Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2021. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek elnevezéséről, valamint az elnevezésük megváltoztatásáról és a házszámok megállapításának egyes szabályairól szóló 23/2018. (V.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 01
a közterületek elnevezéséről, valamint az elnevezésük megváltoztatásáról és a házszámok megállapításának egyes szabályairól szóló 23/2018. (V.25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet rendelkezése alapján az önkormányzati rendelet nem határozhatja meg a szabályozása jogpolitikai célját és általános elveit. Ezért a hatályos rendelet alcíme helyett új alcím került.
A 2. §-hoz
A rendelet a jogszabályi rendelkezés szerint csak a rendelet hatályát tartalmazza.
A 3. §-hoz
Az önkormányzat hatáskörébe tartozó, újonnan létesített közterület elnevezésére vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza, figyelemmel a Korm. rendelet szabályozására.
A 4. §-hoz
A rendelet egyértelműbben szabályozza a közterületek elnevezésének és megváltoztatásának eljárási szabályait. Továbbá a Gyöngyös Városi Önkormányzat és a Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata szerint pontosításra került az Önkormányzat és hivatali szervezeti egység, valamint a közterület elnevezéssel kapcsolatos javaslatokat véleményező szakbizottság elnevezése.
Az 5. §-hoz
A rendelet a házszám megállapítására vonatkozó szabályoknál egyérteműen rendelkezik arról, hogy egy ingatlan egy házszámot kap.
A 6. §-hoz
A rendelet a hatályos helyi rendelethez képest a házszám megállapítására, megváltoztatására vonatkozó kiegészítő szabályként pontosabban meghatározza a rendezetlen állapotok megszüntetése érdekében mely esetekben rendel el címképzést.
A 7. §-hoz
A rendelet a hatályos helyi jogszabállyal szemben pontosabban fogalmazza meg, hogy mely eljárásban kell az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény rendelkezéseit alkalmazni.
A 8. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.