Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2023. (X. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

az egészségügyi alapellátás körzeteiről szóló 39/2016. (XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 04

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2023. (X. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.10.04.
az egészségügyi alapellátás körzeteiről szóló 39/2016. (XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az önkormányzati rendeletben módosításra került a háziorvosi, házi gyermekorvosi ügyelettel kapcsolatos rendelkezés, mivel ez az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó feladat – figyelemmel a módosított egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény rendelkezésére – már nem települési önkormányzati hatáskörbe. Heves vármegyében az ügyeleti alapellátást 2023. október 1-jétől az Országos Mentőszolgálat látja el. Ennek alapján csak a fogorvosi ügyelet önkormányzat által történő ellátásának kötelezettségét tartalmazza a jogszabályi rendelkezés.
A 2. §-hoz
A 168/2023. (V.25.) önkormányzati határozat szerint elnevezett új közterületek Gyöngyös város Dél-Kálváriapart városrészében a Warga László utca és Kemény János utca szomszédságában találhatók. Az újonnan elnevezett közterületeket polgárok még nem lakják jelenleg, ezért a körzetek teljes átalakítása nem indokolt. Szükséges azonban az új közterületeknek abba a házi felnőttorvosi és házi gyermekorvosi körzetbe történő sorolása, melyben a Warga László utca és a Kemény János utca található. Ennek alapján módosításra került az önkormányzati rendelet 1. és 2. melléklete.
A gyöngyösi II. számú fogorvosi körzet és a VI. számú iskola, ifjúsági fogászati körzet feladatellátási helye 3200 Gyöngyös, Batthyány Lajos tér 21-23. számra változik. A VI. számú vegyes (felnőtt és iskolai, ifjúsági) fogorvosi körzet már nem vegyes – hanem felnőtt – körzetként működik, és az általa ellátott köznevelési intézmények (Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium és Gyöngyös Város Óvodái Fecske Úti Tagóvoda) egy új, VII. számú iskolai, ifjúsági körzetbe kerülnek a rendelet 3. melléklete szerint.
A Heves Megyei SzC József Attila Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium neve 2023. augusztus 31. napjával Heves Vármegyei SzC József Attila Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiuma intézménynévre változott, és ennek átvezetése az önkormányzati rendelet 4., 5. és 6. mellékletében indokolt.
A 3. §-hoz
A jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet rendelkezése alapján az önkormányzati rendelet nem határozhatja meg a szabályozása jogpolitikai célját és általános elveit. A rendelet a jogszabályi rendelkezés szerint csak a rendelet hatályát tartalmazza.
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2022. évi LXXIII. törvény 17. §-a hatályon kívül helyezte az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. 5. § (1) bekezdés d) pontját, mely a települési önkormányzatnak az egészségügyi alapellátás körébe adott felhatalmazást a védőnői körzetek kialakítására. A Rendelet 7. §-át és 4. mellékletét – mely a védőnői körzetekről rendelkezik – hatályon kívül kell helyezni. A hatályos rendelet még tartalmazza, hogy az Önkormányzat a háziorvosi, házi gyermekorvosi alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti ellátást az Orvosi Ügyelet Mikrotérségi Társulás által működtetett Központi Orvosi Ügyelet keretében biztosítja. A módosított egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény rendelkezése alapján az állami mentőszolgálat gondoskodik az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi ügyeleti ellátásról. Heves vármegyében – így Gyöngyösön is – 2023. október 1-től az Országos Mentőszolgálat látja el az ügyeleti alapellátást. Fentiek alapján szükséges a háziorvosi ügyelet önkormányzat általi feladatellátásával kapcsolatos rendelkezést hatályon kívül helyezni.
A 4. §-hoz
A hatályba léptető rendelkezést tartalmazza.