Bükkszenterzsébet Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2008. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról

Hatályos: 2012. 04. 27- 2020. 12. 31

Bükkszenterzsébet Községi Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990.évi LXV. törvény 16.§ (1) bekezdésében, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995.évi LIII. törvény 46.§ (1) bekezdés c) pontjában, a 48.§ (3) bekezdés b) pontjában az 58.§(1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel az e törvényekben foglaltakra valamint az 1/1986.(II.21.) ÉVM-EüM rendeletben foglaltakra

  a község tiszta, esztétikus képének, valamint a környezet rendjének és tisztaságának kialakítása, fenntartása és védelme érdekében a helyi körülményeket figyelembe véve, az alábbi rendeletet alkotja.


I. Fejezet


Általános rendelkezések


1.§

(1) A rendelet célja, hogy Bükkszenterzsébet község közigazgatási területén a köztisztaságot fenntartsa, az ezzel kapcsolatos feladatokat, kötelezettségeket és tilalmakat a helyi sajátosságoknak megfelelően rendezze.

(2) A rendelet hatálya a község közigazgatási területén állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó, illetve tevékenységet folytató magánszemélyekre, jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre egyaránt kiterjed.

(3) A köztisztaság és a települési környezet fenntartása elsőrendű közegészségügyi érdek, ezért ennek előmozdításában mindenki köteles hathatósan közreműködni, a szennyeződést, fertőzést eredményező tevékenységtől, illetőleg magatartástól tartózkodni.

II. Fejezet

Az ingatlanok és közterületek tisztántartása

2.§

(1) A község területén lévő ingatlanok tisztántartásáról az ingatlanok tulajdonosai, vagy tényleges használói kötelesek gondoskodni, továbbá kötelességük, hogy ingatlanukat megműveljék, rendben tartsák, gyomtól, gaztól, féregtől megtisztítsák.

(2) Az űrgödrös WC-t használó ingatlan tulajdonosai kötelesek az illemhely jó karbantartásáról gondoskodni, az építményt úgy kialakítani, hogy zárt, szivárgásmentes űrgödörrel rendelkezzen, az ülődeszka, padozat, oldalfal legyek és rovarok ellen résmentes és fedővel ellátott legyen. Az illemhely fertőtlenítéséről folyamatosan gondoskodni kell egy zacskó (250 g) klórmész beöntésével.

(3) A beépítetlen ingatlanok utcafonti részét folyamatosan, a telek területét legalább két alkalommal június 15-ig, illetve szeptember 15-ig gyomtalanítani kell.

(4) Az önkormányzati tulajdonú közterületek szervezett, rendszeres tisztántartásáról, általános jellegű takarításáról, síkosság-mentesítéséről, a szilárd burkolatú utak tisztántartásáról, szeméttárolók kihelyezéséről, ürítéséről az önkormányzat a polgármesteri hivatal útján gondoskodik.

(5) Magánszemélyek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetek tevékenysége következtében közterületen keletkezett szennyeződés megszüntetése, a szennyeződést okozó szerv, illetve személy feladata.

(6) Köztisztasági szempontból járdának minősül az a gyalogos közlekedésre rendelt kiépített és kiépítetlen útterület, amely az ingatlan telekhatárától az úttest széléig (szegélyéig) terjed.

(7) Az ingatlan előtti járda tisztántartása az ingatlan tényleges használójának kötelessége. Intézmények, kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységek és más elárusítóhelyek előtti járdaszakaszt a tényleges használónak kell tisztántartani függetlenül attól, hogy a szemét üzleti tevékenységből származik-e. Ez a kötelezettség kiterjed a hó eltakarítással, a síkosság megszüntetésével kapcsolatos feladatokra is.

(8) A tényleges használó kötelessége a járda mellett növő gaz kiirtása, a járdára kinyúló ágak és bokrok megfelelő nyesése.

(9) Az ingatlan előtti közterületen lévő fák, cserjék, növények kártevők elleni védekezése az ingatlan használójának kötelessége

(10) Ónos esőtől, jégtől, hótól síkossá vált járdát a szükséghez képest naponként többször fel kell hinteni. A felhintésre bomló, szerves anyagot nem tartalmazó szóróanyagot (homok, hamu, fűrészpor, kőporliszt) kell használni. E célra tüzelés után visszamaradt darabos, sérülést okozó anyagot használni nem szabad. A szóróanyag beszerzéséről a tisztántartásra kötelezettnek kell gondoskodni. A járda és a közút síkosság-mentesítését a tisztántartásra kötelezettnek úgy kell elvégezni, hogy abból ne származzon baleset.

