Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Gyöngyös Városi Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 17

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.17.
a Gyöngyös Városi Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A 2023. évi költségvetés hatályát állapítja meg.
A 2. §-hoz
A 13. melléklet a költségvetés címrendjét határozza meg.
A 3. §-hoz
Az 1. melléklet a költségvetés főösszegét, ezen belül a költségvetési bevételeket és a költségvetési kiadásokat, továbbá a költségvetés forráshiányát állapítja meg, és rendelkezik a forráshiány finanszírozásáról, és az ezzel összefüggő hatáskörről.
A 4. §-hoz
A 2. melléklet a bevételek, a 3. melléklet pedig a kiadások fejezetek, címek, alcímek, előirányzatcsoport és kiemelt előirányzat szerinti bontását tartalmazza.
Az 5. §-hoz
A 9. mellékletben a létszámelőirányzat kerül meghatározásra munkáltatók, illetve teljes, és részmunkaidőben foglalkoztatottak szerinti bontásban.
A 6. §-hoz
Az Önkormányzat több évre vonatkozó kötelezettség-vállalásait az 10. melléklet, az Önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a 11. melléklet, az európai uniós támogatással megvalósuló programokat pedig a 13. melléklet tartalmazza. Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. Törvény 10. §-a alapján meg kell határozni az Önkormányzat adott évi adósságot keletkeztető ügyletekből származó fizetési kötelezettség felső határát, azaz hitelfelvételi lehetőségét, melyet a 15. melléklet tartalmazza.
A 7. §-hoz
A Mátrafüredi település-rész költségvetési mérlegét, és a Részönkormányzat 2023. évi kiadásaihoz biztosított önkormányzati támogatást a 14. melléklet tartalmazza.
A 8. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerülnek meghatározásra a költségvetési szervek elemi költségvetésének elkészítésére, és költségvetésük végrehajtására irányuló általános előírások, továbbá a költségvetési szervek, illetve az önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaságok részére az általuk kezelt önkormányzati tulajdon üzemeltetésével összefüggésben előírt pályázaton való részvételi kötelezettség. A rendelkezés felhatalmazást ad a polgármester részére meghatározott feltételek bekövetkezte esetén a kiadásokat korlátozó intézkedések bevezetésére, továbbá a készpénzben történő kifizetéseket érintő szabályokat rögzíti.
A 9. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerül meghatározásra a költségvetési szerv vezetőjét az intézmény gazdálkodásáért, az intézmény kezelésében lévő vagyon rendeltetésszerű használatáért, valamint a kiemelt előirányzatok engedély nélküli túllépéséért terhelő fegyelmi felelősség. Ugyancsak itt kerülnek meghatározásra az intézmény költségvetési támogatási előirányzatának az alaptevékenységgel összefüggő kizárólagos felhasználására, valamint a kezelésében lévő eszközöknek legalább az önköltségnek megfelelő mértékű ellenérték melletti hasznosítására vonatkozó szabályok. Ebben a paragrafusban kerülnek meghatározásra a saját konyhával rendelkező intézmények alkalmazottai részére nyújtott élelmezési szolgáltatás árának megállapítására vonatkozó rendelkezések, valamint az intézményekhez érkezett számláknak a fenntartó képviseletében eljáró Pénzügyi és Költségvetési Igazgatóságra történő leadásának szabályai, továbbá az energiakiadások fedezeteként átadott források felhasználását korlátozó előírások.
A 10. §-hoz
A paragrafusban kerülnek meghatározásra az intézmények költségvetési elszámolási számlájának vezetésére, készpénzforgalmuk bonyolítására, illetve kötelezettségvállalására vonatkozó szabályok.
A 11. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerülnek meghatározásra a normatív állami hozzájárulásban részesülő intézmények feladatmutatóval történő elszámolásának szabályai.
A 12. §-hoz
Ez a rendelkezés írja elő, hogy az intézményi költségvetési maradvány megállapítására az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet 155. §-ban foglaltak az irányadók.
A 13. §-hoz
A paragrafusban kerül meghatározásra a 2023-ra megállapított köztisztviselői illetményalap, az Önkormányzati Közös Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető vezetői illetménypótlék, továbbá a felsőfokú, illetve középfokú iskolai végzettségű köztisztviselők részére adható keresetkiegészítés mértéke. A rendelkezésben kerülnek meghatározásra – a köznevelési intézményben foglalkoztatott óvodapedagógusok, és a bölcsődében foglalkoztatott felsőfokú végzettségű kisgyermek nevelők kivételével – a közalkalmazottak, illetve a köznevelési intézményben dolgozók óvodapedagógusok, és a bölcsődében foglalkoztatott felsőfokú végzettségű kisgyermek nevelők 2023. évi illetményének megállapítására vonatkozó szabályok. Az intézményvezetői illetmény megállapításának jogát a Rendelet a Polgármesterhez telepíti. Ebben a paragrafusban kerül meghatározásra a nem közoktatási intézmények részére biztosított teljesítményösztönzési célú keret felhasználására vonatkozó szabályok, melynek hatályát 2023-ban a Rendelet kiterjeszti az óvodákban foglalkoztatott pedagógusnak nem minősülő munkakörben foglalkoztatottakra is. Ebben a paragrafusban kerül meghatározásra az illetmény, illetve a képviselői tiszteletdíj kifizetésére vonatkozó szabályok.
