Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzati ingatlanon elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedésekről

Hatályos: 2023. 07. 01

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.01.
az önkormányzati ingatlanon elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedésekről
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A Rendelet hatálya Gyöngyös város közigazgatási területének önkormányzati tulajdonú ingatlanjaira terjed ki. A Ht. 33. § (4) bekezdése egyértelműen a közterületen elhagyott hulladék felszámolásának kötelezettségét írja elő az önkormányzat számára, ugyanakkor a Ht. 61. § (25) bekezdése a nemzeti vagyonba tartozó ingatlanon elhagyott hulladék felszámolásáról rendelkezik, ezért az Rendelet szabályai nem a közterületen, hanem önkormányzati ingatlanon elhagyott hulladékra vonatkoznak.
A 2. §-hoz és a 3. §-hoz
Az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedések köre a Ht. hatályos előírásai alapján kerültek megfogalmazásra.
A jogellenesen elhagyott hulladék észlelése, mennyiségének és fajtájának, valamint annak az ingatlannak a pontos azonosítása, amelyen az elhagyott hulladék található, a hulladék tulajdonosának vagy korábbi birtokosának felderítésére tett próbálkozás és az összegyűjtött adatok, információk és fényképek vagy kamerafelvételek hatóság felé történő továbbítása a Városrendészet, az önkormányzati ingatlanon elhagyott hulladék összegyűjtésének, szállításának szervezése, az elszállításra és kezelésre vonatkozó, a hatóság felé történő, Ht-ben előírt jelentések pedig a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság közreműködésével valósul meg.
A Ht. 2023. július 1-jétől hatályos rendelkezésének megfelelően az elhagyott hulladék felszámolása az önkormányzat köztisztasági feladatok ellátásának körében valósul meg, ezért az önkormányzati ingatlanon elhagyott hulladék összegyűjtésével, szállításával és kezelésre történő átadásával a Városgondozási Zrt. kerül megbízásra. A begyűjtött elhagyott hulladék kezelésre történő átadása a köztisztasági tevékenység során keletkező hulladékéval azonos módon kell történjen.
Az azonosított hulladékelhagyóval szemben alkalmazható bírsággal, kötelezéssel, végrehajtással kapcsolatos minden szabályt a Ht., illetve az általános közigazgatási rendtartásról szó 2016. évi CL. törvény (Ákr.) tartalmaz.
A 4. §-hoz és az 5. §-hoz
Hatályon kívül helyező és hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.