Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2021. (IX.28.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer eljárási rendjéről és az önkormányzati ösztöndíjrész megállapításáról

Hatályos: 2023. 06. 01

Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer eljárási rendjéről és az önkormányzati ösztöndíjrész megállapításáról

2023.06.01.

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed azon szociálisan hátrányos helyzetű, gyöngyösi lakóhellyel rendelkező,

a) hallgatóra, aki felsőoktatási intézményben – felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében – teljes idejű (nappali munkarend) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben folytatja tanulmányát, valamint

b) az utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolásra, illetve felsőfokú végzettséggel nem rendelkező,felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert, érettségizett személyre, aki a felsőoktatási intézményben teljes idejű (nappali munkarend) alapképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben kíván részt venni.

2. § E rendelet hatálya nem terjed ki arra a hallgatóra, aki

a) a Magyar Honvédség és a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos és szerződéses állományú hallgatója,

b) doktori (PhD) képzésben vesz részt,

c) kizárólag külföldi intézménnyel áll hallgatói jogviszonyban vagy vendéghallgatói képzésben vesz részt.

2. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

a) Jövedelem: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározottak.

b) Önkormányzati ösztöndíjrész: a hallgatók részére megállapított önkormányzati ösztöndíjrész összege.

c) Emberi Erőforrás Támogatáskezelő: az ösztöndíjpályázat lebonyolítását koordináló szerv.

3. Hatáskör

4. § (1) A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz (a továbbiakban: ösztöndíjpályázat) történő csatlakozásról a Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testülete dönt.

(2) Az ösztöndíjpályázat kiírása és elbírálása Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) átruházott hatáskörébe tartozik.

(3) A Bizottság az ösztöndíjpályázatot az Innovációs és Technológia Minisztériuma által kiadott részletes csatlakozási feltételeknek, az ösztöndíjrendszer adott évi fordulójának Általános Szerződési Feltételeiben foglalt rendelkezéseknek megfelelően írja ki és bírálja el.

(4) A pályázati felhívás előkészítéséért, megjelentetéséért, a beérkezett pályázatok döntésre történő előkészítéséért, a döntések végrehajtásáért a Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal Közigazgatási és Intézményirányítási Igazgatósága (a továbbiakban: Igazgatóság) felelős.

4. A jogosultság feltételei

5. § (1)1 Szociálisan hátrányos helyzetű különösen az a hallgató, aki

a) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül,

b) árva vagy félárva,

c) valamilyen krónikus betegségben szenved, vagy családjában folyamatos ellátást igénylő beteg van,

d) szülője/gondviselője munkanélküli vagy nyugdíjas,

e) gyermeket nevel,

f) családjában lévő eltartottak száma három vagy annál több,

g) lakóhelyén kívüli intézményben tanul,

h) kollégiumi ellátásra jogosult, de helyhiány miatt abban nem részesült,

i) államilag támogatott képzésben vesz részt,

és családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a szociális vetítési alap 300%-át nem haladja meg.

(2) Az ösztöndíj kizárólag a pályázó szociális helyzete alapján ítélhető meg, a pályázó tanulmányi eredménye nem vehető figyelembe.

(3) Az ösztöndíjban részesülő hallgató köteles az ösztöndíj folyósításának időszaka alatt minden, az ösztöndíj folyósítását érintő változásról haladéktalanul írásban értesíteni az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőt, a felsőoktatási intézményt és az Igazgatóságot.

(4) Az értesítési kötelezettség keretében különösen az alábbi adatok változásairól köteles tájékoztatást nyújtani:

a) tanulmányok helyének megváltozása (új felsőoktatási intézmény, kar, szak megadásával),

b) tanulmányi státusz (munkarend, képzési forma, finanszírozási forma) változása,

c) személyes adatainak (név, lakóhely, elektronikus levelezési cím) változása,

d) a tanulmányok szüneteltetése (halasztása).

(5) Az az ösztöndíjas, aki értesítési kötelezettségének nem tesz eleget, az ösztöndíj folyósításából és az ösztöndíjrendszer következő évi fordulójából kizárható.

6. § (1)2 Az önkormányzati ösztöndíjrész összege 20 000 Ft/hó mértékben kerül megállapításra.

(2) A megítélt önkormányzati ösztöndíjrész összegét a Gyöngyös Városi Önkormányzat félévenként a megadott határidőre az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő részére átutalja.

5. Jogorvoslat

7. §3 A pályázó az elbíráló szerv döntése ellen fellebbezéssel nem élhet. A támogatási döntéssel szemben kifogást eljárásjogi jogszabálysértésre történő hivatkozással, a döntésről szóló értesítés kézhezvételét követő 5 napon belül lehet benyújtani a Gyöngyös Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjéhez (a továbbiakban: jegyző). A jegyzői döntéssel szemben jogorvoslatnak nincs helye. A jegyző a döntéséről a kifogás beérkezését követő 5 napon belül értesíti a Támogatáskezelőt.

6. Vegyes rendelkezések

8. § A pályázati felhívás közzététele helyben szokásos módon történik. A megítélt pályázati összegről az érintettek írásban értesülnek.

7. Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

8. Átmeneti rendelkezések

10. § E rendelet 6. §-ában meghatározott önkormányzati ösztöndíjrész mértékét az e rendelet hatályba lépését megelőzően megállapított, és e rendelet hatályba lépését követően is folyósított ösztöndíjra is alkalmazni kell.

1

Az 5. § (1) bekezdés záró szövegrésze a Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

A 6. § (1) bekezdése a Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 7. § a Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.