Hevesaranyos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2009. (XI.26.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról

Hatályos: 2009. 11. 26

A helyi Önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 16 § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Hevesaranyos község Önkormányzatának Képviselő-testülete a következő rendeletet alkotja.


Általános rendelkezések

1.§.

A rendelet célja, hogy

  1. meghatározza a közterületek használatának rendjére vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, lakossági igényekre, a műemlékvédelmi, a községrendezési, közlekedés biztonsági szempontokra,
  2. megállapítsa a közterület használati díj mértékét és fizetésének módját.


2.§.

  1. A rendelet hatálya kiterjed Hevesaranyos község közigazgatási területén belül az önkormányzat tulajdonában, kezelésében lévő, az ingatlannyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletekre, továbbá a belterületi földrészletek közhasználatra átadott részére.
  2. Rendelkezései minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre vonatkoznak, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak és tevékenykednek.


3.§.

A közterületek azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával – mindenki ingyenesen használhatja.


4.§.

  1. A közterületek rendeltetéstől eltérő használatához közterület használati engedély szükséges.
  2. Közterület használati engedélyt kell beszerezni:


  • árusító pavilon ideiglenes elhelyezésére,
  • szobor, emlékmű és köztárgyak elhelyezésére,
  • önálló hirdető berendezések, figyelmeztető és tájékoztató táblák elhelyezésére,
  • építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésre,
  • alkalmi és mozgó árusításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi tárolására vonatkozóan.



5.§.

Nem kell közterület használati engedély:

  • a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásához,
  • az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,
  • a közterületen illetve az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek továbbá közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához illetve lerakásához, feltéve, hogy az a közlekedést nem akadályozza.


6.§.

  1. A közterület használati engedély iránti kérelmet az 1. számú melléklet szerinti tartalommal kell benyújtani. Az engedély megadása a polgármester hatáskörébe tartozik. A döntés meghozatalára az önkormányzati hatósági ügyekre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.
  2. Az engedély
  • ideiglenes jelleggel, meghatározott idő elteltéig
  • megállapított feltétel bekövetkezéséig, illetőleg
  • a visszavonásig adható meg.
  1. Élelmiszer utcai árusítására közterületi használati engedélyt csak idényjelleggel, meghatározott idő elteltéig lehet kiadni.
  2. A meghatározott időre szóló közterület használat legrövidebb időtartama 1 nap, kérelemre többször meghosszabbítható.
  3. Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.


7.§.

  1. Nem adható közterület használati engedély:
  • tűz – és robbanás veszélyes tevékenység gyakorlása,
  • eseti rendezvények kivételével szeszesital árusítása, szexuális áruk forgalmazása,
  • teher – és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, vontató munkagép, pótkocsi, 12 főnél nagyobb befogadó képességű autóbusz közúton, közterületen való tárolása, kivéve a táblával kijelölt közterületek.
  • A lakosság nyugalmát erősen zavaró vagy a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére.
  1. Csak az illetékes szakhatóság előzetes hozzájárulásával adható közterület használati engedély
  • közlekedési területre
  • műemléki vagy egyéb szempontból védett területre


8.§.

  1. Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenységet jogszabály valamely hatóság vagy más szerv engedélyéhez, hozzájárulásához köti a közterület használati engedély csak az engedély, hozzájárulás megléte esetén adható ki.
  2. Az engedélyes köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztántartani és gondozni.



A közterület használati díj mértéke, fizetésének módja




  1. Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni. A díj mértékét a 2. számú melléklet tartalmazza. A fizetendő díját, a megfizetés határidejét és módját határozatban kell meghatározni.
  2. Az engedélyes a közterület használati díját, a közterület tényleges használatára illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.
  3. A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét az OTÉK szerint kell figyelembe venni. Cég, cím és hirdetőtábla, hirdető berendezés, transzparens elhelyezése esetén annak felületét kell figyelembe venni. A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.



Mentesség közterületi használati díj fizetése alól




A polgármester a következő esetekben a közterületi használati díj fizetésének kötelezettsége alól – kérelemre – részben vagy egészben felmentést adhat:

  • jótékony és közcélú rendezvény esetében
  • választásokkal kapcsolatos hirdetések céljából történő igénybevétel esetén.



A közterületi használati engedély visszavonása




Az engedélyt meg kell vonni, ha az engedélyed a közterület engedélytől eltérő célra vagy módon használja, vagy a közterület használati díját a megadott határidőre nem fizette be. Ezekre az engedélyest a határozatban figyelmeztetni kell.






Közterületen gépjárművek parkolása




Közterületen parkolni ideiglenes jelleggel (48 óra) a település egész területén a forgalom akadályozása nélkül – a kapubejárók szabadon hagyásával – térítésmentesen engedélyezett.

Kivétel: Községháza előtti terület, ahol gépjárművel parkolni hivatali ügyintézés céljából hivatali munkaidő alatt engedélyezett.



Ellenőrzés, az engedély, hozzájárulás nélküli használat következményei




  1. A közterületen használt szabályszerűségének ellenőrzéséről a polgármester gondoskodik.
  2. A közterület engedély nélküli vagy attól eltérő használata esetén a használót határidő kitűzésével felhívja a használat megszűntetésére, és a közterület – saját költségén, kártalanítási igény nélkül történő – eredeti állapotának helyreállítására.
  3. A polgármester ellenőrzi a községháza előtti terület szabályszerű használatát.



Közterület használat engedélyezése, a közterület igénybevétele

14.§.


Szabálysértést követ el és 30.000,-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki a községháza előtt engedély nélkül parkol, közterületet engedély nélkül igénybe veszi 2. számú mellékletében meghatározott eszközök, célok tárolására, tevékenység végzésére, továbbiakban ha azt az engedélytől eltérő módon használja.




Záró rendelkezés

15.§.

E rendelet kihirdetés napján lép hatályba.

Mellékletek