Hevesaranyos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2016. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2016. 06. 29- 2023. 09. 20

Hevesaranyos Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő testület) Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben foglalt feladatkörében eljárva, a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény alapján a következőket rendeli el:

I. FEJEZET

Általános rendelkezések


1. §


A Képviselő-testület a települési szilárd hulladék rendszeres gyűjtésére, elszállítására, elhelyezésre vonatkozó tevékenység ellátásáról helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.


(1) A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás célja a köztisztaság, a közegészségügyi rendelkezések betartásának biztosítása, valamint az épített és természeti környezet védelme. A kötelező szolgáltatásra vonatkozó rendelkezések célja a tevékenység kiszámítható, biztonságos ellátása, a kötelezettségek ellenőrizhetősége.


(2) A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos tevékenységre vonatkozó helyi közszolgáltatás Egerbakta község belterületére terjed ki.


(3) A közszolgáltatás az ingatlanon összegyűjtött települési szilárd hulladék rendszeres elszállítására, a közszolgáltatás keretében összegyűjtött települési szilárd hulladék ártalmatlanítását, hasznosítását szolgáló létesítmény kijelölésére, valamint a begyűjtött hulladék ártalmatlanítására, vagy hasznosításra történő átadására terjed ki.


(4) Egerbakta községben a települési szilárd hulladék kezelését, azaz összegyűjtését, elszállítását, ártalommentes elhelyezését, valamint a szolgáltatás folyamatosságának biztosítását  a PEVIK Közüzemi és Szolgáltató Kft. (székhelye: 3250 Pétervására, Tiszti sor út 29.; cégjegyzékszáma: 10-09-022367; adószáma: 11172594-2-10) végzi.

II. FEJEZET


Fogalmi meghatározások


2. §


E rendelet alkalmazásában:      
Ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, illetve tulajdonközösség, akinek az ingatlanán a települési szilárd hulladék keletkezik, függetlenül attól, hogy tulajdonosa, birtokosa, vagy használója az ingatlannak.


  1. Háztartás: minden olyan ingatlan, amely a lakhatás, pihenés, üdülés célját szolgálja, a tulajdonviszonyokra tekintet nélkül.
  2. Közszolgáltató: az Egerbakta község belterületén a település szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás ellátására az e rendelet szerint kizárólagosan feljogosított hulladékkezelő.
  3. Települési szilárd hulladék: az ingatlanon keletkező háztartási szilárd hulladék, illetőleg a háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű, azzal együtt kezelhető más hulladék, amely a vonatkozó jogszabályi rendelkezések értelmében települési szilárd hulladékként ártalmatlanítható, hasznosítható, kivéve az egyéb jogszabályokban meghatározott veszélyes hulladékot és a radioaktív hulladékot.
  4. Egyéb szilárd hulladék: a háztartásban és az emberi tartózkodásra szolgáló vagy emberi tartózkodásra nem szolgáló helyiségekben, valamint az azokhoz tartozó területek, illetve a közterületen keletkező szilárd hulladék (nagyobb méretű berendezési tárgy, lom, bútor stb.)
  5. Lomtalanítás alá tartozó települési szilárd hulladék: az alkalmilag képződött, vagy felhalmozódott szilád hulladék (nagy méretű bútordarabok, lom), amely a rendszeresített gyűjtő zsákba mérete, vagy mennyisége miatt nem helyezhető el.
  6. Zöldhulladék: a települési szilárd hulladék azon rész, mely biológiailag bontható, különös kezeléssel (komposztálással) hasznosítható és a Szolgáltató által üzemeltetett  begyűjtési rendszer keretében begyűjtésre alkalmas (kerti hulladék, stb.)
  7. Közszolgáltatás: Települési szilárd hulladékkal kapcsolatos komplex helyi közszolgáltatás: a települési szilárd hulladék rendszeres gyűjtésére, elszállítására ártalommentes elhelyezésére irányuló szolgáltatás.
  8. Közszolgáltatási díj: az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatónak fizetendő, az önkormányzat rendeletében meghatározott ellenérték.
  9. Hulladékkezelő: aki a hulladékot gazdasági tevékenysége körében az ingatlan tulajdonostól átveszi, begyűjti, elszállítja, tárolja, hasznosítja és ártalmatlanítja, kezeli
  10. Ártalmatlanító/lerakóhely: a település szilárd hulladék ártalmatlanítását szolgáló,     kizárólag erre a célra létesített és az önkormányzat által kijelölt lerakóhely, létesítmény.
  11. Kezelés: a hulladék veszélyeztető hatásainak csökkentésére, a környezetszennyezés megelőzésére és kizárására, a termelésbe vagy a fogyasztásba történő visszavezetésére irányuló tevékenység, valamint a kezelést megvalósító eljárás alkalmazása, beleértve a kezelőlétesítmények utógondozását is.
  12. Gyűjtés: a hulladék rendezett összeszedése, válogatása a további kezelésre történő elszállítás érdekében.
  13. Szállítás: a hulladék telephelyen kívüli mozgatása, beleértve a szállítmányozást és a fuvarozást is.
  14. Ártalmatlanítás: a hulladék okozta környezetterhelés csökkentése, környezetet veszélyeztető, szennyező, károsító hatásának megszüntetése, kizárása – a környezet elemeitől történő elszigeteléssel vagy anyagi minősének megváltoztatásával.
  15. Hulladékkezelési tevékenység: a hulladék gyűjtése, begyűjtése, szállítása, előkezelése, tárolása, hasznosítása és ártalmatlanítása.  

