Boldog Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 16

Boldog Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

2022.02.16.

Boldog Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Boldog Község Önkormányzatának Képviselő-testületére (a továbbiakban: Képviselő-testület), és annak bizottságaira, valamint a helyi önkormányzat költségvetési szerveire

a) a Boldogi Polgármesteri Hivatal és

b) a Boldogi Csicsergő Óvoda és Mini Bölcsődére.

2. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi összesített költségvetésének bevételi főösszegét 895.284.220,- Ft-ban, konszolidált költségvetésének bevételi főösszegét 698.441.220,- Ft-ban állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi összesített költségvetésének kiadási főösszegét 895.284.220,- Ft-ban, konszolidált költségvetésének kiadási főösszegét 698.441.220,- Ft-ban állapítja meg.

(3) A Képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi összesített költségvetési bevételi és kiadási kiemelt előirányzatait mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten, de – a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve – együttesen a rendelet 1. melléklete szerint fogadja el.

(4) A Képviselő-testület az önkormányzat 2022.évi költségvetésének bevételi és kiadási kiemelt előirányzatait - költségvetési szervenként összesített - kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 2. melléklet szerint fogadja el.

2. A Boldogi Polgármesteri Hivatal 2022. évi költségvetési bevételei és költségvetési kiadásai

3. § (1) A Képviselő-testület a Boldogi Polgármesteri Hivatal 2022. évi gazdálkodásához kapcsolódó bevételi főösszegét 75.763.000,- Ft-ban, konszolidált bevételi főösszegét 50.000,- Ft-ban állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület a Boldogi Polgármesteri Hivatal 2022. évi gazdálkodásához kapcsolódó kiadási főösszegét – a konszolidált kiadási főösszeggel egyezően – 75.763.000, - Ft-ban állapítja meg.

(3) A Képviselő-testület a Boldogi Polgármesteri Hivatal 2022. évi gazdálkodásához kapcsolódó bevételeit és kiadásait kiemelt előirányzatonként, a rovatrendnek megfelelően, kormányzati funkció szerint besorolt alaptevékenységenként a rendelet 3. melléklete szerint fogadja el.

3. A Boldogi Csicsergő Óvoda és Mini Bölcsőde 2022. évi költségvetési bevételei és költségvetési kiadásai

4. § (1) A Képviselő-testület a Boldogi Csicsergő Óvoda és Mini Bölcsőde 2022. évi gazdálkodásához kapcsolódó bevételi főösszegét 139.291.000,- Ft-ban, konszolidált bevételi főösszegét 18.161.000,- Ft-ban állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület a Boldogi Csicsergő Óvoda és Mini Bölcsőde 2022. évi gazdálkodásához kapcsolódó kiadási főösszegét – a konszolidált kiadási főösszeggel egyezően – 139.291.000,- Ft-ban állapítja meg.

(3) A Képviselő-testület a Boldogi Csicsergő Óvoda és Mini Bölcsőde 2022. évi gazdálkodásához kapcsolódó bevételeit és kiadásait kiemelt előirányzatonként, a rovatrendnek megfelelően, kormányzati funkció szerint besorolt alaptevékenységenként a rendelet 4. melléklete szerint fogadja el.

4. Boldog Község Önkormányzata 2022. évi intézményi költségvetési bevételei és költségvetési kiadásai

5. § (1) A Képviselő-testület Boldog Község Önkormányzata intézményi költségvetése 2022. évi gazdálkodásához kapcsolódó bevételi főösszegét – a konszolidált bevételi főösszeggel egyezően 680.230.220,- Ft-ban állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület Boldog Község Önkormányzata intézményi költségvetése 2022. évi gazdálkodásához kapcsolódó kiadási főösszegét 680.230.220,- Ft-ban, konszolidált kiadási főösszegét 483.387.220,- Ft-ban állapítja meg.

(3) A Képviselő-testület Boldog Község Önkormányzata intézményi költségvetés 2022. évi gazdálkodásához kapcsolódó bevételeit és kiadásait kiemelt előirányzatonként, a rovatrendnek megfelelően, kormányzati funkció szerint besorolt alaptevékenységenként a rendelet 5. melléklete szerint fogadja el.

5. Engedélyezett létszám

6. § A Képviselő-testület az Önkormányzat és költségvetési szervei engedélyezett létszámát a rendelet 6. melléklete szerint határozza meg.

6. Költségvetési egyenleg

7. § (1) Az önkormányzat összesített költségvetésének finanszírozási műveletek nélküli bevétele 344.441.220,- Ft, a finanszírozási műveletek nélküli kiadása 688.846.436,- Ft.

