Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2022. (II. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a civil és egyéb szervezetek, illetve magánszemélyek önkormányzati támogatásáról

Hatályos: 2022. 03. 01
a civil és egyéb szervezetek, illetve magánszemélyek önkormányzati támogatásáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet az általános rendelkezésekben meghatározza az érvényre juttatandó alapelvek körét, továbbá hangsúlyozza, hogy az Önkormányzat együttműködik az önszerveződő közösségekkel.
A 2. §-hoz
Meghatározza a rendelet hatályát, továbbá azt is, hogy a rendelet nem terjed ki a polgármesteri, az alpolgármesteri és a képviselői keret terhére nyújtott támogatásokra, valamint a költségvetésben külön soron nyújtott támogatásokra.
A 3. §-hoz
A rendelet az eltérő szervezetek támogatásán belül a nyugdíjasokat tömörítő szervezetekre vonatkozó különös rendelkezéseket tartalmazza.
A 4. §-hoz
Az eltérő szervezetek támogatásán belül a média tevékenység támogatására vonatkozó különös rendelkezéseket szabályozza.
Az 5. §-hoz
Az eltérő szervezetek támogatásán belül az egyházi jogi személyekre vonatkozó különös rendelkezéseket tartalmazza
A 6. §-hoz
Részletezi a pályázók támogatásának Önkormányzat általi lehetőségét, miszerint a mindenkori költségvetésben elkülönített keret terhére nyújtható vissza nem térítendő, de elszámolási kötelezettséggel terhelő anyagi támogatásra. Meghatározza a pályázatonként elnyerhető legkisebb támogatási összeget, miszerint ennél kisebb összegű támogatás nem nyújtható a pályázó részére.
A 7. §-hoz
A támogatások fajtái kerülnek nevesítésre, figyelemmel az eddigi nyújtott támogatott tevékenységekre.
A 8. §-hoz
A támogatási kérelem benyújtásának módját, a pályázati kiírás módját és helyét, illetve a benyújtási határidőt, valamint a pályázati felhívás és a kérelem tartalmát állapítja meg. Kitér arra is, hogy a támogatás kizárólag átlátható szervezetnek nyújtható. A támogatás odaítélésénél határoz meg döntési, illetve javaslattételi hatáskört. A támogatás folyósítását a támogatási szerződés megkötéséhez köti.
A 9. §-hoz
A rendelet kitér arra, hogy az Önkormányzat támogatást támogatási szerződés alapján nyújthat, és a támogatási szerződés érvényesen írásban köthető.
A 10. §-hoz
A támogatások elszámolásának szabályait határozza meg. Változás a hatályos rendelethez képest, hogy az új szabályozás szerint a támogatást a támogatott a támogatási szerződésben megjelölt határidőig köteles felhasználni. Részletesen felsorolja az elszámoláshoz becsatolandó dokumentumokat. Meghatározza azon eseteket is, amikor a támogatást a támogatottnak vissza kell fizetnie
A 11. §-hoz
Rendelkezik arról, hogy határidőben történő elszámolás hiányában a támogatott három évéig nem részesülhet támogatásban.
A 12. §-hoz
A céljelleggel nyújtott támogatások nyilvántartásának vezetéséről rendelkezik, megjelölve a Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal szervezeti egységét. Összhangban az Önkormányzat által elfogadott koncepciók (pl. Sportfejlesztési Koncepció, Kulturális Koncepció) cselekvési terveiben megfogalmazott döntésekkel, arról rendelkezik, hogy a Hivatalnak adatbázist kell vezetnie, melyben a támogatott regisztrációs adatai és alapdokumentumai szerepelnek.
A 13. §-hoz
A hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmazza.
A 14. §-hoz
A hatályba léptető rendelkezést tartalmazza.