Boldog község képviselő testületének 4/2021 (III.25..) önkormányzati rendelete

a Települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 04. 01

Boldog Község Önkormányzata Képviselő-testületének

4./2021. (III.25.) önkormányzati rendelete

A települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 2./2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról


Boldog Község Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.03) Korm.

rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4)

bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőt rendeli el:


1.§ Boldog Község Önkormányzat Képviselő-testületének a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban Szoc.R.) 2.§. (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. § (6) Az e rendeletben meghatározott vagyoni helyzetre vonatkozó feltétel meglétét a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2016. (III.27.) Korm. rendelet 4. § (6) bekezdése szerinti vagyonnyilatkozat benyújtásával kell igazolni. A vagyonnyilatkozat II. részét – a nyomtatványon szereplő tájékoztató szövegtől eltekintve – az adott ellátásnál meghatározott személyi körre vonatkozóan kell kitölteni.”

2.§ Hatályát veszti a Szoc.R. 2.§ (7) bekezdése.

3.§ A Szoc.R. 9. § (2)-(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„9.§ (2) Rendkívüli települési létfenntartási támogatás akkor nyújtható, ha a kérelmező, illetve a családja jövedelmi viszonyait figyelembe véve az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg:

a) családok esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át,

b) egyedül élő, illetve gyermekét egyedül nevelő szülő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 160 %-át,

és a családnak vagyona nincs.

(3) A (2) bekezdés alapján a rendkívüli települési létfenntartási támogatás alkalmankénti összege legalább 2.500,- Ft, legmagasabb összege 10.000,- Ft, egy naptári évben egy kérelmezőnek összesen 20.000,- Ft lehet.

4.§ A Szoc.R. 9. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. § (5) A (4) bekezdés b) és d) pontja szerinti esetben a polgármester a rendkívüli települési létfenntartási támogatást jövedelem- és vagyoni vizsgálat nélkül is megállapíthatja.”

5.§  A Szoc.R. 10. § helyébe a következő rendelkezés lép:

„10.§ (1) A szülő gyermeke születésére tekintettel gyermeknevelési támogatásra jogosult, ha

a) a gyermek születését megelőző egy évben mindkét szülő, egyedülálló szülő esetén a gyermeket gondozó szülő, állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezett és a kérelem benyújtásakor is rendelkezik Boldog község közigazgatási területén, életvitelszerűen ezen a címen él, és

b) az újszülöttet saját háztartásában neveli, gondozza.

(2) A támogatás iránti kérelem benyújtásának határideje a gyermek megszületését követő 90. nap. A kérelem a 2. számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtható be.

(3) A támogatás ugyanazon gyermek tekintetében egy alkalommal állapítható meg. Az egyszeri támogatás összege: 40.000,- Ft.

(4) Gyermeknevelési támogatás állapítható meg az örökbefogadó szülőnek is, amennyiben az (1) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelel, és a gyermeknevelési támogatásra való jogosultságát az örökbefogadást engedélyező határozattal igazolja.

(5) A (2) bekezdéstől eltérően az örökbefogadó szülő esetén a kérelem az örökbefogadásról szóló döntés véglegessé válásától számított 3 hónapon belül, de legfeljebb a gyermek fél éves korának betöltéséig igényelhető.”

6. § A Szoc.R. 10/A. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„10/A. § (6) Az iskolakezdési támogatás az adott tanév szeptember 30. napjáig igényelhető. A támogatás iránti kérelem a 7. számú mellékelt szerinti formanyomtatványon nyújtható be. A jogosultnak a kérelméhez csatolnia kell az adott tanévre szóló iskolalátogatási igazolást.

7.§ A Szoc.R. 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„11.§ (2) Rendkívüli települési gyógyszertámogatás akkor nyújtható, ha a kérelmező, illetve a családja jövedelmi viszonyait figyelembe véve az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg:

a) családok esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át,

b) egyedül élő, illetve gyermekét egyedül nevelő szülő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 160 %-át,

és a családnak vagyona nincs. „

8.§ A Szoc.R. 12. § (4) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„12. § (4) d) a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át nem haladja meg, és a családnak vagyona nincs.”

9.§ A Szoc.R. 13. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„13. § (4) A települési temetési támogatás a temetési számla kiállítását követő 60 napon belül igényelhető.”

10.§ A Szoc.R. 13. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„13. § (6) A temetési támogatás esetén a kérelemhez mellékelni kell a temetési számla eredeti példányát és az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatának másolatát. A támogatás iránti kérelem a 3. számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtható be.”

11.§ A Szoc.R. 14. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„14. § (8) A lakás fenntartásához kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás (a továbbiakban: lakásfenntartási támogatás) állapítható meg lakóingatlanonként határozott időre - egy év időtartamra természetbeni ellátásként annak a tulajdonosnak, bérlőnek, vagy életvitelszerűen az ingatlant használónak, akinek

a) háztartásában az egy fogyasztási egységre eső havi jövedelem nem haladja meg a az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, havi 2.500,-Ft összegben; egyedül élő esetében ez az összeg havi 3000.-Ft.

b) háztartásában az egy fogyasztási egységre eső havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, havi 3000.-Ft összegben; egyedül élő esetén havi 3.500,-Ft összegben.”

12.§ A Szoc.R. 14. § (11) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„14. § (11) A települési lakásfenntartási támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától kell megállapítani. A kérelem a 4. számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtható be.”

13.§ Hatályát veszti a Szoc.R. 15/B.§ .

14. § A Szoc.R. 17. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„17. § (2) A köztemetés iránti kérelem az 5. számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtható be. „

15. § A Szoc.R. 18. §-a következő (2) bekezdéssel egészül ki:

18. § (2) Az étkeztetés és a házi segítségnyújtás iránti kérelem a 6. számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtható be.

16. § A Szoc.R. 21. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

21.§  Boldog Község Önkormányzata a Családsegítő Szolgáltatást önállóan biztosítja, melynek működési helye: Boldog, Virág út 2.


17. § A Szoc.R. 22. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(3) Tagjai:

 a) polgármester

 b) alpolgármester

 b) nemzetiségi önkormányzat elnöke

 c) helyi családsegítő szolgálat munkatársa

 b) védőnő                  


16. § A Szoc.R. 7. számú melléklettel egészül ki.


17. § E rendelet 2021.04.01. napján lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.




Laczkó Roland                                              Katonáné Fülöp Gabriella

polgármester                                                              jegyző


A rendelet kihirdetve: 2021. 03. 25.


                                                                       Katonáné Fülöp Gabriella

                                                                                  jegyző