

Eötvös L. tér

5420

Feszület

-

Ö

           24. 

Erzsébet királyné utca 11.

1582

Lakóház

L

M

          25. 

Erzsébet királyné utca 12.

1243/2

Lakóház

L, G

M

           26. 

Erzsébet királyné utca 13.

1583/2

Lakóház

L

M

               27. 

Erzsébet királyné utca 14.

1242

Lakóház

L

M

            28. 

Erzsébet királyné utca 16.

1241

Lakóház

L

Ö

            29. 

Erzsébet királyné utca 18.

1228

Lakóház

L, G

M

              30. 

Fő tér 3.

4530

Pártok Háza

I

Á

 [4] 30/A.

Fő tér 4.

2054/7

Lakóház, üzlet

L, G

M, Ö

[5] 30/B.

Fő tér 6.

2054/8

Lakóház, üzlet

L, G

M

              31. 

Fő tér 7.

4533

Kékes Étterem, ÁFÉSZ

G

M

          32. 

Fő tér 12. (Mátyás kir. u. 1.)

2067

XIX. sz. első fele, Hangya Szövetkezet

L, G

M

       33. 

Fő tér 13.

4537

Városháza, Polgármesteri Hivatal

I

Ö

            34. 

Fő tér 15.

4513

Lakóház, gyógyszertár

L, G

M

              35. 

Fő tér 17.

4512

Lakóház

L, G

M

            36. 

Huszár utca 1.

4760/1

Lakóház

L

M

               37. 

Jókai Mór utca 6.

2181/1

Emeletes lakóház

L

M

             38. 

Jókai Mór utca 20.

2205

Női ispotály, népi kollégium, lakóház

L

M

            39. 

Jókai Mór utca 30.

2255

Farkas vendégfogadó, volt Sóház iskola

OI

Ö

         40. 

Jókai Mór utca 34.

2257

Lakóház

L

M

           41. 

Jókai Mór utca 37.

4329

Emeletes lakóház, ún. Rózsakert

L

M

        42. 

Jókai Mór utca 38.

2259

Lakóház, saroképület, XIX. sz. vége

L,G

M

        43. 

Jókai Mór utca vége

4310/1

Feszület, a város vége

-

Ö

               44. 

Katona József utca 2-4.

1490

Emeletes saroképület, postapalota,

gabonacsarnok, Kereskedelmi SzKI

OI

Ö

             45. 

Koháry út 4.

1907

Bortermelők Szövetkezete, Borgazdaság

G

M

               46. 

Koháry út 5.

1970

Barokk lakóház, XVIII. sz., betérő csárda

L,G

M

          47. 

Koháry út 7.

1967

Barokk saroképület, betérő csárda

L,G

M

         48. 

Koháry út 9.

1965

Lakóház

L,G

M

          49. 

Koháry út 11.

1948

Lakóház

L,G

M

              50. 

Koháry út 15.

1946

Lakóház

L,G

M

               51. 

Koháry út 19.

1944

Üzletház, tornácos saroképület

L,G

M

             52. 

Kossuth Lajos utca 2.

1526

Ún. Porgesz-ház, emeletes saroképület

L,G

M

           53. 

Kossuth Lajos utca 18.

1547

Párvy János szepesi püspök szülőháza

L,G

M

            54. 

Kossuth Lajos utca 19.

1998

Hám János szatmári püspök szülőháza

L,G

M

         55. 

Kossuth Lajos utca 21.

1993

Katona Sándor vas-nagykereskedő háza

L,G

M

          56. 

Kossuth Lajos utca 24.

1553/4

Ún. Keller-féle emeletes lakóház

L,G

M

        57. 

Kossuth Lajos utca 28.

1555/1

Lakóház

L,G

M

             58. 

Kossuth Lajos utca 31.

1986

Volt Hanisz-féle ház, Bárány Vendégfogadó

L

M

         59. 

Kossuth Lajos utca 33.

1902

8 osztályos gimnázium, Berze Nagy János Gimn.

OI

Ö

              60. 

Kossuth Lajos utca 42.

1762

Magyar Királyi Adóhivatal, lakóépület

L

M

              61. 

Kossuth Lajos utca 44.

1812

Városi Bíróság épülete

I

Á

           62. 

