Bükkszenterzsébet Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2004. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hatályos: 2015. 06. 26

Bükkszenterzsébet Község Önkormányzat Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kmi. tv.) 77.§-ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában,  Magyarország helyi önkormányzatairól szóló  2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 7. pontjában és a  Kmi. tv. 76.§-ban meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:




I. RÉSZ


Általános rendelkezések


1. §

-


2.§

-


3.§


Alapelvek


(1)   Bükkszenterzsébet Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a közművelődési tevékenység feltételeinek szabályozása során biztosítja a település minden polgárának


a.)    a  nemzeti, a helyi, és a nemzetiségi kulturális  örökség, hagyományok megismerését az e rendeletben foglalt közösségi színtéren belül igénybe vett szolgáltatások útján,

b.)    a nyilvános könyvtári ellátás igénybevételét, az  információhoz jutás esélyegyenlőségét,

c.)    az önművelődés, iskolarendszeren kívüli oktatás, továbbképzés lehetőségét,


(2)   Az e rendeletben megfogalmazott jogok érvényesítése során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés.

(3)   Az önkormányzat által fenntartott közösségi színtér nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem.



II. RÉSZ


Az önkormányzat közművelődési feladatai


1.      fejezet


A közművelődési feladatellátás szervezeti kerete


4. §


Az Önkormányzat a Kmi.tv.-ben meghatározott közművelődési  feladatai ellátására közművelődési színteret tart fenn Bükkszenterzsébeti Művelődési Ház néven (továbbiakban: művelődési ház) a Bükkszenterzsébet, Szabadság út 133. szám  alatt.


5. §

-


6. §

-


7. §


-


2.      fejezet


A közművelődési feladatok ellátásának módja


8. §


A közművelődési feladtok megvalósítását az Önkormányzat az alábbiak szerint biztosítja:



  1. Az öntevékeny, önképző, civil szervezetek működéséhez a művelődési ház helyiséget biztosít. Az Önkormányzat éves költségvetésében meghatározott összeggel anyagilag is támogatja az alkotó közösségek tevékenységét.
  2. Az iskolarendszeren kívüli és felnőttoktatási – formákra lehetőséget teremt a művelődési házban.

c.)    Bükkszenterzsébet környezeti, szellemi, művészeti értékeit megismerteti a község lakosaival, a településünkre látogató vendégekkel.

c.)/a. helyi képzőművészek támogatása, kiállításon való bemutatásuk,

c.)/b. hangversenyek szervezése, Szuk Mátyás Ifjúsági Fúvószenekar, Községi népdalkör fellépéseinek biztosítása, népzenei találkozók szervezése

c.)/c. településünket bemutató-ajánló kiadványok készítése,

c.)/d. a települési hagyományok ápolása, gazdagítása, (Palóc Népdalkör, Majorette-csoport, iskolai énekkarok néptánc-csoportok, zeneiskolai növendékek bemutatkozási lehetőségeinek megteremtése, új hagyományápoló közösségek szervezésének kezdeményezése),

c.)/e. hagyományteremtő, színvonalas rendezvények kialakítása,

     


d.)    -

e.)    Az egyetemes, a nemzeti kultúra közvetítése elsősorban a művelődési ház feladata, amelynek formái különösen:

e.)/a. színházi előadások,

e.)/b. filmvetítések,

e.)/c. irodalmi estek, előadások

e.)/d községi szintű szavaló-, rajz-, népdal-éneklési versenyek,


  1. A településen élő nemzetiség kulturális értékeinek megismertetése, tevékenységük támogatása (pl. nemzetiségi tánctábor, hagyományőrző tánccsoportok támogatása) a helyi nemzetiségi önkormányzattal  együttműködve.

g.)    A művelődési ház a helyi közösségi együttműködésekhez, a közösségi szintér igénybevételéhez lehetőséget biztosít.

h.)    Az önkormányzat támogatja a községi nevelési-oktatási intézményeinek nemzetközi kapcsolatait, segítve ezzel a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítését, fenntartását.

i.)      A művelődési ház mellett a községi nevelési-oktatási intézményei, a sportegyesületek is biztosítják a szabadidő hasznos eltöltéséhez, a közösségi művelődéshez, az alkotó tevékenységhez, a testkultúrához szükséges feltételeket.



3.      fejezet


Az önkormányzati közművelődési feladatok finanszírozása


9. §


(1)   Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására az előző évben, a közművelődésre fordított összeg inflációval és az új feladatok belépésével növelt összegét biztosítja az évenkénti költségvetésében.

(2)   A közművelődési feladtok ellátásából részt vállalókat az Önkormányzat alkalmanként pénzügyi támogatásban részesíti.


 

III. RÉSZ


10. §


-


Záró rendelkezés


11. §.


E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.




Bükkszenterzsébet, 2015. június 25.





Nagy László                                                                                        Ortó Szilárd

  jegyző                                                                                               polgármester