Hevesaranyos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (XII.1.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatásról

Hatályos: 2015. 12. 02- 2016. 11. 30

Hevesaranyos Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26.§-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Az önkormányzat az e rendeletben szabályozott feltételekkel ellenszolgáltatás nélkül vissza nem térítendő természetbeni támogatásként legalább 1 erdei m3 legfeljebb 5 erdei m3 keménylombos tűzifát biztosít minden hevesaranyosi lakcímmel rendelkező kérelmezőnek, akinél az alábbi feltételek együttesen teljesülnek:

  1. a kérelmező, és kérelmező lakcímével azonos lakcímen bejelentett lakó vagy tartózkodási hellyel rendelkező, és életvitelszerűen ott is élő személyek együttes jövedelméből számított egy főre eső jövedelem nem haladja meg az elbírálás időpontjában érvényes öregségi nyugdíjminimum 250 %-ának összegét,
  2. kérelmező a kérelemben foglalt lakóingatlanát nem földgázzal fűti,
  3. kérelmező 5.§ (1)-(2) bekezdései szerinti szempontrendszer alapján elfoglalt helye - a rendelkezésre áll tűzifa mennyiségét figyelembe véve –lehetővé teszi támogatását. 


2. § A kérelmek elbírálásáról a képviselő-testület dönt.


3. § A támogatás lakóingatlanonként egy személy számára állapítható meg.


4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás a rendelet 1. sz. melléklete szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelmeket 2015. november 30-tól 2015. december 12-ig beérkezően lehet benyújtani az önkormányzathoz. A határidőn túl benyújtott kérelmek nem kerülnek elbírálásra. Hiányosan, illetve a feltüntetett jövedelmek igazolása nélkül benyújtott kérelmek hiánypótlására 2015. december 16-án 16:00 óráig van lehetőség. A hiányos, határidőn belül nem hiánypótolt kérelmek nem kerülnek elbírálásra.

(3) A kérelemben feltüntetett jövedelmi adatokat - az aktív korúak ellátása, a családi pótlék, az iskoláztatási támogatás, a közfoglalkoztatásból származó jövedelem, valamint a gyermekgondozási segély kivételével – kérelmező igazolja. A kérelmek elbírálása során a közfoglalkoztatásból származó jövedelemnek közfoglalkoztatási, illetve a közfoglalkoztatási garantált bruttó bér személyi jövedelemadóval, nyugdíjjárulékkal és az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékkal csökkentett nettó összege minősül. A kérelem elbírálása során nem minősülnek jövedelemnek a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1a) bekezdésében felsorolt ellátások.

(4) Kérelmező a saját, illetve a kérelemben feltüntetett személyek lakcímét lakcímkártyával igazolja. A kérelem elbírálása során a képviselőtestület figyelmen kívül hagyja azt a kérelemben feltüntetett személyt, akinek a kérelemmel érintett lakóingatlan vonatkozásában

a) lakcíme lakcímkártyával nem igazolható,

b) bejelentett lakcíme van, de nem lakik ott életvitelszerűen.


5. § (1) A kérelmek elbírálása során a kérelmező háztartásában egy főre jutó jövedelem összegét el kell osztani 100-zal, majd az így kapott érték kerekített összegét feltételenként 10 ponttal csökkenteni kell, ha teljesül, hogy kérelmező

  1. aktív korúak ellátásában részesül,
  2. időskorúak járadékában részesül,
  3. lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadásokhoz települési támogatásban részesül,
  4. lakcímén a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű család él,
  5. háztartásában nyugdíjas él.

(2) A kérelmeket az (1) bekezdés szerinti elbírálás során kialakult összpontszámok alapján a pontszámok csökkenő sorrendjébe kell állítani.

(3) A jogosultak az így kialakult sorrend alapján részesülnek tűzifa támogatásban a támogatási keret erejéig.


6. § A polgármester gondoskodik arról, hogy a kialakított sorrend szerint támogatottak a részükre odaítélt támogatást 2016. február 15-ig maradéktalanul megkapják


7. § A tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja.    


8. § Amennyiben a támogatott kérelmében valótlan nyilatkozatot tett, vagy ha a támogatásként kiszállított tűzifa egy részét vagy egészét eladja, a támogatásként megállapított tűzifa árát és a kiszállított mennyiségre jutó szállítási költséget egy összegben köteles visszafizetni az Hevesaranyos Községi Önkormányzat részére az erre kötelezést tartalmazó határozat jogerőre emelkedését követő három napon belül.         


9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, hatályát veszti Hevesaranyos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a 2013. évi tűzifa támogatásról szóló 1/2013.(I.30.) önkormányzati rendelete.