Szihalom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2012. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

Szihalom Község Önkormányzat vagyonáról

Hatályos: 2012. 11. 25

Szihalom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2012. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

Szihalom Község Önkormányzat vagyonáról

2012.11.25.

Szihalom Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk 2. bekezdésében a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Tv. 106-110. §-ában foglaltak végrehajtására, figyelembe véve a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. Tv. 18. § (1) bekezdésében foglaltakat, az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Szihalom Községi Önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokra, ingó dolgokra, vagyoni értékű jogokra, gazdasági társaságban lévő üzletrészekre, értékpapírokra, pénzeszközökre terjed ki.

Az önkormányzat vagyona

2. § Az önkormányzat vagyona törzsvagyonból és üzleti vagyonból áll.

A törzsvagyon

3. § (1) Az önkormányzat törzsvagyona a kötelező önkormányzati feladatok ellátását szolgálja, azt a többi vagyontól elkülönítve kell nyilvántartani az éves zárszámadáshoz csatolt leltárban kell kimutatni.

(2) A törzsvagyon körébe tartozó tulajdon forgalomképtelen vagy korlátozottan forgalomképes.

(3) A törzsvagyonnak a helyi önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező nemzeti vagyonba tartozó forgalomképtelen vagyontárgyai:

a) helyi közutak és műtárgyaik

b) helyi önkormányzat tulajdonában álló terek, parkok.

(4) A törzsvagyon további forgalomképtelen vagyontárgyai:

a) földutak,

b) járdák,

c) árkok,

d) temető

e) játszóterek, egyéb közterületek

f) továbbá minden ingó és ingatlan dolog, amelyet törvény, vagy az önkormányzat rendeletében forgalomképtelennek nyilvánít.

(5) Az önkormányzat forgalomképtelennek minősülő vagyonában nincs olyan vagyonelem, amely a Nv. tv. 5. § (4) bekezdés szerinti kiemelt jelentőségű (a Nv. tv. 2. mellékletében meghatározott) nemzeti vagyonként forgalomképtelen törzsvagyon.

(6) A forgalomképtelen vagyontárgyak elidegenítésére kötött szerződés semmis, azok hitelfedezetül nem használhatók fel és semmilyen más módon nem terhelhetők meg.

4. § (1) A forgalomképtelen vagyon tulajdonjogát nem érintő 3. § (6) bekezdéssel nem ellentétes hasznosítás a Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.

(2) A közterületek hasznosítása a közterület használatáról szóló önkormányzati rendeletnek megfelelő módon történhet.

(3) A forgalomképtelen vagyontárgyak körét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) A törzsvagyon korlátozottan forgalomképes vagyontárgyai:

a) közművek

b) művelődési, oktatási, egészségügyi, szociális, sport, igazgatási- és egyéb intézmények épülete és a használatukban lévő önkormányzati vagyontárgyak,

c) ravatalozó épülete és a temetkezéshez szükséges ingó dolgok

d) mindazon ingó és ingatlan vagyon, melyet a Képviselő-testület annak nyilvánít

(5) A korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak körét e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

Az üzleti vagyon

5. § (1) Az önkormányzat üzleti vagyona a telkekből, mezőgazdasági földterületekből, önkormányzati bérlakásokból, szolgálati lakásokból, nem lakáscélú ingatlanokból, ingóságokból és mindazon vagyontárgyakból áll, amelyek nem tartoznak a törzsvagyon – 3. § (5) bekezdésében és a 4. § (1) bekezdésében szabályozott – körébe.

(2) Az önkormányzat üzleti vagyona forgalomképes.

(3) Az üzleti vagyonba tartozó forgalomképes ingatlanok körét a rendelet 3. sz. melléklete tartalmazza.

A tulajdonosi jogok gyakorlása, gazdálkodási szabályok

6. § (1) Szihalom Községi Önkormányzatot megilletik mindazok a jogok és terhek, mindazok a kötelezettségek, amelyek a tulajdonost megilletik, illetve terhelik.

(2) A tulajdonost megillető jogokat az új Ötv. 106-11. §-ában foglaltak értelmében a Képviselő-testület gyakorolja, ezt a jogát szerveire, intézményeire és hivatalára ruházhatja.

(3) A Képviselő-testület a helyi önkormányzat tulajdonában lévő nemzeti vagyonra az új Ötv. 109. §-a és a Nv. tv. rendelkezései szerint az Önkormányzati közfeladat átadásához kapcsolódva vagyonkezelői jogot létesíthet.

(4) Az önkormányzat tulajdonában tartozó vagyonelemekről, annak változásairól és értékéről nyilvántartást kell vezetni (vagyonkataszter).

(5) A vagyonkataszteri nyilvántartás vezetéséről a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően a jegyző gondoskodik.

(6) A Nv. tv. 13. §-ára figyelemmel a bruttó 20 millió forint forgalmi érték feletti, a helyi önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyont és egyéb önkormányzati vagyont elidegeníteni, a használat, illetve hasznosítás-, illetve tulajdonjog átengedés, átruházás csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet.

