Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Gyöngyös Városi Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 16

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.16.
a Gyöngyös Városi Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A 2024. évi költségvetés hatályát állapítja meg.
A 2. §-hoz
A 18. melléklet a költségvetés címrendjét határozza meg.
A 3. §-hoz
Az 1. melléklet a költségvetés főösszegét, ezen belül a költségvetési bevételeket és a költségvetési kiadásokat, továbbá a költségvetés forráshiányát állapítja meg, és rendelkezik a forráshiány finanszírozásáról, és az ezzel összefüggő hatáskörről.
A 4. §-hoz
A 2. melléklet a bevételek, a 3. melléklet pedig a kiadások fejezetek, címek, alcímek, előirányzatcsoport és kiemelt előirányzat szerinti bontását tartalmazza.
Az 5. §-hoz
A 9. mellékletben a létszámelőirányzat kerül meghatározásra munkáltatók, illetve teljes és részmunkaidőben foglalkoztatottak szerinti bontásban.
A 6. §-hoz
Az Önkormányzat több évre vonatkozó kötelezettség-vállalásait a 10. melléklet, az Önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a 11. melléklet, az Önkormányzat nem kötelező feladatait a 12. melléklet. az európai uniós támogatással megvalósuló programokat pedig a 13. melléklet tartalmazza.
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. Törvény 10. §-a alapján meg kell határozni az Önkormányzat adott évi adósságot keletkeztető ügyletekből származó fizetési kötelezettség felső határát, azaz hitelfelvételi lehetőségét, melyet a 15. melléklet tartalmazza.
Az Önkormányzat előirányzat-felhasználási tervét a 16. melléklet, a költségvetési évet követő további három év költségvetésére készült prognózist a 17. melléklet, az ivó- és szennyvízvagyonához kapcsolódó használati díjból származó bevételeket és azok felhasználását a 19. melléklet, az Önkormányzat likviditási tervét a 20. melléklet, a pálosvörösmarti feladatok ellátásával összefüggésben terhelő kiadásokat a 21. melléklet és az Önkormányzat tulajdonában lévő bérlakások üzemeltetéséből származó bevételeket és azok felhasználását a 22. melléklet tartalmazza.
A 7. §-hoz
A Mátrafüredi település-rész költségvetési mérlegét, és a Részönkormányzat 2024. évi kiadásaihoz biztosított önkormányzati támogatást a 14. melléklet tartalmazza
A 8. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerülnek meghatározásra a költségvetési szervek elemi költségvetésének elkészítésére, és költségvetésük végrehajtására irányuló általános előírások, továbbá a költségvetési szervek, illetve az önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaságok részére az általuk kezelt önkormányzati tulajdon üzemeltetésével összefüggésben előírt pályázaton való részvételi kötelezettség.
A rendelkezés felhatalmazást ad a polgármester részére meghatározott feltételek bekövetkezte esetén a kiadásokat korlátozó intézkedések bevezetésére, továbbá a készpénzben történő kifizetéseket érintő szabályokat rögzíti.
A 9. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerül meghatározásra a költségvetési szerv vezetőjét az intézmény gazdálkodásáért, az intézmény kezelésében lévő vagyon rendeltetésszerű használatáért, valamint a kiemelt előirányzatok engedély nélküli túllépéséért terhelő fegyelmi felelősség.
Ugyancsak itt kerülnek meghatározásra az intézmény költségvetési támogatási előirányzatának az alaptevékenységgel összefüggő kizárólagos felhasználására, valamint a kezelésében lévő eszközöknek legalább az önköltségnek megfelelő mértékű ellenérték melletti hasznosítására vonatkozó szabályok.
Ebben a paragrafusban kerülnek meghatározásra a saját konyhával rendelkező intézmények alkalmazottai részére nyújtott élelmezési szolgáltatás árának megállapítására vonatkozó rendelkezések, valamint az intézményekhez érkezett számláknak a fenntartó képviseletében eljáró Pénzügyi és Költségvetési Igazgatóságra történő leadásának szabályai, továbbá az energiakiadások fedezeteként átadott források felhasználását korlátozó előírások.
A 10. §-hoz
A paragrafusban kerülnek meghatározásra az intézmények költségvetési elszámolási számlájának vezetésére, készpénzforgalmuk bonyolítására, illetve kötelezettségvállalására vonatkozó szabályok.
A 11. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerülnek meghatározásra a normatív állami hozzájárulásban részesülő intézmények feladatmutatóval történő elszámolásának szabályai.
A 12. §-hoz
Ez a rendelkezés írja elő, hogy az intézményi költségvetési maradvány megállapítására az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet 155. §-ban foglaltak az irányadók.
A 13. §-hoz
A paragrafusban kerül meghatározásra a 2024. évre megállapított köztisztviselői illetményalap, az Önkormányzati Közös Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető vezetői illetménypótlék, továbbá a felsőfokú, illetve középfokú iskolai végzettségű köztisztviselők részére adható kereset-kiegészítés mértéke.
