Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013. (II.14.) önkormányzati rendelete

Bábolna Város Önkormányzatának 2013. évi költségvetéséről

Hatályos: 2013. 09. 27- 2013. 11. 03

Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés b) pontjában, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. 23. §. (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdésének b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország 2013. évi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény előírásaira, illetve azok végrehajtására vonatkozó rendeletekre figyelemmel, a szükséges egyeztetések után a 2013. évi költségvetéséről és végrehajtási feladatairól az alábbi rendeletet alkotja:

1. A költségvetés bevételei és kiadásai

1. § (1) Képviselő-testület a rendelet 1. és 8. melléklete szerint

a) az önkormányzat 2013. évi költségvetési kiadásainak fedezetéül szolgáló bevételek főösszegét (tárgyévi költségvetési bevételekkel egyezően) 839.741 E Ft-ban állapítja meg, amelyből felhalmozási célú bevétel 164.344 E Ft, a működési célú bevétel 675.397 E Ft.

b) az önkormányzat összes kiadását 839.741 E Ft-ban, ezen belül költségvetési kiadását 839.741 E Ft-ban hagyja jóvá, amelyből a felhalmozási célú kiadás 311.650 E Ft, a működési cél kiadások összege 528.091 E Ft.

(2) A tárgyévi költségvetési bevételek és kiadások különbözeteként a költségvetési hiány összege az

 alábbiak szerint kerül megállapításra:

         a) előző évi pénzmaradványt nem tartalmazó költségvetési bevételek: 659.116 E Ft

         b) finanszírozási műveleteket nem tartalmazó költségvetési kiadások: 839.741 E Ft

         c) a hiány összege: 180.625 E Ft, melynek fedezete a pénzmaradvány.

(3) A Képviselő-testület a költségvetési szervek bevételi és kiadási főösszegét az alábbiak szerint állapítja meg:

a) Önkormányzat: 614.234 E Ft

b) Bábolnai Közös Önkormányzati Hivatal: 105.448 E Ft

c) Alapszolgáltatási Központ: 28.147 E Ft

d) Óvoda és Bölcsőde: 66.308 E Ft

e)  Művelődési és Sportközpont: 25.604 E Ft.

2. § Az 1. §-ban megállapított bevételi főösszeg forrásonkénti és intézményenkénti bevételeit a 2. melléklet tartalmazza.

3. § (1) A Képviselő-testület a 2013. évi költségvetés kiemelt kiadási előirányzatait intézményenkénti bontásban a 3. melléklet, ezen belül a személyi jellegű kiadásokat, a munkaadót terhelő járulékot és szociális hozzájárulási adót, a dologi jellegű kiadásokat, a költségvetési létszámkeretet a 4. melléklet, az ellátottak pénzbeli juttatásait, a speciális célú támogatásokat az 5. melléklet szerint állapítja meg. A szervezetekkel kötött támogatási szerződések elszámolási határideje 2013. december 31.

(2) A Képviselő-testület a felújítási előirányzatokat célonként, a fejlesztési kiadásokat feladatonként a 3. melléklet szerint állapítja meg.

4. § A Képviselő-testület az önkormányzat tartalékát 13.089 E Ft-ban hagyja jóvá, mely általános tartalékként kerül tervezésre. Az általános tartalékból működési célú tartalék 13.089 E Ft, míg fejlesztési célú tartalék 0 Ft összegben kerül meghatározásra. Felhasználásáról a többletigények, valamint az esetlegesen elmaradó bevételek figyelembe vételével a Képviselő-testület év közben határoz.

5. § A Képviselő-testület az önkormányzat előző évi pénzmaradványát az éves beszámoló készítésekor állapítja meg a beszámolási és könyvvezetési kötelezettségekről szóló jogszabályoknak megfelelően.

6. § (1) A Képviselő-testület a több éves kihatással járó kötelezettségek előirányzatait éves bontásban az előterjesztés 3. melléklete szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

(2) A fejlesztési célú és a működési célú hitel felvételének engedélyezése a Képviselő-testület kizárólagos hatásköre.

2. Előirányzat felhasználás, önkormányzati feladatok pénzbeli támogatása

7. §  A helyi önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatainak támogatását a 7. melléklet tartalmazza.

8. § (1) A Képviselő-testület a Polgármesteri Hivatalnál köztisztviselői jogviszony keretében foglalkoztatottak 2013. évi illetménypótlékának alapját 40.000,- Ft-tal hagyja jóvá.

(2) A Képviselő-testület az Önkormányzat intézményeiben foglalkoztatottak részére az illetmények a 2013. évi költségvetési törvényben szereplő garantált illetmények és az illetménypótlék számítási alap figyelembe vételével kerültek meghatározásra.