7. § (1) Az önkormányzati vagyon elidegenítésére tett javaslatot csak forgalmi értékbecsléssel megalapozva lehet előterjeszteni a Képviselő-testület felé.

(2) Amennyiben a földterület vagy az épület piaci értéken történő értékesítése az értékbecslő által megállapított áron nem lehetséges, a Képviselő-testület a megállapított árhoz képest legfeljebb 5 %-al alacsonyabb áron az ingatlant értékesítheti.

(3) Az önkormányzat szabad rendelkezésű vagyona – az e rendeletben szabályozott feltételek szerint – üzleti vállalkozásba fektethető. Az üzleti vállalkozásba adott vagyonnal a legnagyobb jövedelmet biztosító és vagyongyarapodással járó módon kell gazdálkodni.

(4) Az önkormányzati vagyonleltárba tartozó vagyont ingyenesen átruházni, továbbá önkormányzati követelésről lemondani csak a törvényben meghatározott esetben lehet, kivéve, ha az ingyenes átruházás, vagy követelés fejében munkahelyteremtő beruházás valósul meg.

(5) Az önkormányzati vagyon védelme, az előre nem számolható rendkívüli események hatásainak kivédése érdekében a vagyontárgyakra biztosítást kell kötni.

(6) Az önkormányzat tulajdonába tartozó vagyonról és a nevesíthető vagyoni értékű jogokról – figyelmet fordítva a vagyon gyarapodására vagy esetleges csökkenésére – a jegyző kétévente készít átfogó leltárt, s annak eredményét a polgármester az előző évi zárszámadással együtt terjeszti a Képviselő-testület elé.

A korlátozottan forgalomképes vagyon feletti tulajdonjog gyakorlása

8. § (1) A Képviselő-testület rendelkezik a 4. §-ban felsorolt önkormányzati vagyonszerzésről, elidegenítésről, megterhelésről és gazdasági társaságba való bevitelről. A gazdasági társaságba bevitel előkészítése és arra javaslattétel a Pénzügyi bizottság feladata.

(2) A korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak akkor idegeníthetőek el, ha kihasználtságuk alacsony szintje, vagy a magas fenntartási költségek miatt nagy terhet jelentenek az önkormányzatnak.

(3) Az Önkormányzat vagyonának kezelője a Füzesabonyi Közös Önkormányzati Hivatal Szihalmi Kirendeltsége és a következő intézmények: KLIK, Füzesabony-Szihalom Szociális, Család- és Gyermekjóléti Társulás, Szihalmi Egységes Óvoda-Bőlcsöde, Óvoda, Művelődési ház.

(4) A bérbeadás útján történő hasznosítás az intézmény alapfeladatainak ellátását nem korlátozhatja, az csakis a feladatellátás színvonalának megtartása vagy javítása mellett történhet.

(5) Az intézmények által megszerzett vagyontárgyak az önkormányzat tulajdonába kerülnek és a megszerző intézmény használatában maradnak.

9. § (1) Az önkormányzati ingatlanvagyon tulajdonjog változással nem járó, egyéb módon történő hasznosításáról a Képviselő-testület rendelkezik.

(2) Az intézmények alapfeladat ellátási körébe nem tartozó önkormányzati ingó vagyontárgyak tulajdonjog változással nem járó, egyéb módon történő hasznosításáról a polgármester dönt a Képviselő-testület utólagos tájékoztatási kötelezettségével.

Az üzleti vagyon hasznosítása

10. § (1) A Képviselő-testület rendelkezik a nem törzsvagyon körébe tartozó ingatlanvagyonról, valamint a bruttó 500.000 Ft-ot elérő vagy azt meghaladó egyedi forgalmi értékű, önkormányzati ingó vagyon szerzéséről, elidegenítéséről, megterheléséről, bérbeadásáról, használatba adásáról és gazdasági társaságba történő beviteléről, illetve bármilyen más tulajdonjog változásról.

(2) A polgármester rendelkezik a nem törzsvagyon körébe tartozó forgalomképes, bruttó 500.000 Ft egyedi forgalmi értékhatár alatti ingó vagyon szerzéséről, megterheléséről, bérbeadásáról, használatba adásáról, melyről az azt követő első Képviselő-testületi ülésen be kell számolnia.

(3) Az önkormányzat tulajdonában lévő bérlakások bérbeadása a vonatkozó helyi rendeletben meghatározottak szerint történik.

(4) A telkek, önkormányzati földterületek bérbeadásának, értékesítésének feltételeit a Képviselő-testület külön határozatban állapítja meg. Az elidegenítéssel megbízott ügyvéd közreműködésével a polgármester gondoskodik.

11. § (1) Az önkormányzat pénz- és értékpapír vagyonának költségvetése szerint gazdálkodik.

(2) Az önkormányzat Képviselő-testülete döntése alapján vállalkozhat.

