Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2017. (IV.28.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelete módosítására

Hatályos: 2017. 05. 01- 2017. 05. 01

Gyöngyös Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)-(2) bekezdésében, 4. § (3)-(4) bekezdésében, 5. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 19. §-ában, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 31. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1) és (6) bekezdésében, 35. § (2) bekezdésében, 36. § (2) bekezdésében, és 84. § (1)-(2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Lakásrendelet) módosítására az alábbiakat rendeli el.


  1. §


(1) A Lakásrendelet 7. § (2) bekezdése az alábbi g) ponttal egészül ki:


„g) pályázat kiírása nélkül, bizottsági hatáskörben, amennyiben a bentlakó bérlő a jogviszony meghoszabbítására kérelmet nyújt be,.”


(2) A Lakásrendelet 8. § (1) bekezdés b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„ (…Üres lakások bérlőjének kiválasztása az alábbiak szerint történik:)

  1. ) a 7. § (2) b), c), d), e) és g) pontjaiban rögzített jogcímek esetén kérelemre,”


(3) A Lakásrendelet 18. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:


„(1a) Nem kell pályázatot kiírni azon bérlakások esetében, amelyek bentlakó bérlője a bérleti jogviszony megszűnését megelőző 30 nappal a jogviszony meghosszabbítására irányuló kérelmet nyújt be. A kérelem benyújtása és elbírálása során a 12. §-ban, valamint a 18 – 20. §-ban foglaltakat értelemszerűen alkalmazni kell.” 


  1. §


A Lakásrendelet 23. §-a az alábbi (5) bekezdéssel egészül ki:


„(5) Önkormányzati lakás bérleti joga másik, ugyancsak önkormányzati lakás bérleti jogára is elcserélhető, amennyiben a cserélő felek bérlői kötelezettségeiknek maradéktalanul eleget tettek, és a csere következtében érvényesülnek a 18. § (6) – (7) bekezdésében foglalt, a bérbeadható lakás nagyságára irányadó szabályok. A cseréhez történő hozzájárulás a (4) bekezdésben foglaltak alapján adható meg.”


  1. §


(1) A Lakásrendelet 39. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„39. § (1)  A bérlő a lakásba a Lakástörvényben meghatározott személyeken túl a bérbeadó előzetes írásbeli hozzájárulásával befogadhatja testvérét, unokáját, közjegyzői okirattal, vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolt élettársát, befogadott gyermeke házastársát, vagy közjegyzői okirattal, vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolt élettársát, azzal, hogy a lakásra megállapított bérleti díj mértéke nem csökkenhet. A lakásnagyságra tekintet nélkül fogadhatja be eltartóját.


(2) A hozzájárulás csak akkor adható meg, ha:

a)  a bérlő lakása meghaladja e rendelet 18. § (6) bekezdésében meghatározott lakásnagyság alsó határát,

b)  a befogadni kívánt személy tudomásul veszi, hogy a befogadó bérlő lakásbérleti jogviszonyának megszűnése után sem az adott lakás, sem pedig másik lakás bérbeadására nem tarthat igényt, és

c)  a befogadni kívánt személy vállalja, hogy a befogadó bérlő bérleti jogviszonyának megszűnése után a lakást 15 napon belül, de legkésőbb a bérlővel egyidőben ingóságaival együtt elhagyja.

(3) A (2) bekezdés b) – c) pontjaiban foglalt kötelezettségvállalásokat a befogadásra irányuló kérelem benyújtásakor írásban kell megtenni. A bérlő lakásbérleti jogviszonyának megszűnésekor, valamint a bérbeadó hozzájárulása nélkül történt befogadás esetén a befogadott személynek a bérbeadó írásbeli felszólításában meghatározott időtartamon belül a lakást el kell hagynia. A bérbeadó hozzájárulása nélkül történő befogadás a lakás rendeltetésellenes használatának minősül.” 


(2) A Lakásrendelet 41. § (7) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(7) Lakásbérleti jogviszony megszűnése esetén a bérlő, valamint a vele együttlakó, befogadott hozzátartozója köteles a kiköltözéstől számított 3 munkanapon belül gondoskodni a bérleményben létesített lakcímének a lakcímnyilvántartásból való törléséről, ellenkező esetben a Városgondozási Zrt. kezdeményezi az erre irányuló hatósági intézkedést („fiktív” lakcímmé nyilvánítás).”


  1. §


Záró és átmeneti rendelkezések


(1) Ez a rendelet 2017. május 1-jén lép hatályba, és 2017. május 2-án hatályát veszti.