Hevesaranyos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2022. 12. 15

Hevesaranyos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

2022.12.15.

Hevesaranyos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdés e) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temető használatára vonatkozóan az alábbiakat rendeli el.

1. § A rendelet hatálya kiterjed Hevesaranyos Község Önkormányzata közigazgatási területén lévő és a Római Katolikus Egyház tulajdonában lévő 250 hrsz-ú temetőre, valamint a fenntartásával és a temetkezésekkel kapcsolatos tevékenységekre.

Fogalmi meghatározások

2. § (1) a. Temető: a település igazgatási területén belüli, beépítésre szánt, építési használata szerinti zöldfelületi jellegű különleges terület, amely kegyeleti célokat szolgál, közegészségügyi rendeltetésű, és amelyet az elhunytak eltemetésére, a hamvak elhelyezésére létesítettek és használnak, vagy használtak.

(2) b. Köztemető: az önkormányzat tulajdonában lévő temető, továbbá az a nem önkormányzati tulajdonban lévő temető is, amelyben az önkormányzat – a temető tulajdonosával kötött megállapodás alapján – a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti.

(3) c. Temetési hely: a temetőben vagy a temetkezési emlékhelyen létesített sírhely, sírbolt, urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt, valamint a hamvasztóüzemi építmény területén, ingatlanán létesített urnafülke, urnasírhely. A temetési helyek egyes formái, a temetés módja, továbbá a földben vagy építményben történő elhelyezkedése alapján különböznek egymástól.

(4) d. Hősi temető, hősi temetési hely: nemzetközi szerződés eltérő rendelkezése hiányában a honvédelmi kötelezettség fegyveres vagy fegyver nélküli teljesítése közben elesettek, továbbá a teljesítést követően, ezzel közvetlenül összefüggésbe hozható okból elhunytak, valamint háborúban kényszermunkára hurcoltak és elhunytak eltemetésére, hamvaik elhelyezésére szolgáló temető (temetőrész), temetési hely.

(5) e. Szenthely: egyházi fogalom. A profán használatból egyházi szertartás végzésére, áldással kivett építmény vagy terület.

(6) f. Kegyeleti közszolgáltatás: a köztemető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékének megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége.

(7) g. Sírbolt (kripta): legalább két koporsó elhelyezését biztosító, terepszint alatti és feletti, illetve kizárólag terepszint feletti építményrészből álló temetési hely.

A temetők tárgyi, infrastrukturális létesítményei

3. § (1) A temető tulajdonosa (fenntartója) utat, ravatalozót, halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolót és hűtőt, a temető bekerítését vagy élősövénnyel való lehatárolását, vízvételi lehetőséget, illemhelyet, hulladéktárolót a kormányrendeletben meghatározottak szerint köteles biztosítani.

(2) A temető tulajdonosa (fenntartója) Utat, ravatalozót, halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolót és hűtőt, a temető bekerítését vagy élősövénnyel való lehatárolását, vízvételi lehetőséget, illemhelyet, hulladéktárolót a kormányrendeletben meghatározottak szerint köteles biztosítani.

Temetési helyek és temetkezési szabályok

4. § A halottat eltemetni, hamvasztott és exhumált halottak maradványait elhelyezni üzemelő és lezárt temetőben szabad. Lezárt temetőben a temetési helyre rátemetés történhet.

5. § (1) A temetőt sírhely-táblákra, gyermeksírhely-, urnafülke-, urnasírhely-, sírbolt táblákra, valamint hamvak szétszórására alkalmas területekre lehet felosztani.

(2) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani. A díszsírhelyeket, sírbolthelyeket külön kell megjelölni.

(3) A betelt sírhely-táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.

6. § (1) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben (rátemetéssel), urnasírban, urnafülkében vagy sírboltban lehet elhelyezni, illetve a hamvak arra kijelölt helyen szétszórhatók.

(2) Az eltemettető vagy egyetértésével más hozzátartozó kívánságára az urnát - az átvétel egyidejű igazolása mellett - ki kell adni és ennek megtörténtét a nyilvántartásba is fel kell jegyezni.

(3) Amennyiben az urna kiadását kérő személy nem azonos a hamvasztásos temetésről gondoskodóval, úgy az urna részére történő kiadásához a temetésről gondoskodótól, hozzájárulást kell beszereznie. Ilyen személy hiányában a hozzájárulást a Ptk. 685. §-ának b) pontja szerinti sorrendben az elhalt közelebb álló hozzátartozójától kell beszereznie.

7. § (1) A temetési helyek méretei köztemetőben:

a) a. Felnőtt sírhely: 2,20 m hosszú, 2,00 m mély, 1,10 m széles

b) b. Dupla felnőtt sírhely: 2,50 m hosszú, 2,00 m mély, 2,20 m széles

c) c. Gyermek sírhely: 1,30 m hosszú, 2,00 m mély, 0,60 m széles

d) d. Urna földbe temetésnél: 1,20 m hosszú, 0,80 m széles

(2) Az urnát az urnatartó fedlapjától számítva 50 cm földtakarással (terepszintig) kell elhelyezni.Urnafülke: 0,30 m hosszú, 0,30 m mély, 0,30 m széles

(3) Az új sírok kijelölésénél a sírok egymástól való oldaltávolságának minimum60 cm-nek kell lennie.

(4) Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységre kerüljön.

(5) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még urnák elhelyezhetők.

A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama köztemetőben

8. § (1) A temetkezési hely használatáért - a díszsírhely kivételével - a temetkezési hely felett rendelkezésre jogosultnak, illetve örökösének díjat kell fizetni. A díj mértékét és a megváltás idejét a Római Katolikus Egyház Egri Egyházmegye által kiállított Szabályzat határozza meg. A Szabályzat az Egyházközség székhelyén lévő plébánián, valamint a hevesaranyosi templomban található meg. A temetkezési hely feletti rendelkezési jogosultság a megváltás napjával kezdődik.

