Bükkszenterzsébet Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2008. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2012. 02. 10

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.§.(1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 54.§. (1) bekezdésében foglaltakra, Bükkszenterzsébet Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a következő rendeletet alkotja:


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


1.§.


A rendelet célja, hogy


a./ meghatározza a közterületek használatának rendjére vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre,


b./ megállapítsa a közterület-használati díj mértékét és fizetésének a módját,


2.§.


(1) A rendelet hatálya kiterjed a Bükkszenterzsébet község közigazgatási területén belül az önkormányzat tulajdonában, kezelésében lévő, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként (pl. közút, járda, tér) nyilvántartott belterületi földrészletekre, továbbá belterületi földrészletek közhasználatra átadott részére (a továbbiakban együtt: közterület).


(2) Rendelkezései minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre vonatkoznak, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak és tevékenykednek.



3.§.


A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával – mindenki ingyenesen használhatja.


KÖZTERÜLET-HASZNÁLAT ENGEDÉLYEZÉSE, A KÖZTERÜLET

IGÉNYBEVÉTELE


4.§.


(1) A közterületek rendeltetéstől eltérő használatához közterület-használati engedély szükséges.

(2) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a.) a köztisztasággal kapcsolatos építmények és tárgyak elhelyezésére,

b.) szobor, emlékmű és köztárgyak elhelyezésére

c.) önálló hirdető berendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére,

d.) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,

e.) alkalmi és mozgóárusításra,

f.) kiállítás, alkalmi vásár céljára

g.) gépjármű közterületen történő elhelyezése

(3) A közterület használata engedélyezetté válik:

- egy napi igénybevétel esetén a polgármesteri hivatalban történő díj befizetésével

- egyéb esetben a 6.§ (1) bekezdésében foglalt eljárás alapján.



5.§


Nem kell közterületi-használati engedély:


a.) a közút /járda/ építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban, a közút /járda/ területének elfoglalásához,

b.) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

c.) a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek, további közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához, illetve lerakásához, feltéve, hogy a közlekedést nem akadályozza.



6.§



(1) A közterület-használati engedély előkészítését a jegyző végzi. A kérelmet a jegyzőhöz, az 1. melléklet szerint kell benyújtani. Az engedély megadása a polgármester hatáskörébe tartozik.

A döntés meghozatalára az önkormányzati hatósági ügyekre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.


(2) Az engedély

-   ideiglenes jelleggel, meghatározott idő elteltéig,

-   a megállapított feltétel bekövetkeztéig, illetőleg

-   a visszavonásig adható meg.


(3) Élelmiszer utcai árusítására közterület-használati engedélyt csak idény jelleggel, meghatározott idő elteltéig lehet kiadni.


(4) A határozott időre szóló közterület-használat legrövidebb időtartama 1 nap, kérelemre többször meghosszabbítható.


(5) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.


7.§


(1) A közterület tartós, (30 napot meghaladó) állandó jellegű használatához képviselő-testületi hozzájárulás és területbérleti szerződés szükséges.

(2) A Képviselő-testületi hozzájárulást tartalmazó határozatban rendelkezni kell a bérleti szerződés időtartamáról, a bérleti díjról, valamint a bérleti szerződéssel kapcsolatban felmerülő további kikötésekről.

(3) A közterület állandó jellegű használatát építmény létesítése céljára a funkció megkötésével hagyja jóvá a képviselő-testület


8.§1

(1) Nem adható közterület-használati engedély illetőleg képviselő-testületi hozzájárulás


               a)2 hatályát vesztette

     b) tűz-és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására, az eseti rendezvények kivételével szeszes ital 

         árusítására,

     c)  közterületen  szeszes ital fogyasztása  nem engedélyezett.



9.§


(1) Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenységet /ide értve az önálló hirdető-berendezések, figyelmeztető és tájékoztató táblák elhelyezését is/ jogszabály valamely hatóság vagy más szerv engedélyéhez, hozzájárulásához köti, a közterület-használati engedély illetőleg képviselő-testületi hozzájárulás csak az engedély, hozzájárulás megléte esetén adható ki.

(2) Az engedélyes köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztán tartani, gondozni. Az engedély érvényének meghosszabbítására irányuló eljárás során a jegyző köteles ellenőrizni, hogy a közterület használója a jogszabály által előírtakat betartja-e.


Járművek tárolása közterületen


10.§


(1) Közterületen üzemképtelen jármű 30 napon túl közterület-használati engedély nélkül nem tárolható.


(2) Az üzembentartó üzemképtelenné vált járművét saját költségén köteles a közterületről haladéktalanul, de legkésőbb 7 napon belül köteles eltávolítani.


(3) Ha a jármű csupán azért minősül üzemképtelennek, mert hatósági engedéllyel és jelzéssel nem rendelkezik, azt főútvonalon nem szabad tárolni.


(4) Használat folytán üzemképtelenné vált, sérült roncs járműveket azok tulajdonosa saját ingatlanán, vagy bérleményén úgy köteles tárolni, hogy közterületről ne legyen látható és a községképet ne rontsa.


(5) A jármű üzembentartója, vagy tulajdonosa a tárolt járművek esetében köteles nevét, címét, a közterület-használati engedély másolatát a járművön jól látható helyen (pl.: szélvédő üveg mögött) elhelyezni.


