Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 37/2017. (X.27.) önkormányzati rendelete

Gyöngyös Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2014.(XI.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 11. 01- 2017. 11. 01

Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


  1. §



(1) Gyöngyös Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2014. (XI. 14.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: SZMSZ) 12. §-a az alábbi (2b) bekezdéssel egészül ki:


„(2b) A (2a) bekezdésben foglaltaktól eltérően a polgármester javaslatot tesz azon napirend előtti előterjesztésekre, amelyek esetében a képviselőcsoportok egybehangzó javaslata alapján képviselői kérdés és arra adott válasz mellőzésével, azonnali döntéshozatalra kerülhet sor. Ez alól kivételt képeznek a (2) bekezdés d) – f) és h) pontjaiban szabályozott előterjesztések.


 (2c) A (2b) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelelő, egyszerű döntéshozatalra javasolt napirend előtti előterjesztésekről az ülés megnyitását követően, minősített többséggel dönt a Képviselő-testület. Amennyiben a polgármester, bármely képviselő, vagy a nem képviselők közül választott alpolgármester valamely napirend előtti előterjesztés kapcsán a kérdés lehetőségét indoklással ellátva indítványozza, az előterjesztést a Képviselő-testület minősített többséggel hozott döntése alapján a (2a) bekezdésben foglaltak szerint kell tárgyalni.”  


(2) Az SZMSZ 12. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(3) Ezt követően a polgármester javaslatot tesz az ülés napirendjére.”



(3) Az SZMSZ 12. § az alábbi (5a) – (5c) bekezdésekkel egészül ki:


„(5a) Az (5) bekezdésben foglaltaktól eltérően a polgármester javaslatot tesz azon előterjesztések vita nélkül történő elbírálására, amelyekre vonatkozóan a képviselőcsoportok egybehangzó javaslatot tesznek.


 (5b) Az (5a) bekezdésben foglalt feltételnek megfelelő, egyszerű döntéshozatalra javasolt előterjesztésekről az ülés napirendjének elfogadását követően, minősített többséggel dönt a Képviselő-testület. Amennyiben a polgármester, bármely képviselő, vagy a nem képviselők közül választott alpolgármester valamely napirend kapcsán a vita lefolytatását indoklással ellátva indítványozza, a Képviselő-testület minősített többséggel hozott döntése alapján az előterjesztés felett vitát kell nyitni.


(5c) Az egyszerű döntéshozatallal érintett előterjesztéseket első napirendként tárgyalja a Képviselő-testület. A bonyolultabb megítélésű előterjesztéseket, továbbá azokat, amelyek esetében külső meghívott is jelen van, lehetőség szerint ezt követően, vagy előre meghatározott időpontban kell tárgyalni.”  


  1. §


Ezen rendelet 2017. november 1-jén lép hatályba, és 2017. november 2-án hatályát veszti.