Hevesaranyos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2018. (X. 17.) önkormányzati rendelete

a község közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hatályos: 2019. 01. 10- 2020. 11. 30

Hevesaranyos Községi Önkormányzata a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: törvény) 77.§-ában kapott falhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:


1. A rendelet célja


1.§ (a) A helyi társadalom, a helyi közművelődés adott állapota, igényei és lehetőségei ismeretében meghatározni a település közművelődési feladatait, az azonnali intézkedéseket és megalapozni az önkormányzat középtávra szóló közművelődési törekvéseit és ezek megvalósulásához szükséges intézményi és anyagi hátterét.

(b) szabályozni a különféle hely közművelődési tevékenységek feltétel rendszerét

(c) meghatározni a szakmai tevékenység és finanszírozása alapelveit


2. Általános rendelkezések


2.§ Az önkormányzat a közművelődési tevékenység feltételeinek szabályozása során arra törekszik, hogy biztosítsa Hevesaranyos község polgárainak jogát:

  1. a kulturális örökség javainak és ezek jelentőségének megismerésére a történelem alakulásában, a nemzeti, nemzetiségi és etnikai kisebbségi önismeret formálásában, valamint ezek védelmével kapcsolatos ismeretek megszerzésének lehetőségét a rendelkezésére álló eszközök útján.
  2. a művelődési ház, a könyvtár és a tájház szolgáltatásainak igénybevételére
  3. műveltsége, készségei életének minden szakaszában való gyarapítására, közművelődési jogai érvényesítése céljából szervezeti és tartalmi segítségre közösség létrehozásához, közművelődési közösségi szintér szervezéséhez, és jogszabályban meghatározottak szerint szervezet alapításához, működtetéséhez.


3.§ Az önkormányzat közművelődése nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politika irányzat mellett sem. A közművelődési tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés, a törvényben és e rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallás, politikai, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési különbségtétel nélkül.



3. A rendelet hatálya


4.§ E rendelet hatálya kiterjed

  1. a helyi közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevő, a községben lakó állampolgárokra
  2. a művelődési házra, könyvtárra, és tájházra és azok működtetőire
  3. a rendelet által szabályozott, közművelődési megállapodás vagy más úton támogatott intézményekre, szervezetekre, vállalkozásokra, azok fenntartóira és működtetőire
  4. a Képviselő-testületre és szerveire, az Önkormányzatra.


4. Az önkormányzat közművelődési intézményei, közösségi színterei


5.§ Az önkormányzat nem intézményként, hanem az önkormányzat szakfeladatán a település tradícióit is figyelembe véve művelődési házat, Hevesaranyos Könyvtári, Információs és Közösségi Helyet és tájházat működtet.


6.§ Az önkormányzat művelődési házának, Hevesaranyos Könyvtári, Információs és Közösségi Helyének és tájházának feladata elsősorban a település lakosai részére

  1. az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek biztosítása;
  2. a hátrányos helyzetű rétegek kulturális elesettségének mérséklése;
  3. a gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének segítése;
  4. a település szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása gazdagítása;
  5. az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása;
  6. a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének érdekérvényesítésének segítése;
  7. a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása;
  8. egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása;


7.§ Az önkormányzat egyes közművelődési közfeladatai ellátása és segítése érdekében közalapítványt, egyesületet működtethet.


8.§ Az önkormányzat a saját fenntartású közművelődési intézmények által el nem látott, vagy csak részben ellátott közművelődési feladatok megvalósítására közművelődési megállapodást köthet.


Hevesaranyos Könyvtári, Információs és Közösségi Hely


9.§ (1) A Hevesaranyos Könyvtári, Információs és Közösségi Hely működtetését az Önkormányzat és a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár biztosítja. Az önkormányzat forrása a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból pályázati úton elnyerhető támogatás. Az önkormányzat a Községi Könyvtár működési költségeihez saját bevételeiből hozzájárulhat.

(2) A Községi Könyvtár működtetése során a könyvállományának, a könyvtári szolgáltatásnak és egyéb szolgáltatásainak folyamatos fejlesztése a fenntartók feladata. A könyvtárost megbízási szerződéses jogviszonnyal foglalkoztatja az Önkormányzat.

(3)A könyvtári szolgáltatást úgy kell megszervezni, hogy az a lakosság legszélesebb rétegének hozzáférhető, igénybe vehető legyen. Az igénybevételt és a hozzáférhetőséget a lakosság folyamatos tájékoztatása útján kell biztosítani.

(4) A lakosság tájékoztatásának magában kell foglalnia:

  1. a könyvtár nyitva tartásáról való tájékoztatást,
  2. a könyvtár meglévő és új szolgáltatásairól való tájékoztatást
  3. a könyvtári ellátás igénybevételének feltételeiről való tájékoztatást

(5) A könyvtár fejlesztése során kiemelten kell kezelni az informatikai fejlesztéseket, a lakosság részére nyújtandó informatikai szolgáltatások fejlesztését.





10.§ (1) Hevesaranyos Községi Önkormányzatának tulajdonában és kezelésében lévő kulturális és közösségi célokat szolgáló épület a hozzá tartozó udvarral és azon található kültéri építményekkel együtt, melynek fő funkciója a gyűjtemények elhelyezése megfelelő kiállítása.

(2) A Tájház működési, felújítási és fejlesztési költségeit a Községi Önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.

(3)A Tájház használata során gondoskodni kell az alábbiakról:

  1. lehetőleg a lakosság legszélesebb rétegei vehessék igénybe
  2. elsősorban kulturális jellegű rendezvények céljára vegyék igénybe
  3. a rendezvényeket úgy kell megszervezni, hogy az ne zavarja a környéken lakók nyugalmát
  4. a rendezvények közül előnyben kell részesíteni a hagyományőrző jellegű rendezvényeket


5. A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése


11.§ A törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói felügyeleti és más jogköröket a képviselő-testület, illetve átruházott hatáskörben a Polgármester gyakorolja.


12.§ A Művelődési Ház a Könyvtár és a Tájház törvényességi ellenőrzését, gazdálkodási felügyeletét az önkormányzat Jegyzője látja el.


6. A közművelődési feladatok finanszírozása


13.§ (1)Az önkormányzat közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait a költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása az önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint a különböző alapítványi forrásokból pályázati úton elnyert összeg.


(2) Az önkormányzat a központi költségvetési forrásból a közművelődési feladatok támogatására biztosítandó pályázathoz a pályázat elnyeréséhez szükséges önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.


(3) Az önkormányzat költségvetéséből finanszírozza:

  1. a művelődési ház, a könyvtár és tájház üzemeltetésének alapvető műszaki -, technikai feltételinek megteremtéséhez, az épületek működőképessége megőrzésének, korszerűsítésének költségeit
  2. a közművelődési feladatok ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott és szükséges személyi kiadásokat és annak járulékait,
  3. az alapfeladatok ellátáshoz szükséges szakmai munka költségeit


(4) Az önkormányzati támogatás összege az önkormányzat mindenkori éves költségvetésében kerül meghatározásra.


7. A közművelődési megállapodás


14.§ Az Önkormányzata törvény 79.§ -a valamint a jelen rendelet 8.§ alapján,- meghatározott feladatokra közművelődési megállapodást köthet.


15.§ Közművelődési megállapodásra vonatkozó javaslatot a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé.



8. Záró rendelkezések


16.§ Jelen önkormányzati rendelet a kihirdetése napján a 7/2002. (VIII.12.) rendelet hatályát veszti.


Hevesaranyos, 2018. október 17.



Dorkó CsabaHortobágyi Szilveszter




Kihirdetve: Hevesaranyos, 2018. október 17.