Bábolna Nagyközség Képviselő-testülete 19/1992. (XI.23.) sz. rendelete

A BÁBOLNAI ARBORÉTUM TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETTÉ NYILVÁNÍTÁSÁRÓL

Hatályos: 1992. 11. 23

Bábolna Nagyközség Képviselő-testülete 19/1992. (XI.23.) sz. rendelete

A BÁBOLNAI ARBORÉTUM TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETTÉ NYILVÁNÍTÁSÁRÓL

1992.11.23.

A helyi Önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az 1991. évi XX. tv. 85. § (1) bekezdésében biztosított hatáskörét gyakorlva Bábolna Nagyközség Képviselőtestülete a természetvédelemről szóló 1982. évi 4.. sz. tvr. és ennek végrehajtásáról kiadott 8/1982. (III.15.) MT. sz. rendelet helyi végrehajtására az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) Bábolna Nagyközség Képviselőtestülete helyi jelentőségű, természetvédelmi területté nyilvánítja jelen rendeletével, a település közigazgatási területén lévő és a bábolnai 28/00A hrsz-ú 16,1 r nagyságú Bábolna RT tulajdonát képező Arborétumot.

(2) Az Arborétu,m 1965-1971-ig létesített olyan növényegyüttes, melynek botanikai, környezetvédelmi és levegőtisztaságvédelmi és itt található növényfajok együttélése alapján olyan értéket képvisel, ami a jövő nemzedéke számára is megőrizendő.

(3) Az Arborétum természetvédelmi értékét a rendelet 1. számú mellékletében felsorolt növényegyüttes alkotja.

2 § E rendelet célja, hogy a természetvédelmi törvénnyek összhangban a helyi közérdekű szempontok szerint védelemre érdemes természeti értékek fokozott védelmét szolgálja, annak alapvető szabályait megállapítsa.

3. § Az Önkormányzat helyi természetvédelmi feladata, hogy

a) meghatározza a község közigazgatási területén fellelhető, különös védelmet igénylő természeti értékek körét,

b) gondoskodjék a természetvédelmi értékeket veszélyeztető jelenségek okait feltáró szervezeti és személyi feltételek biztosításáról, károsodásuk megelőzéséről, elhárításáról, a károk csökkentéséről vagy megszüntetéséről,

c) gondoskodjon a természetvédelmi értékek védelméről, szükség szerinti helyreállításukról.

4. § (1) E rendeletben megjelölt természeti érték (arborétum) megóvása és védelme minden állampolgárnak, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetnek kötelessége.

(2) A képviselőtestület támogatja a lakosság és a lakosság önszerveződő csoportjainak a természetvédelmi értékek megfigyelését, öntevékeny védelmét és az ezzel kapcsolatos kezdeményezéseket.

5. § (1) A védett természeti értékek mindenkire egyaránt kötelező védelmét, ilyen értelmű és célú táblák kihelyezésével kell biztosítani. A táblák kihelyezése, szükség esetén pótlása a Polgármesteri Hivatal védelme a kezelő szerv feladata.

(2) Tilos a természetvédelmi értékek jellegének, környezetének, természetes állapotának megváltoztatása.

(3) A természetvédelmi értékek más célú hasznosításához az érintett szakhatóságok előzetes véleményére alapuló hatósági engedély szükséges.

(4) A természetvédelmi területen fát kivágni, vagy megcsonkítani, légi-, vagy földalatti vezetéket elhelyezni jelentős közérdekből is csak szakhatósági véleményen alapuló hatósági engedélyben foglaltak szerint lehet.

(5) Természetvédelmi érték közvetlen közelében növényvédelmi munka csak szakhatóság által megjelölt szerv útján, vagy annak felügyeletével végezhető.

(6) Az arborétum területére gépjárművel behajtani, illetve azon gépjárművel közlekedni tilos. Az ott munkát végző járműveket a terület kezelője állandó, vagy alkalmi engedéllyel köteles ellátni.

(7) Az arborétum területén tüzet rakni tilos!

(8) A területen állatlegeltetés, állatok felügyelet nélkül hagyása tilos!

6. §

7. § E rendelet kihírdetése napján lép hatályba.