Vagyontárgyak minősítése

12. § (1) Az új Ötv. és a Nv. tv. előírásai alapján a Képviselő-testület dönt:

a) vagyontárgy törzsvagyonná nyilvánításáról

b) vagyontárgy forgalomképtelenné, korlátozottan forgalomképessé, vagy forgalomképessé nyilvánításáról

c) törzsvagyoni körbe tartozó (forgalomképtelen vagy korlátozottan forgalomképes) vagyontárgy üzleti vagyoni körbe átsorolásáról, ha a vagyontárgy minősítése az önkormányzat érdekei szempontjából már nem szükséges és azt sem az új Ötv., sem a Nv. tv. nem sorolja a törzsvagyoni körbe.

(2) Ha az önkormányzat tulajdonába olyan vagyontárgy kerül, amely egyértelműen be nem sorolható valamelyik kategóriába, a Képviselő-testület a tulajdonba vétellel egyidejűleg dönt a minősítésről és e rendelet mellékleteinek módosításáról.

(3) Törzsvagyonnak az az önkormányzati tulajdon nyilvánítható, amely az önkormányzati feladatok és célok ellátását szolgálják.

Záró és értelmező rendelkezések

13. §

(1) E rendelet alkalmazásában a vagyontárgy hasznosítása: tulajdonjog átruházása, vállalkozásba való bevitele, bérbeadás és használatba adás.
(2) Ez a rendelet 2012. november 01-én lép hatályba.
(3) E rendelet hatályba lépésével hatályát veszti Szihalom Község Önkormányzatának 12/1994. (IX. 26.) rendelete az önkormányzat tulajdonáról és a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól.

1. melléklet a 19/2012. (XI. 25.) önkormányzati rendelethez

FORGALOMKÉPTELEN TÖRZSVAGYON

Nem elidegeníthető, biztosítékul nem adható, azon osztott tulajdon nem részesíthető, nem terhelhető
- helyi közutak és műtárgyaik
- helyi önkormányzat tulajdonában álló terek, parkok
- földutak
- járdák, árkok
- temető
- játszóterek, egyéb közterületek
- minden olyan ingó és ingatlan dolog, amelyet törvény, vagy az önkormányzat rendeletében forgalomképtelennek nyilvánít
- Hunyadi úti szociális bérlakások 2022. szeptemberig (pályázati elkötelezettség)

2. melléklet a 19/2012. (XI. 25.) önkormányzati rendelethez

Korlátozottan forgalomképes TÖRZSVAGYON

(épületek és a használatukban lévő vagyontárgyak)

M e g n e v e z é s: Hrsz.
- Oktatási épület 57
- Művelődési ház 57
- Fogorvosi szolgálat és Gondozási Központ 57
- Védőnői rendelő 57
- Szolgálati lakás a védőnői rendelő épületében 57
- Orvosi rendelő, orvosi szolgálati lakás 13/3
- Polgármesteri Hivatal 13/3
- Tűzoltó szertár 13/3
- Sportöltöző 1139
- Ravatalozó épülete 16
- vízmű telep 168 hrsz. + ivóvízhálózat
- szennyvíztisztító telep 0129/35 hrsz. + szennyvízhálózat

3. melléklet a 19/2012. (XI. 25.) önkormányzati rendelethez

Üzleti vagyon

M e g n e v e z é s: Terület Hrsz:
- Szántó 2,0758 ha 0129/36
- „Volt Pártház” épülete 1374 m2 497/2
- Temető út 4. szolgálati lakás 744 m2 13/2
- Szántó 402391 m2 95
- Szántó 8724 m2 121/1
- Szántó 4810 m2 124/2
- Bercsényi úti kert 1178 m2 166/2
- Petőfi úti kert 505 m2 210
- Petőfi úti kert 527 m2 223
- Szemerei úti kert 709 m2 271
- Liget úti kert 451 m2 301/1
- Liget úti kert 509 m2 301/2
- Széchenyi út 1125 m2 447
- Üdülő-udvar Sarud 2262 m2 525/6
- Bem apó úti kert 278 m2 600
- Bem apó úti kert 455 m2 604
- Bem apó úti kert 109 m2 622
- Bem apó úti kert 129 m2 672
- Vörösmarty úti kert 508 m2 854/1
- József A. úti udvar 70 m2 914
- Ady E. út 1. lakás 1276 m2 944
- József A. úti kert 367 m2 988
- József A. úti kert 240 m2 989
- József A. úti kert 511 m2 991
- József A. úti kert 881 m2 995
- József A. úti kert 313 m2 997
- József A. úti kert 284 m2 1000
- József A. úti kert 252 m2 1001
- József A. úti kert 503 m2 1003
- József A. úti kert 228 m2 1004
- József A. úti kert 270 m2 1005
- Szántó 64966 m2 1217/19
- Irodaház Füzesabonyban 2079 m2 2467
- Szántó 68695 m2 614
- Szántó 17590 m2 0117/48
- Szántó 45365 m2 1217/37
- épület Szihalom Kossuth út 48. 4726 m2 1049 hrsz.
- TÜZÉP telep 4625 m2 457 hrsz.
- épület Szihalom Kossuth út 9. 1389 m 2 1019 hrsz.
- telek 1 ha 1730 m2 1048 hrsz.