Boldog Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2023. 05. 23

Boldog Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.23.
az önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
az önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló önkormányzati rendelettervezethez
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény a 95. §-ával írja elő, hogy a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen. A zárszámadási rendelettervezet előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul be kell mutatni a költségvetési mérleget közgazdasági tagolásban, a közvetett támogatásokat, a pénzeszközök változását, a vagyonkimutatást, a helyi önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségeket, a részesedések alakulását, az adósság állományt.
A rendelettervezet a jogszabályi előírások betartásával, a Magyar Államkincstár KGR felületén benyújtott beszámolóval azonos adattartalommal került előkészítésre.
Részletes indokolás
1.-2. §-okhoz
A tervezet 1. §-a rögzíti az önkormányzat összesített költségvetése végrehajtásának bevételi és kiadási főösszegeit, illetve a konszolidált bevételek és kiadások főösszegeit. A teljesítési adatok alapján meghatározza a működési-, felhalmozási- és finanszírozási egyenleget, a bevételi és kiadási főösszeg különbségeként a költségvetési hiányt, vagy költségvetési többletet. A 2. § az önkormányzat intézményi költségvetése végrehajtásának adatait határozza meg.
3-4 §-okhoz
A 2. §-hoz hasonló adattartalommal intézményenként rögzíti az önkormányzat által alapított és fenntartott költségvetési szervek zárszámadási adatait. A részletes indoklást a zárszámadási rendelet megalkotására vonatkozó előterjesztés tartalmazza.
5-12 §-okhoz
Az államháztartási törvény által előírt kötelező tájékoztatásokat tartalmazza, utalva az elvárt adatokat tartalmazó mellékletekre. Részletes információval szintén a zárszámadási rendelet megalkotására vonatkozó előterjesztés szolgál.
13. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.