Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2013. (IX.26.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról, a civil szervezetek támogatásának rendjéről

Hatályos: 2013. 10. 01- 2020. 12. 30

Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,

az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva,  

az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról, a civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjéről a következőket rendeli el.

  

  1. I. Fejezet

Általános szabályok

  1. 1. A civil szervezetek támogatásának célja


1. § (1) Az Önkormányzat a helyi demokrácia megvalósításában partneri kapcsolatok kialakítására törekszik a város polgárainak önszerveződő közösségeivel.

(2) Az Önkormányzat elismeri és megbecsüli a civil szervezetek helyi közéletre gyakorolt hatását, és támogatja a kultúra, a közművelődés, a hagyományok ápolása, az oktatás-nevelés, a szociális és karitatív tevékenység, az arra rászorulók megsegítése, az egészséges életmód, a sportolás feltételeinek megteremtése, a természeti és épített környezet megóvása, a közrend és vagyonvédelem, az esélyegyenlőség megteremtése terén végzett tevékenységét.

(3) Az Önkormányzat, anyagi lehetőségeitől függően, azonos feltételek mellett pénzügyileg is támogatja az önkormányzat közigazgatási területén működő, tevékenységét kifejtő – az önkormányzat céljait elősegítő – civil szervezetek programjait és működését.


  1. 2. A civil szervezetek támogatásának forrása és módja


 2. § (1) A civil szervezetek támogatására a Képviselő-testület az éves költségvetéséről szóló rendeletében Civil Keret elnevezéssel a működési célú támogatás előirányzatot állapít meg (a továbbiakban: Civil Keret).


(2)  A Civil Keretből vissza nem térítendő támogatás nyújtható pályázati eljárás alapján, vagy pályázati eljárás nélkül, egyedi kérelemre.


(3) A civil szervezetek részére támogatás nyújtható:

  1. a) működési kiadásaik finanszírozásához,
  2. b) a szervezet által szervezett rendezvények, programok megvalósításához,
  3. c) a szervezet által benyújtott pályázatok önrészének biztosításához,
  4. d) hazai és nemzetközi kapcsolataik ápolásával, működtetésével kapcsolatos kiadások fedezéséhez.


  1. (4) A civil szervezet működési kiadásainak finanszírozásához különösen az alábbi célok érdekében részesíthető támogatásban:
  1. a) a székhely, működési hely fenntartásával és működtetésével kapcsolatos költségek,
  2. b) irodatechnikai berendezések, a civil szervezet működéséhez szükséges egyéb eszközök és tartozékaik beszerzése, bérlése, karbantartása, javítása,
  3. c) kommunikációs költségek, honlap szerkesztése és fenntartása, kiadványok beszerzése,
  4. d) a civil szervezet működéséhez szükséges adminisztrációs, ügyintézési tevékenységgel kapcsolatos költségek – kivéve a munkabért és közterheit, valamint a megbízási díjakat,
  5. e) a tagság, a partnerek, a segítők kapcsolattartását szolgáló belföldi utazások útiköltsége, szállásdíja,
  6. f) a civil szervezet bemutatását és tevékenységének megismertetését célzó általános tájékoztatási és marketing költségek,
  7. g) a civil szervezet tagjait érintő – a létesítő okiratba foglalt cél szerinti tevékenységhez kapcsolódó – képzés költsége, útiköltség és szállásdíj.


  1. (5) Működési kiadásnak csak az a költség, ráfordítás tekinthető, amely a civil szervezet létesítő okiratában meghatározott célok megvalósítását közvetlenül szolgálja.


  1. (6) A civil szervezet szervezésében megvalósuló rendezvények, programok finanszírozásához támogatás különösen tiszteletdíj kifizetésére, fogyóeszköz, papír, írószer beszerzésére, szolgáltatás igénybevételére, úti- és szállásköltség megfizetésére nyújtható.