Köztársaság tér 2.

2080

Lakóház

L,G

M

       63. 

Mátrai út 28. előtt

1234

Kőkereszt (1840)

-

Ö

            64. 

Mátyás király utca 2.

2057

Mátra Szálló

L,G

M

       65. 

Móricz Zsigmond utca 1.

4497

Háromrózsa Fogadó, Budapest Bank

I

M

         66. 

Móricz Zsigmond utca 3.

4492

Lakóház

L

M

               67. 

Móricz Zsigmond utca 4.

2069

Lakóház

L,G

M

          68. 

Móricz Zsigmond utca 8.

2071

Lakóház, üzlet

L,G

M

          69. 

Móricz Zsigmond utca 12.

2073

Lakóház

L

M

             70. 

Páter Kiss Szaléz utca 8.

2016

Volt Molnár-féle ház, lakóház

L,G

M

               71. 

Páter Kiss Szaléz utca 9-11.

2094

Postapalota, 1929, Orth Ambrus terve

I

M

           72. 

Páter Kiss Szaléz utca 10.

1956

Kulacs vendéglő, pinceborozó

G

M

           73. 

Páter Kiss Szaléz utca 12.

1955

Lakóház

L

M

             74. 

Petőfi Sándor utca 1.

1487

Ún. Valkó-féle ház, vízgazdálkodási társ.

G

magán

 75. 

Petőfi Sándor utca 2.

5751

Polgári Leányiskola, Általános Iskola

OI

Ö

               76. 

Petőfi Sándor utca 9.

1482

Lakóház

L

M

 77. 

Petőfi Sándor utca 19.

1428

Lakóház

L

M

 78. 

Petőfi Sándor utca 20.

5768

Lakóház

L

M

           79. 

Petőfi Sándor utca 23.

1426

Lakóház, klasszicista, 1840 körül

L

M

          80. 

Petőfi Sándor utca 25.

1425

Zsellér vendéglõ

L

M

        81. 

Petőfi Sándor utca 26.

5771

Lakóház

L

M

            82. 

Petőfi Sándor utca 29.

1414

Lakóház

L

M

               83. 

Petőfi Sándor utca 31-63.

 

Zsellér-közök

 

M, Ö

         84. 

Petőfi Sándor utca 35.

1388

Lakóház

L

M

           85. 

Petőfi Sándor utca 37.

1386

Építész Iroda

L,G

M

              86. 

Petőfi Sándor utca 47.

1315

Lakóház

L

M

             87. 

Petőfi Sándor utca 48.

5782

Lakóház

L

M

         88. 

Petőfi Sándor utca 54.

5785

Lakóház

L

M

           89. 

Petőfi Sándor utca 56.

5786

Lakóház

L

M

            90. 

Petőfi Sándor utca 62.

5789

Lakóház

L

M

          91. 

Petőfi Sándor utca 67.

1005

Felsővárosi Fiúiskola, 10. sz. Ált. Isk.

OI

Ö

           92. 

Petőfi Sándor utca 68.

5792

Ún. Szlovencsák-malom, irodaház

G

M

       93. 

Petőfi S. utca 70. előtt

5794

Artézi kút épülete

-

Ö

          94. 

Petőfi S. utca 70. előtt

5794

Villany-centrale transzformátorépület

-

Ö

           95. 

Petőfi Sándor utca 71.

1003

Lakóház

L

M

           96. 

Petőfi Sándor utca 73.

1002

Lakóház, szociális intézmény

L

Ö

         97. 

Petőfi Sándor utca 75.

1001

Felsővárosi Iskola, 10. sz. Ált. Iskola

OI

Ö

         98. 

Petőfi Sándor utca 83.

997

Lakóház

L

M

              99. 

Petőfi Sándor utca 84.

5878

Lakóház

L

M

      100. 

Petőfi Sándor utca 105.

584

Lakóház, 1800 körül

L

Ö

           101. 

dr. Puky Árpád utca 2.

4513

Lakóház

L,G

M

     102. 

dr. Puky Árpád utca 5.,7.

4545/1

Lakóház

L

Ö

          103. 

dr. Puky Árpád utca 8.

4520

Lakóház

L

M

      104. 

dr. Puky Árpád utca 10.