(9) Az ingatlan előtti közterület zöld felületének tisztántartására:

   3-as kategóriájú vegyszer alkalmazása lehetséges,

3. §

(1) A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztántartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – az ingatlan előtti szakaszra terjedően – az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

(2) Járműbehajtók átereszeinek építése, jó karban- és tisztántartása minden esetben az ingatlan használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

(3) A csapadék elvezető árokba szennyezett (olajos, vegyszeres stb.) vizet bevezetni tilos! Eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot (szemetet, iszapot, papírt, törmeléket, tűz- és robbanásveszélyes anyagot) a csapadékvíz-elvezető árokba szórni, beleönteni, beleseperni, vagy bevezetni tilos!

4.§

(1) Építési területen és az építkezés közvetlen környékén az ingatlan tulajdonosának kell biztosítani a rendet, tisztaságot.

(2) Építésnél, bontásnál vagy tatarozásnál a munkálatokat úgy kell végezni, az építési és bontási anyagokat, a kiásott földet úgy kell tárolni, hogy a körülményekhez képest minimális környezet szennyezést okozzon.

(3) Közterületen építési, bontási anyagot a polgármester által kiadott közterület-használati engedélyben meghatározott területen, az engedélyben megjelölt módon és időtartamig szabad tárolni. Magánterületen engedély nem szükséges, de csak olyan anyagot szabad tárolni, amely közegészségügyi szempontból veszélytelen.

5.§

 (1) Közterületen szennyező anyagot csak olyan módon szabad szállítani, hogy a szállításból semmi ki ne hulljon, por és csepegés ne keletkezzen. Ha a szállítás közben a terület szennyeződnék, a szennyeződés előidézője köteles azt eltávolítani és a további szennyeződés megakadályozásáról gondoskodni.

(2) Ha bármilyen szállítmány fel- vagy lerakásánál, a közterület szennyeződik, a szennyeződés előidézőjének azt a fel- vagy lerakás elvégzése után nyomban meg kell tisztítani.

6.§

A község közterületén tilos járművet mosni, olajcserét vagy más olyan tevékenységet végezni, amely szennyeződést okoz.

7.§

(1) Közterületen hirdetményt, plakátot csak az e célra rendszeresített helyen szabad elhelyezni. Tilos az építményeket, kerítéseket, élőfákat bármilyen felirattal megrongálni. A közszemérmet és közízlést sértő feliratokat a tulajdonos 24 órán belül köteles saját költségén eltávolítani.

(2) Épületen (kapun, ablakon stb.) egyéb létesítményben lévő, idejét múlt hirdetményt az elhelyező köteles eltávolítani, legkésőbb a felhívás kézhezvételétől számított 3 napon belül, köteles továbbá az így keletkezett hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról is gondoskodni.

8.§

(1) Szemetet, hulladékot csak az arra a célra rendszeresített és felállított szeméttartóba lehet elhelyezni.

(2) Aki közterületet, valamint az itt elhelyezett felszerelési, berendezési tárgyakat beszennyezi, köteles annak megtisztításáról azonnal gondoskodni.

(3) Állati hullát, valamint olyan anyagot, amely a környék levegőjét szennyezi, az egészséget veszélyezteti, vagy élősdiek részére táptalajt nyújthat, sem közterületen, sem magánterületen elhelyezni vagy elhagyni nem szabad.

(4) Elhullott állat tetemét a tulajdonos köteles haladéktalanul ingatlanán elásni, 50 kg -ot meghaladó állati hulla esetén a Városgondozás Kft.  Eger Homok út  26 . szám kell értesíteni. Telefon: 513-210.

9.§

(1) Vállalkozói tevékenység ellátásához, magángazdálkodáshoz szükséges gépek, járművek tárolása közterületen tilos!

(2) Alkalmi jelleggel igénybe vett közterület és az azt körülvevő 10 méteres terület-sáv tisztántartása az alkalmi használó kötelessége.

