Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek elnevezéséről, valamint az elnevezésük megváltoztatásáról és a házszámok megállapításáról

Hatályos: 2023. 05. 01

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.01.
a közterületek elnevezéséről, valamint az elnevezésük megváltoztatásáról és a házszámok megállapításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az önkormányzat hatáskörébe tartozó, közterületek elnevezésére vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza, figyelemmel a Korm. rendelet szabályozására. A rendelet rögzíti, hogy minden közterületet el kell nevezni. A közterületek elnevezésekor törekedni kell arra, hogy az elnevezés kötődjön Gyöngyös város helyi jellegéhez, így elsődlegesen kulturális értékeihez, és a helyi hagyományaihoz, szem előtt tartva a helyesírás szabályait. Ugyanakkor szabályozza azt is, hogy a más közterületektől történő megkülönböztethetőség céljából a közterület elnevezéskor az idegen és nehezen kiejthető elnevezésektől tartózkodni kell.
A 2. §-hoz és a 3. §-hoz
Meghatározza a közterületek elnevezésére vonatkozó eljárási szabályokat, különös tekintettel az elnevezést kezdeményezni jogosultak taxatív felsorolására. A közterületek elnevezésével kapcsolatos javaslatokat a Településfejlesztési és Településüzemeltetési Bizottság, valamint az Oktatási és Kulturális Bizottság véleményezi. A rendelet meghatározza továbbá a közterületi névtáblák elhelyezésére vonatkozó szabályokat, melyek értelmében a közterületi névtáblát jól látható helyen, tájékozódást segítő módon kell elhelyezni az utcakereszteződésekben saroktelek kerítéseken, illetve saroképületen. A közterületi névtábláknak a tájékozódás elősegítése érdekében az éppen aktuális közterület nevét kell tartalmaznia. A megrongálódott vagy megsemmisült közterületi névtáblák pótlásáról a Gyöngyös Városi Önkormányzat gondoskodik.
A 4. §-hoz és az 5. §-hoz
A rendelet rögzíti a házszám megállapítására, megváltoztatására vonatkozó szabályokat, tekintettel a Korm. rendeletben foglalt rendelkezésekre. A rendelet előírja, hogy az ingatlanok házszámozását a városközpontból kezdődően a város központi belterületi határa felé növekvő sorrendben kell megállapítani, ahol a közterületek bal oldalán fekvő ingatlanok páros, míg a jobb oldalon fekvő ingatlanok páratlan házszámozást kapnak, az egy oldalon beépíthető közterületek esetében pedig folyamatos lesz a házszámozás. A rendelet megállapítja továbbá a terek, az úszó településrészi ingatlanok és zsákutcák házszámozásának szabályait, melyekre közterületi jellegtől függően differenciált előírás vonatkozik. A rendelet meghatározza a házszám megállapítására, megváltoztatására vonatkozó kiegészítő szabályokat, mely indokolt esetben és kizárólag rendezetlen állapotok megszüntetése érdekében rendel el címképzést, a legkisebb érdeksérelem elvének szem előtt tartásával.
A 6. §-hoz és a 7. §-hoz
Meghatározza a házszámot jelző tábla elhelyezésére és a házszám megállapítására vonatkozó eljárási szabályokat. A házszámot jelző táblát főszabályként az ingatlan főbejáratánál jól látható módon kell elhelyezni, amely az ingatlan tulajdonosának kötelezettsége. A házszámokat a jegyző határozatban állapítja meg. Az eljárás hivatalból, illetve kérelemre indul. A házszám megállapítására, megváltoztatására vonatkozó eljárásra az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény rendelkezései az irányadók.
A 8. §-hoz
A hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmazza.
A 9. §-hoz
A hatályba léptető rendelkezésről szól.