Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2007. (IV.26.) önkormányzati rendelete

a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről

Hatályos: 2007. 05. 01- 2017. 10. 13

A helyi Önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (Ötv.) 5. §-a és 50. § (2) bekezdése, valamint Bábolna Város Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2000. (II. 28.) rendelet 63. §-a alapján a Bábolnán lakó állampolgárok közügyek gyakorlásában való közvetlen részvétele érdekében, a település életében meghatározott jelentőségű döntések meghozatala céljából az alábbi rendeletet alkotja a helyi népszavazás és népi kezdeményezés feltételeiről és eljárási rendjéről.

  1. 1. §


  1. (1) A rendelet hatálya Bábolna közigazgatási területére terjed ki.
  2. (2) A helyi népszavazásban, népi kezdeményezésben az vehet részt, aki a helyi önkormányzati választáson választójogosult.


  1. 2. §


  1. (1) A helyi népszavazást a polgármesternél kezdeményezhetik az Ötv. 47. § (1) bekezdésében feljogosított szervek illetve személyek, valamint a helyi önkormányzati választásokon választójoggal rendelkező személyek 20 %-a.
  2. (2) A népi kezdeményezést a helyi önkormányzati választásokon választójoggal rendelkező személyek 10 %-a nyújthat be a polgármesternél.

3. §


A helyi népszavazás, nép kezdeményezés megindításáról, illetve eredményéről a Bábolnai Fórumban, a Bábolna TV-ben, valamint az önkormányzat hivatalos honlapján tájékoztatót kell elhelyezni.


4. §


Jelen rendelet 2007. május 1. napján lép hatályba, és ezzel egyidejűleg Bábolna Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 14/1992. (IX.28.) számú rendelete hatályát veszti.



Szennay István                                                                              dr. Horváth Klára

                 jegyző                                                                                           polgármester