4521

Volt Szabadság mozi, okmányiroda

I

Ö

         105. 

Rákóczi utca 4.

1498

Volt Banképület, lakóház

L,G

M

       106. 

Rózsa utca 1.

4505/1

Lakóház

L,G

M

       107. 

Rózsa utca 3.

4504

Lakóház

L

M

          108. 

Szent Bertalan út 2.

1488

Saroképület, ún. Vaskorona ház, Vaskorona Vendéglő, Gyöngyösi Kaszinó Egyesület

L,G

M

          109. 

Szent Bertalan út 8.

1495

Plébánia, ügyvédi munkaközösség, lakóház

L,G

M

      110. 

Szent Bertalan út 10.

1496

Ún. Téven-ház, barokk lakóház, 1840

L,G

M

      111. 

Széchenyi István utca 1.

2130

Báthory-ház, volt rendőrség épülete

G

M

           112. 

Széchenyi István utca 2.

2074

Ún. Bálint-féle lakóház

L

M

         113. 

Széchenyi István utca 10.

2109

Lakóház

L

M

        114. 

Török Ignác utca 1.

1957

Katolikus Legényegylet, Úttörőház,

Szabadidő Központ, Kolping Központ

I

E

        115. 

Török Ignác utca 6.

2013

Lakóház

L,G

M

       116. 

Török Ignác utca 12.

2009

Lakóház

L

M

       117. 

Török Ignác utca 14.

2008

Lakóház

L,G

M

          118. 

Vasút utca 1.

1817

Heves M. Gazdasági Egyesület székháza

L

M

          119. 

Zöldfa utca 18.

2167

Lakóház

L

M

         120. 

Farkasmály

 

Pincesor, az országosan nem védett rész

 

 

    121. 

Mátrafüred, Parádi út

6554/1

Temető

I

Ö

          122. 

Mátrafüred, Parádi út

6318

Volt Bene csárda

I

Ö

     123. 

Mátrafüred

099/18

Kozmáry-kilátó

-

M

      124. 

Mátrafüred

6735

Muzsla-völgy patak fölött 3 db híd

-

Ö

     125. 

Mátrafüred

6501

Laborcz Ferenc: Mátrai Vénusz szobor

-

Ö

        126. 

Mátrafüred, Parádi út

6302

Strand kapuépítményei

-

M

       127. 

Mátrafüred, Parádi út 3/2.

6297

Üdülőépület

Ü

M

    128. 

Mátrafüred, Üdülő sor 23.

6536

Üdülőépület

Ü

M

 129. 

Mátrafüred, Üdülő sor 29.

6532

Máltai Szeretetszolgálat

I

M

           130. 

Mátrafüred, Üdülő sor 31.

6531

Üdülőépület

Ü

M

       131. 

Mátrafüred, Üdülő sor 47.

6731

Üdülőépület

Ü

M

       132. 

Mátrafüred, Üdülő sor 48.

6708

Üdülőépület

Ü

M

      133. 

Mátrafüred, Üdülő sor 50.

6707

Üdülőépület

Ü

M

     134. 

Mátrafüred, Üdülő sor 62.

6688

Üdülőépület

Ü

M

    135. 

Mátrafüred, Béke u. 5.

6747

Mátrafüred Postaépülete

I

M

     136. 

Mátraháza

7121

Magyarok Nagyasszonya Templom

I

E

   137. 

Mátraháza

7151

Szanatórium főépülete

I

Á

   138. 

Kékestető

7309/2

Szanatórium épülete

I

Á

 

III. Természeti értékek:

   1.   

Orczy-kert

1629/1

Kossuth Lajos utca

I

Ö

      2.   

Rigó utcai lakókert

6121/3

6122

Rigó utca

-

Ö

M

      3.   

2 db tiszafa

5776

Petőfi S. utca 32.

I

Ö

   4.   

3 db tiszafa

4839/2

Klapka Gy. u. 1.

L

M

    5.   

2 db japán akác

2051/2

Szent Bertalan út 3.

I

E

  6.   

1 db páfrányfenyő

1900/24

Egri út 2.

 

 

 7.   

2 db lucfenyő

6230

Akadémia u. 11.