  1. (7) A civil szervezetek által benyújtott pályázatok önrészéhez biztosított támogatást az önkormányzat csak akkor utalja át a pályázónak, ha a szervezet a program megvalósításához szükséges támogatás elnyerését a támogatási szerződés bemutatásával igazolja.


  1. (8) A civil szervezet hazai és nemzetközi kapcsolataik ápolásával, működtetésével kapcsolatban különösen a megvalósuló programok úti-, étkezési- és szállásköltsége támogatható, melynek feltétele, hogy a támogatást kérő civil szervezet csatolja a hazai vagy nemzetközi szervezet által kibocsátott együttműködési nyilatkozatot, meghívót vagy rendezvény-, versenyfelhívást.


3. A civil szervezetek támogatásának általános feltételei


3. § (1) A civil szervezet akkor részesíthető támogatásban, ha közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, és a támogatást olyan pártpolitikától mentes, közfeladat ellátására kívánja fordítani, amely a város lakosságának érdekeit szolgálja.


(2) Az intézményekhez kötődő alapítványok, egyesületek kizárólag abban az esetben részesülhetnek programtámogatásban, ha az adott programmal az intézményi kötelező feladat megszervezésén, finanszírozásán túl a lakosság életminőségének javítását célozzák.


  1. (3) Nem részesülhet támogatásban az a civil szervezet, amely a korábban az Önkormányzat által részére nyújtott támogatásáról határidőben nem számolt el.


  1. (4) Nem részesülhet támogatásban az a civil szervezet, amely az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény 30. § (1) bekezdése szerinti beszámoló, valamint közhasznú szervezet esetén a közhasznúsági jelentés, kötelező könyvvizsgálat esetén könyvvizsgálói záradék letétbe helyezésére és közzétételére irányuló kötelezettségének nem tett eleget. 


(5) Támogatás kizárólag annak a civil szervezetnek nyújtható, amely igazolja, hogy


  1. a) nincs lejárt köztartozása,
  2. b) a törvényszék nyilvántartásában szerepel.


(6) A támogatás iránti kérelmet és a pályázatot a Bábolnai Közös Önkormányzati Hivatalba ügyfélfogadási időben személyesen, vagy postai úton lehet benyújtani.


4. A támogatási kérelmek és a pályázatok elbírálása


4. § (1) A civil szervezet pénzügyi támogatásáról a Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) a benyújtást követő rendes ülésén dönt.

(2) A Bizottság a döntéshozatalt követően a támogatottat 8 munkanapon belül írásban értesíti.


(3) Nem részesülhet támogatásban az a civil szervezet, amely:

a) a Bizottsághoz benyújtott támogatás iránti kérelmében megtévesztő vagy valótlan adatot szolgáltatott;

b) az előző években megkötött támogatási szerződésben foglalt feltételeket megszegte, különösen, ha a támogatást a szerződésben megjelölt céltól eltérően használta fel, vagy szerződéses kötelezettségét határidőben nem teljesítette, és emiatt a támogató a támogatási szerződéstől elállt.


(4) A Bizottság a támogatást a kérelemben vagy a pályázatban megjelöltnél alacsonyabb összegben is megállapíthatja.


5. Hiánypótlás


5. § A Bizottság a civil szervezetet határidő kitűzésével egyszeri alkalommal hiánypótlásra szólítja fel, amennyiben a kérelem vagy a pályázat tartalmilag vagy formailag nem felel meg jelen rendelet előírásainak.


6. A támogatási szerződés megkötése


6. § (1) A támogatottal a támogatási szerződést az Önkormányzat nevében a polgármester és a jegyző köti meg, a bizottsági elnök ellenjegyzésével, amely tartalmazza:

a) a támogatás felhasználásának célját és határidejét,

b) a támogatás átutalásának módját,

c) a támogatás elszámolásának módját és határidejét,

d)az elszámolás önkormányzat általi ellenőrzésének módját és határidejét.


7. A támogatás felhasználása és elszámolása


7. §(1) A támogatási szerződés aláírását követően az Önkormányzat a támogatás összegét a civil szervezet számlájára 15 munkanapon belül átutalja.