10.§

(1) Az épület tulajdonosa gondoskodik arról, hogy az épület tetőzetéről az esővíz, hólé a járdára ne csorogjon.

(2) A település területén lévő, élő vízfolyásokba, belvízelvezető árkokba tisztítatlan szennyvizet, trágyalevet levezetni, partjait szemét vagy egyéb hulladék lerakásával beszennyezni tilos!

11.§

(1) A járdáról letakarított jeget, havat a közút és a járda között úgy kell elhelyezni, hogy se a gyalogos, se a gépjármű forgalmat ne akadályozza.

(2) Tilos az összerakott hó elhelyezése:

  • a gyalogos közlekedési útvonalon,
  • útkereszteződésben,
  • úttorkolatban,
  • kapubejárat elé, annak szélességében,
  • a tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyénél, a jármű megállóhelye és a járda között,
  • a közüzemi, szolgáltatási, felszerelési tárgyon és annak közérdekű létesítményein.

(3) A járdásról a havat hóesés után szükség szerint el kell takarítani.

Az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetése

12.§

(1) Avart és kerti hulladékot csak úgy szabad égetni, hogy az emberi egészséget és környezetet ne károsítsa, az égetésre kerülő anyag-növényzet száraz, éghető legyen. 

(2) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (pl. fólia, veszélyes hulladék.)

(3) A szabadban tüzet gyújtani tüzelőberendezést használni csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

(4) A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, veszély esetén a tüzet azonnal el kell oltani.

(5) A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(6) A hatóságilag elrendelt általános tűzrakási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

(7) A nyílttéri égetés végzésének rendelet szerinti engedélyezett időpontja:

A hét   kedd és  csütörtök napján szélmentes időjárás esetén.

III. Fejezet

A köztisztasági rendelkezések betartásának ellenőrzése


13.§[1]

Hatályon kívül helyezve


IV. Fejezet

A települési környezetvédelem gazdasági alapjai

A Környezetvédelmi Alap célja és bevételei

14. §

  1. Az Önkormányzat Környezetvédelmi Alapot hoz létre.
  2. Az önkormányzati környezetvédelmi alapot környezetvédelmi célokra kell felhasználni. (Kvt. 58. §. (4) bekezdés)
  3. A Környezetvédelmi Alap létrehozásának célja, hogy hatékonyan segítse az Önkormányzat környezetvédelmi feladatainak ellátását:
    1. a szükséges környezetvédelmi intézkedések végrehajtása,
    2. a környezeti károk mérséklése,
    3. a környezeti ártalmak megelőzése,
    4. a környezetkímélő tevékenységek, környezetbarát technológiák elterjedésének elősegítése,
    5. a zöldfelület-gazdálkodás,
    6. a természeti értékek megóvása,
    7. a környezetvédelmi oktatás, nevelés területén.

15. §

  1. A települési önkormányzati környezetvédelmi alap bevételei:
  1. a települési önkormányzat által jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírság teljes összege
  2. a területi környezetvédelmi hatóság (65.§. (1) bek. a.) pont) által a települési önkormányzat területén jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírságok összegének harminc százaléka.
  3. a környezetterhelési díjak és igénybevételi járulékok külön törvényben meghatározott része
  4. a települési önkormányzat bevételeinek környezetvédelmi célokra elkülönített összege.
  5. Egyéb bevételek (Kvt. 58. §. (2) bekezdés)
  1. A települési önkormányzati környezetvédelemi alap felhasználásáról a képviselő-testületnek évente a költségvetési rendelet (Áht. 65. §.) és a zárszámadás (Áht. 85.§.) elfogadásával egyidejűleg kell rendelkeznie. (Kvt. 58. §. (5) bekezdés)

V. fejezet

Záró rendelkezések

16.§

(1) Ez a rendelet 2008. július 1-én lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg „a környezet védelmének általános szabályairól” szóló 8/2004./IV.29./ rendelet hatályát veszti.


Bükkszenterzsébet, 2008. június 26.





                   Dr.Juhász László                                                  Sánta Miklósné

                       polgármester                                                            jegyző


A rendelet kihirdetve: 2008. június 27.



                                                                                                 Sánta Miklósné

                                                                                                        jegyző

[1]

Hatályon kívül helyezte a 9/2012. (IV. 27.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2012. április 27-től