Szihalom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 18.) önkormányzati rendelete

Szihalom Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 12/2004. (VI. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 19- 2022. 02. 19

Szihalom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 18.) önkormányzati rendelete

Szihalom Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 12/2004. (VI. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.02.19.

Szihalom Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. § (3) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében, valamint 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 42. § (4) a) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró államigazgatási szervek véleményének, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 42. § (4) bekezdése alapján a Heves Megyei Kormányhivatal Állami Főépítész záró szakmai véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) Az egységes szerkezetbe foglalva a Szabályozási terv elfogadásáról és a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) megállapítása 4/2008. (IV. 16.) Rendelettel módosítva című 12/2004. (IV. 29.) önkormányzati rendelet (2) bekezdés c) pontja a következő cc) alponttal egészül ki:

(Beépítésre nem szánt területek:

Erdőterület, ezen belül)

„cc) Turisztikai erdő Et”

(2) Az egységes szerkezetbe foglalva a Szabályozási terv elfogadásáról és a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) megállapítása 4/2008. (IV. 16.) Rendelettel módosítva című 12/2004. (IV. 29.) önkormányzati rendelet (2) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Beépítésre nem szánt területek:)

„e) Vízgazdálkodási terület V,
ea) Patakmedrek, árkok – V
eb) Horgásztótó – V-2

(3) Az egységes szerkezetbe foglalva a Szabályozási terv elfogadásáról és a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) megállapítása 4/2008. (IV. 16.) Rendelettel módosítva című 12/2004. (IV. 29.) önkormányzati rendelet (2) bekezdése a következő f) ponttal egészül ki:

(Beépítésre nem szánt területek:)

„f) Különleges területek Kk
fa) nyersanyaglelőhely Kk-b
fb) rekreációs célú terület KK-r
fc) megújuló energiaforrások területe – Kb-En

2. § Az egységes szerkezetbe foglalva a Szabályozási terv elfogadásáról és a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) megállapítása 4/2008. (IV. 16.) Rendelettel módosítva című 12/2004. (IV. 29.) önkormányzati rendelet (3) bekezdése a következő b) ponttal egészül ki:

( Irányadó elemek:)

„b) nem bemért árok és parti sávja

3. § Az egységes szerkezetbe foglalva a Szabályozási terv elfogadásáról és a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) megállapítása 4/2008. (IV. 16.) Rendelettel módosítva című 12/2004. (IV. 29.) önkormányzati rendelet „Általános előírások” alcíme a következő 21/A. §-sal egészül ki:

„21/A. § (1) Nyersanyaglelőhelyek: Kb-B

a) A területen csak a bányászattal kapcsolatos építmények helyezhetők el.

b) A bányaterületen zárt tartályos konténeres szociális létesítményt lehet elhelyezni.

c) Mobil konténer-állomás, nyersanyag előfeldolgozó telepítése a folyékony szennyezések összegyűjtését biztosító betonozott felületen lehetséges, olajfogó tálca alkalmazásával.

d) A 3. sz. főút védőpillérének területén jelölt, beültetési kötelezettséggel érintett területen épület, építmény, technológiai létesítmény nem helyezhető el.

e) A bányászati tevékenység előrehaladásával a felhagyott területek folyamatos rekultivációját tájrendezési terv alapján kell elvégezni.

f) A rekultiváció során a bányatavak partjait a növényzet megtelepedéséhez alkalmas enyhe dőlésszögű rézsűvel kell kialakítani.

g) Tereprendezés során csak szennyezés-mentes anyagok használhatóak fel.

h) A kijelölt bányatelken kívül eső területen technológiai létesítmény nem helyezhető el, a korábban elhelyezett meddőt a rekultiváció során el kell távolítani.

(2) Egyéb-rekreációs célú terület Kb-Er

a) A területen vendégház, vendéglátó létesítmény, kemping, egyenként maximum 40 m2 alapterületű horgásztanyák, 15 m2 alapterületű viziállások, sport és kulturális létesítmények, valamint azok kiszolgáló létesítményei helyezhetőek el szabadonálló beépítési móddal, maximum 4,5 m építménymagassággal, maximum 2 %-os beépítettséggel. A vendégház építménymagassága elérheti a 6,0 m. értéket.

b) A beépítettség számításakor az övezet által körbezárt horgásztó területének 1/3 részét is figyelembe lehet venni.

c) A természetközeli állapotú kíméleti területen épület, építmény nem helyezhető el.

d) Terepszint alatti építmény, épületrész nem létesíthető.

e) Burkolt felület a vendégház parkolóit leszámítva kizárólag vízáteresztő technológiával valósítható meg.

f) Pavilonok, árusító sátrak ideiglenes jelleggel, a felszín burkolása nélkül telepíthetőek.

(3) Megújuló energiaforrások területe: Kb-En

a) A területen belül a műtárgyakon és az azokhoz tartozó műszaki berendezéseken kívül kizárólag a rendeltetést kiszolgáló építmények helyezhetőek el.

b) Alakítható legkisebb telekterület: 10000 m2.

c) Alkalmazható beépítési mód: szabadonálló.

d) Telekre vonatkoztatott legnagyobb beépítettség: 5%. A műtárgyakat és az azokhoz tartozó műszaki berendezéseket a beépítettség mértékébe nem kell beszámítani.

e) Telekre vonatkoztatott legkisebb építménymagasság: 10 m. Az építménymagasság mértékét az elektromos alállomás és a vezeték-technológiai indokoltság esetén, szakági tervező által igazolt mértékig túlléphetik.

f) A „nem bemért árok és parti sávja” a 087/1 és 087/12 helyrajzi számon meglévő árok megközelítő nyomvonaláról tájékoztat. Végleges térképi feltűntetése és telekhatár rendezése és parti sávjának kijelölése a vonatkozó jogszabályok alapján végrehajtott vízrendezési munkák után történő bemérésen alapuljon. A telekrendezés az esetleges kisajátítás alapjául is szolgál. Tereprendezés során csak szennyezés-mentes anyagok használhatóak fel.”

4. § (1) Szihalom Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi építési szabályzatáról szóló 12/2004. (VI.29) önkormányzati rendelet mellékletét képező Szabályozási Terve módosul a jelen rendelet 1. melléklete szerint.

(2) A Szabályozási Tervben a módosítással nem érintett területrészek szabályozása változatlanul érvényben marad.

5. § Ez a rendelet 2022. február 19-én lép hatályba, és azt követő napon hatályát veszti.