 

M

    8.   

borpincék környezetükkel

 

Farkasmályi pincesor

 

 

     9.   

felhagyott andezitbánya

0106/1

Sás-tói kőbánya

G

M

 10.   

1 db japánakác

4537

Fő tér 13.

I

Ö

 

IV. Helytörténeti, kultúrtörténeti temetők, temetőrészek, sírok:

 

Középső temető

 

 

(A Felsővárosi temető déli része;

az un. vasöntöde úti temető)

 1.   

 I. szakasz

1-2-3. sor

 

II. világháborús magyar katonasírok

2.   

II. szakasz

1. sor

 

Rabl Károly (1744-1828)

és felesége Zollner Éva †1820 síremléke

3.   

II. szakasz

 

2. sír

XIX. századi öntöttvas corpus

4.   

II. szakasz

 

3. sír

Töredékes márvány sírkő

5.   

IV. szakasz

1. sor

7. sír

2 ismeretlen magyar katona sírja

 6.   

IV. szakasz

1-2. sor

 

12-24. sírhelyek szovjet katonák emlékműve

7.   

IV. szakasz

 

 

Szovjet katonasír

Patik Borisz A. (23 év) †1944

  8.   

IV. szak.

9. sor

29-30 sírhely

Ethei Sebők László obeliszkje

(Gyöngyösi plébános 1840-1881)

9.   

IV. szak.

8. sor

29-30 sírhely

Csomor Kálmán volt polgármester

fehérmárvány síremléke

10.   

IV. szakasz felső végén

 

 

Bugát Pál szüleinek és testvérének a sírja

3 v. márvány sírkereszt

11.   

IV. szakasz közepe

 

 

Péró-sírbolt. Szarkofág jellegű faragott kő.

12.   

VII. szakasz

1. sor

9. sír

Pátzay János és felesége sírja

13.   

VII. szakasz

 

 

Háray Nándor plébános sírja.

„Pápa címzetes kamarása”

14.   

VIII. szakasz

8. sor

22. sír

Hertelendy Gábor, a gyöngyösi huszárság

megalapítójának sírja

15.   

Hertelendy sírja mellett

 

 

Johann Nepomuk Hoppler rittmeister, a gyöngyösi Nádor Huszárezred főtisztje sírja †1852

16.   

Hertelendy sírtól délre

 

 

Csathó-sírok. Nagyméretű családi sírbolt

17.   

IX. szakasz

 

1. sír

Gróf Zichy György (1832 -†1856)

az 1. huszár-ezred cs. k. főhadnagyának sírja.

Vörös márvány sírkővel.

18.   

IX. szakasz

 

2. sír

Orczy – Szapáry sírbolt

19.   

IX. szakasz

 

3. sír

Staffenbergi (?)-sír.

Az egyik legrégebbi sírkő, vörös márvány.

20.   

IX. szakasz

 

4. sír

Családi sírbolt. Beszakadt, feltételezett

földalatti összeköttetés az Orczy-kriptával.

21.   

X. szakasz út melletti

 

9. sír

Bellev-sírok.

Bolgárkertészek fehérmárvány családi síremléke.

22.   

X. szakasz

1. sor

18. sír

Bogdány József honvéd tizedes sírja

23.   

XI. szakasz

összefüggő bozótosa

 

 

Régi görög (arnót) temető.

Három nagyméretű, görög feliratos sírkereszt.

24.   

XII. szakasz bal szélén

 

 

Kő feszület. Hiányos, míves kidolgozás

a XIX. sz. első feléből.

25.   

XIII. szakasz

 

 

Járhatatlan összefüggő bozótos.

26.   

XVII. szakasz

 

 

Kozmári - sírok. 5 fekete sírkő, öntöttvas kerítés.

27.   

XVII. szakasz

 

 

Borhi-Jancsó-Szlovencsák sírok. Két romantikus síremlék között festett Szent Antal szobor.

28.   

XVII. szakasz közepe

 

 

Tóth Sándor sírja.

A XIX. sz. első feléből származó sírkő átfaragva.

29.   

XVII. szakasz

9. sor

34-38. sírhely

Kemény-család síremléke

(Kemény Sándor volt gyöngyösi polgármester).

30.   