Üzemképtelen járművek elszállítása


11.§


(1) Az üzemképtelen jármű hatósági elszállítása előtt a Polgármesteri Hivatal írásban köteles felszólítani az üzembentartót (tulajdonost) a járművek közterületről 30 napon belül történő eltávolítására.


(2) A szabálytalan elhelyezés miatt baleseti veszélyt jelentő vagy a forgalmat nagymértékben akadályozó, közterületen tárolt üzemképtelen járműveket – a rendőrhatóság egyidejű tájékoztatásával – a Polgármesteri Hivatal az ezzel megbízottal (továbbiakban megbízott) a kijelölt tárolóhelyre szállíttatja.


(3) Hatósági jelzéssel nem rendelkező közterületen tárolt járművek esetében, ha az üzembentartó (tulajdonos) kiléte nem állapítható meg, a jármű azonnali hatállyal elszállítható.


(4) A hatósági elszállításnál a jármű műszaki állapotát a szállító – szükség esetén szakértő bevonásával – állapítja meg és erről a Polgármesteri Hivatal jegyzőkönyvet és fényképfelvételt készít, a jegyzőkönyvben rögzíteni kell a járművön talált tárgyakat is.


(5) Az elszállítás napjától számított 15 napon belül az üzembentartót, vagy a tulajdonost írásban fel kell szólítani, hogy a járművet a tárolás helyéről 30 napon belül szállítassa el. Ismeretlen tulajdonos (üzembentartó) esetén a felszólítás a helyi sajtó útján, ill. hirdető táblán (hivatali épületében) elhelyezett hirdetmény útján történik.


(6) A hatóságilag elszállított üzemképtelen járművek a megbízott az üzembentartó, vagy a tulajdonos költségére és veszélyére tárolja.


12.§


(1) A hatósági jelzéssel nem rendelkező, továbbá az elszállítás napjától számított 3 hónap elteltével ki nem váltott üzemképtelen járműveket a megbízott értékesítheti, annak sikertelensége esetén megsemmisítheti.


(2) A járművek és az azokban lévő tárgyak értékesítése, ill. megsemmisítésére a Ptk. vonatkozó szabályai az irányadók.


(3) Az üzembentartó, vagy tulajdonos jogosult az elévülési időn belül az értékesítés során befolyt és a közterület felügyelet, illetve a megbízott költségeivel csökkentett összegre vonatkozó igényeit érvényesíteni, amennyiben tulajdonjogát igazolja.



A KÖZTERÜLET-HASZNÁLATI DÍJ MÉRTÉKE,

KIFIZETÉSÉNEK MÓDJA



(1) Az engedélyes, a bérlő a közterület használatáért díjat fizet (bérleti díjat) köteles fizetni. A díj mértékét a 2. melléklet tartalmazza, a fizetendő díjat (bérleti díjat) és megfizetésének határidejét, módját a határozatban, illetve a szerződésben kell meghatározni.


(2) Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.


(3) A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét az OTÉK szerint kell figyelembe venni. Cég-, cím- és hirdetőtábla, hirdető-berendezés, transzparens elhelyezése esetén annak felületét kell alapul venni. A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap m2 egésznek számít.


(4) A díj befizetésének tényét a polgármesteri hivatalnál a befizetésre megszabott határidő lejártát követő 15 napon belül igazolni kell.


MENTESSÉG A KÖZTERÜLET-HASZNÁLATI DÍJ

FIZETÉSE ALÓL



13.§



A polgármester a következő esetekben a közterület-használati díj fizetésének kötelezettsége alól – kérelemre – részben vagy egészben felmentést adhat:

- jótékony és közcélú rendezvényhez, illetve

- a választásokkal kapcsolatos hirdetések engedélyezésére történő igénybevétel esetén.


A KÖZTERÜLET-HASZNÁLATI ENGEDÉLY VISSZAVONÁSA


14.§


Az engedélyt meg kell vonni, ha az engedélyes a közterületet az engedélytől eltérő célra vagy módon használja, vagy a díjfizetés tényét az esedékesség időpontját követő 15 napon belül nem tudja bizonyítani.

Ezekre az engedélyest a határozatban figyelmeztetni kell.


ELLENŐRZÉS,  AZ ENGEDÉLY, HOZZÁJÁRULÁS NÉLKÜLI

HASZNÁLAT KÖVETKEZMÉNYEI


15.§


A közterület-használat szabályszerűségének ellenőrzéséről a polgármester gondoskodik.



16.§



A közterület engedélyhez, hozzájáruláshoz kötött, de engedély, hozzájárulás nélküli vagy attól eltérő használata esetén a használót a polgármester határidő tűzésével felhívja a használat megszűntetésére, és a közterület é- saját költségén, kártalanítási igény nélkül történő – eredeti állapotának helyreállítására.


17.§2

(1) Szabálysértést követ el és 50.000.-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható

      a) aki a közterületet engedély nélkül  vesz igénybe  a rendelet 2. mellékletében meghatározott célok eszközök tárolására, tevékenység végzésére,

      b) aki közterületen szeszes italt fogyaszt.



ZÁRÓ RENDELKEZÉS


18.§



(1) A rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, a rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 7/2004. (IV.27.) KT rendelet.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.



Bükkszenterzsébet, 2008. június 18.



                        Dr. Juhász László                                                 Sánta Miklósné

                           polgármester                                                            jegyző


Mellékletek