Bakonyszombathely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (XI. 23.) önkormányzati rendelete

Bakonyszombathely Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 4/2022. (IX.29.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2023. 11. 24- 2023. 11. 24

Bakonyszombathely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (XI. 23.) önkormányzati rendelete

Bakonyszombathely Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 4/2022. (IX.29.) önkormányzati rendelete módosításáról

2023.11.24.

Bakonyszombathely Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdés a) és (2) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés (8a) pontjában, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Hatályát veszti a szociális ellátásokról szóló 2/2015. (II.24) önkormányzati rendelet módosításról szóló 10/2020 (XI.3.) önkormányzati rendelet.

2. § (1) A szociális ellátásokról szóló 4/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 1. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A rendelet hatálya Bakonyszombathely Község közigazgatási területére, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § -ban meghatározott személyekre terjed ki.

(2) A képviselő-testület szociális rászorultság esetén pénzbeli ellátásként rendkívüli települési támogatást, települési támogatást, szociális szolgáltatást biztosít.

(3) Amennyiben a szociális ellátást kérő az általa kérelmezett ellátás helyett más ellátásra lenne jogosult, erre a tényre a figyelmét fel kell hívni, illetőleg amennyiben a benyújtott iratok alapján annak feltételei fennállnak az ellátást részére hivatalból meg kell állapítani.”

(2) A szociális ellátásokról szóló 4/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 1. §-a a következő (4) és (5) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, melyek a Bakonyszombathelyi Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartásaiban fellelhetőek.

(5) A pénzben nyújtott települési támogatás felhasználása a támogatás felvételétől számított 30 napon belül ellenőrzésre kerül, melynek során a felhasználás igazolása kérhető, ha a kérelmező összes körülményeire tekintettel feltételezhető, hogy nem a kérelemben megjelölt célra használja fel.”

3. § A szociális ellátásokról szóló 4/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet „Települési támogatás” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„Rendkívüli települési támogatás

4. § (1) A szociális ellátásokról szóló 4/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 2. § (3)–(6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) A rendkívüli települési támogatást abban az esetben állapítja meg, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 150 %-át egyedül élő esetén 200 %-át.

(4) A (2) bekezdés a) pontjában foglaltak esetén – háziorvosi, szakorvosi igazolás, kórházi zárójelentés, ambuláns lap, gyógyszerigazolás alapján- akkor állapítja meg a rendkívüli települési támogatást, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 200 %-át.

(5) A (2) bekezdés c) pontja esetében legfeljebb a szociális vetítési alap összegének háromszoros mértékéig állapít meg rendkívüli települési támogatást.

(6) A (2) bekezdés d) és f) pontjai esetében települési támogatást állapít meg, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 200 %-át, gyermekvédelmi kedvezményben részesülő kérelmező esetén 100 %-át.”

(2) A szociális ellátásokról szóló 4/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a a következő (7) és (8) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Különösen indokolt esetben jövedelemhatár nélkül a polgármester megállapíthat rendkívüli települési támogatást.

(8) Különösen indokolt eset a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet:

a) a kérelmező vagy a kérelmezővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozók valamelyikének súlyos betegsége, továbbá súlyos vagy életveszélyes sérüléssel járó balesete,

b) a kérelmező lakhatását biztosító épületet elpusztító vagy e rendeltetését akadályozó köztudomású elemi kár (pl. tűz, szél- vagy hóvihar, belvíz, más időjárási károsító hatás stb.),

c) a lakáshasználat jogának tényleges elvesztése, hajléktalanná válás.”

5. § A szociális ellátásokról szóló 4/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet a 2/A. §-át megelőzően a következő alcím címmel egészül ki:

„Karácsonyi települési támogatás”

6. § A szociális ellátásokról szóló 4/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 2/A. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A téli időszakra történő felkészülésre, valamint a karácsonyi kiadások anyagi enyhítésére a bakonyszombathelyi lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Bakonyszombathelyen tartózkodó 70 életév felettiek, vagy rokkant ellátásban részesülő lakosok részére átruházott hatáskörben Bakonyszombathely Község Polgármestere pénzbeli vagy természetbeni karácsonyi települési támogatást nyújt.

(2) A karácsonyi települési támogatás nyújtásának feltétele, hogy az egy főre jutó havi jövedelem ne érje el a szociális vetítési alap összegének tízszeresét.

(3) A karácsonyi települési támogatás évente egy alkalommal nyújtható, összege legalább 1.000, Ft, de legfeljebb 15.000,- Ft lehet.”