III. FEJEZET


A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos Képviselőtestületi,

szolgáltatói és tulajdonosi feladatok és kötelességek


Képviselőtestület feladatai


3. §


A Képviselőtestület feladata különösen:

a) Települési szilárd hulladékot hasznosító és ártalmatlanító, hasznosítható hulladékot helyi közszolgáltatás keretében begyűjtő létesítmények helyének kijelölése, a létesítmények megvalósítása és működtetése, a hulladék lerakása céljára igénybe vehető lerakóhelyek megjelölése,
b) A helyi közszolgáltatás körébe tartozó települési szilárd hulladék rendszeres összegyűjtésének, elszállításának és ártalmatlanításának megszervezése.
c) A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás teljesítésére szolgáltató kijelölése.
d) A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás díjának megállapítása.

A közszolgáltató kötelességei


4. §


(1) A helyi közszolgáltatás körébe tartozó települési szilárd hulladékot a közszolgáltató kizárólag a kijelölt ártalmatlanító helyen helyezheti el.

(2) A szolgáltató feladatai és kötelességei a közszolgáltatás végrehajtásakor:

a) a rendelet hatálya alá tartozó hulladékot köteles rendszeresen elszállítani a részére megjelölt  hulladéklerakó helyre.
b) a szolgáltató köteles a szabványosított gyűjtőtartály kiürítését kíméletesen, az elvárható gondossággal elvégezni, a szabványosított zsákban elhelyezett hulladékot a zsák kiszakadása nélkül a szállítójárműre helyezni.
c) a gyűjtőtartályban okozott károkat a szolgáltató köteles térítésmentesen kijavítani amennyiben a meghibásodás a szolgáltató szabályellenes munkavégzésének következménye. Ebben az esetben a szolgáltatónak a karbantartási munka, valamint a javítás időtartamára edényzetet kell biztosítania.

A közszolgáltató feladatai a gyűjtéssel és szállítással kapcsolatban


5. §


(1) A Közszolgáltató az Önkormányzat közigazgatási területén az ingatlanhasználók által a közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtő edényben gyűjtött települési hulladékot az ingatlanhasználóktól heti rendszerességgel, egy alkalommal, előzetesen egyeztetett időben és rendben összegyűjti és elszállítja. A szállítás hetente egyszer – az önkormányzattal kötött szerződésben meghatározott napon – történik.


(2) A hulladékgyűjtő tartályba, edénybe, zsákba tilos az alábbiak elhelyezése: veszélyes hulladék, állati tetem, trágya, jég, hó, sár, fertőző vagy robbanásveszélyes anyag, tűzveszélyes hulladék, olyan hulladék, amely veszélyezteti a szállítással foglalkozó dolgozók testi épségét, vagy begyűjtése során a gépkocsi műszaki berendezésében rongálódást idézhet elő.