XVIII. szakasz

5-6. sor

 

Vernyik-sírok. Népi jellegű családi síremlék,

három sírkő, a középsőn Pieta szobor. 

31.   

XVIII. szakasz

1. sor

 

Kékesi Károly zászlós kriptája,

rohamsisakos magyar katona domborművével.  

32.   

XIX. szakasz

1. sor

20. sír

Pintér Dezső (volt színművész) sírja,

faragott kőkereszt és kőbabák.

33.   

XIX. szakasz

5. sor

15-16-17. sírh.

Hanisz Imre síremléke. 5 sírkő. A középső fehér-márvány, Hanisz Imre arcképe domborművével.

34.   

XIX. szakasz

 

 

Nyemecz János zászlós vadászrepülő sírja

 

Kápolnás temető

 

 

(A Felsővárosi temető északi, újabb része)

35.   

Kápolna (1907-09)

 

 

Vöröstéglából épült neoromán-neogót stílusban.

36.   

Dísz sírhelyek

 

 

 

37.   

Kriptasor:

A. sor

3-4. sír

Puky Árpád polgármester síremléke.

38.   

Kriptasor:

A. sor

7-8. sír

Kő szarkofág.

39.   

Kriptasor:

A. sor

10-11. sír

Vida Kálmán cukrász síremléke (1868-1952)

40.   

Kriptasor:

B. sor

1-2-3. sír

Pápai-család síremléke.

Pápai Mihály (†1912) kőművesmester, építész, gyöngyösi középületek kivitelezője.

41.   

Kriptasor:

B. sor

4-5-6. sír

A híres Gajdóczky-építészcsalád kriptája

neoklasszicista síremlékkel, Jézus-szoborral.

Emelte Gajdóczky Antal (†1931)

42.   

Kriptasor:

B. sor

7-8. sírhely

Smóling-kripta. Smóling József (†1919) asztalos.

43.   

Kriptasor:

B. sor

9-12. sír

Kassics és Borhy család klasszicista, művészi értékű síremléke. Kassics Antal (†1912) posta-igazgató, Borhy Mihály (†1914) földbirtokos.

44.   

II. szakasz

 

1. sír

Iván Dimitrievics Dvorjadkin és egy ismeretlen szovjet katona sírja

45.   

VI. szakasz

2. sor

1. sír

Antal Lajos, az Ipartestület elnökének sírja

feketemárvány kereszttel, öntöttvas kerítéssel.

46.   

VI. szakasz

4-5. sor

4-6. sír

Apácák sírjai. A Paulai Sz. Vince leányainak rendje Irgalmas Nővéreinek síremléke.

47.   

VI. szakasz

5. sor

1. sír

Kemény Ödön m. kir. csendőrhadnagy,

az akkori polgármester fia romantikus sírköve.

48.   

VI. szakasz

6. sor

3. sír

Baltás Ferenc, a város volt főjegyzője sírja.

49.   

VI. szakasz

7. sor

3. sír

Balogh Gyula, a város volt polgármestere sírja.

50.   

VI. szakasz

9. sor

3-4-5. sír

Dezséri-Bachó sírok.

51.   

VI. szakasz

9. sor

8-9-10. sírhely

Kóczián kántorok sírja. A tisztséget 107 évig

ellátó család fehér márvány síremléke.

52.   

VIII. szakasz

8. sor

15-16-17. sír

Kórházigazgatói sírok.

Három jeles igazgató áthozott földi maradványai, jellegtelen műkő síremlék.

53.   

XI. szakasz

5-6. sor

17. sír

Csipkay Albert huszártiszt sírja,

egykor zarándokhely.

54.   

Ravatalozó mögött

 

 

A Szent Bertalan templom cintermének marad-ványai. A rekonstrukció során előkerült csontok (1500 elhunyt földi maradványai) közös sírja.

 

Alsóvárosi temető

 

 

 

55.   

A bejárat bal oldalán

 

 

Pieta.

Barokk ihletésű szobor a XIX. sz. első feléből.

56.   

A temető kápolnája

 

 

1947-ben téglából épült

farkasmályi tufa díszítéssel.

57.   

A kápolna mögött

 

 

Pieta. Népies, festett faragott kő szobor

a XIX. sz. második feléből.

