Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetés alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 3/2022. (II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 24- 2023. 02. 24

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetés alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 3/2022. (II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.02.24.

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 3/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A Képviselő-testület Gyöngyös város fejlődését szolgáló személyek és közösségek megbecsülésére és elismerésére az alábbi helyi kitüntetéseket adományozza:

a) „Pro Civitate” egyéni (Díszpolgári Cím) és csoportos kitüntetés,

b) „Gyöngyös Város Kultúrájáért” kitüntetés,

c) „Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa” kitüntetés,

d) „Gyöngyös Város Egészségügyéért” kitüntetés,

e) „Gyöngyös Város Szociális Ügyéért” kitüntetés,

f) „Gyöngyös Közszolgálatáért” kitüntetés,

g) „Gyöngyösi Fiatalok a Tudásért” kitüntetés,

h) „Gyöngyösi Fiatalok a Művészetekért” kitüntetés,

i) „Gyöngyösi Fiatalok a Közösségért” kitüntetés,

j) „Év Sportolói” kitüntetés,

k) „Év Parasportolói” kitüntetés,

l) „Év Sportszakembere” kitüntetés.

(3) A Képviselő-testület a (2) bekezdés a), b), j) és k) pontjában meghatározott kitüntetéseket egyéneknek és közösségeknek, csapatoknak adományozza, az (1) bekezdés c)-i) és l) pontjában meghatározott kitüntetéseket egyéneknek adományozza.

2. § Az R. 11. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A közösség részére odaítélt kitüntetéssel bruttó 1 000 000 Ft, az egyéni kitüntetéssel bruttó 500 000 Ft pénzjutalom jár.”

3. § Az R. 15. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A közösség részére odaítélt kitüntetéssel bruttó 350 000 Ft, az egyéni kitüntetéssel bruttó 250 000 Ft pénzjutalom jár.”

4. § Az R. 18. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A kitüntetéssel bruttó 250 000 Ft pénzjutalom jár.”

5. § Az R. 21. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A kitüntetéssel bruttó 250 000 Ft pénzjutalom jár.”

6. § Az R. 24. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A kitüntetéssel bruttó 250 000 Ft pénzjutalom jár.”

7. § Az R. 27. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A kitüntetéssel bruttó 250 000 Ft pénzjutalom jár.”

8. § Az R. 30. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az elismeréssel bruttó 200 000 Ft pénzjutalom jár.”

9. § (1) Az R. 31. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A Képviselő-testület a város sportmozgalmában kifejtett kimagasló sportmunkának, a város hírnevét öregbítő országos vagy nemzetközi versenyen kimagasló eredményt elért személy és csapat sportteljesítményének elismerésére „Év Sportolói” elnevezéssel kitüntetéseket adományoz.

(2) A Képviselő-testület a kitüntetést annak a sportegyesület vagy sportszervezet színeiben versenyző sportolónak, illetve sportegyesületnek és sportszervezetnek adományozza, aki, illetve amely a sportban az előző évi felterjesztési határidőt követően kimagasló eredményt ért el.

(3) A Képviselő-testület az „Év Sportolói” kitüntetést adományoz az előző évi felterjesztési határidőt követően aktívan sportegyesület vagy sportszervezet színeiben versenyző, illetve országos vagy nemzetközi versenyen kiemelkedő teljesítményt nyújtó sportolónak és egyéni sportágak csapatversenyében vagy klasszikus csapatsportágban versenyző – minimum két főből álló – csapatnak az alábbiak szerint:

a) „Év Utánpótlás Leány Sportolója”

b) „Év Női Sportolója”

c) „Év Utánpótlás Fiú Sportolója”

d) „Év Férfi Sportolója”

e) „Év Utánpótlás Csapata”

f) „Év Felnőtt Csapata”.”

(2) Az R. 31. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) A csapatok részére odaítélt kitüntetéssel bruttó 350 000 Ft pénzjutalom jár, az egyéni kitüntetéssel bruttó 250 000 Ft pénzjutalom jár.”

10. § Az R. 32. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A kitüntetés átadására a kitüntetés odaítélését követő év januárjában a város évértékelő ünnepségén vagy a Városi Sportbálon ünnepélyes keretek között kerül sor.”

11. § Az R. a következő alcímmel egészül ki:

„10/A. „Év Parasportolói” kitüntetés

32/A. § (1) A Képviselő-testület a város parasportmozgalmában kifejtett kimagasló sportmunkának, országos vagy nemzetközi parasportversenyen a város hírnevét öregbítő kimagasló eredményt elért személy és csapat sportteljesítményének elismerésére „Év Parasportolói” elnevezéssel kitüntetéseket adományoz.

