Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2018. (VI.29.) önkormányzati rendelete

a parkolásról szóló 4/2007. (II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 06. 30- 2018. 06. 29

Gyöngyös Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 15/A. § (1) bekezdés a) pontjában, valamint (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 16/A. §-ban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


1. §


Gyöngyös Város Képviselő-testületének a parkolásról szóló 4/2007. (II. 19.) önkormányzati rendelete 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép.


„2. §


  1. Járműforgalom elől elzárt közterületnek minősül a Hanisz tér, a Szent Bertalan utca páratlan oldala, a Fő tér, valamint a Fő tér páros oldali tömbbelsőben kialakított udvarok. (továbbiakban: belvárosi gyalogos övezet).
  2. A belvárosi gyalogos övezetbe gépjárművel azok hajthatnak be, akik rendelkeznek állandó vagy eseti behajtási engedéllyel.
  3. A Fő térre és a Szent Bertalan utca páratlan oldalára – amennyiben az más módon nem közelíthető meg - állandó behajtási engedélyre jogosult az ott telephellyel vagy gépjárműtárolóval rendelkező természetes vagy jogi személy.
  4. A Fő térre és a Szent Bertalan utca páratlan oldalára – amennyiben az más módon nem közelíthető meg - eseti behajtási engedély adható az ott lakó vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személy vagy telephellyel rendelkező vállalkozás érdekében végzett tevékenységhez, áruszállítás, pénzintézeti pénzszállítás, költöztetés vagy építési munkák végzéséhez az ehhez szükséges időtartamig. Egyéb esetben behajtási engedély alkalmanként legfeljebb 30 percig adható, mely időtartamot a (11) bekezdésben meghatározott módon kell igazolni.
  5. A belvárosi gyalogos övezetben szervezett rendezvények esetén, a közterület használatra jogosult részére kiadott közterület használati engedélyben kell rendelkezni a gépjárművel történő behajtásról, annak módjáról és időtartamáról.
  6. Az állandó és eseti behajtási engedély iránti kérelem elbírálása a Polgármester hatáskörébe tartozik.

A polgármester indokolt esetben eseti behajtásra jogosultságot e rendelettől eltérően is megállapíthat.

  1. A behajtási engedélynek tartalmaznia kell az „állandó” vagy „eseti” behajtási engedélyre történő utalást, az engedéllyel érintett jármű forgalmi rendszámát és az engedélyező bélyegzőlenyomatát. A behajtási engedély másra nem ruházható át.
  2. A (3)-(5) bekezdésben foglaltaktól eltérően, a belvárosi gyalogos övezetben engedély és időkorlát nélkül jogosult a behajtásra:
  1. mozgáskorlátozott szállítását végző jármű az indokolt időtartamig;
  2. megkülönböztető jelzést használó gépjármű;
  3. a feljogosított közszolgáltató gépjárműve a közszolgáltatás ellátásának idejére;
  4. orvosi ellátásban és betegszállításban közreműködő gépjármű az ellátás, betegszállítás idejére.
  1. A belvárosi gyalogos övezetbe engedély nélkül jogosult a behajtásra a Gyöngyösi Városi Televízió Nonprofit Kft. közvetítő kocsija a képviselő-testületi ülések közvetítése napját megelőző nap 12 órájától az azt követő nap 12 órájáig.
  2. Állandó vagy eseti behajtási engedély iránti kérelmet a Polgármesteri Hivatal Városrendészet Közterület-felügyeletéhez (Gyöngyös, Fő tér 2.) kell írásban benyújtani.  A kérelemnek tartalmaznia kell a (3)-(4) bekezdés szerinti jogosultság hitelt érdemlő igazolását, a behajtás várható időtartamát és a behajtással érintett gépjármű forgalmi rendszámát.
  3. A (3) bekezdésben meghatározott jogosultak a belvárosi gyalogos övezetben alkalmanként legfeljebb 30 percig tartózkodhatnak, mely időtartamot a gépjárműben - kívülről is jól látható módon - elhelyezett, és az övezetben várakozás kezdő időpontjára beállított – taneszközként alkalmazott – órával és a behajtási engedély eredeti példányával kell a behajtásra jogosultnak igazolnia.
  4. A 2.§. alkalmazásában feljogosított közszolgáltató: jogszabályban rögzített kötelező állami vagy önkormányzati közszolgáltatási feladatot ellátó vagy abban közreműködő vállalkozás.”


2. §


E rendelet kihirdetése napját követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.



Hiesz György                                             Dr. Kozma Katalin

                                           polgármester                                                       jegyző




*A Rendeletet a Képviselő-testület a 2018. június 23-ai ülésén fogadta el.