Hevesaranyos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018. (II.12.) önkormányzati rendelete

az adóztatással kapcsolatos feladatokat ellátó köztisztviselők anyagi érdekeltségének rendszeréről

Hatályos: 2018. 02. 12

Hevesaranyos Község Önkormányzat a helyi önkormányzatokról szóló 1990 évi LXV. évi törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 45. §-ában foglalt felhatalmazás alapján az adóügyi feladatokat ellátó köztisztviselők anyagi érdekeltségi rendszerét az alábbiak szerint alkotja meg:


A rendelet célja


Jelen rendelet célja az önkormányzat ügykörébe tartozó adók hatékony beszedése, az adóellenőrzési és behajtási feladatok eredményes végrehajtása, valamint az adóhátralékok csökkentése iránt elkötelezett személyi állomány megteremtése és ösztönzése, az önkormányzatot megillető adóbevételek növelése érdekében.


A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed:

a)    az adóügyi feladatokat ellátó köztisztviselőkre,


Az érdekeltségi alap


3. § A rendeletben megfogalmazott célok teljesülése érdekében, az adóügyi feladatokat ellátó köztisztviselők magas színvonalú és eredményes szakmai munkájának megbecsülésére, felelősségük növelésére Hevesaranyos Község Önkormányzata az önkormányzat adóbevételének terhére érdekeltségi alapot hoz létre.


Az érdekeltségi alap forrása és mértéke


4. § (1) Az érdekeltségi alap forrásait képezi:

a) Az esedékesség időpontjáig meg nem fizetett és az eredményes végrehajtási eljárás során beszedett adótartozás 10 %-a,

Beszedett adótartozásnak minősül az eredményes végrehajtási eljárásból befolyt adó és késedelmi pótlék összege. (Eredményesnek tekinthető a végrehajtási eljárás: az ingatlan-végrehajtás, ingó zálogolás foganatosítása, az azonnali beszedési megbízás, a letiltás vagy a hátralék befizetésének igazolása, ha a befizetés a behajtási cselekményt követően történik. A végrehajtási eljárás lefolytatására akkor kerül sor, ha a befizetés esedékességének határnapjáig teljesítés nem történik.)

b) Az önkormányzat ügykörébe tartozó adók tekintetében jogerősen megállapított és beszedett adóhiány 15%-a.

Adóhiánynak minősül a bevallott (bejelentett), bevallani (bejelenteni) elmulasztott vagy a bevallás (bejelentés) alapján kivetett, kiszabott és az adóhatóság által utólag megállapított adó.

c) befizetett adóbírság mulasztási bírság 50 %-a,


Az érdekeltségi alap felhasználása


5. § (1) Az érdekeltségi alapból akkor lehet kifizetést teljesíteni, ha az önkormányzat ügykörébe tartozó, az adott költségvetési évben elért tényleges bevételek elérik a tervezett adóbevételeknek 70 %-át

Az érdekeltségi alapból való részesedés


 6. § (1) Az adóügyi feladatokat ellátó köztisztviselő jutalékának összegét a jegyző a polgármester egyetértése mellett állapítja meg.

(2) A jutalékból való részesedés mértékének megállapításakor figyelembe kell venni a dolgozó, az adott időszakban munkából való távollétének időtartamát, legutolsó teljesítményértékelését, és ügyirathátralékát.


(3) A jutalékot – amennyiben annak forrása rendelkezésre áll – az érdekeltségi alapból képzett összeg terhére minden félévet követő hónap harmincadik napjáig kell kifizetni.


(4) Az érdekeltségi alapnak fedeznie kell a bérjellegű kifizetéseket terhelő adók és járulékok összegét.


(5) Az érdekeltségi alapból való juttatás mértéke személyenként nem haladhatja meg a teljesítési időszak utolsó hónapja szerint járó illetmény egy havi összegét


(6) A tárgyévben jogviszonyát megszüntető, nyugdíjba vonuló, GYES-en, GYED-en, illetve egyéb méltányolható okból távol lévő dolgozó az utolsó munkában töltött napig feladata időarányos teljesítésének arányában kaphat jutalékot. Ezekben az esetekben a kifizetés az utolsó munkanapját követő első jutalékfizetés időpontja.


(7) Az érdekeltségi jutalék fegyelmi eljárás alatt, illetőleg fegyelmi büntetés hatálya alatt álló köztisztviselő részére nem fizethető ki. Nem jogosult a jutalék kifizetésére továbbá az sem, akinek a fegyelmi eljárás ideje alatt közszolgálati jogviszonya megszűnik.

Az érdekeltségi alap kezelése


7. § (1) Az érdekeltségi alap javára képződött összegeket az Önkormányzat adó- jutalékszámlájára kell átutalni, melyet elkülönítetten kell nyilvántartani.


(2) Az érdekeltségi alapot képező bevételekről az Adócsoportnál tételes részletezettségű nyilvántartást kell vezetni.


(3) Az érdekeltségi alap év végi maradványa a következő évre nem vihető át.


(4) Az érdekeltségi alap képzésével, kezelésével és felhasználásával kapcsolatos ellenőrzés a Közös Önkormányzati Hivatal Belső Ellenőrének feladata.

Záró rendelkezések

8. § (1) Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban a 2018. január 1-jétől befolyt adóbevételekre is alkalmazni kell.

Hevesaranyos, 2018 február 13

                    


            Dorkó Csaba                                                Hortobágyi Szilveszter

                        Polgármester                                                                Jegyző



Kihírdetve: 2018. február 12.



Hortobágyi Szilveszter

           Jegyző