Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013. (II.14.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról és eljárásokról, valamint a gyermekvédelem helyi szabályozásáról

Hatályos: 2014. 04. 25- 2014. 05. 31

Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testülete Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testülete, a szociális igazgatósról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) 10. § (1) bekezdésében, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 37/A. § (3) bekezdésében, 43/B. § (1) bekezdésében, 45. § (2) bekezdésében, 50. § (3) bekezdésében, 58/B § (2) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében, 115. § (3) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés c) és d) pontjában és a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (1) bekezdés b) pontjában, 21. § (1) bekezdésében, 29. § és a 131. § kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1. § (1) Az önkormányzat hatáskörébe tartozó ellátások megállapítása iránti kérelmet a Bábolnai Közös Önkormányzati Hivatalhoz (továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani.

(2) A Hivatal az egyes ellátási formák igényléséhez formanyomtatványt biztosít.

(3) Az ellátások igényléséhez szükséges adatokat a kérelmező köteles a Hivatal rendelkezésére bocsátani, az adatokat valódiságát környezettanulmány elkészítésével ellenőrizhető.

2. § (1) A helyi szociálpolitikai kerekasztal legalább negyedévente egy alkalommal ülésezik.

(2) A helyi szociálpolitikai kerekasztal tagjai: a Hivatal kijelölt munkatársa, a Százszorszép Városi Óvoda és Bölcsőde és az Általános Iskola gyermekvédelemmel foglalkozó munkatársa, a védőnői szolgálat munkatársai és a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat képviselője.

2. Pénzbeli szociális és gyermekvédelmi ellátások


3. § (1) Az Szt. 37/A. §-ban foglalt együttműködési kötelezettség teljesítésére a Bábolnai Alapszolgáltatási Központ a kijelölt szerv.

(2) Az együttműködés keretében, a rendszeres szociális segélyben részesülő aktív korú nem foglalkoztatott személy a Bábolnai Alapszolgáltatási Központ által meghatározott időpontban és időtartamban a szervezett programokon, valamint az Önkormányzat által biztosított közhasznú munkában, illetve a települést érintő közfeladat ellátása céljából szervezett egyéb munkában részt vesz.

(3) A rendszeres szociális segélyben részesülő aktív korú nem foglalkoztatott személy – a Bábolnai Alapszolgáltatási Központ által szervezett – alábbi, beilleszkedést elősegítő programokban köteles részt venni:

  1. egyéni képességet fejlesztő program,
  2. életmódformáló foglalkoztatás,
  3. munkavégzésre felkészítő program.

(4) A jegyző határozata egy példányának megküldésével tájékoztatja a Bábolnai Alapszolgáltatási Központot a rendszeres szociális segély megállapításáról, az ellátás folyósításának szüneteltetéséről, megszüntetéséről.

(5) A Bábolnai Alapszolgáltatási Központ az együttműködési kötelezettség teljesítéséről a jegyzőt tájékoztatja.

(6) A rendszeres szociális segélyben részesülő aktív korú nem foglalkoztatott személy együttműködési kötelezettségét megszegi, ha nem működik közre a beilleszkedést elősegítő programokban.

A (6) bekezdésben meghatározott esetben a rendszeres szociális segély összege 6 hónap időtartamig 50 %-os mértékben kerül folyósításra.

(7) Az együttműködési kötelezettség súlyos megszegésének minősül és a támogatást meg kell szüntetni, ha a rendszeres szociális segélyben részesülő

  1. a támogatásra való jogosultság felülvizsgálatában nem működik együtt,
  2. az Önkormányzat által szervezett foglalkoztatásra történő behívásra nem jelenik meg, távolmaradását nem igazolja,

az Önkormányzat által szervezett foglakoztatást elfogadja, de a munkakezdés napján nem jelenik meg és távolmaradását nem igazolja.

4. § (1) Ápolási díj állapítható meg annak a hozzátartozónak, aki 18. életévét betöltött, tartósan beteg személy ápolását és gondozását végzi, és akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének 200 %-át.”

