Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi kitüntetés alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 3/2022. (II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 24

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.24.
a helyi kitüntetés alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 3/2022. (II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendeletben a város fejlődését szolgáló személyek, illetve közösségek megbecsülésére és elismerésére adományozható helyi kitüntetésrend az „Év Parasportolói” kitüntetéssel bővült.
A 2. §-hoz
Az Önkormányzati rendelet tartalmazza a „Pro Civitate” kitüntetéssel járó pénzjutalom összegét, melyet értékének megőrzése érdekében emelni szükséges.
A 3. §-hoz
Az Önkormányzati rendelet szabályozza a „Gyöngyös Város Kultúrájáért” kitüntetéssel járó pénzjutalom összegét, melyet értékének megőrzése érdekében emelni szükséges.
A 4. §-hoz
Az Önkormányzati rendelet nevesíti a „Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa” kitüntetéssel járó pénzjutalom összegét, melyet értékének megőrzése érdekében emelni szükséges.
Az 5. §-hoz
Az Önkormányzati rendelet tartalmazza a „Gyöngyös Város Egészségügyéért” kitüntetéssel járó pénzjutalom összegét, melyet értékének megőrzése érdekében emelni szükséges.
A 6. §-hoz
Az Önkormányzati rendelet szabályozza a „Gyöngyös Város Szociális Ügyéért” kitüntetéssel járó pénzjutalom összegét, melyet értékének megőrzése érdekében emelni szükséges.
A 7. §-hoz
Az Önkormányzati rendelet nevesíti a „Gyöngyös Közszolgálatáért” kitüntetéssel járó pénzjutalom összegét, melyet értékének megőrzése érdekében emelni szükséges.
A 8. §-hoz
Az Önkormányzati rendelet tartalmazza a „Gyöngyösi Fiatalok a Tudásért”, „Gyöngyösi Fiatalok a Művészetekért” és „Gyöngyösi Fiatalok a Közösségért” kitüntetésekkel járó pénzjutalom összegét, melyeket értékük megőrzése érdekében emelni szükséges.
A 9. §-hoz
A korábbi szabályozás nem a döntéshozó szándéka szerint szabályozta az „Év Sportolói” kitüntetésre felterjeszthető személyeket és csapatokat. A rendelet értelmében pontosításra került a szabályozás.
Az Önkormányzati rendelet tartalmazza az „Év Sportolói” kitüntetésekkel járó pénzjutalom összegét, melyeket értékük megőrzése érdekében emelni szükséges.
A 10. §-hoz
A rendeletben pontosításra került, hogy az „Év Sportolói” kitüntetés átadására a kitüntetés odaítélését követő év januárjában a város évértékelő ünnepségén vagy a Városi Sportbálon ünnepélyes keretek között kerül sor.
A 11. §-hoz
Hiánypótló szabályozást tartalmaz a rendelet, mellyel új kitüntetéskategóriaként szabályozza az „Év Parasportolói” kitüntetést és azon belül az „Év Utánpótlás Leány Parasportolója”, az „Év Női Parasportolója”, az „Év Utánpótlás Fiú Parasportolója”, az „Év Férfi Parasportolója”, az „Év Utánpótlás Paracsapata” és az „Év Felnőtt Paracsapata” kategóriát. A parasportolói kitüntetés adományozási lehetőségének megteremtésével teljes körűvé válik – a fogyatékkal élő sportolók – elismerésével az egyéni sportolók és csapatok eredményeinek Önkormányzat által történő elismerése, így a sportéletben tevékenykedők szélesebb köre részesülhet elismerésben.
A 12. §-hoz
Pontosításra került az „Év Sportszakembere” kitüntetésre vonatkozó szabályozás.
Az Önkormányzati rendelet szabályozza az „Év Sportszakembere” kitüntetéssel járó pénzjutalom összegét, melyet értékének megőrzése érdekében emelni szükséges.
A 13. §-hoz
Pontosításra került, hogy az „Év Sportszakembere” kitüntetés átadására a kitüntetés odaítélését követő év januárjában a város évértékelő ünnepségén vagy a Városi Sportbálon ünnepélyes keretek között kerül sor.
A 14. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.