(2) Az önkormányzat összesített költségvetésének finanszírozási műveletek nélküli bevétel és kiadás különbözete -344.405.216,- Ft, melyből

a) előző évi költségvetési maradvány igénybevétele : 354.000.000,- Ft,

b) előző évi államháztartáson belüli megelőlegezés visszafizetése : – 9.594.784,- Ft.

8. § A költségvetési maradvány elszámolására és felhasználására vonatkozóan az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet (továbbiakban: Ávr.) előírásai szerint kell eljárni.

7. Felhalmozási célok

9. § A Képviselő-testület az Önkormányzat 2021. évi felhalmozási kiadásainak, célonkénti és feladatonkénti részletezését a 7. melléklet szerint hagyja jóvá.

10. § (1) Az Önkormányzat 2022. évben adósságot keletkeztető ügyletet nem tervezett.

(2) Az önkormányzatnál az Európai Unió által finanszírozott támogatással megvalósuló projekteket a 8. melléklet tartalmazza.

8. Költségvetési tartalékok

11. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat összesített tartalékát 2.191.680,- Ft-ban állapítja meg, mely az év közben váratlanul jelentkező, költségvetésbe be nem épített kiadások fedezetéül szolgál.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított összesített tartalékból az általános tartalék 2.191.680,- Ft.

(3) Az általános tartalék felett az (4) bekezdés kivételével a Képviselő-testület rendelkezik.

(4) A Képviselő-testület – a soron következő testületi ülésen történő utólagos tájékoztatás kötelezettségével – felhatalmazza a polgármestert, hogy az általános tartalék terhére 500.000 Ft összeghatárig ,- mely esetenként a 100.000 Ft összeghatárt nem haladhatja meg - rendelkezzen.

(5) A (1) bekezdésben megállapított összesített tartalékból a Képviselő-testület céltartalékot nem képez.

9. Az előirányzat módosítása

12. § (1) Az Önkormányzat, valamint költségvetési szervei bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak. Az előirányzat módosítás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben – felsorolt, illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.

(2) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a Képviselő-testület dönt.

(3) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatain belül a rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(4) Amennyiben az önkormányzata év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(5) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani.

13. § (1) A költségvetési rendelet módosítására a polgármester az Áht.-ban és az Ávr.-ben szabályozottak szerint tesz javaslatot.

(2) Az átruházott hatáskörben hozott döntések a Képviselő-testület által előzetesen jóváhagyottnál nagyobb kiadással nem járhatnak.

(3) A kiemelt és a Képviselő-testület által meghatározott előirányzatot csak jogszabály, illetőleg a Képviselő-testület módosíthatja.

14. § (1) Amennyiben a költségvetési év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a Képviselő-testületet negyedévente tájékoztatni köteles.

(2) A polgármester az előirányzat módosítására benyújtott javaslatban, valamint a pótelőirányzatot igénylő előterjesztésben tájékoztatja a Képviselő-testületet a kiadási többlet egyszeri (csak az adott költségvetési évben érvényesülő) vagy tartós (a költségvetési előirányzatokba véglegesen beépülő) jellegéről.

(3) A tartós jellegű előirányzat növekményből eredő, további költségvetési éveket érintő hatásokat be kell mutatni a döntés előkészítés során.

10. A költségvetési szervek gazdálkodása

15. § (1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) Az Önkormányzat által létesített, vagy fenntartott költségvetési szerv kiadási előirányzatát nem lépheti túl, kivéve, ha az államháztartás más alrendszereitől, alapítványból és saját tevékenységéből származó nem tervezett bevételt ér el.

(3) A költségvetési szerv a jóváhagyott bevételi előirányzaton felüli többletbevételét és a külön jogszabályban szabályozott felülvizsgálatot követően jóváhagyott, előző évi előirányzati maradványát kizárólag a Képviselő-testület döntése után használhatja fel.

(4) A költségvetési szerv vezetője felelős az intézmény gazdálkodásának szabályszerűségéért, az intézmény számára előírt bevételi terv teljesítéséért, a gazdálkodásról készült információk valódiságáért, valamint az előirányzat módosítások e rendeletben meghatározott időpontban történő Képviselő-testület elé terjesztéséért.

(5) A 2022. január 1. és jelen költségvetési rendelet elfogadása közötti időszakban (átmeneti gazdálkodás időszakban) beszedett bevételeket és teljesített kiadásokat jelen rendelet tartalmazza.