(2) Ápolási díj állapítható meg annak, aki kereső tevékenységét az ápolás miatt hagyja abba, vagy emiatt munkát vállalni nem tud.

(3) Nem állapítható meg ápolási díj annak, aki az ápolttal tartási, életjáradéki szerződést kötött.

5. § (1) Önkormányzati segélyre jogosult az, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 150 %-át, egyedül élő esetén annak 200 %-át nem haladja meg.

(2) Különös méltánylást érdemlő esetben önkormányzati segély nyújtható annak a személynek is, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem az (1) bekezdésben meghatározott jövedelemhatárt meghaladja, de előre nem tervezhető, indokolt többletkiadásai következtében (betegség, baleset, elemi kár miatt) létfenntartása veszélyeztetett.

(3) Az alkalmanként juttatott önkormányzati segély összege személyenként maximum a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegével megegyező lehet. Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított önkormányzati segély esetén, a kamatmentes kölcsön folyósítása esetén és más különösen méltányolható és indokolható esetben a folyósított önkormányzati segély összege a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegénél magasabb is lehet.

(4) Az önkormányzati segély megállapítására irányuló kérelmet Bábolna Város Önkormányzat Szociális és Oktatási Bizottsága bírálja el.

(4a) Amennyiben az önkormányzati segély iránti kérelem haladéktalan elbírálása a kérelmező számára méltányolható érdekből szükséges, akkor a kérelmező rendkívüli önkormányzati segély iránti kérelmet nyújt be. A rendkívüli önkormányzati segély elbírálásának szabályai megegyeznek az önkormányzati segély elbírálásának szabályaival, azzal a különbséggel, hogy a rendkívüli önkormányzati segélyt a polgármester haladéktalanul köteles elbírálni.

(4b) Méltányolható érdek különösen az elemi kár, hosszabb kórházi ápolással járó táppénzes állomány, a kérelmező egészségi állapotát közvetlenül fenyegető veszélyhelyzet.

(5) Az önkormányzati segélyt a Bábolnai Közös Önkormányzati Hivatal a pénzbeli segély megállapítását követő 5 napon belül fizeti ki, természetbeni juttatás esetén 8 napon belül juttatja el a jogosultnak.

(6) Az önkormányzati segély felhasználásának ellenőrzésére a Bábolnai Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője jogosult. Amennyiben szükséges, akkor az ellenőrzéshez a Bábolnai Alapszolgáltatási Központot a Bábolnai Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője felkéri környezettanulmány lefolytatására.

6. §

7. § 

8. §

9. § (1) A Képviselő-testület Bábolna állandó lakosai részére évente karácsonyi segélyt nyújthat az éves költségvetés függvényében.

(2) Karácsonyi segélyt igényelhet az a kérelmező, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 150 %-át, egyedül élő esetében a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 200 %-át.

10. § (1) Bábolna Város önkormányzata azoknak a családok megsegítésére, akik tanköteles gyermek iskoláztatásáról gondoskodnak, beiskolázási segélyt nyújt.

(2) Beiskolázási segélyre jogosult az, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 150 %-át, egyedül élő esetében a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 200 %-át.

(3) A beiskolázási segély megállapítására az óvoda és az iskola nevelőtestületének javaslatára vagy a szülők kérésére történik.

(4) A beiskolázási segély összege nem lehet kevesebb 2.000,- Ft-nál, egy gyermek után évente egy alkalommal folyósítható.

11. §

3. Természetbeni szociális ellátások


11. § Méltányossági közgyógyellátásra jogosult, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj minimum 180 %-át, egyedül élő esetén 220 %-át, és havi rendszeres gyógyító ellátásának költsége legalább a mindenkori öregségi nyugdíj minimum 25 %-át eléri.

4. Személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások


12. § (1) Azok számára, akik szociális vagy egészségügyi helyzetüknél fogva személyes gondoskodást nyújtó ellátás igénybevételére jogosultak, Bábolna Város Önkormányzata Képviselő-testülete a város közigazgatási területén a következő személyes ellátást nyújtó ellátásokat vehetik igénybe:

  1. a) Szociális alapellátási formák:

aa) étkeztetés,

ab) házi segítségnyújtás,

ac) családsegítés.

ad) nappali ellátást


  1. b) Az önkormányzat az alábbi gyermekjóléti alapellátásokat biztosítja:

ba) gyermekjóléti szolgálat,

bb) gyermekek napközbeni ellátása keretében

  •                      - bölcsőde
  •                      - óvoda

(3) Bábolna Városban a házigondozó a házi segítségnyújtás feladatait egy gondozási körzetben végzi, mely gondozási körzet átfogja a település teljes közigazgatási területét.

(4) Azon ellátási formák esetén, ahol jogszabály előírja megállapodás megkötését írja elő az intézményvezetőnek a megállapodás megkötése előtt tájékoztatnia kell a kérelmezőt a hatályos jogszabályokról.

(5) A megállapodás három példányban készül, amelyből két példány az intézményvezetőt, egy példány a kérelmezőt illet.

13. § (1) Étkeztetésben kell részesíteni azt az igénylőt, vagy az általa eltartottat, aki kora vagy egészségi állapota miatt nem képes a napi egyszeri meleg ételről gondoskodni.

(2) Étkeztetésre jogosult

  1. a kora miatt a 65 év feletti szociálisan rászoruló, aki életkorát személyi igazolvánnyal köteles igazolni,
  2. egészségi állapota, vagy fogyatékossága, vagy pszichiátriai betegsége, vagy szenvedélybetegsége miatt a rászoruló, ha bármelyik körülmény fennállását orvos által kiadott dokumentummal tudja igazolni. A dokumentumot másolatban a kérelemhez kell csatolni.

(2) A szociális étkezésre való jogosultságot a Bábolnai Alapszolgáltatási Központ intézmény vezetője állapítja meg, ő dönt a fizetendő személyi térítési díjról.

(3) Szociális étkeztetésre való jogosultság állapítható meg kérelemre, vagy háziorvos, házi gondozó javaslata alapján, de a támogatásra jogosult beleegyezésével.

(4) A kérelemhez mellékelni kell az ellátást igénybevevő jövedelem igazolását és a háziorvos igazolását, ami megalapozza a kérelem elbírálását.

(5) A szociális étkeztetést igénybevevő személy térítési díj fizetésére köteles, melynek összegét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

14. § (1) Házi segítségnyújtás keretében kell gondoskodni azokról a személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek és róluk nem gondoskodnak.

(2) A házi segítségnyújtásra való jogosultságot a Bábolnai Alapszolgáltatási Központ intézmény vezetője állapítja meg.

(3) A házi segítségnyújtás keretében biztosított ellátás intézményi térítési díja az ellátásra fordított költségek alapján megállapított óradíj.

(4) A házi segítségnyújtásban részesülő személyi térítési díjat fizet, amely az óradíj és az adott hónapban a gondozásra fordított idő szorzata. Ez nem haladhatja meg a gondozott rendszeres havi jövedelmének 25 %-át.

(5) Aki a házi segítségnyújtás keretében az étkezést is igénybe veszi, a személyi térítési díj együttes összege nem haladhatja meg a gondozott rendszeres havi jövedelmének 30 %-át.

15. § (1) A családsegítés az életvezetési problémákkal, szociális gondokkal küzdő családok, illetve személyek szociális és mentálhigiénés ellátása.

(2) A családsegítés átfogó feladatait a Bábolnai Alapszolgáltatási Központ keretében működő Családsegítő Szolgálat látja el.

(3) A családsegítő szolgáltatás igénybevétele külön eljárást nem igényel, a családsegítő szolgálat kapcsolatfelvételének dokumentálása, a szolgálatnyújtás nyújtása forgalmi naplóban történik.

16. § (1) A bölcsődei, óvodai ellátás keretében biztosított ellátásokért külön rendeletben meghatározott térítési díjat kell fizetni. 

