Hevesaranyos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020. (III. 11.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásról

Hatályos: 2020. 03. 12- 2021. 09. 22

Hevesaranyos Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8 a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet


Általános rendelkezések


1.§ A rendelet célja Hevesaranyos Község Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) illetékességi területén élő személyek és családok szociális helyzetének megőrzése és javítása, ennek érdekében a települési támogatások formáinak megállapítása és szabályozása a helyi sajátosságokra való tekintettel.


2.§ E rendelet  a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben meghatározott fogalmakkal összhangban értelmezendő.


3.§  E rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat illetékességi területén bejelentett lakóhellyel tartózkodási hellyel  rendelkező, életvitelszerűen  Hevesaranyos közigazgatási területén élő

  1. magyar állampolgárokra;
  2. bevándoroltakra és letelepedettekre;
  3. hontalanokra;
  4. magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre.


II. Fejezet


Eljárásjogi rendelkezések


4.§ A rendszeres ellátások havi együttes összege személyenként nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.


5.§ (1) Az e rendeletben szabályozott ellátások megállapítása kérelemre történhet. A kérelmet erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell előterjeszteni, melyhez csatolni kell a formanyomtatványon felsorolt, az egyes ellátásokra való jogosultság megállapításához szükséges mellékleteket. A formanyomtatványok beszerezhetőek a Hivatalban, valamint letölthetőek az Önkormányzat honlapjáról


(2)A kérelmet postai úton az Egerbaktai Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: Hivatal) Hevesaranyosi Kirendeltség postacímére címezve, vagy személyesen a Hivatalban lehet benyújtani.


 6.§ A kérelem benyújtására az ellátás igénylője, annak törvényes képviselője vagy meghatalmazottja jogosult.


7.§ Rendszeres ellátás iránti kérelmet legkorábban az adott ellátásra való jogosultság időtartamának lejárta előtt egy hónappal lehet benyújtani, mely esetben az új jogosultság kezdő időpontja a korábbi jogosultág lejártát követő nap.


8.§  A kérelemben foglaltak ellenőrzése céljából az Önkormányzat család- és gyermekjóléti szolgáltatást végző intézményének dolgozója vagy köztisztviselője környezettanulmányt készít.


9.§ A rendszeres ellátásokat utólag minden hónap 5-éig, az eseti ellátásokat a megállapítást követő 15 napon belül kell folyósítani.


10.§ A pénzbeli ellátások folyósítása általában postai úton, vagy – külön kérésre, a számlaszám igazolása mellett – lakossági folyószámlára utalással történik a jogosult, vagy törvényes képviselője részére. Kivételes esetben a polgármester házipénztárban történő kifizetést engedélyezhet.


11.§ A rendszeres ellátásra való jogosultságot meg kell szüntetni, ha:

 a) a jogosultság feltételei már nem állnak fenn, vagy jogosultságot kizáró körülmény következett be,

 b) a jogosult azt kéri,

 c) a jogosult meghalt,

 d) az e rendeletben meghatározott egyéb okból.


12.§ A  11.§  szerinti megszüntetés időpontja a megszüntetésre okot adó körülmény bekövetkezése hónapjának utolsó napja.


13.§ A jogosult által lakott lakáshoz kapcsolódó rendszeres ellátásra való jogosultságot  meg kell szüntetni, ha a jogosult a támogatással érintett lakásból elköltözött.


14.§ Nem nyújtható olyan személynek települési támogatás, akinek lejárt tartozása áll fenn az Önkormányzattal szemben.


15.§ E rendelet alapján előterjesztett kérelmek elbírálásának ügyintézésére a közigazgatási eljárásokra vonatkozó jogszabály rendelkezései az irányadóak.




16.§ (1) A  Képviselő-testület dönt:

  • rendkívüli települési támogatás,
  • másodfokon a polgármester átruházott hatáskörben hozott határozatai ellen benyújtott fellebbezésekről.
  • a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás
  • temetési költségek mérséklésére nyújtandó települési támogatás,
  • a köztemetés megállapításáról


(2) A polgármester egy naptári évben egy kérelmező esetében egyszer állapíthat meg rendkívüli települési támogatást.


17.§ A támogatások kifizetéséről a jegyző gondoskodik.

III. Fejezet


Pénzbeli Ellátások formái



Eseti jellegű rendkívüli települési támogatás


18.§ Alkalmanként legfeljebb 10.000 Ft összegű eseti jellegű rendkívüli települési támogatásban kell részesíteni azt a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került személyt, emiatt egyszeri anyagi segítségre szorul, amennyiben vagyonnal nem rendelkezik, és családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülálló személy esetén 200 %-át.


Lakhatási támogatás


19. § Lakhatási támogatás a villanyáram-, a víz- és csatorna, a gázfogyasztás és a szemétszállítás díjához, a lakbérhez, a közös költséghez, illetve a tüzelőanyag költségeihez nyújtható.


20.§ Lakhatási támogatásra jogosult az a személy,

 a) aki a kérelemben megjelölt lakásban bejelentett lakcímmel rendelkezik, abban életvitelszerűen lakik és annak tulajdonosa vagy bérlője és

 b) akinek a háztartásában az egy főre  jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át és

 c) akinek háztartása egyik tagjának sincs vagyona és

d) aki fogyasztóként szerepel azon közüzemi számlán, melyre vonatkozóan kéri a lakhatási támogatás megállapítását.


21.§ A támogatás további feltétele, hogy a kérelem benyújtója, illetve az ellátás jogosultja a lakókörnyezete rendezettségének biztosítására vonatkozó alábbi feltételeket teljesítse:

a) az általa lakott ingatlan udvarán rendelkezzen egy db rendeltetésszerűen használt szeméttároló edénnyel, továbbá gondoskodjon

b) a lakás és az ahhoz tartozó kert, udvar rendben tartásáról,

d) az ingatlan előtti járdának (járda hiányában egy méter széles területsávnak), a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, téli időszakban síkosság mentesítéséről.


22.§  A lakhatási támogatást egy évre kell megállapítani azzal, hogy a kérelmezőt az ellátás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.


23.§ (1) A lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

 (2) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.


24.§ (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás havi összegét az alábbak szerint kell megállapítani:


Egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíjminimum %-ban

A támogatás havi összege

0-100%

6.000. Ft

101-150%

5.000. Ft.

151-200%

4.000. Ft



Temetési költségek mérséklésére nyújtandó települési támogatás


25.§  (1) Temetési költségek mérséklésére nyújtandó települési támogatásra jogosult a személy, aki elhunyt hozzátartozójának eltemettetéséről gondoskodik.

(2) A temetési költségek mérséklésére nyújtandó települési támogatás összege 30.000,- forint


IV. Fejezet


Természetben nyújtott szociális ellátások



Szociális alapszolgáltatások


 26.§ (1)  Az Önkormányzat által biztosított szociális alapszolgáltatások:

a) az étkeztetés,

b) a házi segítségnyújtás,

c) gyermekjóléti szolgáltatás


(2) Az (1) bekezdésben foglalt  szociális alapszolgáltatásokat Egerbakta Község Önkormányzat Család és Gyermekjóléti Szolgálat látja el.





V. Fejezet


Záró rendelkezések


27.§ E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.


28.§ Hatályát veszti Hevesaranyos Község Önkormányzat Képviselő- testületének 3/2015. (II.18.) és 4/2018. (III.28.) önkormányzati rendeletei.


29.§ E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.