(3) Ha a szolgáltató dolgozói azt észlelik, hogy a tartályban a (2) bekezdésben megjelölt anyagot, tárgyat helyeztek el a kiürítést jogosultak megtagadni. Az ürítés megtagadásáról a tulajdonost az ok feltűntetésével kötelesek tájékoztatni.


(4) A közszolgáltató a közszolgáltatás keretében megtagadhatja a hulladék elszállítását, ha:

a. a gyűjtőtartály, vagy egyéb edényzet az alkalmazott gépi ürítési módszerrel – az ingatlan tulajdonosának felróható okból – nem üríthető,

b.a gyűjtőtartályban elhelyezett hulladék az ürítés, illetve a szállítás során a szállítást végző személyek életében, testi épségében, egészségében, továbbá a járműben vagy berendezésében kárt okozhat hasznosítás, illetve ártalmatlanítás során veszélyezteti a környezetet,

c. a gyűjtőtartályban érzékszervi észleléssel megállapítható, hogy a gyűjtőtartály mérgező, robbanó, folyékony, veszélyes vagy olyan anyagot tartalmaz, amely a települési szilárd hulladékkal együtt nem gyűjthető, nem szállítható, illetve nem ártalmatlanítható, nem minősül jelen rendelet szabályai szerinti települési szilárd hulladéknak.


(5) A (4) bekezdésben említett esetekben a közszolgáltató az ingatlantulajdonost írásban haladéktalanul értesíti a hulladék elszállítása megtagadásának tényéről és okáról. Az ingatlantulajdonos a megtagadási okokat maga köteles megszűntetni, vagy megszűntetéséről gondoskodni. Ha e kötelességének a tulajdonos a szállítás meghatározott újabb időpontjáig nem tesz eleget, a közszolgáltató a tulajdonos költségére és felelősségére a hulladék elszállításának megtagadására okot adó körülményt megszűnteti, vagy mással megszüntetteti. Az ezzel kapcsolatban felmerült tényleges költségeket a közszolgáltató – külön tételként feltűntetve – a soron következő számlában érvényesítheti.


(6) A nagydarabos hulladék szervezett gyűjtéséről és elszállításáról (lomtalanítás) évente egy alkalommal a közszolgáltató - az általa meghirdetett lomtalanítási időpontban – térítésmentesen, házhoz menő rendszerben gondoskodik.


(7) A zöldhulladék szervezett gyűjtéséről és elszállításáról évente legalább két alkalommal térítés ellenében gondoskodik a közszolgáltató, amennyiben az Önkormányzat arra igényt tart.

A tulajdonos kötelességei


6. §


(1) A tulajdonos alapvető kötelessége, hogy:

a) a települési szilárd hulladék keletkezését a lehető legalacsonyabb szinten tartsa,

b) a települési szilárd hulladékot az elszállításra való átvételéig ingatlanán gyűjtse, illetve tárolja,

c) e rendeletben meghatározott módon és helyen az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladék gyűjtéséről, elszállításáról, ártalommentes elhelyezéséről gondoskodjon. A rendeletben meghatározott települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatását igénybe vegye,

d) a települési szilárd hulladékot úgy kezelje, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, természetes és épített környezetét az elkerülhetetlen mértéken felül ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja,

e) a közszolgáltatásba újonnan bekapcsolódó tulajdonosként a közszolgáltatónak bejelentse, hogy a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás kötelező igénybevételére kötelezetté vált.


(2) A települési szilárd hulladékot tartalmazó gyűjtőedény a szállítás napján legkésőbb 6:00 óráig helyezhető ki a közterületre a lakóingatlan elé.


(3) A közterületre kihelyezett települési szilárd hulladék nem akadályozhatja a jármű és gyalogos forgalmat és elhelyezése egyébként nem járhat baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével.


(4) Nem köteles a tulajdonos a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatást igénybe venni azokon az ingatlanokon, amelyeken hulladék azért nem keletkezik, és nem gyülemlik fel, mert az ingatlant életvitelszerűen, állandó jelleggel nem lakják.


(5) Az Egerbakta község belterületén üzemelő és működő kereskedelmi és vendéglátó üzletek és egyéb jogi személyek a szemét elszállítására a szolgáltatóval külön szerződést kötelesek kötni.

A közszolgáltató által nyújtott helyi közszolgáltatás kötelező igénybevétele


7. §


(1) A rendszeres hulladékszállításba bevont területen az ingatlantulajdonos köteles a szervezett közszolgáltatást igénybe venni.


