Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2013. (I.24.) önkormányzati rendelete

a kitüntetések alapításáról és adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2013. 02. 25- 2024. 06. 03

Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2013. (I.24.) önkormányzati rendelete

a kitüntetések alapításáról és adományozásuk rendjéről

2013.02.25.

Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

1. § (1) Bábolna díszpolgára cím annak a természetes személynek adományozható, aki Bábolna város érdekében kifejtett kiemelkedő jelentőségű tevékenységével vagy egész munkásságával olyan általános elismerést szerzett, amely egyértelműen hozzájárult Bábolna város fejlődéséhez. A jelenlegi létfeltételek kialakításához, polgárai életkörülményeinek javulásához és a város hírnevének öregbítéséhez a világban, példamutató emberi magatartása révén személye vagy annak emléke köztiszteletben áll.

(2) Díszpolgári cím évente egy alkalommal, legfeljebb egy adományozható.

(3) A Képviselő-testület a díszpolgári címmel elismert személynek külön erre az alkalomra készített díszoklevelet és Bábolna város címerével gravírozott arany pecsétgyűrűt adományoz.

2. § (1) Bábolna díszpolgára az adományozás napjától viselheti a kitüntető címet, valamint élvezheti azokat a külön jogokat, amelyek e rendelet szerint Bábolna díszpolgárát megilletik.

(2) Bábolna díszpolgára

a) tanácskozási joggal vehet részt a Képviselő-testület ülésein,

b) az önkormányzat valamennyi rendezvényén díszvendég és megkülönböztetett hely illeti meg,

c) díjtalanul látogatott minden helyi kulturális, művészeti és sportrendezvényt,

d) ingyenesen kapja az önkormányzat által kiadott sajtóterméket,

e) amennyiben életkörülményei alakulása ezt igényli vagy szükségessé teszi az önkormányzat lehetőségei szerint – anyagi, erkölcsi vagy természetbeni segítségben részesíti,

f) elhalálozása esetén – hozzátartozói beleegyezésével az önkormányzat saját halottjának tekinti, és ingyenes díszsírhelyet biztosít számára a bábolnai temetőben.

3. § (1) Bábolnáért emlékérem annak a természetes személynek és/vagy közösségnek, jogi vagy jogi személyiséggel nem rendelkező társaságnak adható, akik a város érdekében kiemelkedő eredményes tevékenységet végeznek.

(2) Bábolnáért emlékérem évente egy alkalommal egy természetes személyek és egy közösségnek, jogi vagy jogi személyiséggel nem rendelkező társaságnak adható.

(3) A kitüntetéssel oklevél és kör alakú ezüstérem jár. Az érem elülső oldalán Bábolna címere, az érem alsó vonalát követve pedig „Bábolnáért” felirat olvasható. Az érem hátoldalát akácfa díszíti az adományozott nevével.

4. § (1) „Bábolna Városáért” elismerés annak a természetes személynek, vagy közösségnek adható, akik a városiasodás érdekében a városi lét és közösségi szellem kialakításáért munkájukkal, példamutató magatartásukkal kiemelkedő értéket hoztak létre, öregbítették Bábolna jó hírnevét.

(2) Bábolna Városáért elismerés évente egy alkalommal adományozható.

(3) A Képviselő-testület a Bábolna Városáért elismeréshez oklevelet, ezüst emlékérmet és ezüst kitűzőt adományoz. Az ezüst emlékérem hátoldalát akácfa díszíti, alatta az adományozás éve, az érem elülső oldalán „Bábolna Városáért” felirat, az elismerésben részesülő neve és tölgyfalevél motívum található. Az ezüst kitűzőre Bábolna címere van gravírozva.

5. § (1) Az elismerések adományozására ajánlatot tehetnek a Képviselő-testület és bizottságainak tagjai, az Önkormányzat tisztségviselői, társadalmi szervezetek, közösségek, gazdasági szervezetek, vagy legalább 25 állampolgár.

(2) Az ajánlásokat minden év szeptember 15. napjáig kell a Képviselő-testületnek címezve a polgármesternek eljuttatni.

(3) Az elismerések adományozásáról a Képviselő-testület dönt. Az elismeréseket a polgármester ünnepélyes keretek között adja át.

(4) Az elismerésekkel járó okleveleket a polgármester és a jegyző írja alá.

(5) Valamennyi elismerés természetes személy részére posztumusz is adományozható, ez esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

(6) A kitüntetettek névsorát, az adományozás okát Bábolna Város Önkormányzat székhelyén erre a célra rendszeresített díszalbumban kell nyilvántartásba venni és megörökíteni.

6. § (1) E rendeletben szabályozott kitüntetések bármelyike visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen különösen az, aki közösségellenes magatartást tanúsít, vagy akit a bíróság közügyek gyakorlásától jogerősen eltilt vagy arról az adományozó úgy dönt.

(3) A visszavonásról a Képviselő-testület dönt.

7. § A kitüntetettek nevét és tevékenységük rövid méltatását a helyi sajtó és a helyi televízió útján nyilvánosságra kell hozni.

8. § (1) Ezen rendelet 2013. február 25. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Bábolna Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének a kitüntetések alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 16/2003. (IX.25.) rendelete.