Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2017. (I.27.) önkormányzati rendelete

Gyöngyös Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2014.(XI.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 01. 28- 2017. 01. 31

Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Gyöngyös Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2014. (XI. 14.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: SZMSZ) módosítására vonatkozóan a következőket rendeli el.


  1. §


(1) Az SZMSZ 7. § (1) bekezdés 10. pont b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„b) Szociálpolitikai Kerekasztal és Egészségügyi Kerekasztal képviselője,”


(2) Az SZMSZ 7. § (1) bekezdés 10. pontja az alábbi l) alponttal egészül ki:


„l) Gyöngyös Városi Diáktanács képviselője.”

  1. §


Az SZMSZ 17. § (6) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(6) Az interpellációra az ülésen, vagy legkésőbb 15 napon belül írásban, az EDtR-en keresztül érdemi választ kell adni. Az interpelláló ezirányú kérése esetén a választ írásban kell megadni. Azon az ülésen, amelyen az interpellációs válaszra is sor kerül, az interpelláló legfeljebb 3 percben szóban ismertetheti az interpellációt, majd ezt követi az interpellációra adott válasz. A szóbeli válasz időtartama legfeljebb 3 perc lehet. A válasz elfogadására vonatkozó nyilatkozatra – függetlenül az interpelláló képviselők számától – legfeljebb 3 perc áll az interpelláló(k) rendelkezésére. Az interpelláció címzettje legfeljebb 3 percben reagálhat a nyilatkozatra. Amennyiben az interpelláló a választ nem fogadja el, a válasz elfogadásáról – egyszerű többséggel – a Képviselő-testület vita nélkül dönt.”


  1. §


Az SZMSZ 17. § (7) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(7) A Képviselő-testület – ha a választ nem fogadja el – az interpelláció alapján részletesebb vizsgálatot rendel el. Ezzel – az interpelláló javaslatát figyelembe véve, tárgytól függően – a polgármestert, vagy bizottságai valamelyikét bízhatja meg, illetve ideiglenes bizottságot hozhat létre, a Hivatal megfelelő szervezeti egységének bevonása mellett. A vizsgálat elrendelése esetén lehetőséget kell adni arra, hogy az interpelláló képviselő a vizsgálatban részt vegyen. A vizsgálatot a munkaterv szerinti soron következő testületi ülésig le kell folytatni. Amennyiben eseti bizottság létrehozása szükséges, úgy azt az adott testületi ülésen létre kell hozni. Abban az esetben, ha a vizsgálat ezen határidőre nem kerül lefolytatásra, a vizsgálatért felelős bizottság elnöke köteles tájékoztatni a Képviselő-testületet a késedelem okáról és a befejezés várható időtartamáról.


  1. §


(1) Az SZMSZ 29. § (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(5) A Képviselő-testület tagját – kivéve a polgármestert és az alpolgármestereket –, megválasztásának időpontjától, megbízatásának megszűnéséig – havonta folyósítandó – tiszteletdíj (alapdíj) illeti meg, amelynek összege 123 500 Ft. A képviselőt megillető tiszteletdíj kifizetésre kerülő havi összegét – a (6)-(8) bekezdésekben foglaltak figyelembe vételével – a jegyző határozza meg.” 


(2) Az SZMSZ 29. § (10) bekezdés d) pontja az alábbiak szerint módosul:


„d) Dr. Csépe György Uszoda és Termálstrand ingyenes használatára.”


  1. §


(1) Az SZMSZ 1. melléklet I/1. pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(Gyöngyös Város Képviselő-testületének átruházott hatáskörei – I. A polgármesterre:)


                1. települési támogatás iránti kérelmek elbírálása az alábbi esetekben:

                    a) lakásfenntartási támogatás

                    b) gyógyszertámogatás

                    c) méltányossági ápolási díj”


(2) Az SZMSZ 1. melléklet I/19. pontjában az „önkormányzati segély” szövegrész helyébe a „rendkívüli települési támogatás” szövegrész lép.


(3) Az SZMSZ 1. melléklet I. fejezete az alábbi 74 - 75. ponttal egészül ki:


„74. feladatellátási megállapodás keretében végzett idősek nappali ellátása keretében kiadja a gondozóházban történő elhelyezéshez hozzájáruló vagy elutasító nyilatkozatot, 


75. vagyonértékesítési pályázat esetén megállapítja a pályázati ajánlatok érvényességét.”


(4) Az SZMSZ 1. melléklet IX. fejezete az alábbi 14. ponttal egészül ki:


Gyöngyös Város Képviselő-testületének átruházott hatáskörei – IX. Településfejlesztési, Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottságra:)


14. az Önkormányzat megbízásából reklámtevékenységet folytató szervezet beszámolójának elfogadása” 


(5) Az SZMSZ 1. melléklet XIII. fejezete a alábbi 2. ponttal egészül ki:


Gyöngyös Város Képviselő-testületének átruházott hatáskörei – XIII. A Jegyzőre:)


         2. a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatt lefolytatja a közigazgatási hatósági

             eljárást.”

  1. §


(1) E rendelet – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) A 4. § (1) bekezdése 2017. február 1-jén lép hatályba.