7. § A szociális ellátásokról szóló 4/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„Gyógyszer kiadások viseléséhez települési támogatás

2/B. § A gyógyszer kiadások viseléséhez az önkormányzat települési támogatást nyújt, annak a személynek, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap összegének 250 %-át, egyedül élő esetén a 350 %-át és a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége a szociális vetítési alap összegének 20 %-át meghaladja. A támogatás a bemutatott gyógyszer számla legfeljebb 50 %-a lehet, melyet maximum évi 6 alkalommal lehet biztosítani.”

8. § A szociális ellátásokról szóló 4/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet „Az óvodáztatáshoz és beiskolázáshoz nyújtott rendkívüli települési támogatás” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

Az óvodáztatáshoz és beiskolázáshoz nyújtott települési támogatás

9. § (1) A szociális ellátásokról szóló 4/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 3. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A 2. § (2) bekezdés e) pontja esetében az önkormányzat fenntartásában lévő óvodai intézménybe beíratott óvodás illetve más iskolai intézménybe beíratott iskolás gyermek szülője, vagy törvényes képviselője részére, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 500%-át, évente egy alkalommal, óvodáztatási/ beiskolázási támogatást nyújt, melynek célja, hogy a támogatás a gyermeket gondozó családnak a gyermek óvodai/ iskolai beíratásával, rendszeres óvodába/iskolába járásával kapcsolatban jelentkező többletkiadásához részben hozzájáruljon.

a) A támogatást a Bakonyszombathely községben lakóhellyel rendelkező, óvóda/ általános iskola/ középiskola tanulója, szülője vagy más törvényes képviselője veheti igénybe.

b) A támogatáshoz a szülő vagy más törvényes képviselő a gyermek óvodai beíratását/ a tanulói jogviszonyt köteles igazolni. A kérelem és az igazolás beadására tárgyév augusztus 15. és szeptember 30. napja között van lehetőség. A beadási határidő jogvesztő. A támogatás iránti kérelem a rendelet 1. melléklete.

c) Az óvodáztatási támogatás összege legfeljebb 5.000,- Ft. Az általános iskolai beiskolázási támogatás összege legfeljebb 10.000,- Ft. A középiskolai beiskolázási támogatás összege legfeljebb 15.000,- Ft. A kérelemről a polgármester hoz döntést.

(2) A települési támogatás iránti kérelmet a jelen rendelet 1. mellékletében meghatározott nyomtatványon az önkormányzati hivatalba kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a közös háztartásban élők nyilatkozatát, jövedelemigazolását, és amennyiben lehetséges, a települési támogatás indokoltságáról szóló igazolást (pl. elemi kár esetén a helyreállítás költségeiről készített kimutatás, tartós betegséget igazoló orvosi-, vagy kórházi igazolás, válsághelyzetben lévő várandós anya esetén a terhesgondozásról szóló igazolás, gyermekek hátrányos helyzetéről szóló igazolás, stb.).”

(2) A szociális ellátásokról szóló 4/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 3. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Amennyiben a települési támogatás rendeltetésszerű felhasználása úgy látható biztosítottnak, a pénzbeli támogatás helyett természetbeni juttatást (élelmiszer, tüzelősegély, közüzemi díj, gyermekintézmények térítési díjának kifizetése) állapít meg.”

10. § A szociális ellátásokról szóló 4/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet „A temetési költségekhez nyújtott hozzájárulás” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

A temetési költségekhez nyújtott települési támogatás”

11. § A szociális ellátásokról szóló 4/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 4. § (1)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az önkormányzat a temetési költséghez való hozzájárulásként települési támogatást állapít meg annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott, és a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap összegének 300 %-át, egyedül élő esetén 400 %-át.

(2) A temetési költségekhez való hozzájárulásként megállapított települési támogatás összege nem lehet kevesebb 20.000,- Ft-nál.

(3) A temetési költségekhez való hozzájárulásként települési támogatást a halálesetet követő 2 hónapon belül lehet igényelni. A kérelemhez mellékelni kell a közös háztartásban élők 3. § (2) bekezdése szerinti iratot, nyilatkozatot, jövedelemigazolást, valamint az elhalt halotti anyakönyvi kivonatának és a temetési számlának a másolatát.

(4) Települési támogatás szociális hitel formájában is biztosítható, melynek alkalmankénti összege legfeljebb 100.000-Ft.”

