Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 38/2017. (X.27.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013. (II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 11. 01- 2017. 11. 01

Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)-(2) bekezdésében, 4. § (3)-(4) bekezdésében, 5. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 19. §-ában, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 31. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1) és (6) bekezdésében, 35. § (2) bekezdésében, 36. § (2) bekezdésében, és 84. § (1)-(2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el.


  1. §


(1) Az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013. (II.4.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Lakásrendelet) 32. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(3) Azon jogcím nélküli lakáshasználók esetében, akiknek bérleti jogviszonya kizárólag díjhátralék miatt került megszüntetésre, a lakáshasználati díjból származó hátralék összegéből törlésre kerül az érvényes jogviszonyra irányadó lakbér összegét meghaladó hátralék, és a lakáshasználati díj mértéke az érvényes jogviszonyra irányadó lakbér összegével azonos mértékben kerül megállapításra, ha a jogviszony felmondására okot adó lakbérhátralékot egyösszegben, vagy az ingatlan kezelőjével kötött részletfizetési megállapodás alapján megfizetik.


A részletfizetési kedvezményt, valamint a díjhátralék behajtására és a lakás kiürítésére irányuló végrehajtási eljárás szüneteltetését az Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottság engedélyezheti.”



(2) A Lakásrendelet 32. §-a az alábbi (4) – (5) bekezdéssel egészül ki:


„(4) A fennmaradó lakáshasználati díj-hátralékra részletfizetés köthető a kezelő szervvel. Amennyiben a lakáshasználó nem tesz eleget a részletfizetési megállapodásban foglaltaknak, és emellett az aktuális lakáshasználati díj megfizetésére irányuló kötelezettségének, az erre irányuló felszólításban megjelölt teljesítési határidő eredménytelen elteltét követően az (1) bekezdésben foglalt lakáshasználati díjat köteles megfizetni, és addig nem teljesített teljes tartozása esedékessé válik.


(5) Amennyiben a lakáshasználó eleget tesz a (3) – (4) bekezdésben foglalt, egyösszegű vagy részletfizetési kötelezettségének, az addig szüneteltetett végrehajtási eljárás megszüntetéséről a bérbeadó intézkedik. Ha a lakáshasználó az általa használt bérlakás bérleti jogviszonyának helyreállítására vonatkozóan - a részletfizetési kötelezettségének teljesítéséről szóló, a kezelő szerv által kiadott igazolás kézhezvételétől számított 15 napos, jogvesztő határidőn belül - kérelmet nyújt be, a 18. § (1a) bekezdésben foglaltak értelemszerű alkalmazása mellett pályázati eljárás nélkül részére a bérlakás bérbe adható. A bérbeadásról az Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottság dönt.”



  1. §


E rendelet 2017. november 1-jén lép hatályba, és 2017. november 2-án hatályát veszti.