Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017. (III.31.) önkormányzati rendelete

a reklámhordozók és hirdetmények elhelyezésének, közzétételének szabályozásáról és engedélyezéséről szóló 45/2005.(X.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 04. 01- 2017. 04. 01

Gyöngyös Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva a következőket rendeli el.


  1. §


(1) A reklámhordozók és hirdetmények elhelyezésének, közzétételének szabályozásáról és engedélyezéséről szóló 45/2005. (X.24.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 3. § (1) bekezdés 3. pontjában a „reklám” szövegrész helyébe a „gazdasági reklám” szöveg lép.


(2) Az R. 3. § (1) bekezdés 5. pont b) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Közérdekű helyi információ)

„b) olyan, nem nyereségérdekelt, művészeti, közművelődési, kulturális, tudományos, egészségügyi, szociális, sport, jótékonysági, vagy más társadalmi eseményről szóló tájékoztatás, amely állami, önkormányzati, alapítványi, vagy más szervezet, természetes személy pénzbeli, illetve tárgyi támogatása, illetve természetes személyek térítés nélküli munkája nélkül nem lenne megvalósítható (pl. színházi előadások, kiállítások, komolyzenei koncertek). A hirdetmény elhelyezéséről ebben az esetben is egyeztetni kell a reklámgazdával. Vita esetén a polgármester 8 napon belül dönt abban a kérdésben, hogy egy információ közérdekűnek minősül-e.”


(3) Az R. 3. § (2) bekezdés 24. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„24. Járműreklám: a közterületen lévő jármű felületének hirdetményezési célú hasznosítása, továbbá a közterületen álló járművön elhelyezett, a reklámozással érintett üzletben forgalmazott termék.”


(4) Az R. 3. § (2) bekezdés 27. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„27. Egyéb hirdetőeszköz: mérettől függetlenül a 3. § (2) bekezdés 1-26. pontjaiban fel nem sorolt, minden más reklámhordozó pl. állvány, reklámtárgy utcabútor (szemetes, kerékpártároló, pad), virágládára, totemoszlopra elhelyezett, belső megvilágítással rendelkező poszter.”


(5) Az R. 5. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) Az 1 évnél hosszabb időre kötött közterület-használati szerződés esetén – a (12) bekezdésben foglaltakra tekintettel –, ha a bérlő elmulasztja az aktuális időszakra vonatkozó részlet befizetését, a bérbeadó 15 napos határidővel és a következményekre való figyelmeztetéssel írásban felszólítja az esedékes közterület-használati díj befizetésére. Amennyiben a bérlő a határidő elteltéig sem fizet, a bérbeadó a szerződést azonnali hatállyal felmondja.”


(6) Az R. 5. § (12) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(12) A közterület-használati díjat - a legfeljebb 1 évre kötött közterület-használati szerződés esetén -egyösszegben, előre kell megfizetni a közterület-használati szerződés teljes időtartamára. Az 1 évnél hosszabb időre kötött közterület-használati szerződések esetében a közterület-használati díjat a szerződésben meghatározott ütemezés és határidő szerint előre kell megfizetni. „


(7) Az R. 5. § (15) bekezdés a) pontja helyébe következő rendelkezés lép:

„a) üzletek (szolgáltató egységek, intézmények) közterületről nyíló közforgalmú bejáratánál – több bejárat esetén az egyik bejáratnál, kivéve sarki üzletek, amelyeknél homlokzatonként – elhelyezett 1 darab cégtábla (maximum 0,5 m2 reklámfelületig), illetve 1 darab címtábla (maximum 2 m2 reklámfelületig) - feltéve, hogy ezen reklámeszközök reklámfelületei az ingatlan falsíkjától 12 cm-en belül helyezkednek el - és 2 darab cégér (méret-maximuma: magasság 0,8 m, szélesség 0,8 m mélység 0,5 m). Az üzletek falán (kirakatüvegen) a reklám vagy hirdetés felülete nem haladhatja meg a teljes felület 40 %-át. Ezen méretek túllépése esetén közterület-használati szerződést kell kötni és közterület-használati díjat kell fizetni.”


(8) Az R. 5. § (15) bekezdés c) pontja helyébe következő rendelkezés lép:

„c) mozgó járműreklám, ideértve azt is, ha a jármű – kivéve bármilyen, reklámhordozóval felszerelt, vagy árut (árumintát) tartalmazó utánfutó vagy egyéb nem önjáró jármű – közterületen 2 óra időtartamot meg nem haladóan parkol.”


(9) Az R. 6. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„a) építési engedély alapján, ha a reklámhordozó létesítését jogszabály építési engedélyhez köti.”


(10)  Az R. 6. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) Óriásplakát-táblát tilos elő- vagy oldalkertben létesíteni. Csoportos elhelyezésnél közút melletti szakaszon legfeljebb 3 darab, társasházak falán legfeljebb a teljes falfelület 10 %-ig helyehető el. A sorban kihelyezett óriásplakát-táblák között legalább 40 méter távolságnak kell lenni.”


(11)  Az R. 6. § (12) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(12) Üzletenként 2 darab megállítótábla helyezhető el, melyek összes felülete nem haladhatja meg az 1 m2 -t.”


  1. §


(1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) Hatályát veszti az R.

  1. ) 3. § (2) bekezdés 14. pont b) alpontja,
  2. ) 3. § (2) bekezdés 15. pont c) alpontja.