(2) A támogatás kizárólag csak a támogatási szerződésben foglalt támogatási célra használható fel.

(3) A civil szervezet a támogatás összegének felhasználásáról a támogatási szerződésben meghatározott módon és az ott meghatározott határidőig köteles elszámolni.

(4) A támogatott a támogatás felhasználásáról, a támogatási szerződés és a gazdálkodásukra vonatkozó előírások, azaz a számviteli törvény és a vonatkozó rendeletek szerint kötelesek számot adni, a pályázathoz csatolt költségvetés alapján részletezett, eredeti számlával igazolt, másolati számlák leadásával. Az eredeti számlán fel kell tüntetni a következő szöveget: „A számla felhasználva Bábolna Város Önkormányzatának ../2013. (…) önkormányzati rendeletének megfelelően  …... évben .”


(5) Amennyiben a civil szervezet a támogatás összegét a támogatási szerződésben meghatározott határidőig nem, vagy nem rendeltetésszerűen használja fel, illetve arról a megadott határidőig nem számol el, a Bizottság kezdeményezi a támogatás azonnali visszafizetésének előírását.



  1. II. Fejezet

A pályázat

  1. 1. A pályázat benyújtásának feltételei


8. § (1) Az Önkormányzata a városban működő és székhellyel rendelkező civil szervezetek szakmai programjának támogatására pályázatot ír ki minden költségvetési évben, az éves költségvetésről szóló rendelet elfogadását követő 15 napon belül.


(2) Szakmai program: a város lakosságának biztosított rendezvény, vagy rendezvény sorozat, mely során a civil szervezet megmutathatja saját tevékenységét, és ebben a lakosság minél szélesebb körű részvételére lehetőséget biztosít.


(3)A szakmai programok támogatása során előnyt élvez:

  1. gyermek és ifjúság nevelése területén végzett tevékenység
  2. tömegeket megmozgató rendezvények szervezése.


(4) A pályázat nem támogat a civil szervezet működésével kapcsolatos költségeket (pl.: banki költségek, telefon és Internet szolgáltatási díjak, terembérlet, villany, fűtés)


  1. (5) A pályázaton azon egyesületek vehetnek részt, amelyeket a törvényszék legalább három éve nyilvántartásba vett, az alapszabályuknak, illetve alapító okiratuknak megfelelő tevékenységüket ténylegesen folytatják, és székhelyük Bábolnán van.

(6) Egy civil szervezet egy pályázatot adhat be.


2. A pályázati kiírás


9. § (1)  A pályázat a pályázati adatlapon a pályázati kiírásban szereplő határidőben nyújtható be egy eredeti és egy másolati példányban. A pályázati adatlaphoz csatolni szükséges:

  1. a) a Szakmai program tételes leírását,
  2. b) részletes költségvetést, mely tartalmazza a megvalósításhoz szükséges bért és ezek járulékait, a dologi kiadásokat (pl. szállítás, utaztatás, bírói díjak, versenyengedély, szövetségi díj, nevezési díj, nyomda költség) 
  3. c) a pályázatért felelős személy megnevezését, nyilatkozatát a vállalt feladatról
  4. d) a civil szervezet képviselőjének aláírását, ennek jogosultságát igazoló iratot.


(2)A pályázati felhívást az Önkormányzat hivatalos honlapján kell megjelentetni.


  1. III. Fejezet


Az államháztartáson kívüli forrás átvétele

10. § Az államháztartáson kívüli források átvételéről a Polgármester dönt.

(2) A Polgármester az átvett pénzeszközök mértékéről és annak felhasználásáról beszámol a Képviselő-testületnek az önkormányzat gazdálkodásának első féléves helyzetéről szóló beszámolóban és a zárszámadásban

IV. Fejezet

Záró rendelkezések


11. § Ez a rendelet 2013. október 1-jén lép hatályba.



 dr. Horváth Klára                                                                                        Kocsis Gábor

  polgármester                                                                                                  jegyző