Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 38/2021. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 01. 01
a helyi közművelődési feladatok ellátásáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet rendelkezése alapján az önkormányzati rendelet nem határozhatja meg a szabályozása jogpolitikai célját és általános elveit. A rendelet a jogszabályi rendelkezés szerint csak a rendelet hatályát tartalmazza. A rendelet hatálya a közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevőkre, a közösségi színterek, közművelődési intézmények fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira, valamint a közművelődési alapszolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.
A 2. §-hoz
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény értelmében a közművelődési alapszolgáltatás minden települési önkormányzatnak kötelező feladata, és az önkormányzat által vállalt közművelődési alapszolgáltatásokat a helyi rendeletnek kell tartalmaznia. A rendelet részletesen felsorolja az Önkormányzatnak a közművelődéssel kapcsolatos kötelező és önként vállalt feladatait.
A 3. §-hoz
Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetősége érdekében közművelődési intézményt és több közösségi színteret biztosít. A rendelet értelmében a kötelező közművelődési feladatait a Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. közreműködése, továbbá a Vachott Sándor Városi Könyvtár Kiállítóhely és Muzeális Gyűjtemény, a – Cinema Bridge Mozit működtető – Gyöngyösi Televízió Nonprofit Kft. és a Mátra Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület útján látja el. Az Önkormányzat által vállalt feladat, hogy a lehetőségeihez képest törekszik az intézmények műszaki állapotának javítására. A rendelet rendelkezése tartalmazza a közművelődési megállapodás kötésének lehetőségét.
A 4. §-hoz
A rendelet a közművelődési feladatokat ellátó szervezetek támogatását és az adatszolgáltatási kötelezettségét tartalmazza.
Az 5. §-hoz
Fontos szabályozást tartalmaz a közművelődési feladatokat ellátó önkormányzati tulajdonú gazdasági társasággal kapcsolatban, mivel a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényben előírt munkatervnek az önkormányzati jóváhagyását, illetve az éves szolgáltatási terv készítését tartalmazza. A szolgáltatási terv kötelező tartalmi elemeit a 20/2018. (VII.9.) EMMI rendelet írja elő.
A 6. §-hoz
A rendelet a közművelődési feladatok ellátásának finanszírozását szabályozza, amely tartalmazza a pályázati önerő biztosításának megjelölését is, ugyanis a gyakorlatban többször előfordul – például a közművelődési érdekeltségnövelő támogatás igénybevétele esetében – az önrész Önkormányzat által történő biztosítása. A rendelet mellékletében szerepelnek a Mátra Művelődési Központban ingyenesen igénybevehető szolgáltatások.
A 7. §-hoz
A kiemelkedő kulturális teljesítmények elismerésének lehetőségét tartalmazza, amelyet a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló önkormányzat rendelet konkrétizál. A rendelet tartalmazza azt is, hogy az Önkormányzat a helyi közművelődési feladatok ellátása során mely szervezetekkel működik együtt a helyi, regionális, országos és nemzetközi kapcsolatok érdekében.
A 8. §-hoz
A hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmazza.
A 9. §-hoz
A hatályba léptető rendelkezést tartalmazza.