(2) A használati idő eltelte után a temetkezési helyek - külön tiltó rendelkezés hiányában - újabb ciklusra megválthatók, kivéve, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja vagy más célra kívánja felhasználni. Erről a temetési hely felett rendelkezésre jogosult nyilatkozatot kérhet.

(3) A használati idő lejártát a rendelkezésre jogosult köteles figyelemmel kísérni.

(4) Amennyiben a meghosszabbítás nem történik meg, az üzemeltető a temető hirdetőtáblájára vagy a temetkezési helyre kihelyezett hirdetménnyel a korábbi jogosultat értesítheti.

(5) Ha a használati idő leteltét követően a sírhelyet 3, az urna helyét 1 éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.

Nyilvántartások vezetése

9. § (1) A temető fenntartója köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek meg kell őriznie, azt követően pedig átadni a Heves Megyei Levéltárnak.

(2) A nyilvántartó könyvbe minden temetést (urna elhelyezést) a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, temetés (urnaelhelyezés, vagy hamvak szétszórásának) napja, az elhalt családi neve és utóneve, születési családi és utóneve, születési ideje, anyja neve, legutolsó lakhelyének a címe, az elhalálozás időpontja,a sírhelytábla, sírhelysor, temetési hely száma,az eltemettető, illetve a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy neve, lakcíme, valamint a síremlékre vonatkozó bejegyzések.

(3) A nyilvántartási adatokról tájékoztatást - a halott nevének, a temetés időpontjának és a temetkezés helyének kivételével - csak bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.

A temető működési rendje

10. § (1) A temető nyitvatartása: október 1-től március 31-ig: 08:00-20.00 óráig április 1-től szeptember 30-ig: 06.00-22.00 óráig

(2) A temetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.

(3) A nyitvatartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

(4) A temetőkben mindenki a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

Tilos benne a szent helyet sértő magatartást, a katolikus híveket botránkoztató, vagy a hitet bántó szertartást végezni.

(5) A temetőkben sírokat, sírboltokat, síremlékeket, kegyeleti tárgyakat, a síremlékeket a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(6) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

(7) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.

(8) A temetőkben gyertyát égetni úgy szabad, hogy az ne okozzon veszélyt. Ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

11. § (1) A temetkezési hely birtokosa által végezhető munkák:

a) egynyári vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése,

(2) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

12. § (1) A temetőben végzendő munkát a sírgondozás kivételével az üzemeltetőnek be kell jelenteni. Az üzemeltető a bejelentésekről nyilvántartást köteles vezetni, amely tartalmazza a bejelentés és a munka megkezdésének időpontját, a munka helyét, megnevezését, az építtető és kivitelező nevét, címét.

(2) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő vagy oda nem illő felirattal ellátott síremléket elhelyezni nem szabad.

(3) Az előírt engedély hiánya vagy attól való eltérés, valamint kötelezettség teljesítésének elmulasztása esetén az üzemeltető:a sírhely birtokosát határidő kitűzésével felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére, felhívás eredménytelenség esetén a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti) és annak költségét áthárítja a sírhely birtokosára.

(4) A síremlék köré szilárd burkolatú kísérőjárda építhető, a sírhely határain belül.

(5) Síremlék állítás esetén az igényelt területre és időtartamra a köztemető üzemeltetője a rendelet mellékletében meghatározott díjat számít fel.

(6) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát - vagyonvédelmi okokból - csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(7) A temetőben engedély nélkül elhelyezett és a temető rendjét zavaró tárgyakat a temető tulajdonosa, üzemeltetője jogosult eltávolítani.

13. § (1) A temetőben vállalkozás szerűén munkát végző köteles betartani az e rendeletben meghatározott feltételeket.

(2) A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, az eredeti állapot nem változhat meg. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

14. § (1) A temetőbe gépjárművel, segédmotor kerékpárral, kerékpárral behajtani és ott közlekedni tilos.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tiltás a mozgáskorlátozottakra, temetkezési szolgáltatást és engedélyezett munkálatokat végzőkre és - esetlenként - a láthatóan idős betegekre nem vonatkozik.

(3) Tilos a temetőben szemetelni. Az elhervadt virágokat, koszorúkat, az elhasznált csomagoló anyagot és minden más hulladékot kizárólag ezek gyűjtésére szolgáló hulladékgyűjtőbe szabad elhelyezni. A temetőben lévő hulladékgyűjtőbe a temetőn kívül keletkezett hulladékot elhelyezni tilos!

(4) Tilos a temetőben lévő vízvételi helyet a temetőben található növényzet locsolásán túl más célra igénybe venni.

15. § (1) A temető üzemeltetője gondoskodik a temető tisztántartásáról, a hulladékgyűjtő edények tartalmának elszállításáról.

(2) A temető üzemeltetőjének feladata a meglévő fás növényzet maximális védelme és fenntartása.

16. § Aki az e rendeletben foglaltakat megszegi - és a cselekmény vagy mulasztás nem tartozik más, szabálysértést megállapító jogszabályi rendelkezés hatálya alá - szabálysértést követ el és 30.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható. A hatósági eljárás lefolytatására a jegyző jogosult.

17. § A temetői munkák során (így különösen: rátemetés, exhumálás, áthelyezés) talált értékekről (ékszer, nemesfémből készült protézis) és a találás körülményeiről jegyzőkönyvet kell felvenni. A talált érték biztonságos megőrzéséről a temető üzemeltetőjének gondoskodnia kell a jogosultnak történő átadásig.

18. § Ez a rendelet 2022. december 15-én lép hatályba.