(2) Gazdálkodó szervezet akkor köteles a közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett települési szilárd hulladék kezeléséről a Hgt. 21. § alapján nem gondoskodik, vagy a közszolgáltatás keretében nyújtott települési hulladékkezelésről – a környezetvédelmi felügyelőség által igazoltan – környezeti szempontból a Hgt. 13. §-ban meghatározottaknál lényegesen kedvezőbb megoldást alkalmaz.


(3) A közszolgáltató és a tulajdonos közötti jogviszonyt a háztartási szilárd hulladék esetén a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre.


(4) A (3) bekezdésben meghatározott jogviszony kezdő időpontja az a nap, amelyen a közszolgáltató a helyi közszolgáltatás teljesítésének megkezdéséről és lényeges feltételeiről a tulajdonost írásban értesítette, illetve ráutaló magatartással a hulladékot először elszállította. 


(5) A tulajdonos köteles a közszolgáltatónak bejelenteni az ingatlanán rendszeresen keletkező, a jelen rendelet szerinti szilárd hulladék keletkezésének tényét.


(6) A helyi közszolgáltatás lényeges feltételeiben bekövetkezett változásokról a közszolgáltató az ingatlantulajdonost – a változás bekövetkezte előtt – írásban értesíteni köteles. Ha a háztartási szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás lényeges feltételeiben előre nem látható rendkívüli okból következik be a változás, a közszolgáltató értesítési kötelezettségének egyéb alkalmas módon is eleget tehet.


(7) A rendszeres szemétszállításba be nem kapcsolt külterületi lakott helyeken és külterületen keletkezett háztartási hulladékot és egyéb szilárd hulladékot a tulajdonos szükség szerint köteles megsemmisíteni, az egészségügyi előírásoknak megfelelően tárolni, kezelni, vagy a kijelölt szemét lerakóhelyre saját költségén elszállítani és ott díjfizetés ellenében lerakni.

8. §.


(1)A közszolgáltatási szerződés létrejön:

a) a közszolgáltatás első igénybevételével és a közszolgáltató a közszolgáltatás ellátására vonatkozó rendelkezésre állási készségének bizonyításával, vagy

b) a közszolgáltatás igénybevételére irányuló szerződés írásba foglalásával.


(2) A közszolgáltatási szerződés tartalmai elemei:

a) a felek megnevezése és a 8. § (3) bekezdésben meghatározott azonosító adatai (amennyiben a közszolgáltatást igénybe vevő nem tulajdonosa az ingatlannak, úgy az ingatlantulajdonos megnevezése és azonosító adatai is),

b) a szerződés tárgya,

c) a közszolgáltatás megkezdésének időpontja

d) az ellenérték (közszolgáltatási díj) megállapításának, számlázásának módja

e) a szerződés időbeli hatálya

g) egyéb, a szerződő felek által lényegesnek tartott feltételek.


(3) A közszolgáltatás megszervezéséhez és a díjszámlázáshoz szükséges adatokat a szerződés írásba foglalásának bármely okból való elmaradása esetén az ingatlantulajdonos köteles bejelenteni a közszolgáltatónak.

A település szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás díja


9. §


 (1) A helyi közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlan tulajdonosa a közszolgáltató részére - a közszolgáltató által megküldött számla alapján – közszolgáltatási díjat köteles fizetni, amely a szilárd hulladék elszállításának, lerakásának, ártalmatlanításának és a szolgáltatás számlázásának díját tartalmazza. A közszolgáltató a szolgáltatás díját negyedévente számlázza a fogyasztó részére, melyet legkésőbb a tárgynegyedév első hónapjának utolsó napjáig kell megfizetnie a közszolgáltató részére.


(2) Az ingatlan tulajdonosának változása esetén a közszolgáltatás díját a tulajdonváltozás bejelentése hónapjának utolsó napjáig a régi, azután pedig az új tulajdonos köteles fizetni


(3) Amennyiben az ingatlantulajdonos nem köt írásbeli közszolgáltatási szerződést és az önkormányzat sem tesz a közszolgálónak a közszolgáltatás szüneteltetésére, vagy kedvezmény igénybevételi jogosultságra vonatkozó bejelentést, a közszolgáltatási díj megállapításnál a közszolgáltató mindaddig jogosult ingatlanonként 120 liter/hét települési szilárd hulladék begyűjtését vélelmezni, míg az igénybevételre kötelezett írásban közszolgáltatási szerződést nem köti.