58.   

Öreg rész

 

 

Cservenák-sírok. A temető legrégibb sírköve.

59.   

Öreg rész,

váltott II. osztály

 

 

Forray-sír. Kereszt alakú fehér síremlék, felirata szerint "e sírkert első halottja".

60.   

Öreg rész

 

 

Bozóky-sír. Díszes klasszicista sírkő horgonyt tartó nőalak szoborral.

61.   

Új rész

 

 

Ismeretlen katonák sírja. Az 1944-ben eltemetett 50 halott katona 1972-ben állított műkő síremléke.

62.   

Öreg rész, váltott II. osztály

 

 

Öntöttvas romantikus neogót sírjel

a századfordulóról.

63.   

Református temető közepén

 

 

Szendi Vilmos, a gimnázium legendás tanára sírja.

64.   

Református temető,

a parcella utolsó síremléke.

 

 

Dely-sírbolt. A család szürke gránit síremléke, gravírozott családi nemesi címerrel.

 


2. sz. melléklet

 

FENNTARTÁSI TERV

 

I. Orczy-kert (1630/1 hrsz.)

-         Fák, cserjék egészség megőrző ifjítása, gallyazása, hulladék elszállítása

-         Tavaszi szellőztetés jellegű pázsit takarítás

-         Időjárástól függően évi 8-10 kaszálás, gyűjtés, zöldhulladék elszállítás

-         Park takarítása heti két alkalommal, téli hómentes napokon heti egy alkalommal

-         Növényvédelem (permetezés) időjárástól függően évi két-három alkalommal

-         Kézi szemetesek ürítése (10 db) heti két alkalommal

-         Gyöngykavicsos sétányok, padok karbantartása

-         Tápanyag-utánpótlás szükség szerint

 

II. Rigó utcai lakópark (6121, 6122 hrsz.)

-         Fűnyírás évi nyolc-tíz alkalommal

-         Fák, cserjék metszése

-         Alászorult növények szétültetése

-         Örökzöldek téli hóvédelme

-         Sövények nyírása évi két alkalommal

-         Mulcsozás évi két alkalommal

-         Takarítás heti egy alkalommal

-         Fiatal növények öntözése szükség szerint

-         Tápanyag-utánpótlás szükség szerint

 

III. Farkasmályi pincesor

-         Nagyméretű vadgesztenye fák, hársfák és platánok szükség szerinti permetezése

-         Az idős növényállomány korona-alakító metszése, az eredeti habitus helyreállítása

-         Idős lucfenyők elszáradt ágainak eltávolítása

-         Tápanyag-utánpótlás szükség szerint

 

IV. Gyöngyös város területén lévő védett fák

 

Petőfi S. u. 32. – 2 db tiszafa (Taxus baccata); Klapka Gy. u. 1. – 3 db tiszafa (Taxus baccata); Szent Bertalan u. 3. – 2 db japán akác (Sophora japonica); Egri u. 2. – 1 db páfrányfenyő (Ginkgo biloba); Mátrafüred, Akadémia u. 11. – 2 db lucfenyő (Picea abies); Fő tér 13. – 1 db japán akác (Sophora japonica).

 

-         Mivel a védett fák idős korúak, egyes egyedeknél szükséges statikai – dendrológiai szakvélemény – elkészítése, és ennek alapján egyedi beavatkozás, melynek célja a felszíni és csapadékvizek bejutásának megakadályozása az odvakba, illetve korhadt részekbe, mellyel az idős fa élete meghosszabbítható.

-          A védett fák állapotának rendszeres – negyedévenkénti – ellenőrzése és a szükséges intézkedések azonnali megtétele (egészségügyi szárazgallyazás, növényvédelmi permetezés, öntözés, téli hóvédelem, tápanyag-utánpótlás).

 

 


[1]

Törölte a 30/2015.(VI.26.) önkormányzati rendelet

[2]

Beiktatta a 16/2013.(X.25.) önkormányzati rendelet.

[3]

Törölte a 30/2015.(VI.26.) önkormányzati rendelet

[4]

Beiktatta a 24/2015.(V.28.) önkormányzati rendelet

[5]

Beiktatta a 24/2015.(V.28.) önkormányzati rendelet