(3) A Képviselő-testület a köztisztviselők 2013. évi cafetéria keretének összegét 200.000 Ft összegben határozza meg, mely a személyi juttatások és a fizetendő járulékok között beépítésre kerül.

(4) A Képviselő-testület a polgármester 2013. évi cafetéria keretének összegét 200.000 Ft-ban határozza meg.

(5) A Képviselő-testület a költségvetési szerv által jutalmazásra fordítható összeg nagyságát az eredeti rendszeres személyi juttatások előirányzatának 12 %-ában határozza meg. Év közben – a lehetőségek figyelembe vételével – határozza meg az anyagi ösztönzés formáját, mértékét és a kifizetés lehetőségét.

(6) A Képviselő-testület a költségvetési rendeletben határoz arról, hogy a Művelődési és Sportintézmény kiadásai között tervezésre kerül eszközbeszerzésre 250.000 forint + ÁFA, mely a közművelődési érdekeltségnövelő támogatás pályázati önrésze.

3. A 2013. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

9. § (1) Bábolna Város Önkormányzatának, Polgármesteri Hivatalának és intézményeinek bankszámla vezetője az OTP Bank Nyrt Észak-dunántúli Régió Bábolnai Fiókja (2943. Bábolna, Mészáros utca 3.).

(2) Az éves költségvetés végrehajtását az alapító okiratokban előírt, a szervezeti és működési szabályzatokban részletezett feladatkörökben, az ezekkel összefüggésben vállalt kötelezettségekre figyelemmel, a szakmai hatékonyság, az olcsóbb közszolgáltatás jegyében, a takarékosság és gazdaságosság, a vagyon rendeltetésszerű használata követelményeinek érvényesítésével, a gazdálkodási, számviteli előírások betartásával, átlátható, ellenőrizhető módon kell biztosítani.

(3) A polgármester felhatalmazást kap:

a) pótlólagos működési vagy fejlesztési forrás elérését célzó pályázat benyújtásának elrendelésére, az esetleges saját forrás biztosítása mellett,

b) A Képviselő-testület 3 millió forint keretösszeget biztosít a polgármester számára  saját hatáskörben történő felhasználásra.

(4) A (3) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján tett intézkedések esetében a polgármester a Képviselő-testületet utólag tájékoztatni köteles.

10. § (1) Az önkormányzat számára év közben biztosított pótelőirányzatokról a polgármester tájékoztatja a Képviselő-testületet.

(2) A Képviselő-testület a központi pótelőirányzatokkal, a polgármesternek adott felhatalmazás alapján a polgármester hatáskörében végrehajtott átcsoportosításokkal, az önállóan gazdálkodó költségvetési szerv – az államháztartásról szóló törvény végrehajtását szabályozó kormányrendelet szerint – saját hatáskörű előirányzat-változtatásával legkésőbb a beszámoló leadási határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja költségvetési rendeletét.

(3) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv előirányzat módosítási jogköre tartós kötelezettséget nem keletkeztethet.

(4) A bevételek növelése érdekében továbbra is fokozott figyelmet kell fordítani a pályázati úton elnyerhető források kihasználására.

(5) A Képviselő-testület a házipénztárból történő készpénzes kifizetések körét az alábbiakban határozza meg:

     a) személyi juttatások,

     b) készletbeszerzések,

     c) szolgáltatások,

     d) önkormányzati ellátások.


11. § (1) A gazdálkodás biztonságáért a Képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(2) Ha a költségvetési szerv 30 napot elérő vagy meghaladó elismert tartozás állománya további 30 napig fenn áll, és mértékét tekintve a költségvetési szerv éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át eléri, azt az önállóan gazdálkodó költségvetési szerv vezetője haladéktalanul köteles jelenteni a fenntartónak.

(3) A költségvetési szerv vezetője az esetlegesen fennálló tartozásállományról köteles adatot szolgáltatni a tudomás szerzést követően.

4. Záró rendelkezések

12. § A Képviselő-testület a 2014. évi költségvetési rendelete megalkotásáig felhatalmazza a polgármestert, hogy a 2014. évi költségvetési gazdálkodás zavartalan megkezdéséhez az intézmények részére az önkormányzatnak átutalt állami támogatás terhére, havonta a 2013. évi önkormányzati támogatás egyhavi összegének megfelelő összeget biztosítson.


13. §  (1) Ez a rendelet kihirdetési napján lép hatályba.

(2) Jelen rendelet rendelkezéseit 2013. január 1-jétől kell alkalmazni.

Kocsis Gábor                                                            dr. Horváth Klára

jegyző polgármester