(4) A közszolgáltatás díját a Szolgáltató által összeállított számla kézhezvételét követően, de legkésőbb a kézhezvételét követő nyolc napon belül kell kiegyenlíteni. Késedelmes kiegyenlítés esetén a megfizetni elmulasztott összeg után a számla kiállítója a Ptk. által meghatározott mértékű késedelmi kamatot számíthat fel. A számla átadása történhet megbízott útján személyesen, vagy postai úton.


(5) Az ingatlantulajdonost a közszolgáltató, vagy megbízottja a díjhátralék keletkezését követő 30 napon belül írásban szólítja fel az elmaradt díj, illetve kamat megfizetésére. Az írásbeli felszólítás eredménytelensége esetén a díjhátralék megfizetésének esedékességét követő 45. nap elteltével a közszolgáltató – a felszólítás megtörténtének igazolása mellett – a díjhátralék adók módjára történő behajtását kezdeményezi a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (a továbbiakban: NAV)


(6) A NAV- a kezdeményezés kézhezvételétől számított nyolc napon belül - a külön jogszabályban meghatározottak szerint intézkedik a díjhátralék, késedelmi kamat és a felmerült költségek behajtása érdekében.


(7) Közös tulajdonban álló ingatlan esetében a tulajdonosok díjfizetésért történő felelőssége egyetemleges


(8) A közszolgáltató köteles a székhelyén ügyfélszolgálatot létesíteni. A közszolgáltató köteles az ügyfélszolgálaton a fogyasztói panaszokat, kifogásokat felvenni, azokat nyilvántartani, amennyiben pedig lehetséges, illetve szükséges azokat a helyszínen kivizsgálni és nyomban megválaszolni vagy a fogyasztóvédelmi jogszabályok szerinti határidőben kivizsgálni és a fogyasztót erről igazolható módon tájékoztatni.

Közszolgáltató köteles az üzletszabályzatában részletesen meghatározni a közszolgáltatás ellátására vonatkozó Rendeletben szabályozott számlapanaszok, valamint az általa nyújtott közszolgáltatással kapcsolatos kifogások és észrevételek elintézési rendjét.

Közszolgáltató az üzletszabályzatát a honlapján közzéteszi.



(9) Nem tagadható meg a közszolgáltatás díjának megfizetése, ha a közszolgáltató az akadály elhárulását követően a legközelebbi gyűjtési napon pótolta mulasztását.

Elkülönítetten gyűjtött hulladék


10. §


A településen a házhoz menő „szelektív-PEVIK” feliratú (sárga zsákos) hulladékgyűjtés preferált. Ezen túlmenően lehetséges, az Önkormányzattal egyeztetett feltételekkel, módon és helyen elhelyezett, több frakciós gyűjtőszigetekről történő szelektív hulladékgyűjtés is. Közszolgáltató a településen megépített szelektív hulladékgyűjtő-sziget működtetése és az ott elhelyezett szelektíven gyűjtött hulladék elszállítása kötelező, amelyért külön térítést az Önkormányzattól vagy a szolgáltatás igénybevevőitől a Közszolgáltató nem kér.

IV. Fejezet


Vegyes, átmeneti és hatályba léptető rendelkezések


11. §


(1) A rendeletnek a helyi közszolgáltatás kötelező igénybevételére vonatkozó előírásai a hatálybalépéskor fennálló szerződéseket önmagukban nem teszik lejárttá, azok érvényessége tekintetében a Polgári Törvénykönyv rendelkezései alkalmazandók.

(2) A közszolgáltató köteles a szerződési feltételekről és megváltozott kötelezettségekről a tulajdonosokat a rendelet elfogadását követően sajtó útján vagy egyedi értesítéssel tájékoztatni.

(3 ) Ezen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba. Egyidejűleg az Hevesaranyos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2012. (V.17.) önkormányzati rendelete a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásokról, valamint a szervezett köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről hatályát veszti.

(4) A rendelet kihirdetése a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel történik. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.