(2) A Képviselő-testület a kitüntetést annak a sportegyesület vagy sportszervezet színeiben versenyző sportolónak, illetve sportegyesületnek és sportszervezetnek adományozza, aki a parasportban az előző évi felterjesztési határidőt követően kimagasló eredményt ért el.

(3) A Képviselő-testület az „Év Parasportolói” kitüntetést adományoz az előző évi felterjesztési határidőt követően aktívan sportegyesület vagy sportszervezet színeiben versenyző, illetve országos vagy nemzetközi versenyen kiemelkedő teljesítményt nyújtó parasportolónak és egyéni sportágak csapatversenyében vagy klasszikus csapatsportágban versenyző – minimum két főből álló – paracsapatnak az alábbiak szerint:

a) „Év Utánpótlás Leány Parasportolója”

b) „Év Női Parasportolója”

c) „Év Utánpótlás Fiú Parasportolója”

d) „Év Férfi Parasportolója”

e) „Év Utánpótlás Paracsapata”

f) „Év Felnőtt Paracsapata”.

(4) A Képviselő-testület a (3) bekezdés a) és c) pontja szerinti utánpótlás kategóriák díjat azon egyéni parasportolónak ítéli oda, aki az előző évi felterjesztési határidőt követően elért sporteredmény megszerzésének napjáig az adott sportágban utánpótláskorúnak minősült. A (3) bekezdés e) szerinti utánpótlás kategória díja azon paracsapatnak adományozza, amelynek legidősebb tagja az adott sportágban utánpótláskorúnak minősült az előző évi felterjesztési határidőt követően elért sporteredmény megszerzésének napjáig.

(5) Az utánpótlás korú parasportoló és csapat részére abban az esetben is adományozható a (3) bekezdés b), d) és f) felnőtt kategóriák díja, ha a sporteredményüket felnőtt versenyen szerezték.

(6) Az év parasportolóinak elismerése névre szóló serleg, díszoklevél és pénzjutalom formájában történik.

(7) Évente összesen legfeljebb hat – kategóriánként legfeljebb egy – kitüntetés odaítélésére kerülhet sor.

(8) A paracsapatok részére odaítélt kitüntetéssel bruttó 350 000 Ft pénzjutalom jár, az egyéni kitüntetéssel bruttó 250 000 Ft pénzjutalom jár.

32/B. § (1) A kitüntetésre való felterjesztés határideje minden év december 5. napja.

(2) A kitüntetés átadására a kitüntetés odaítélését követő év januárjában a város évértékelő ünnepségén vagy a Városi Sportbálon ünnepélyes keretek között kerül sor.

12. § (1) Az R. 33. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A kitüntetést annak, a felterjesztés időpontjában még aktív edzőnek, testnevelőtanárnak, játékvezetőnek, sportvezetőnek, sportszervezőnek és sportegészségügyi szakembernek adományozza, aki

a) gyöngyösi székhelyű sportegyesület vagy sportszervezet színeiben versenyző sportolónak vagy parasportolónak, illetve gyöngyösi köznevelési intézmény tanulójának felkészítése, versenyeztetése során kiemelkedő teljesítményt nyújtott,

b) a város hírnevét öregbítő országos vagy nemzetközi versenyen helyezést elérő sportoló vagy sportoló felkészítésében kimagasló eredményt ért el,

c) a városban a sport és a testnevelés népszerűsítésében, a lakosság fizikai állapotának fejlesztésében, az ifjúság testedzésének és a diáksportnak az eredményességéért kiemelkedő tevékenységet végzett,

d) a sportegyesületben vagy sportszervezetben példamutatóan eredményes és kiemelkedő teljesítményt nyújtott,

e) a paralimpiai sportágak és versenyek fejlődése érdekében eredményes sportvezetői munkát végzett,

f) a sport területén kifejtett egyéb szakmai tevékenységével a város hírnevét öregbítette.”

(2) Az R. 33. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A kitüntetéssel bruttó 250 000 Ft pénzjutalom jár.”

13. § Az R. 34. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A kitüntetés átadására a kitüntetés odaítélését követő év januárjában a város évértékelő ünnepségén vagy a Városi Sportbálon ünnepélyes keretek között kerül sor.”

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.