A rendelkezésben kerülnek meghatározásra – a köznevelési intézményben foglalkoztatott óvodapedagógusok, és a bölcsődében foglalkoztatott felsőfokú végzettségű kisgyermek nevelők kivételével – a közalkalmazottak, illetve a köznevelési intézményben dolgozók óvodapedagógusok, és a bölcsődében foglalkoztatott felsőfokú végzettségű kisgyermek nevelők 2024. évi illetményének megállapítására vonatkozó szabályok.
Az intézményvezetői illetmény megállapításának jogát a Rendelet a Polgármesterhez telepíti.
Ebben a paragrafusban kerül meghatározásra a nem közoktatási intézmények részére biztosított teljesítményösztönzési célú keret felhasználására vonatkozó szabályok, melynek hatályát 2024-ban a Rendelet kiterjeszti az óvodákban foglalkoztatott pedagógusnak nem minősülő munkakörben foglalkoztatottakra is.
Ebben a paragrafusban kerül meghatározásra az illetmény, illetve a képviselői tiszteletdíj kifizetésére vonatkozó szabályok.
A 14. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerül meghatározásra óvodapedagógusok kivételével a köznevelési intézménybe foglalkoztatott közalkalmazottakat megillető kötelező pótlékok mértékére, a magasabb vezetői pótlék, illetve a köznevelési intézményben dolgozó óvodapedagógusok illetmény-pótlékának megállapítására vonatkozó szabályok.
A 15. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerül meghatározásra az Önkormányzati Közös Hivatalban és a Városrendészetnél foglalkoztatott köztisztviselők cafetéria-juttatásának, valamint az Önkormányzati Közös Hivatalban foglalkoztatott ügykezelők és a Munka Törvény-könyve alapján foglalkoztatottak, továbbá az Önkormányzat által közvetlenül, és az intézményekben foglalkoztatott közalkalmazottak béren kívüli juttatásának mértékére és a juttatás igénybevételére vonatkozó szabályok.
A 16. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerül meghatározásra a köztisztviselők, az ügykezelők, illetve az Önkormányzati Közös Hivatal által a Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatottak, továbbá az Önkormányzat által közvetlenül, és az intézményekben foglalkoztatott közalkalmazottak részére a fizetési számlához kapcsolódó juttatás mértékére és folyósítására vonatkozó szabályok.
A 17. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerülnek meghatározásra az önkormányzati költségvetésből nyújtott támogatásokra, továbbá az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok részére az energiakiadások ellentételezése kapcsán adott támogatás felhasználásának korlátozására vonatkozó szabályok.
A 18. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerülnek meghatározásra a polgármester és az alpolgármesterek rendelkezésére álló keretek elosztására, valamint a támogatási szerződés megkötésére, és annak tartalmi előírásaira, illetve a támogatásokkal történő elszámolásra vonatkozó előírások.
A 19. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerülnek meghatározásra a nemzetiségi önkormányzatok részére jóváhagyott támogatás folyósítására, illetve felhasználására vonatkozó szabályok.
A 20. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerülnek meghatározásra az államháztartáson kívülről érkező források átvételére vonatkozó szabályok.
A 21. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerülnek meghatározásra a Rendeletet-módosításra irányuló javaslat gyakoriságára, és időpontjára irányuló szabályok.
A 22. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerülnek meghatározásra az intézmények előirányzatok feletti döntési jogosultságára és egyes kiemelt előirányzat (személyi juttatás és élelmezési kiadások) felhasználására vonatkozó szabályok.
A 23. §-hoz
A paragrafusban kerülnek meghatározásra önkormányzati biztos kirendelésére vonatkozó előírások.
A 24. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerülnek meghatározásra az általános, és a céltartalék, valamint az intézmény-felújítási előirányzat felhasználására vonatkozó szabályok.
A 25. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerülnek meghatározásra az egyes bizottságokhoz telepített költségvetési keretek felhasználására vonatkozó jogkörök.
A 26. §-hoz
A rendelkezés alapján kap felhatalmazást a polgármester, hogy
az Önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeit terhére értékpapírt vásároljon, illetve betétként 60 napnál nem hosszabb időre lekösse és döntsön az értékpapír értékesítéséről,
átmeneti likviditási problémák esetén visszapótlási kötelezettség előírása mellett engedélyezze az elkülönített számlán kezelt szabad pénzeszközök felhasználását.
A 27. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerülnek meghatározásra képviselői keret felhasználására vonatkozó szabályok.
A 28. §-hoz
Ebben a paragrafusban kerülnek meghatározásra az üzemeltetésre átadott vagyontárgyakhoz kapcsolódó felújítási, felhalmozási előirányzat felhasználására vonatkozó szabályok.
A 29. §-hoz
A Rendelet-tervezet itt tesz eleget annak a felhatalmazásnak, amely szerint helyi adókról szóló 27/2010. (XII.16.) önkormányzati rendelet 14. § (2) a.) pontjában meghatározott városfejlesztési cél részletezését a Rendeletben kell meghatározni.
A 30. §-hoz és a 31. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.