11. Költségvetési többlet

16. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött költségvetési többletet (felhalmozási vagy működési jellegű) – átmenetileg, vagy tartósan rendelkezésre álló szabad pénzeszköz – pénzlekötés útján hasznosítható.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítása a Képviselő-testület hatásköre.

12. Pénzellátás

17. § (1) Az Önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a Boldogi Polgármesteri Hivatal.

(2) A költségvetési kiadások fedezetét a Képviselő-testület az előirányzat felhasználási ütemtervnek megfelelően biztosítja.

18. § (1) Az Önkormányzat költségvetéséből nyújtott, nem normatív, céljellegű, fejlesztési támogatások kedvezményezettjeinek nevére, a támogatás céljára, összegére, továbbá a támogatási program megvalósítási helyére vonatkozó adatokat Boldog Község Önkormányzatának hivatalos honlapján közzé kell tenni, legkésőbb a döntés meghozatalát követő 60. napig.

(2) A közzétételre nem kerül sor, ha – az (1) bekezdésben meghatározott határidő előtt – a támogatást visszavonják, vagy arról a kedvezményezett lemond.

19. § (1) Az Önkormányzat pénzeszközei felhasználásával, az Önkormányzathoz tartozó vagyonnal történő gazdálkodással összefüggő – a nettó ötmillió forintot elérő, vagy azt meghaladó értékű – árubeszerzésre, építési beruházásra, szolgáltatás-megrendelésre, vagyonértékesítésre, vagyonhasznosításra, vagyon vagy vagyoni értékű jog átadására, valamint koncesszióba adásra vonatkozó szerződések megnevezését (típusát), tárgyát, a szerződést kötő felek nevét, a szerződés értékét, határozott időre kötött szerződések esetében annak időtartamát, valamint az említett adatok változásait közzé kell tenni a szerződés létrejöttét követő 60 napon belül. A közzétételről az önkormányzati költségvetési szerv nevében szerződést kötő személy gondoskodik.

(2) A szerződés értéke alatt a szerződés tárgyáért kikötött – általános forgalmi adó nélkül számított – ellenszolgáltatást kell érteni, ingyenes ügylet esetén pedig a vagyon piaci vagy könyv szerinti értéke közül a magasabb összeget kell figyelembe venni. Az időszakonként visszatérő – egy évnél hosszabb időtartamra kötött – szerződéseknél az érték kiszámításakor az ellenszolgáltatás egy évre számított összegét kell alapul venni. Az egy költségvetési évben ugyanazon szerződő féllel kötött azonos tárgyú szerződések értékét az (1) bekezdés szerinti közzétételi kötelezettség szempontjából egybe kell számítani.

13. Illetményalap, cafetéria juttatás

20. § (1) A Képviselő-testület a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 62. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazással élve a Boldogi Polgármesteri Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában az illetményalapot – a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően – 80.720 ,- Ft-ban - állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület az önkormányzat és az általa alapított és fenntartott költségvetési szervekkel köztisztviselői-, közalkalmazotti jogviszonyban, vagy munkaviszonyban álló foglalkoztatottak részére – kivéve a közfoglalkoztatottakat - cafetéria juttatást biztosít.

(3) A Képviselő-testület a Boldogi Polgármesteri Hivatal köztisztviselői részére a cafetéria-juttatás éves keretét bruttó 512.000,- Ft/fő összegben állapítja meg.

(4) A Képviselő-testület az önkormányzattal és a Boldogi Csicsergő Óvoda és Mini Bölcsődével jogviszonyban álló foglalkoztatottak cafetéria-juttatás éves keretét (a továbbiakban: cafetéria keret) teljes munkaidős foglalkoztatás esetére bruttó 192.000,- Ft/fő összegben állapítja meg.

(5) Részmunkaidőben, vagy egy évnél rövidebb időtartamú jogviszony esetén a cafetéria keret időarányos részére jogosult a foglalkoztatott.

(6) A cafetéria keret biztosít fedezetet az egyes juttatásokhoz kapcsolódó, a juttatást teljesítő munkáltatót terhelő közterhek megfizetésére.

(7) Nem jogosultak a foglalkoztatottak cafetéria juttatásra arra az időszakra, amikor távollétük ideje meghaladja a 30 naptári napot és illetményre/munkabérre, vagy távolléti díjra nem jogosultak.

14. A költségvetés végrehajtásának szabályai és ellenőrzése

21. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

22. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról külsős megbízott útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

23. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.