Hevesaranyos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2017. (III.22.) önkormányzati rendelete

3/2017. (III. 22.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális, valamint a gyermekjóléti alapellátásokról és azok térítési díjairól.

Hatályos: 2017. 04. 01- 2018. 03. 09

Hevesaranyos  Község Önkormányzat  Képviselő-testületének


3/2017. (III. 22.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális, valamint a gyermekjóléti alapellátásokról és azok térítési díjairól.


A rendelet célja, hogy a szociális igazgatásról szóló és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény ( továbbiakban : Sztv)  és a gyermekek védelméről  és gyámügyi igazgatásról szóló  1997 évi XXXI. törvény  ( továbbiakban : Gyvt) által előírt és Egerbakta Község Önkormányzata által biztosított személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokra  és a gyermekjóléti alapellátásokra való jogosultságot és azok térítési díjait megállapítsa a kérelmezők rászorultságát  figyelembe véve.

A rendelet hatálya

1.§ (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokat az Sztv 3. §-ában meghatározottak szerint azok vehetik igénybe , akik  hevesaranyosi  lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek, kivéve a az Sztv 7 § (1) bekezdésében  meghatározott személyeket

(2). A gyermekjóléti alapellátásokat a Gyvt 4. §-ában meghatározottak szerint  azok vehetik igénybe akik hevesaranyosi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek , illetve  akik az önkormányzat által fenntartott gyermekjóléti alapellátást nyújtó közoktatási intézményekben veszik igénybe a szolgáltatásokat

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

2. § Az önkormányzat Egerbakta Községi Önkormányzattal kötött feladat-ellátási megállapodás alapján az alábbi ellátásokat biztosítja:

a) Szociális alapszolgáltatások:

aa) az étkeztetés

ab) házi segítségnyújtás

ac) családsegítés


b) Család és Gyermekjóléti ellátások

ba) gyermekjóléti szolgáltatás

bb) gyermekek napközbeni ellátása: óvoda , napközi , menza

bc) intézményi és szünidei étkeztetés

Szociális szolgáltatások


Étkeztetés

3.§(1) Az étkeztetés keretében főétkezésként legalább napi egyszeri meleg ételt kell biztosítani a (2) bekezdésben meghatározott szociálisan rászorultaknak közétkeztetést végző vállalkozással kötött szerződés alapján.

(2) Az étkeztetés igénybevétele szempontjából szociálisan rászorult az a személy, aki:

a) 65. életévét betöltötte,

 b) mozgásában korlátozott, krónikus vagy akut megbetegedése miatt önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen – nem képes gondoskodni,

c) fogyatékossági támogatásban vagy emelt összegű családi pótlékban részesül,

d) pszichiátriai beteg vagy szenvedélybeteg és fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes, vagy e) bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik és éjszakáit közterületen vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségben tölti.


(3)Az étkezetést   kizárólag ebéd formájában kell biztosítani.

(4) Az étkeztetést heti 5 alkalommal  hétköznapokon kell nyújtani, munkaszüneti napokon hétvégén – külön kérelemre – azok számára kell biztosítani , akik azt más módon rendkívüli élethelyzetük miatt nem tudják megoldani.

(5) Az étkeztetést elsősorban saját elvitellel kell biztosítani. Az étel házhoz szállítása külön térítés ellenében történhet.


Házi segítségnyújtás

4.§ (1) A házi segítségnyújtás keretében a Szoc. tv. 63. §-ában meghatározott gondozási szükséglettel rendelkező házi segítségnyújtást igénylő személyek ellátásáról kell gondoskodni.

(2) Az igénylő gondozási szükségletének vizsgálatát a szakmai vezető  folytatja le.

(3) A házi segítségnyújtást nem veheti igénybe az a személy, akinek a magatartása – egészségi állapotából adódóan- másokra veszélye

(4) A  segítségnyújtásra vonatkozó kérelem teljesítésére ,  az egészségügyi indokoltság  esetén átmeneti jelleggel azonnal, egyéb esetekben a jelentkezések sorrendjének figyelembe vételével   történik.

(4) A szolgáltatást naponta legfeljebb két részletben és összesen 4 órában ,  heti 5 alkalommal, hétköznapokon  lehet igénybe venni. 

Családsegítés

5.§  Szolgáltatás önkéntesen vehető igénybe és a családgondozó szakemberrel történő kölcsönös együttműködésen alapszik.

Gyermekjóléti alapellátások

6..§ (1) A gyermekjóléti szolgáltatások  önkéntes, az igényt a szolgáltatás vezetőjénél kell bejelenteni.

Térítési díjak

7. §. (1)A szociális gondoskodást nyújtó ellátások intézményi  térítési díjait az 1. sz melléklet  szerint kell megállapítani.


(2) Az önkormányzat által fenntartott nevelési oktatási intézmény étkezési nyersanyag költségeit és intézményi térítési díjait a 2. sz melléklet tartalmazza.


(3) Hevesaranyos Községi Önkormányzat azon helyi óvodába, illetve azon általános iskolába járó hevesaranyosi lakóhellyel rendelkező gyermekek részére, akik jogszabály alapján nem részesülhetnek ingyenes intézményi étkeztetésben, a szülő által fizetendő intézményi térítési díjat átvállalja. 



8. §  (1) Ez a rendelet 2017. április 01-én lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a 10/2008. (XI.06) számú, a 15/2009.(X.22) számú , az 5/2012. ( IV.25.) számú és a 13/2012. (IX.19.) számú rendelet.


Hevesaranyos, 2017 március 22


                        Dorkó Csaba                                                Hortobágyi Szilveszter

                        Polgármester                                                          Aljegyző