12. § A szociális ellátásokról szóló 4/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet „Az újszülött gyermek települési támogatása” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„Gyermekszületéshez nyújtott települési támogatása”

13. § A szociális ellátásokról szóló 4/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 5. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) 30.000,- forint települési támogatás illeti meg a gyermeket szülő anyát, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 600%-át. A kérelmet a szülést követő három hónapon belül kell benyújtani. A határidő jogvesztő.

(2) A kérelmet az 1. mellékletében meghatározott nyomtatványon szükséges benyújtani az önkormányzati hivatalba.”

14. § A szociális ellátásokról szóló 4/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

5/A. § A személyes gondoskodás keretében nyújtott ellátásokért fizetendő térítési díjat a képviselő-testület évente külön rendeletben állapítja meg.”

15. § A szociális ellátásokról szóló 4/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet „Ápolási díj” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

Ápolási díj szociális szolgáltatás”

16. § A szociális ellátásokról szóló 4/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Ápolási díjat akkor állapít meg, ha a kérelmező közeli hozzátartozója ápolását végzi, vele egy lakcímen egy háztartásban él. Az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegét, (28.500,-Ft) Az ápolást végző 18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi, és emiatt kénytelen munkaviszonyát felmondani.”

17. § A szociális ellátásokról szóló 4/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet „Étkezés” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

Étkeztetés szociális szolgáltatás”

18. § A szociális ellátásokról szóló 4/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az étkeztetés alapszolgáltatást az önkormányzat biztosítja. Az ellátás igényléséhez, megszüntetéséhez a kérelmet a Bakonyszombathelyi Közös Önkormányzati Hivatalba kell benyújtani.”

19. § A szociális ellátásokról szóló 4/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

Házi segítségnyújtás szociális szolgáltatás

7/A. § (1) A házi segítségnyújtás ellátásának módja: a Kisbéri Kistérségi Szociális és Gyermekjóléti Alapellátási Központ útján megállapodás alapján.

(2) Kérelem benyújtásának módja, a házi segítségnyújtás igénybevétele, illetve megszüntetése iránti kérelmet Kisbér Város Képviselő-testületének az egyes szociális és gyermekvédelmi ellátási formák helyi szabályozásáról szóló rendelete alapján történik.”

20. § A szociális ellátásokról szóló 4/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

Családsegítés szociális szolgáltatás

7/B. § (1) A képviselő-testület a családsegítést a Kisbéri Kistérségi Szociális és Gyermekjóléti Alapellátási Központ útján megállapodás alapján biztosítja.

(2) A családsegítés igénybevétele Kisbér Város Képviselő-testületének az egyes szociális és gyermekvédelmi ellátási formák helyi szabályozásáról szóló rendelet alapján történik.”

21. § A szociális ellátásokról szóló 4/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

Gyermekjóléti Szolgálat gyermekjóléti alapellátás

7/C. § Bakonyszombathely Község Önkormányzata a gyermekjóléti szolgáltatást a kistérségi formában működő Alapellátási Központ működésével biztosítja. A szolgáltatás igénybevételére a Kisbér Város Önkormányzata által e tárgyban alkotott rendeletben foglaltak az irányadók.”

22. § A szociális ellátásokról szóló 4/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet a 7/D. §-át megelőzően a következő alcím címmel egészül ki:

Gyermekek ellátása gyermekjóléti alapellátás”

23. § A szociális ellátásokról szóló 4/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet a következő 7/D. §-sal egészül ki:

„7/D. § (1) A gyermekek ellátását Bakonyszombathely Község területén az Ácsteszéri Meseerdő Óvoda Benedek Elek Tagóvodája és Bölcsődéje biztosítja.

(2) Az ellátás iránti kérelmet az ellátást nyújtó intézmény vezetőjéhez kell benyújtani, aki az intézmény szabályzatainak megfelelően dönt az ellátás biztosításáról.

(3) A kérelemre igénybe vett ellátásokért térítési díjat kell fizetni. A fizetendő térítési díjak mértékét, külön rendelet tartalmazza.”

24. § A szociális ellátásokról szóló 4/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 8. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A polgármester személyenként évi két alkalommal legfeljebb 5.000,- Ft települési támogatást állapíthat meg amennyiben a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap összegének 300 %-át, egyedül élő esetén 400 %-át.

(3) A települési támogatás kifizetése az önkormányzat házipénztárából történik.”

25. § Ez a rendelet 2023. november 24-én lép hatályba.