Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2022. (II. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2022. 03. 01
a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet az Önkormányzat által alapított helyi kitüntetések típusait tartalmazza. Megteremti a megosztott elismerés odaítélésének lehetőségét annak érdekében, hogy a Képviselő-testületnek jogszabályi lehetősége legyen azon példaértékű tevékenységek elismerésére is, amelyeket több személy együttesen végez. Megosztott elismerés odaítélése esetén a pénzjutalom összege egyenlően oszlik meg a kitüntetettek között.
A 2–7. §-hoz
A rendelet a kitüntetések felterjesztésének és adományozásának szabályait tartalmazza. A kitüntetésekkel kapcsolatos felterjesztések érdekében a Polgármester felhívást tesz közzé a helyben szokásos módon. A szabályozás lehetőséget ad arra, hogy amennyiben az egyes kitüntetéseknél megjelölt határidőig nem kerül benyújtásra felterjesztés, vagy pedig nem a rendeletben meghatározott számú érkezik be, akkor a felterjesztési határidő meghosszabbításra kerülhet, hozzájárulva a javaslattételi lehetőség megtételére. A helyi elismerések adományozására javaslatot tehetnek a gyöngyösi választópolgárok, a Képviselő-testület bizottságai, egyes civil vagy gazdálkodó szervezetek, alapítványok és a nemzetiségi önkormányzatok. A helyi elismerés adományozására jogosultak javaslatának meghatározott minimális követelményei vannak, ezzel elkerülhetővé válik az, hogy a felterjesztésre javasolt személy megnevezésével vagy egy-egy rövid mondattal lehessen kitüntetésre javaslatot tenni. A beérkezett javaslatokat – az egyes kitüntetéseknél megjelölt határidőig – a Polgármesternek kell megküldeni, melyet a Képviselő-testület illetékes bizottságai megtárgyalnak, véleményeznek. A helyi elismerések odaítéléséről a Képviselő-testület minősített többséggel dönt, az odaítélt kitüntetéseket ünnepélyes keretek között a Polgármester adja át. A posztumusz kitüntetés esetén a pénzjutalom összege – a Képviselő-testület döntésétől függően – az elismerésben részesített személy tevékenységéhez közvetlenül vagy közvetetten kapcsolódó szervezet, vagy törvényes örökös részére is megítélhető, amely támogatásként kerül átadásra.
A 8–12. §-hoz
A legrangosabb elismerést, a „Pro Civitate” kitüntetés szabályait tartalmazza. A kitüntetés a város érdekében kiemelkedő érdemeket szerzett személyek, valamint közösségek iránti méltó tisztelet elismeréseként adományozható. A „Pro Civitate” kitüntetéssel elismert egyén Gyöngyös Város Díszpolgára.
A 13–15. §-hoz
A „Gyöngyös Város Kultúrájáért” kitüntetés szabályait tartalmazza. A kitüntetés a város kulturális, közművelődési, közgyűjteményi, művészeti életében elért kimagasló érdemek elismerésére adományozható.
A 16–18. §-hoz
A „Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa” kitüntetés szabályait tartalmazza. A díj egy óvodapedagógus, egy általános vagy alapfokú művészeti iskolában tanító, illetve egy középiskolában vagy felsőfokú oktatási intézményben oktató pedagógus részére ítélhető oda. A szabályozás arra is kitér, hogy amennyiben nem érkezett felterjesztés az előzőekben felsoroltak valamelyikére, abban az esetben a Képviselő-testület részéről bármely felterjesztett pedagógus kitüntethető. Arról is rendelkezik a szabályozás, hogy amennyiben érkezik felterjesztés a pedagógusokra, de a jelölt nem kapja meg a minősített többséget, abban az esetben más pedagógus csoportba tartozó dolgozó részére a kitüntetés nem adható ki.
A 19–21. §-hoz
A „Gyöngyös Város Egészségügyéért” kitüntetés szabályait tartalmazza. A két kitüntetés egyikét a Bugát Pál Kórház egészségügyi szakdolgozójának kell odaítélni. A rendelet ezen szakasza azt is szabályozza, hogy felterjesztés hiányában is legyen jogi lehetősége a Képviselő-testületnek a gyöngyösi egészségügyi szakdolgozók részére kiosztani a kitüntetést.
A 22–24. §-hoz
A „Gyöngyös Város Szociális Ügyéért” kitüntetés szabályait tartalmazza. A kitüntetés azoknak a személyeknek adományozható, akik a városban a szociális és gyermekjóléti – így a bölcsődei – ellátás területén a felterjesztés időpontját megelőző időszakban vagy nyugdíjba vonulásukat megelőzően hosszabb ideig kiemelkedő munkát végeztek, és ezzel hozzájárultak az ellátás színvonalának emeléséhez.
A 25–27. §-hoz
A „Gyöngyös Közszolgálatáért” kitüntetés szabályait tartalmazza. A kitüntetés annak a köztisztviselőnek, kormánytisztviselőnek és hivatásos szolgálati jogviszonyban álló rendvédelmi és hivatásos katasztrófavédelmi szervnél foglalkoztatottaknak adományozható, aki Gyöngyös városban a közszolgálat területén több éven keresztül kiemelkedő színvonalú munkát végzett, elnyerve ezzel a város lakosságának közmegbecsülését.
A 28–30. §-hoz
A „Gyöngyösi Fiatalok a Tudásért”, „Gyöngyösi Fiatalok a Művészetekért” és „Gyöngyös Fiatalok a Közösségért” kitüntetések szabályait tartalmazza. A kitüntetés azoknak a – Gyöngyösön élő, vagy a városban tanulmányokat folytató, alkotó, közösségi munkában aktívan tevékenykedő, továbbá a településről elszármazott – fiataloknak adományozható, akik a tanulmányokban, a művészetekben, közösségi munkában, a felterjesztés időpontját megelőző időszakban kimagasló eredményt értek el.
A 31. §-hoz és a 32. §-hoz
Az „Év Sportolói” kitüntetés – „Év Utánpótlás Leány Sportolója”, „Év Női Sportolója”, „Év Utánpótlás Fiú Sportolója”, „Év Férfi Sportolója”, „Év Utánpótlás Csapata” és „Év Felnőtt Csapata” kategóriákban – szabályait tartalmazza. A kitüntetések a város sportmozgalmában kifejtett kimagasló sportmunkának, a sportban kimagasló eredményeket elért személyek és csapatok sportteljesítményének elismerésére adományozható.
A 33. §-hoz és a 34. §-hoz
Az „Év Sportszakembere” kitüntetés szabályait tartalmazza. A kitüntetés adományozás lehetőségének megteremtésével teljes körűvé válik nemcsak a sportban, hanem a sporttal kapcsolatban álló kiváló egyének – edzők, játékvezetők, sportvezetők, sportszervezők, sportegészségügyi szakemberek – sporttal kapcsolatban végzett eredményeinek Önkormányzat által történő elismerése. Sporttal kapcsolatos tevékenységük a gyöngyösi sportegyesület színeiben versenyző sportolók felkészítése, versenyeztetése során, illetve egyéb sporttevékenységben mutatkozik meg.
A 35–37. §-hoz
A rendelet kitér arra, hogy a kitüntetésekkel járó juttatások költségvetési fedezete a költségvetési rendeletben kerül biztosításra, továbbá a kitüntetések adományozásáról és esetleges visszavonásáról rendelkező önkormányzati határozat a helyben szokásos módon, illetve a díjazottakról szóló méltatás pedig az önkormányzat lapjában kerül közzétételre. A hatályon kívül helyező és a hatálybaléptető rendelkezést tartalmazza.