A 14. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerül meghatározásra óvodapedagógusok kivételével a köznevelési intézményben foglalkoztatott közalkalmazottakat megillető kötelező pótlékok mértékére, a magasabb vezetői pótlék, illetve a köznevelési intézményben dolgozó óvodapedagógusok illetmény-pótlékának megállapítására vonatkozó szabályok.
A 15. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerül meghatározásra az Önkormányzati Közös Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők cafetéria-juttatásának, valamint az Önkormányzati Közös Hivatalban foglalkoztatott ügykezelők és a Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatottak, továbbá az Önkormányzat által közvetlenül, és az intézményekben foglalkoztatott közalkalmazottak béren kívüli juttatásának mértékére és a juttatás igénybevételére vonatkozó szabályok.
A 16. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerül meghatározásra a köztisztviselők, az ügykezelők, illetve az Önkormányzati Közös Hivatal által a Munka Törvény-könyve alapján foglalkoztatottak, továbbá az Önkormányzat által közvetlenül, és az intézményekben foglalkoztatott közalkalmazottak részére a fizetési számlához kapcsolódó juttatás mértékére és folyósítására vonatkozó szabályok.
A 17. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerülnek meghatározásra az önkormányzati költségvetésből nyújtott támogatásokra, továbbá az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok részére az energiakiadások ellentételezése kapcsán adott támogatás felhasználásának korlátozására vonatkozó szabályok.
A 18. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerülnek meghatározásra a polgármester és az alpolgármesterek rendelkezésére álló keretek elosztására, valamint a támogatási szerződés megkötésére, és annak tartalmi előírásaira, illetve a támogatásokkal történő elszámolásra vonatkozó előírások.
A 19. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerülnek meghatározásra a nemzetiségi önkormányzatok részére jóváhagyott támogatás folyósítására, illetve felhasználására vonatkozó szabályok.
A 20. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerülnek meghatározásra az államháztartáson kívülről érkező források átvételére vonatkozó szabályok.
A 21. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerülnek meghatározásra a Rendeletet módosításra irányuló javaslat gyakoriságára, és időpontjára irányuló szabályok.
A 22. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerülnek meghatározásra az intézmények előirányzatok feletti döntési jogosultságára és egyes kiemelt előirányzat (személyi juttatás és élelmezési kiadások) felhasználására vonatkozó szabályok.
A 23. §-hoz
A paragrafusban kerülnek meghatározásra önkormányzati biztos kirendelésére vonatkozó előírások.
A 24. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerülnek meghatározásra az általános, és a céltartalék, valamint az intézményfelújítási előirányzat felhasználására vonatkozó szabályok.
A 25. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerülnek meghatározásra az egyes bizottságokhoz telepített költségvetési keretek felhasználására vonatkozó jogkörök.
A 26. §-hoz
A rendelkezés alapján kap felhatalmazást a polgármester, hogy − az Önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközei terhére értékpapírt vásároljon, illetve betétként 60 napnál nem hosszabb időre lekösse és döntsön annak értékesítéséről, illetve legfeljebb 60 napos időtartamra betétként történő lekötéséről, − átmeneti likviditási problémák esetén visszapótlási kötelezettség előírása mellett engedélyezze az elkülönített számlán kezelt szabad pénzeszközök felhasználását.
A 27. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerülnek meghatározásra képviselői keret felhasználására vonatkozó szabályok.
A 28. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerülnek meghatározásra az üzemeltetésre átadott vagyontárgyakhoz kapcsolódó felújítási, felhalmozási előirányzat felhasználására vonatkozó szabályok.
A 29. §-hoz
A Rendelet itt tesz eleget annak a felhatalmazásnak, amely szerint helyi adókról szóló 27/2010. (XII.16.) önkormányzati rendelet 14. § (2) a) pontjában meghatározott városfejlesztési cél részletezését a Rendeletben kell meghatározni.
A 30. §-hoz
Városfejlesztési cél meghatározására ebben a paragrafusban kerül sor.
A 31. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.
A 32. §-hoz
A paragrafus átmeneti rendelkezést tartalmaz.