(2) Az időszakos bölcsődei elhelyezés díja:

  1. délelőtti elhelyezés: 250,- Ft+ebéd/nap
  2. egész napos elhelyezés:350,- Ft+ebéd/nap

(3) A gyermekjóléti szolgáltatást az önkormányzat a Bábolnai Alapszolgáltatási Központ keretében működő Gyermekjóléti Szolgálat útján biztosítja.

(4) A kérelmet előterjeszteni, illetve a jelzést beadni írásban vagy szóban lehet a Bábolnai Alapszolgáltatási Központnál.

17. § (1) A gyermekek napközbeni ellátásaként annak a gyermeknek nappali felügyeletét, gondozását, nevelését és étkeztetését kell megszervezni, akinek szülei vagy gondozója munkavégzés, betegség vagy szociális helyzet miatt a napközbeni ellátását nem képes biztosítani.

(2) A gyermekek napközbeni ellátása iránti kérelmet az Százszorszép Városi Óvoda és Bölcsőde intézmény vezetőjénél kell a kiskorú gondozójának (szülő, nagyszülő, gyám, nevelőszülő) benyújtani. Az intézményvezető nem tagadhatja meg az ellátását, csak akkor, ha a kiskorú gondozását férőhely hiánya miatt megoldani nem tudja. Ez esetben a Képviselő-testület haladéktalanul értesíteni köteles a férőhelybővítés iránti kezdeményezéssel.

18. § (1) Bábolna Város Önkormányzata alapszolgáltatási központ fenntartásával biztosítja a szociálisan rászorult emberek napközbeni ellátását.

(2) A nappali ellátást az Önkormányzat az Sztv. 65/F. §-ában foglalt esetekben biztosítja.

(3) Az ellátás igénybevétele kérelem alapján történik. A kérelemhez mellékelni kell az igénylő jövedelemigazolását, és az orvos igazolását arról, hogy az igénylő fertőző betegségben nem szenved.

(4) A kérelem elbírálásáról a Bábolnai Alapszolgáltatási Központ vezetője dönt.

(5) A nappali ellátást igénybevevő jövedelmi, szociális rászorultsága alapján az 1. melléklet szerint fizeti a gondozásért a térítési díjat.

(6) Az Önkormányzat a fizetendő térítési díjból kedvezményt állapít meg azon rászorulók számára akik:

  1. a) jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 150 %-a és 199 %-a között van. A kedvezmény mértéke a térítési díj 25 %-a.
  2. b) jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 125 %-a és 149 %-a között van. A kedvezmény mértéke a térítési díj 50 %-a.
  3. c) jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 124 %-ának kevesebb. A kedvezmény mértéke a térítési díj 75 %-a.

(7) A térítési díj méltányosságból csak akkor engedhető el, ha a kérelmező

  1. a) hajléktalanná vált,

b) jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át nem éri el.

(8) A térítési díj elengedéséről átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

19. § (1) A szociális ellátás megszűnik:

  1. a)az ellátásban részesülő halála esetén,
  2. b) az ellátás térítési díjának meg nemfizetése esetén,
  3. c) az ellátott ellátás megszűntetése iránti kérelme esetén,
  4. d) az ellátott más településen létesít lakó vagy tartózkodási helyet és életvitelszerűen ott is él.

(2) Amennyiben az intézményvezető észleli a térítési díj meg nem fizetését, haladéktalanul a térítési díj megfizetésére szólítja fel az ellátottat, azzal, hogy tájékoztatja az ellátottat a térítési díj meg nem fizetésének jogkövetkezményéről.

(3) 

5. Záró rendelkezések


20. § (1) Ezen rendelet 2013. február 25. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti:

1. A szociális ellátásokról és eljárásokról szóló 5/2004. (II.12.) önkormányzati rendelet.

2. A gyermekvédelem helyi szabályozásáról szóló 22/1999. (XI. 22.) önkormányzati rendelet



dr. Horváth Klára                                                             Kocsis Gábor

              polgármester                                                                     jegyző